Ljusstakar (57 Bilder): Vägghängande Ljusstakar Och Modernt Ljusstake-glas, Koppar "Kubus" Och Andra Dekorativa Ljusstakar

Innehållsförteckning:

Video: Ljusstakar (57 Bilder): Vägghängande Ljusstakar Och Modernt Ljusstake-glas, Koppar "Kubus" Och Andra Dekorativa Ljusstakar

Video: Ljusstakar (57 Bilder): Vägghängande Ljusstakar Och Modernt Ljusstake-glas, Koppar
Video: Home Tour~2018 2024, Maj
Ljusstakar (57 Bilder): Vägghängande Ljusstakar Och Modernt Ljusstake-glas, Koppar "Kubus" Och Andra Dekorativa Ljusstakar
Ljusstakar (57 Bilder): Vägghängande Ljusstakar Och Modernt Ljusstake-glas, Koppar "Kubus" Och Andra Dekorativa Ljusstakar
Anonim

Ljusstakar har både praktiska och dekorativa egenskaper. Sådana element spelar en viktig roll i moderna interiörer. Ljushållare är indelade i typer; ett brett utbud av material används för tillverkning. När du väljer måste du lita på personliga behov.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och historik av förekomst

En ljusstake är en ljusstake. Tidigare fanns det ingen elektricitet och elden gav belysningen. Det fanns en ljusstake i varje hem, det var omöjligt att klara sig utan det. Ett ljus med en tänd veke var säkert fixat, och det kunde bäras säkert runt huset. Sten, metall och trä användes som huvudmaterial för ljusstakar.

De första produkterna för säker placering av brinnande ljus dök upp i det forntida Egypten och den etruskiska kulturen . Används mest för olika ritualer. De allra första ljusstakarna gjordes i form av en lotusblomma, en stolpe.

Olika naturmaterial användes för produktionen, inklusive lera och vass, blad för dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tiden ägnades mer uppmärksamhet åt utseendet på ljusstakar, de blev till verkliga mästerverk, konstverk. I vissa fall användes ädelmetaller för tillverkning. Under renässansen blev skulptörer och målare intresserade av ljusstakar . Hantverkare dekorerade produkter med smycken, ädelstenar, sniderier. Mer guld, silver och brons användes.

På 1800 -talet fanns det fler ljusstake av gjutjärn. Hållbart och prisvärt material har gjort det möjligt för vanliga människor att bli ägare till ljusstakar. Metallprodukter förlorade inte sin popularitet, men i mitten av seklet kom det mer och mer marmor. Bara några decennier senare började de aktivt göra ljusstakar av kristall, porslin och glas.

Ljusstakarnas stil har alltid drivits av mode från en viss tid . Små modeller var vanligtvis utrustade med en stor pall så att paraffin eller vax inte skulle skada möbler och golv. Stora golvmodeller med urtag för flera ljus installerades i hallarna före middagen.

Bordsstake har alltid haft handtag för enkel transport av ett brinnande ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Ljusstakar kan dekoreras i olika stilar med olika mönster och dekorativa element. Stativet kan placera samtidigt från ett till flera dussin ljus. Alla produkter är konventionellt indelade i följande typer.

Liten för ett ljus (te) . Vanligtvis liknar de visuellt en liten skål som är lätt att ställa på ett bord eller sänka ner i vatten. För vissa typer av ljus, till exempel uppvärmning, stöd kan rundas, sfäriska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förlängt för ett ljus . Ett snyggt långt stativ har en urtagning av ljus ovanpå. Den övre delen kan ha olika diametrar. Den kan dessutom utrustas med en liten skål för fixering av vaxprodukten. De kan ha en annan inredning eller klara sig utan det alls.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusstaken är klassisk . Utåt liknar sådana ljusstakar produkter från gamla filmer. Flera ljushållare avsmalnar och går samman i ett ben. Vanligtvis tillåter små modeller att installera 2 vaxartiklar samtidigt. Golvkronor rymmer mer. Modeller för 3 ljus eller 5 anses vara populära. Mycket dekorativt utseende, även produktens form är alltid förfinad och invecklad. Mycket dekor används. En sådan möbel i huset kommer inte att lämnas utan gästernas uppmärksamhet och kommer definitivt inte att samla damm någonstans i det bortre hörnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusstake-minor . Han kom till oss från förra seklet, denna syn kan ses i gamla målningar. Tillhör den historiska och religiösa typen. Den innehåller alltid bara sju ljus, inte mer. Fler klassiska alternativ finns i silver eller guld. I en modern version kanske den inte har ädelmetaller alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggmonterad . Denna typ är konventionellt uppdelad i två till. Den första är dekorativ och avsedd för ett litet antal ljus. Det är säkert att använda en ljusstake i denna variant, och det ser snyggt ut. Den andra är en imitation av en ljusstake, som används av många designers när man inreder interiören. En stor produkt är gjord av plast, och istället för vanliga ljus skruvas små lampor in. När den är påslagen kastar ljusstaken samma skugga som modellerna med riktiga vaxprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den hängande versionen är monterad på väggen nära matbordet eller i sovrummet. En trippel ljusstake med hög stjälk låter dig skapa en speciell atmosfär under din middag. Det är i alla fall värt att komma ihåg att ljus är en öppen eld. Att lämna dem utan uppsikt kan vara farligt.

Placera inte ljusstaken under textilgardiner eller över en matta där ett ljus kan falla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

En kopparljusstake anses vara en klassiker. Han är tung och älskvärd. Allt är dock inte endast begränsat till detta material. För tillverkning av moderna ljusstakar som används:

  • keramik;
  • metall;
  • onyx;
  • trä;
  • tenn;
  • porslin;
  • en natursten;
  • glas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusstakar av trä var bland de första . De dök upp även när människor helt enkelt inte uppmärksammade produktens dekorativa egenskaper. Under sovjettiden liknade sådana produkter små låga trästackar, men idag är allt annorlunda. Många hantverkare tillverkar modeller med unika sniderier.

En ljusstake i trä är mer dekorativ än funktionell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasmodeller är mycket konstnärliga verk. De ger avkopplande belysning och en mysig atmosfär till ditt hem . Färgat glas i olika nyanser används ofta för tillverkning, men det finns också transparenta modeller. Används ofta som ljusstake. Du kan till och med tvätta sådana produkter i diskmaskinen, så underhåll är inte alls besvärande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallmodeller är mycket populära och utbredda . En mängd olika metaller används, och även silver och guld kan användas som dekoration.

Tennmodeller ser vanligtvis traditionella ut och är gjorda i klassisk stil. Ser bra ut på en öppen spis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som en extra dekoration kan målning eller jakt vara närvarande. En mängd olika former finns tillgängliga, som endast begränsas av fantasin och mästarens professionalism. I den klassiska versionen ser det ut som en ljusstake eller statyett. Det finns också mer intressanta alternativ i form av djur eller ovanliga figurer.

Smidda produkter kylar särskild uppmärksamhet . De är också gjorda av metall och installeras ofta på eldstaden så att gästerna kan se ljusstaken direkt. Lämplig för klassiska eller etniska interiörer. Vanligtvis tillverkas produkterna för hand av hantverkare och ser extremt intressanta ut. Kostnaden för smidda ljusstakar är ganska hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Keramik och porslin utgör vanligtvis grunden för produkter i form av figurer eller långsträckta rör. Föremål bär som regel en viss symbolik . Som dekoration är målning vanligtvis närvarande, men det finns också monokromatiska modeller. Porslinsmålningar är ett viktigt inslag i inredning i lantlig stil. Keramiska produkter ska inte tappas, utan är lätta att rengöra.

Sådana material används ofta vid tillverkning av en stilistisk grupp . För enighet förekommer vardagliga eller etniska ämnen.

De används ofta för dekorativa ändamål, men de har goda funktionella egenskaper. Vanligtvis prisvärd och varierad i design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stenljusstakar är dyra. De är vanligtvis gjorda av halvädelstenar. Många tror att stenen ger lycka till ägaren och ger honom speciella egenskaper. Ofta är sådana ljusstakar placerade som talismaner.

Intressanta ljusstakar är dekorativa och funktionella, och det är ganska lätt att ta hand om dem . De flesta material är hållbara. Samtidigt är produkterna ganska massiva och tunga. Vanligtvis väljs en plats för dem, de bärs inte runt i huset. För tillverkning av en ljusstake av sten används marmor, malakit, granit och andra mineraler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sällan, men ändå finns det silver- och guldljusstake. De är mer som smycken och kan prydas med ädelstenar. Kostnaden för produkterna är extremt hög, liksom värdet. En mer budgetanalog är en bronsljusstake. Vanligtvis används klassiska former.

Ljus i ett vackert stativ blir en utmärkt inredning, de låter dig skapa en speciell atmosfär i rummet på grund av det mjuka och varma skenet . Vissa material, som porslin, keramik och glas, är ömtåliga och bör hanteras varsamt. Varje fall kan skada ljusstaken permanent. Det är värt att notera att det också finns kombinerade alternativ.

Till exempel kan ljusstakens ram vara av metall, och de avtagbara skålarna kan vara av tjockt färgat glas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designalternativ

Ljusstaken i inredningen spelar en viktig roll och bör vara i harmoni med rummets allmänna stil. Moderna designmodeller liknar inte alls de produkter som våra förfäder använde för att belysa sina hem. Höga dekorativa egenskaper gör att du kan välja rätt alternativ för vilken stil som helst. Designljusstakar i inredningen används inte alltid för sitt avsedda ändamål, de kan ha ett rent estetiskt syfte.

De berömda Lighthouse- och Kubus -ljusstake -mönstren är den bästa illustrationen av det moderna konceptet med ljushållare . Den första modellen innebär installation av en vaxprodukt inuti ett hus med glasinsatser, på grund av vilken effekten av en ficklampa uppnås. Kubus-modellen är lämplig för moderna interiörer, särskilt för minimalism och högteknologi. Metallkanterna har ljushållare i hörnen. Endast tunna och höga paraffinvaxer kan användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många föredrar att dekorera rummet med smidesjärn och porslinsljusstakar, men valfritt material kan vara attraktivt. Tänk på de populära designalternativen för underlägg.

Ett glas på en stjälk . Den klassiska lösningen för ett ljus. Normalt är ljusstaken låg, så att du kan placera ett ljus med en stor diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallmusikinstrument ser elegant ut . Lyr- och pianosymbolen används ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växt- och blommotiv . En bra lösning för ekostil. I detta fall kan ljusstaken vara i form av ett blad eller blommor, eller helt enkelt dekoreras med en motsvarande målning.

Bild
Bild

Ängel med en skål för ett ljus i händerna . Denna design är ganska symbolisk. Om ljusstaken är gjord av keramik eller liknande material kan den vara en del av en berättargrupp.

Bild
Bild

Vågar med skålar . Gör det möjligt att placera två ljus med stor diameter, men liten höjd. De ser intressanta ut, vanligtvis gjorda av metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusstakar i stil med minimalism kan representeras av ett vanligt och vanligt rör med ett ljusinsläpp i toppen och en skål för att samla vax i botten. Andra modeller, å andra sidan, utmärks av ett överflöd av små vackra detaljer, både i form och beläggning . Valet av en produkt bör enbart baseras på rummets allmänna stil.

Det bör noteras att golvljusstakar ofta har en mer klassisk design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Typ av ljusstake bör väljas utifrån behoven. Det finns inget bättre för att inreda en inredning än en så ovanlig inredning. De viktigaste nyanserna att överväga presenteras nedan.

  • Det är värt att utgå från husets stil eller ett visst rum. Till exempel kommer en klassisk ljusstake i ett minimalistiskt rum att se extremt löjligt ut.
  • Massiva kandelabrar med ett stort antal ljushål ser bra ut i det inre av den klassiska, barocka och gotiska stilen. I det senare fallet rekommenderas det att välja smidda produkter.
  • Modern, minimalism och högteknologisk bör dekoreras med mer återhållsamma modeller för ett eller ett par ljus.
  • Provence, country och Empire kommer perfekt att acceptera en ljusstake med dekorationer i form av blommor och blad. Lockar och flytande linjer kan tillverkas av både metall och trä.
  • För att skapa en romantisk och konfidentiell atmosfär rekommenderas att du använder produkter av natursten med en ihålig för ett ljus.
  • Wilds och trikirier för 2-3 vaxartiklar är lämpliga för familjemiddagar och små fester.
  • För dekoration av storskaliga evenemang används smidda metallprodukter med hål för 4 eller fler ljus.
  • För ett litet rum rekommenderas att plocka upp flera ljusstakar som är avsedda för ett ljus. Det är bättre att belysa ett stort rum med en produkt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusstakar med platta ytor för ljus kan du placera alla typer av produkter. De flesta produkterna är emellertid utrustade med cylindrar med en viss diameter. Det är värt att överväga i förväg vilken typ av ljus som kommer att användas. Storleken på ljusstaken och vaxproduktens höjd bör vara i harmoni.

Rekommenderad: