Tomater På Balkongen (27 Bilder): Odling Av Balkongtomater Och Deras Sorter. Hur Odlar Man Plantor Från Frön Steg För Steg? Lågväxande Körsbärstomater För Fönsterbrädan Och Andra B

Innehållsförteckning:

Video: Tomater På Balkongen (27 Bilder): Odling Av Balkongtomater Och Deras Sorter. Hur Odlar Man Plantor Från Frön Steg För Steg? Lågväxande Körsbärstomater För Fönsterbrädan Och Andra B

Video: Tomater På Balkongen (27 Bilder): Odling Av Balkongtomater Och Deras Sorter. Hur Odlar Man Plantor Från Frön Steg För Steg? Lågväxande Körsbärstomater För Fönsterbrädan Och Andra B
Video: Odla tomater - tips och råd 2024, April
Tomater På Balkongen (27 Bilder): Odling Av Balkongtomater Och Deras Sorter. Hur Odlar Man Plantor Från Frön Steg För Steg? Lågväxande Körsbärstomater För Fönsterbrädan Och Andra B
Tomater På Balkongen (27 Bilder): Odling Av Balkongtomater Och Deras Sorter. Hur Odlar Man Plantor Från Frön Steg För Steg? Lågväxande Körsbärstomater För Fönsterbrädan Och Andra B
Anonim

Hemmafruar älskar att odla inomhusblommor i lägenheter, ibland förvandlar balkonger och fönsterbrädor till riktiga växthus. Vissa trädgårdsentusiaster tar det till nästa nivå genom att odla grönsaker eller frukter i krukor. På senare tid har små tomater varit särskilt populära, eftersom hushållen alltid är nöjda med goda frukter. Det är fullt möjligt att odla sådana växter i lägenhetsförhållanden, om du förbereder dig ordentligt för processen och noggrant tar hand om de gröna buskarna. I denna artikel kommer vi att beskriva i detalj hur man odlar tomater på balkongen och överväger de sorter som är lämpliga för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Att odla tomater på balkongen är en mycket intressant och ovanlig aktivitet, som har sina positiva och negativa sidor. Fördelarna med balkongtomater har följande aspekter:

  • ultra-snabb lagring av grönsaker;
  • grödan kan skördas både på sommaren och på vintern;
  • små frukter är mycket praktiska att bevara;
  • hemma finns det alltid färska, vackra och välsmakande grönsaker till sallad;
  • du behöver inte gå till lanthuset för trädgårdsarbete;
  • buskarna har ett estetiskt utseende;
  • doften av stjälkar och blad stöter bort myggor och myror.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med grönsaksodling av lägenheter inkluderar följande nyanser:

  • i balkongens begränsade utrymme blir skörden liten;
  • det är nödvändigt att noggrant observera temperaturregimen i rummet och reglera mängden solljus som växterna tar emot;
  • i en lägenhet kan endast medelstora sorter av tomater odlas.
Bild
Bild

De nödvändiga förutsättningarna

Balkontomater ger en utmärkt skörd om du noggrant följer råd från erfarna odlare. Idealiska riktningar för fönster för odling av tomater är sydost och sydväst. Om balkongen vänds exakt åt söder måste ett speciellt skuggnät installeras för växterna, annars torkar de ut från överskottsvärme. Den norra riktningen är inte alls lämplig för odling av plantor, för utan solljus kan tomater inte överleva.

Under höst- och vårperioderna räcker inte solens strålar för produktiv tillväxt av grönsaker, därför är det vid denna tidpunkt nödvändigt att ge fytobelysning till buskarna med hjälp av speciella lysrör.

Bild
Bild

Tomater växer bara om de får tillräckligt med solljus varje dag: strålarna ska träffa växterna i minst 3 timmar. Om balkongen inte är inglasad kan ömtåliga stjälkar bryta från starka vindbyar, så plantkrukor bör placeras närmare väggarna eller bredvid räcket. Inomhus är det bättre att placera krukor med buskar på fönsterbrädorna eller ställen så att grönsaker får tillräckligt med solljus, och det är också nödvändigt att regelbundet öppna fönster för ventilation.

Bild
Bild

Växter av Solanaceae -familjen behöver inte bara solljus, utan också en viss temperaturregim . Den lämpligaste temperaturen för tomater är cirka + 25 ° C under dagen och minst + 14 ° C på natten.

Eventuella avvikelser från det angivna temperaturintervallet kommer att försämra avkastningen, därför är det nödvändigt att installera en termometer på balkongen och upprätthålla de korrekta förhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämpliga sorter

Ett problem du kan möta när du odlar grönsaker inomhus är begränsat utrymme. I en lägenhet blir det omöjligt att odla stora växtsorter på grund av deras stora storlek. Grönsaksodlare har utvecklat flera sorter av tomater som växer till medelstora storlekar och är utmärkta för plantering i små utrymmen.

Vi föreslår att man överväger de bästa typerna av balkongtomater som är populära bland grönsaksodlare

" Balkongröd F1 ". En hybridväxt, med rätt vård, bär de första frukterna mycket snabbt - cirka 86-90 dagar efter att plantorna har växts. Balcony Red F1 producerar 15 till 20 ljusröda tomater. Små tomater har en sötaktig smak och behaglig doft. Buskens storlek överstiger inte 30 cm, så det är inte nödvändigt att binda den ytterligare.

Bild
Bild

" Balkongmirakel ". En av de mest populära grönsakerna för odling i fönsterbrädan. Buskar är underdimensionerade - högst 37-47 cm i höjd. Växter av Balkonnoe Miracle -sorten är mycket produktiva - upp till 2 kg tomater kan tas bort på en säsong. Växten ger den huvudsakliga skörden 85-90 dagar efter uppkomsten av groddar, men de första tidiga tomaterna mognar med 80-82 dagar.

Bild
Bild

" Red Abundance F1 ". Dessa är rikliga växter, så de kan planteras i hängande krukor. Stammarna når 60 cm i längd, de är ganska starka, men måste bindas på grund av vikten av tomaterna på grenarna. Frukt täcker grenarna rikligt, luktar gott, smakar körsbär: sött och saftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Gavroche ". En av de tidigaste mogna typerna av tomater: 75-80 dagar efter att skotten har stigit kan de första mogna frukterna tas bort. Groddarna når maximalt 35-40 cm och kräver inget strumpeband, så de kan placeras på ett fönster i balkonglådor eller planteras i hängande krukor.

Bild
Bild

Träning

En rik skörd från söta små tomater kan bara skördas om du noggrant förbereder dig för odlingsprocessen. Låt oss bekanta oss med förberedelserna för balkonggrönsaksodling.

Kapacitet

Växter av Solanaceae -familjen växer bra i både keramik- och plastbehållare. Plantor kan gros i 200 ml plastkoppar, men senare måste buskarna transplanteras.

För att en vuxen buske ska utvecklas väl och ge en riklig skörd bör krukans volym vara cirka 4-6 liter.

För enkelhets skull kan du plantera flera tomater i en speciell balkonglåda och observera det nödvändiga avståndet mellan plantorna . Jordmängden är minst 4 liter per växt.

Bild
Bild

Grundning

För plantor och odling av tomater måste du köpa en speciell universaljord eller göra den själv. Hemma skapas bördig jord genom att blanda sand, humus och svart jord i samma mängd. För att berika jorden med mineraler, sikta lite kol och blanda det med resten av jorden. Sod eller sågspån kan tillsättas till blandningen för löshet.

Ytterligare jordbehandling hjälper till att förhindra infektion av groddarna: innan du planterar, fyll behållaren med blandningen med kokande vatten . Varmvatten desinficerar och återfuktar bördig jord väl. Plantor kan bara planteras efter att jorden har svalnat och torkat ut lite.

Bild
Bild

Frön

Erfarna grönsaksodlare rekommenderar att man först gror fröna och först planterar dem i en stor behållare: det gör det lättare att välja de friskaste skotten och kontrollera antalet växter och deras styvbarn. För att fröna ska gro så snabbt som möjligt är det nödvändigt att kontrollera och bearbeta dem innan de planteras. Låt oss titta närmare på egenskaperna hos frögroning steg för steg.

  1. Blöta . För att förhindra växtsjukdom med svampinfektioner är det nödvändigt att behandla fröna med en 1% manganlösning. För att göra detta, lös upp exakt 1 gram kaliumpermanganat (1/14 tsk) i 100 ml vatten. Du måste mäta det mycket noggrant, eftersom ett överskott av mangan kan skada fröna, och en brist kommer inte att klara uppgiften. I en lösning av en ljusrosa nyans måste fröna placeras i 10-15 minuter.
  2. Itererar över . Efter den angivna tiden sjunker alla bördiga frön till botten, och "dummies" kommer att förbli på lösningens yta. Flytande frön måste väljas och kasseras.
  3. Groning . Bearbetade, bördiga frön ska avlägsnas och vikas i en fuktig gasduk. I detta tillstånd måste de förvaras tills de första skotten kläcks.

Korrekt fröbehandling ger en desinfekterande effekt, påskyndar grobarhet och stimulerar samtidig spiring av plantor . Om du använder för mycket kaliumpermanganat kommer det att bränna skotten, så det är mycket viktigt att vara proportionell. I de flesta fall behöver köpta frön inte bearbetas, eftersom producenterna applicerar en speciell film på dem som skyddar och ger näring åt varje spannmål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande plantor

Skott kan odlas antingen i 200 ml plastkoppar eller i skurna plastflaskor. För att korrekt reglera mängden fukt vid vattning av plantor är det nödvändigt att välja den mest transparenta behållaren som behållare. Botten på behållarna måste vara intakt, för om du gör hål i botten kommer en liten mängd jord att passera vatten för snabbt och hinner inte få tillräckligt med fukt.

Steg för steg instruktioner hjälper dig att plantera och odla plantor korrekt

  1. Grundning . Fyll först behållaren med den berikade jorden så att den inte når kanterna med cirka 1 cm.
  2. Landning . I mitten av glaset gör du ett hål i jorden ca 2 cm djupt och doppar 2 frön i det. Täck försiktigt kornen med jord, men tampa inte.
  3. Växa upp . För att undvika fuktförlust genom avdunstning, täck varje behållare med film. Överför sedan behållare med frön till ett mörkt rum med en temperatur på 23-25 grader Celsius. Plantorna kommer att kläckas om cirka 3-5 dagar.
  4. Underhåll . När groddarna börjar stiga över jorden måste de fortsätta att växa en tid i samma behållare, men på en annan plats. Överför kopparna med skott till en varm plats med konstgjord belysning och vatten endast när markens topp torkar.
Bild
Bild

Överföra

Det är nödvändigt att bara transplantera växter från plastflaskor till stora behållare när skottet släpper ut tre vuxna blad. För hybridväxter räcker det med 4-6 liter krukor, men ju mer utrymme för rötterna desto bättre blir grödan. Dvärgtomater trivs bra i långa balkonglådor, vilket underlättar trädgårdsmästarens arbete mycket.

Låt oss överväga steg för steg hur man transplanterar plantor i stora krukor

  1. Täck behållarens botten med frigolit eller lerstenar för att skapa korrekt dränering. En kudde längst ner i krukan hjälper till att reglera fuktnivån: kullen behåller en del av vätskan under vattningen och släpper ut den gradvis i jorden när den torkar.
  2. Siktad sand måste hällas över expanderad lera eller bitar av skumplast. Skiktet på det andra fyllmedlet ska vara cirka 2,5-3 cm tjockt. Lägg sedan till lite jord ovanpå så att det täcker sanden med ett tunt lager.
  3. Tillsätt vatten till glaset med de groda fröna för att göra det lättare att ta bort. Det är nödvändigt att plantera om skotten med jorden så att skotten inte upplever för mycket stress. Ta försiktigt bort plantorna tillsammans med jorden från glaset och placera dem i mitten av krukan.
  4. Fyll det fria utrymmet runt rötterna med ett nytt substrat av chernozem och andra föroreningar. Därefter är det nödvändigt att tunna ut antalet plantor: om flera skott har spirat i en behållare, lämna den mest friska stammen med blad och bryt försiktigt av resten med fingrarna vid själva roten.
  5. Den transplanterade tomaten måste täckas med ytterligare 2-3 cm jord och fuktas väl.

Om du har rätt storlek på en stor kruka kommer det att finnas cirka 4-6 cm ledigt utrymme mellan det övre jordlagret och behållarens kanter.

Detta är nödvändigt för att krama busken när den växer. Lägg gradvis till ett nytt substrat när växten sträcker sig.

Bild
Bild

Bush bryr sig

Balkongträdgårdsskötsel passar både erfarna och nybörjare. Hemodlade tomater kommer att vara de mest doftande, vackra och läckra, eftersom allt som görs med egna händer används med nöje. För att skörden ska bli rik och av hög kvalitet är det nödvändigt att inte bara odla plantorna ordentligt och transplantera groddarna i krukor. Du måste också ge växterna rätt vård. Låt oss titta närmare på flera av nyanserna i odling av balkonggrönsaker.

Vattning

För att odla en bra gröda är det mycket viktigt att vattna tomaterna olika beroende på deras livsstil. För 30-35 dagar efter transplantationen, vattna dem varje dag, men lite efter lite. Vattna de härdade växterna innan äggstockarna dyker upp några dagar, men rikligare än tidigare. När tomaterna blommar och de första äggstockarna dyker upp är det mycket viktigt att inte låta jorden torka ut: vattna dem 2 gånger i veckan, fukta jorden ordentligt.

Den bästa tiden att vattna är på kvällen, före solnedgången. Om du måste fukta plantorna under dagen är det bara att fylla brickan med vatten: regelbunden vattning kan orsaka brännskador på bladens och fruktens yta på grund av reflektion av solljus från vattendropparna. Den optimala vattentemperaturen för bevattning är 21-25 grader Celsius.

Fuktnivån i balkongtomater beror också på säsongen: på särskilt torra sommardagar kan busken dessutom fuktas med en sprayflaska, men bara efter solnedgången.

Under en varm period är det bättre att tillsätta lite mer vatten i grytan så att jorden inte torkar ut, och på vintern är det tvärtom bättre att fylla på och förhindra svampinfektion.

Bild
Bild

Bildning

Många balkongtomater är underdimensionerade och kräver inte formning. Vissa arter eller enskilda skott växer dock till medelstorlek och behöver ett strumpeband, annars tål stammen helt enkelt inte belastningen från frukten och går sönder. Hybridtomater är sällan höga, så det finns ingen anledning att förbereda ett stöd för dem. För medelstora sorter, vid transplantation i en stor kruka, är det absolut nödvändigt att förbereda en pinne som tomaten ska knytas till.

När du planterar groddar gräver du i en trä- eller plastpinne med en längd av 45-55 cm bredvid skottet. Då blir det bekvämt och enkelt att knyta den odlade busken till den. Ett förberedt fästelement förhindrar att stjälken bryts och rotskador genom att gräva i ett stöd bredvid en vuxen tomat.

En buske bildar också klämning - borttagning av extra oväntade löv som växer från samma bihålor som huvudbladen . Knip försiktigt av din styvson med händerna när dess längd når 2-3 cm. Använd inte kniv eller sax för att inte smitta. När du bildar en buske, kläm inte av styvsonen bredvid den första blomställningen: det hjälper till att bilda en Y-formad struktur på busken, vilket förbättrar avkastningen. Övervaka också noga tomatens hälsa: ta bort torkade eller gulnade löv i tid så att de inte tar bort näringsämnen.

Bild
Bild

Toppdressing

Tidig och måttlig utfodring av tomater ger busken hälsa och en rik skörd. Det rekommenderas att tillsätta organiskt gödningsmedel varannan till var tredje vecka. Det är bättre att vägra kemisk matning, eftersom det kan leda till oönskade konsekvenser och växtens död . Det bästa gödningsmedlet för ett balkongväxthus är ruttnat hästgödsel: till skillnad från andra organiska gödningsmedel har det ingen stark obehaglig lukt. För en sådan toppdressing, blanda 2 msk gödsel med en liter vatten och häll lösningen över tomaterna.

För att äggstocken ska bildas väl kan du mata tomaterna en gång under blomningen med en asklösning. För att göra detta, späd 1 tesked aska i en liter vätska och vattna försiktigt mini-grönsaksträdgården.

Bild
Bild

Pollinering

Tomater är självpollinerande växter, så det är inte nödvändigt att artificiellt pollinera dem under blomningen. Men för att bättre bilda äggstocken kan du skaka grenarna lite med blommor. Proceduren utförs flera gånger i veckan. Tomater fortsätter att blomma och pollinera även när huvuddelen av frukten redan har börjat . För att de formade grönsakerna ska få tillräckligt med näringsämnen måste de överflödiga blommorna klämmas av.

Bild
Bild

Användbara tips

För en rikast möjlig skörd, följ några enkla regler:

  • låt inte jorden torka ut;
  • noga observera temperaturregimen;
  • välj självpollinerande sorter med små men rikliga frukter och en genomsnittlig stamhöjd;
  • en gång under dagen, vänd krukan med andra sidan till solens strålar;
  • plocka inte omogna grönsaker;
  • plantera inte flera växter i en kruka (för sådana ändamål är det bättre att använda en balkonglåda som rymmer tillräckligt med jord);
  • var noga med att mata mini-grönsaksträdgården med organiskt gödningsmedel.

På inglasade balkonger kan tomater bli väldigt varma på sommaren, särskilt när solens strålar träffar dem direkt. För att skydda växter från brännskador är det nödvändigt att stänga fönstren med ett speciellt skuggnät som endast tillåter nödvändig mängd ljus att passera igenom.

Rekommenderad: