Fytolampor För Plantor: Hur Man Väljer Den Bästa Fytolampan? Funktioner Av Belysningsanläggningar På Fönsterbrädan. Användarrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Fytolampor För Plantor: Hur Man Väljer Den Bästa Fytolampan? Funktioner Av Belysningsanläggningar På Fönsterbrädan. Användarrecensioner

Video: Fytolampor För Plantor: Hur Man Väljer Den Bästa Fytolampan? Funktioner Av Belysningsanläggningar På Fönsterbrädan. Användarrecensioner
Video: Test av smart belysning - Philips Hue vs. Ikea Trådfri 2024, Maj
Fytolampor För Plantor: Hur Man Väljer Den Bästa Fytolampan? Funktioner Av Belysningsanläggningar På Fönsterbrädan. Användarrecensioner
Fytolampor För Plantor: Hur Man Väljer Den Bästa Fytolampan? Funktioner Av Belysningsanläggningar På Fönsterbrädan. Användarrecensioner
Anonim

Tidigt på våren, när naturen bara vaknar, planterar trädgårdsmästare och trädgårdsmästare plantor som behöver mycket ljus. Fytolampor används för att kompensera för bristen på belysning. Artikeln ger information om typer, fördelar och nackdelar med fytolampor för plantor, populära modeller och deras egenskaper, samt råd från experter om val och installation.

Bild
Bild

Vad det är?

Fytolampor är enheter som gör att växter och plantor kan få ytterligare näring för fotosyntes, tillväxt och hälsa. De röda och blå nyanserna i spektrumet används för att främja fotosyntesen. Sedan skolan minns alla att växter växer från solljus. Det är under dess inflytande att koldioxid omvandlas till luft. För att belysa lokalerna används lampor som lyser med ett behagligt ljus för de mänskliga ögonen . Men den här typen av belysning räcker inte för att odla växter. Fytolampor för plantor och andra inomhusväxter är så nära naturligt solljus som möjligt. Dessa lampor har specialdesignats för att odla växter i växthus och hemma.

Bild
Bild

Vyer. Fördelar och nackdelar

Det finns flera typer av fytolampor för plantor. Varje typ har inte bara sina fördelar, utan också nackdelar. Det är värt att överväga varje kategori separat.

Bild
Bild

Självlysande

Denna typ är den mest populära eftersom den har en låg kostnad. Oftast fungerar lysrör som bakgrundsbelysning. De används för både stora växthus och akvarier. För att markera plantor är det bättre att använda kvicksilvermodeller. Kostnaden beror på både modellutbudet och tillverkaren. En högkvalitativ lampa kan köpas från 300 rubel. Men det finns fortfarande några nackdelar - den här typen av lampor är kortlivad, efter en tids användning blir ljusflödet svagt.

Bild
Bild

Natrium

Plantorna ska få tillräckligt med ljus. För att ge bra belysning i stora växthus används ofta natriumlampor. Ljuset från en sådan lampa har en trevlig gyllene färg, vilket gör det möjligt att använda den även i vinterträdgårdar. För att belysa fönsterbrädan är en effekt på 100 watt ganska lämplig. Den genomsnittliga kostnaden för en sådan lampa är 1000 rubel för en 400 W lampa.

Bild
Bild

LED

Denna art anses vara den bästa för att markera plantor. Den största fördelen med sådana lampor är att de använder lite energi och är hållbara. Växter får bara användbart ljus från sådana lampor. De finns i rött, blått och mångfärgat.

Denna typ av lampa finns i följande sorter:

rörlampor - detta är perfekt för fönsterbrädor;

Bild
Bild

panel - det här är stora fyrkantiga lampor som är perfekta för belysning av hyllor;

Bild
Bild

enda lampor - lämplig för ett litet antal växter; används ofta för inomhusväxter;

Bild
Bild

led remsa - med det här alternativet kan du kombinera flera färger, till exempel blått och rött, tack vare vilket växterna kommer att få maximal nytta; och även med hjälp av band kan du göra en lampa av valfri storlek;

Bild
Bild

strålkastare - dessa lampor är mycket kraftfullare än enstaka eller linjära lampor, deras belysningsområde kan vara mycket större, och du kan också installera belysningsenheten på ett längre avstånd från växterna.

Bild
Bild

Halogen

Denna typ av plantlampa används mindre ofta. Detta förklaras av det faktum att lampans kostnad i genomsnitt är 1500 rubel. Efter en tids användning försvagas också ljusutgången från armaturen.

Bild
Bild

Energi sparande

Dessa lampor anpassar sig till växternas tillväxt. Till exempel, när frön gror och under deras aktiva tillväxt, används kallt ljus. Men när blomningstiden börjar kan lampan växlas till ett varmt glödsläge. De främsta fördelarna med dessa lampor är deras långa livslängd, låga energiförbrukning.

Bild
Bild

Modeller och deras egenskaper

Fytolamp för växter är nödvändigt, särskilt under tillväxtperioden. Den moderna marknaden erbjuder många alternativ och modeller. Ett litet betyg av de bästa tillverkarna hjälper dig att göra ditt val. Denna översikt hjälper dig att få den mest fullständiga förståelsen av växtlampor och göra rätt val.

Bild
Bild

Feron . Företaget har varit verksamt på den ryska marknaden sedan 1999. Produktionskostnaderna är låga, eftersom inte bara importen av färdig utrustning har satts upp, utan även produktionen har etablerats. Företaget erbjuder ett stort utbud av modeller till överkomliga priser.

Bild
Bild

Camelion ganska länge sedan och tog fast sin plats på den ryska marknaden. Belysningsenheter hos detta företag är specialiserade på ett bredare sortiment och har en större belysningsvinkel.

Bild
Bild

RDM-Led Är ett annat populärt företag. De främsta fördelarna med dessa belysningsarmaturer är överkomliga priser och ett brett utbud av modeller. En av de mest populära modellerna är RDM-Pobeda B50.

Bild
Bild

SmartBuy . Lampor från denna tillverkare är gjorda för både privat bruk och industriellt bruk. De används i växthus och på fönster i lägenheter. Ett brett utbud av färger gör att växter får maximal nytta under tillväxt och blomning.

Bild
Bild

Uniel . Dessa LED -lampor är lämpliga för alla typer av växter. De är helt säkra och hållbara. Lampor har en standardfot som gör att de kan användas i alla armaturer. De är billiga. Deras effekt börjar från 8 watt.

Bild
Bild

" Fitochrom-1 ". Det speciella med dessa lampor är att de inte går sönder. Lamporna använder två färger som anses vara de mest fördelaktiga för växttillväxt. De är energieffektiva. Tillverkaren ger 2 års garanti.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Det är värt att överväga mer i detalj vilken typ av fytolampor för plantor som är bättre att använda. Till att börja med bör du vara uppmärksam på den tillgängliga budgeten, liksom var exakt plantorna kommer att stå.

Bild
Bild

Så att valet av en lampa inte blir ett problem från början är det värt att överväga följande nyanser:

lampor som avger ultraviolett ljus, liksom infraröda lampor, är inte lämpliga för växthus, eftersom de är farliga för växter

Bild
Bild

för rätt val är det värt att överväga uppvärmning av fytolampan

Bild
Bild

uppvärmning av lampan måste vara säker; om detta inte beaktas kan plantorna dö av ett brott mot den termiska regimen

Bild
Bild

för gynnsam belysning är det viktigt att ta hänsyn till lampans effekt och färg

Bild
Bild

en linjär fytolamp är perfekt för hyllor, en fönsterbräda eller ett långbord

Bild
Bild

för att belysa små krukor med blommor eller träd är en baslampa väl lämpad här

Bild
Bild

det är värt att välja lampor som säljaren ger en garanti för; ta hänsyn till att minsta garantitid är 1 år

Bild
Bild

Viktig! Dessa enkla regler gör att du kan köpa en lampa som är användbar för dina växter. Ignorera dem inte.

Hur man installerar?

Installationen av armaturen är lika viktig. Efter att ha valt en belysningsenhet är det värt att komma ihåg reglerna för dess placering.

Bild
Bild

Att bestämma en bra höjd för att placera en armatur kan bara upplevas. Placera lampan nära plantorna och observera växterna. Om plötsligt mörka fläckar började dyka upp på bladen, är lampan troligen för låg. Den måste lyftas till ett säkert avstånd

Bild
Bild

Om du märker att växterna är mycket långsträckta är lampan troligtvis för hög. Det är värt att hänga den nedan. Och fortsätt att övervaka plantorna

Bild
Bild

Den bästa placeringen av växtlampan är ovanpå. Som ni vet dras växter mot ljus. Placera lampan korrekt i mitten av stället eller fönsterbrädan, så att alla växter får tillräckligt med ljus

Bild
Bild

Det händer ofta att plantorna läggs på bordet. Detta kräver konstant kompletterande belysning. Ett norrfönster kan också orsaka dålig belysning. I detta fall tänds lampan hela dagen

Bild
Bild

Viktig! Rätt placerad belysning säkerställer att dina växter är starka och friska.

Bild
Bild

Recensioner

Amatörträdgårdsmästare och de som odlar växter till salu bör använda fytolampor. Köpare är alla olika, men de är överens om att lampor är en riktig räddning på vintern och under korta dagsljus. För att få vackra och friska växter är det helt enkelt nödvändigt att använda fytolampor. Den mest populära typen är LED -lampor. De har visat sig vara de mest lönsamma. Låg energiförbrukning ger maximal effekt. Växterna mår bra. Detta gäller inte bara inomhusblommor utan även plantor, till exempel för tomater och gurkor, en 9-15 W lampa kommer att räcka.

Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare och trädgårdsmästare säger att för bästa resultat måste du använda två eller flera typer av belysning . Som praktiken visar kombinerar många LED-fytolampor och natriumlampor. Effekten av kompletterande belysning på växter kan ses med blotta ögat. Växter som tar emot mängden ljus verkar robusta, har en rikare färg och är mindre långa.

Rekommenderad: