Träbordsben: Ursprungliga Snidade Trämodeller, Vackra Koniska Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Träbordsben: Ursprungliga Snidade Trämodeller, Vackra Koniska Alternativ

Video: Träbordsben: Ursprungliga Snidade Trämodeller, Vackra Koniska Alternativ
Video: SOLID WOOD TABLE LEGS 2024, Maj
Träbordsben: Ursprungliga Snidade Trämodeller, Vackra Koniska Alternativ
Träbordsben: Ursprungliga Snidade Trämodeller, Vackra Koniska Alternativ
Anonim

Ett träbordben kan inte bara vara ett funktionellt nödvändigt möbelelement, utan kan också bli dess verkliga dekoration. De mest intressanta och kreativa idéerna för att dekorera träben kommer att diskuteras i vår artikel.

Bild
Bild

Materialfördelar

Trä är det föredragna materialet sedan antiken. Och detta är ingen slump. Det är lätt att bearbeta, vilket gör att du kan ge den färdiga produkten en mängd olika former. En annan fördel med trä är säkerheten för människors hälsa.

Bild
Bild

För tillverkning av möbelstöd används olika träslag:

  • Den mest hållbara är ek. Han är inte rädd för hög luftfuktighet, temperaturförändringar, ruttnar inte. För att bearbeta sådant trä krävs särskild utrustning, vilket leder till höga kostnader för den färdiga produkten. Med tiden får eken en djupare färg.
  • Valnöt är också resistent mot fukt. Dess fördelar är enkel polering och hög hållfasthet. För att trädet ska behålla sitt oklanderliga utseende under lång tid krävs dock behandling med ett speciellt medel som förhindrar uppkomst av röta.
  • Den vackra nyansen tillhör bok. Trädet är mycket hållbart, men inte fuktbeständigt.
  • Tropiskt wengeträ är ett annat populärt alternativ. Den färdiga produkten är motståndskraftig mot mekanisk belastning, så den behåller sitt oklanderliga utseende länge.
  • Mahogny har höga egenskaper. Den enda nackdelen är att kostnaden är för hög.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsprocess

Träbordsben är tillverkade på flera sätt:

  • Använder sig av svarv arbetsstycket fästs på stödet. Maskinen skär en given form medan arbetsstycket roterar runt axeln med hög hastighet. Fördelarna med sådana ben är enkel tillverkning och följaktligen låg kostnad för den färdiga produkten.
  • Fräsmetod låter dig göra original och mycket vackra produkter. Fräsmaskinen matar ut mönstret och formen enligt de parametrar som har matats in i programmet. Denna metod är relevant vid bearbetning av dyra träslag, där flis och defekter är oacceptabla. Med hjälp av fleraxliga fräsar tillverkas snidade ben som ser väldigt imponerande och lyxiga ut.
  • Trots den utbredda användningen av modern teknik, manuellt arbete sjönk inte i glömska. Fram till nu snider hantverkare fantastiska inredningsartiklar av trä. Manuellt arbete är mödosamt och tidskrävande. Därför är sådana produkter ganska dyra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

Alla familjemedlemmar samlas vid middagsbordet. Han är en symbol för familjens härd. Antalet träben vid bordet kan vara väldigt olika:

  • Ett stöd … Ett karakteristiskt drag i utformningen av sådana modeller är massivitet. För att bordsskivan ska förbli stabil måste benet vara kraftfullt och stort. Detta alternativ ser bra ut med runda och ovala modeller.
  • Två stöd … Perfekt för ett ovalt bord. Designen är stabil eftersom benen slutar i en förlängning som ökar fotavtrycket. Normalt är de två benen förbundna med en bygel. Den kan placeras både upptill och nedtill. Modeller som är utrustade med en snidad överdel ser särskilt imponerande ut.
  • Fyra stöd . Detta är det vanligaste alternativet. Benen på sådana bord kan vara original, med snidade skär. En speciell nisch är upptagen av lakoniska bord, vars ben är rektangulära staplar, utan några dekorativa element. Denna teknik är relevant för högteknologiska, landstilar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stilistiska lösningar

Benens form och stil kan vara mycket olika. De mest populära är:

Cabriole . I form liknar ett sådant ben en våg med två böjningar. Benet verkar bildas av två bågar som ligger mittemot varandra (den ena flyter smidigt in i den andra). Rundhet, nåd är de karaktäristiska dragen hos en cabriolet. Stil var en indikator på lyx och rikedom på 1700 -talet.

Bild
Bild

Empire stil . Stilen kom till oss från antiken. Dess särdrag är närvaron av en reliefprydnad. Benen på borden är ofta gjorda i form av tassarna på fantastiska varelser - griffiner eller kvinnliga figurer. För tillverkning behöver du tätt trä som inte flisar.

Bild
Bild

Viktorianska eran . Sådana saker är väldigt vackra. De innehåller ofta växtelement. Formförlängning, symmetrisk prydnad, förgyllande dekor är stilens huvuddrag.

Bild
Bild

Geometrisk stil . Grunden är att formen är enkel och enkel. Den avsmalnande stammen kan kompletteras med en boll eller triangel. Komplex inredning, snidade element i dessa modeller saknas. Ett sådant bord matchar perfekt inredningen i en modern lägenhet. Geometriska element framhäver perfekt minimalism och högteknologiska stilar.

Bild
Bild

Kombinerad stil . Designers använder ofta flera stilar när de skapar sina mästerverk, vilket ger produkten en speciell smak. Geometriska former fungerar bra med snidad inredning och böjda linjer.

Bild
Bild

Designalternativ

Med hjälp av olika dekorationsmetoder kan du göra bordbenet till ett exklusivt, som ingen av dina vänner och bekanta kommer att ha:

  • Med hjälp av en mejsel eller annat vasst föremål skärs mönster och prydnader i ytan. Denna teknik kallas carving.
  • Fräsar, pärlemor och elfenben är viktiga för inlägg.
  • Individuella delar av benen kan pläteras med bladguld, koppar eller brons.
  • Lack används som träbeläggning. Flera lager används ofta. Antikviteter kan ha upp till 200 föremål.
Bild
Bild

Snygg designteknik

Designutvecklingar som utmärks av sin icke-standard och originalitet är särskilt populära:

  • Ett runt bord av glas och trä hjälper till att ge vardagsrummet ett ovanligt, men samtidigt modernt utseende. Den genomskinliga bordsskivan vilar på tre oregelbundna dubbla breda ben. Glas ger lätthet, luftighet och gör att du samtidigt kan se trämönstret.
  • Ett intressant trick är att använda ett ljust färgschema. Om benen vid glasbordet är gjorda för att matcha köksinredningen kommer de att bli en färg accent i harmoni med möbelfasaden. Kaotiskt placerade kommer de att lägga till unikhet.
  • Soffbord är ett viktigt attribut för alla vardagsrum. Förutom att de har ett vackert utseende, är deras fördel funktionalitet. Nischer, alla typer av hyllor tillåter ägaren att placera olika användbara små saker inne i bordet.
  • Tabeller där bordsskivan smidigt flyter in i benen ser särskilt intressanta ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träben kan göra bordet till ett riktigt konstverk. Samtidigt använder designers de mest otroliga formerna.

Hur gör man det själv?

DIY -möbler är exklusiva. Dessutom är fantasiflygningen obegränsad. Därför kan du experimentera och för att göra en snygg originaldimsa med minimal ansträngning:

  • Skissen måste först överföras till papper. Du kan använda din egen version eller tillämpa det du såg och gillade. Glöm inte att längden på benen på matbordet och soffbordet är olika. Den enklaste formen av ben är barer.
  • Efter mätningar, fortsätt till inköp av material. Köp lite mer ved än beräknat.
  • Färdiga ben måste poleras så att ytan är absolut slät och inte skadar huden. Använd lacker och impregneringar som skyddar mot fukt.
  • Benen vid bordet behöver inte vara traditionella. Använd små, långa pinnar. Vik dem på ett kaotiskt sätt, fästa med självgängande skruvar eller trälim. Lägg en glasskiva ovanpå strukturen. Kombinationen av glas och trä ger en fantastisk effekt.
Bild
Bild

För ett sommarresidens kan du bygga ett ovanligt men mysigt bord, vars ben är en gammal stubbe. Observera att stubben måste vara torr, fri från röta och fukt. Det rengörs från bark och mjuka partiklar.

Rikta in stubben i förhållande till horisontalplanet med en nivå. Ytan på ett sådant märkligt ben slipas och lackeras. Bordsskivan i trä fixeras med skruvar eller spikar. Om du använder en bordsskiva av transparent glas får produkten en speciell stil och effekt. Det kommer att bli en riktig dekoration för alla vardagsrum.

Rekommenderad: