Antika Ljusstakar (24 Foton): Välj Vintage, Antika Kandelabrar Och Ljusstakar Med En Stämpel Av Brons Och Mässing

Innehållsförteckning:

Video: Antika Ljusstakar (24 Foton): Välj Vintage, Antika Kandelabrar Och Ljusstakar Med En Stämpel Av Brons Och Mässing

Video: Antika Ljusstakar (24 Foton): Välj Vintage, Antika Kandelabrar Och Ljusstakar Med En Stämpel Av Brons Och Mässing
Video: Antique and Vintage Candlesticks - Antiques with Gary Stover 2024, Maj
Antika Ljusstakar (24 Foton): Välj Vintage, Antika Kandelabrar Och Ljusstakar Med En Stämpel Av Brons Och Mässing
Antika Ljusstakar (24 Foton): Välj Vintage, Antika Kandelabrar Och Ljusstakar Med En Stämpel Av Brons Och Mässing
Anonim

Även om el är allestädes närvarande nu, fortsätter antika ljusstakar att vara populära, särskilt bland finsmakare av snygga dekorativa detaljer.

Vyer

Användningen av ljus istället för bål har funnits länge. Om de tidigare bara sattes på stenar, började i framtiden kustunderlägget gradvis förbättras. Lite senare dök kandelabrar upp eller, som de kallades, ljusstakar. De är vackra dekorativa underlägg som har en eller flera grenar. Ursprungligen användes de bara för att skydda ytorna på bord och hyllor från vaxfläckar som kan komma på dem. Men nu uppmärksammas främst hur sådana dekorativa element ser ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Både moderna och gamla ljusstakar är indelade i flera underarter

Bordsskiva . De flesta av dessa ljusstakar användes för att skapa en romantisk miljö eller för att dekorera rum för semestern. De installerades på bord, pianon och små sängbord. De kompletterade framgångsrikt interiören i rummet. I gamla dagar var människor för vidskepliga, så det var omöjligt att sätta tre ljus på bordet, eftersom detta föregick den avlidne i huset. På festbord kan man oftast hitta kandelabrar med två "horn".

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggmonterad . Det var väggljusstakar som blev ganska populära under sin tid, för med deras hjälp kan du skapa en avslappnad atmosfär i rummet. De kan vara dubbla eller singel. Du kan placera sådana ljusstakar på väggen, till exempel på båda sidor av spegeln. Detta tillvägagångssätt kommer visuellt att utöka rummets gränser. Dessutom, tidigare i många adelshus, kunde ljus ses även på väggen nära sängen. Nu är en sådan stilistisk lösning också fullt möjlig att använda.

Bild
Bild

Utomhus . I vissa butiker kan du hitta antika golvljusstakar. De är ganska långa och tar mycket plats. Samtidigt ser sådana ljusstakar snygga ut, och de tar inte mycket plats. Med klassiska golvljusstakar kan du skapa en atmosfär av det senaste århundradet i rummet, vilket definitivt kommer att glädja riktiga romantiker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Fram till 1700 -talet gjordes de flesta ljusstakarna av silver, och först efter att de började tillverkas av olika järnmetaller eller brons. Deras pris var betydligt lägre än klassiska silverartiklar, vilket gjorde det möjligt för dessa föremål att visas i vardagen bland vanliga medborgare. Dessutom började de användas även på gatorna för deras nattbelysning. Och även i vanliga människors hus och till och med på offentliga institutioner kunde man se föremål av brons och mässing eller gjutjärn. Kopparljusstakar såg väldigt fina ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla ljusstakar behövde dock tas om hand . Vården inkluderar inte bara avlägsnande av vax från dem, utan också deras fullständiga rengöring. För att ta bort vaxet behöver du bara vänta tills det svalnat och först sedan avlägsna det med ett vasst föremål. Om ljusstaken inte är för stor kan du sätta på den ett tag. i frysen . Detta kommer att ta bort vaxet mycket snabbare och utan att skada själva ljuskronan. Dessutom kan du bli av med vaxet. med varmt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller rengöring av antika ljusstakar av mässing eller brons kan du använda vanlig ammoniak eller etylalkohol för detta.

För att göra detta måste produkten sänkas ned i en lösning av någon av dessa produkter och lämnas där i några minuter. Därefter måste ljusstaken torkas och poleras väl. Tandkräm är också lämplig som rengöringsmedel, som appliceras på en trasa eller till och med en borste och rengörs. En ammoniaklösning är ett utmärkt botemedel mot mässing eller brons .… Om ljusstaken inte rengörs första gången kan du upprepa proceduren. Det verkar som om så enkla medel, men med deras hjälp kommer produkterna att förvärva glans och skönhet, de kommer att bli som nya.

Bild
Bild

Stilistiska lösningar

Om vi pratar om mode förändrades ljusstakarna enligt dess krav. Om de i gamla dagar var ganska blygsamma, med en ristad baluster eller i form av en vanlig båt, så innebar 1800 -talet många förändringar. Produkterna fick ett ovanligt utseende och började se vackrare och nyckfullare ut. I vissa hus började bronsljusstakar med figurer dyka upp allt oftare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel började barockartiklar dekoreras med lönnlöv och små blommor, som bara kompletterade inredningen i ett rum inrett i samma stil. Ljusstakar i klassisk stil gjordes mestadels lockigt i form av gamla grekiska kolumner eller nästan nakna flickor. Under denna tid blev de ganska vanliga, vilket sänkte priset avsevärt. Därför började hantverkarna komplettera dem med elfenben eller till och med guldinsatser. Redan nu är priset på sådana vintageartiklar mycket högt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Forntida romerska produkter var särskilt slående för ögat. De skilde sig från andra i sin pompa . För det mesta var sådana ljusstakar en vackert utformad skål med en stav eller i form av ett havskal. Dessutom kunde man hitta vintage ljusstakar, där blommor var sammanflätade med känsliga detaljer. Dessa produkter kan hänföras till en sådan stil som rokoko. Dessutom kompletterades några av dem med stativ. Idag kan du se sådan skönhet på vissa museer i London.

I länderna i Västeuropa var det mycket populärt att dekorera bronsljusstakar med olika figurer. Det kan vara både människor och djur. Idag är priset på sådana produkter ganska högt.

Du kan bara köpa en gammal tysk ljusstake i speciella antikaffärer eller bara beundra den på ett museum.

Bild
Bild

Urvalstips

Innan du köper en ljusstake måste du bestämma platsen i huset. Det ska inte bara fungera som ett stativ för att bränna ljus, dess uppgift är också att passa in i hela rummet . När han ska fokusera på sig själv är det värt att titta på produkter gjorda av silver eller brons. Det är bäst att föredra ljusstakar, som gjordes i början av 1800 -talet. Vid den här tiden var de ganska utsökta och vackra.

Viktig! När du köper antikviteter, se till att det finns en stämpel som kommer att bevisa dess originalitet. Oftast kunde de hittas på ljusstakar av mässing eller brons.

Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Antika ljusstakar passar perfekt in i alla interiörer, Dessutom blir de höjdpunkten i det valda rummet.

Modern stil . En vacker ljusstake med en enkel form kommer att vara ett bra komplement till ett rum inrett i modern stil. Dessutom kommer det att matcha färgschemat i hela rummet. Den svängda formen på ljusstakens bas kan också matcha antingen mönstren på väggarna eller särdragen i lampdesignen.

Bild
Bild

Art nouveau -stil . En antik bordsljusstake kommer att bli en riktig dekoration av det moderna köket. Det är perfekt för en tete-a-tete middag och för att ta emot gäster.

Bild
Bild

På terrassen . En golvljusstake kommer att se ganska vacker och snygg ut. På sommaren kan du flytta den till terrassen och njuta av levande ljus på kvällen med din älskade eller bara med din familj.

Bild
Bild

Hängande kandelabrar . Ljusstakar som hänger från taket ser inte mindre vackra ut. De hjälper också till att skapa en romantisk atmosfär i hemmet. De kan användas dagligen istället för vanliga glödlampor för att koppla av efter en lång dag på jobbet.

Bild
Bild

Antika ljusstakar kan därför vara väldigt olika du kan välja dem för varje smak … Dessutom kan du köpa dem i alla antikaffärer, det viktigaste är att se till att den köpta produkten är äkta.

Rekommenderad: