DIY-pergola (43 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner För Att Göra En Pergola För Klättring Av Växter Från Plaströr. Hur Man Gör En Båge I En Trädgårdsstuga Av Trä Och Metall?

Innehållsförteckning:

Video: DIY-pergola (43 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner För Att Göra En Pergola För Klättring Av Växter Från Plaströr. Hur Man Gör En Båge I En Trädgårdsstuga Av Trä Och Metall?

Video: DIY-pergola (43 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner För Att Göra En Pergola För Klättring Av Växter Från Plaströr. Hur Man Gör En Båge I En Trädgårdsstuga Av Trä Och Metall?
Video: Gazebo 10ft Octagon Assembly Sequence from Outdoor Living Today 2016 2024, April
DIY-pergola (43 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner För Att Göra En Pergola För Klättring Av Växter Från Plaströr. Hur Man Gör En Båge I En Trädgårdsstuga Av Trä Och Metall?
DIY-pergola (43 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner För Att Göra En Pergola För Klättring Av Växter Från Plaströr. Hur Man Gör En Båge I En Trädgårdsstuga Av Trä Och Metall?
Anonim

För oerfarna sommarboende kan en pergola verka som en öppet oavslutad struktur. Men detta är först vid första anblicken. Det är inte bara funktionellt, det är dekorativt, och med rätt placering, solid konstruktion kommer det definitivt att bli en dekoration av platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktion av en pergola av trä

Standardpergolan i trädgården i stugan har en rektangulär form, pelare eller pelare blir stödet. Detta är en idealisk design för klätterväxter, varför spaljéer stoppas eller installeras på ett annat sätt mellan stolparna.

Pergolan kan installeras inte bara i djupet av trädgården, utan också kopplas till huset med egna händer . Någon får en hopfällbar struktur och installerar den enligt projektinstruktionerna på webbplatsen. Och någon gör allt från grunden själv, använder till exempel barrträ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

För att bygga en pergola av trä behöver du ett snickeriverktyg, ett antiseptiskt medel för träbearbetning, själva träet och en ritning. Detta är - i korthet. För stödpelare är en balk på 15 x 15 cm lämplig, för tvärgående balkar - brädor på 5 x 15 cm . Tvärbalkarna är vanligtvis byggda av brädor 5 x 10 cm. Konstruktionselementen fästs med självgängande skruvar 15 cm och 7,5 cm. Du måste också ta hänsyn till att stödpelarna (både av trä och metall) måste bli betong. Det vill säga att du också behöver en trädgårdsborr och en behållare där lösningen blandas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturritningar

Det är definitivt lättare att arbeta med dem, eftersom alla storlekar och proportioner anges exakt, och du behöver inte avvika från denna instruktion. Erfarna hantverkare som redan har byggt element och mer komplexa för ett förortsområde kan också styras av en skiss, en skiss.

Men i grund och botten, idag laddar folk ner en teckning från Internet och agerar med fokus på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Pergolor är gjorda för vindruvor, blåregn, en mängd klättergrödor och till och med gurkor. I enlighet med anläggningens önskemål väljs den mest framgångsrika zonen på territoriet.

  1. På platsen för den framtida konstruktionen skisseras pergolans kontur - för detta används ett rep och pinnar. Det är särskilt nödvändigt att ange platsen för hörnen. Det kommer att finnas pinnar i stället för pelarna.
  2. Där pelarna kommer att stå är det nödvändigt att gräva hål. Deras ungefärliga djup är 70 cm. Urtagets diameter bör vara 10 cm större än pelarens diameter. Grus hälls nödvändigtvis på botten, med ett lager på minst 5 cm, och sedan placeras en formning av asbeströr där. Alternativt kan du använda valsad takpapp. Oavsett om formen är jämn är det nödvändigt att kontrollera byggnadsnivån.
  3. Sedan kan formarna hällas med betong, och inte glömma att installera justerbara ankare för att montera stolparna.
  4. Eftersom betongen kommer att torka ut i flera dagar kan du under denna tid göra en pergola från en bar. För stöd används element med en sektion på 10 x 10 eller 15 x 15 cm. De sågas av efter konstruktionens höjd. Efter att betongen har torkat monteras racken på ankarna med specialskruvar "wood grouse".
  5. Stöden som håller taket är gjorda av 5 x 15 cm brädor. Längden bör överstiga bredden med 60 cm, eftersom balkarna har en avsats på 30 centimeter på varje sida. Pusseln kommer att lägga krökning till ändarna av dessa element.
  6. Balkarna fixeras med självgängande skruvar eller bultar, och byggnivån kontrollerar om installationen är jämn.
  7. Tvärbalkar är gjorda av 5 x 15 cm brädor. Antalet element beror på avståndet mellan dem (det ska vara 30 cm). I botten av tvärstängerna skärs spår upp till 4 cm djupa ut.
  8. Självgängande skruvar fixerar tvärstängerna, 15 cm fästelement tas. Så elementen fästs i hela taket av strukturen.
  9. Nästa rad är tvärbalkar, monterade i steg om 60 cm. Spår måste göras i elementen; under installationen måste de dessutom säkras med samma självgängande skruvar.
  10. Det återstår att måla och dekorera den färdiga strukturen efter eget gottfinnande. Någon betonar grunden (gör en plattform för en pergola, om en sommarmatsal ska vara inne). Någon gör en pergola i kinesisk eller skandinavisk stil, i stil med Provence.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom pergolor till och med är gjorda av pilgrenar är en träkonstruktion av standardtyp det enklaste alternativet som finns även för de som är nya i en sådan konstruktion.

Och för att göra designen unik kan det vara intressant att designa, måla, fundera över vad som kommer att vara inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallframställningsteknik

För ett metall lusthus för växter krävs professionella rör, vars tvärsnitt är 2, 5 x 5 cm. Höjden / bredden på pergolan väljs individuellt, beroende på platsen på platsen och lämpligheten av designparametrarna, från de klättergrödor som "lever" på den . Den övre rörledningen kan till exempel vara gjord av rör på 3 m, endast 4 av dessa krävs. Basstödet kan tillverkas av ett 3 m långt rör, i varje hörn kommer det att finnas ett par av dem.

Taktaket består av följande: den första rutan, vars dimensioner är 2, 12 m, sedan - 1, 5 m, den tredje - 1, 06 m . Konstruktionen av en metallpergola kräver nödvändigtvis förstärkning av stöden, det vill säga betong. Alla metallkomponenter som fördjupas i marken måste förbeläggas med korrosionsskyddande föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Algoritm för konstruktion av en enkel metallpergola

  1. Det är nödvändigt att montera en baldakin på 4 rutor enligt schemat . Det här är rutorna som ingår i designen. Fästning utförs genom svetsning. Rören skärs i en vinkel på 45 grader och kokas.
  2. Ett kort hörn svetsas till de två stödrören i botten, sedan betongas de på platserna för stöden . Det är viktigt att inte glömma att ett 5 cm lager sand hälls på den nedre urtagningen. Om stödet är jämnt kan kontrolleras med en baldakin. Alla pelare ska vara i nivå, nivån ändras inte.
  3. Sedan monteras takkomponenten . Fyrkantiga element lyfts och staplas på stolpar, svetsar varje sida i tur och ordning. Vid hörnen genom svetsning placeras hoppare, vilket förbättrar konstruktionens tillförlitlighet.
  4. Installationen är klar . Det kan målas och dekoreras med blommor och andra växter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De skapar vackra metallpergolor i form av en båge och får ett halvcirkelformat galler. De gör till och med installationer med en skjutbar markis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man av plaströr?

Pergolas kallas ofta lusthus. Faktum är att dessa dacha -objekt är extremt lika. Nyligen har de gjort både det och en annan ofta från plaströr.

Vilka är fördelarna med PVC -rör:

  • styrka;
  • motståndskraft mot ogynnsamma väderförhållanden;
  • enkel montering;
  • återanvändning i byggnadsarbete;
  • en mängd olika mönster;
  • budgetförvärv.
Bild
Bild
Bild
Bild

PVC -rör kan verka rustika, men materialet är värt att överväga ändå.

Vilka material och verktyg brukar tas för konstruktion:

  • direkt rör av metall-plast eller polyvinylklorid;
  • plastbeslag, de kommer att skydda anslutningarna;
  • tyg, polykarbonat för mantel av baldakin (annat material är möjligt, men detta är om taket på pergolan är gjord som ett lusthus);
  • tees, vinkel och raka kopplingar för platsen där rören ska anslutas;
  • förlängningskontakter;
  • stift och förstärkande svarv för stöd;
  • motstående material efter behov.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men om en sådan lista är skrämmande och du vill göra något enklare, till exempel en blygsam pergola med två bågar, behöver du bitar av plaströr. 2 bitar av en och en halv meter bitar, 4 bitar - bitar på 80 cm, 8 bitar - vid 40 cm, 6 bitar på 30 cm. Du behöver också beslag, hörn eller te -grenar 12 bitar, ett lödkolv, sax för skärning av rör.

Det mest framgångsrika materialet anses vara polypropenrör, de är elastiska . Metall -plaströret har en betydande nackdel - när det böjer sig kan det inte längre återställa sin tidigare form. Alla förberedda segment måste fästas med tees och fixeras genom svetsning. Antalet sektioner av en sådan välvd anordning kan varieras. Och även en nybörjare kan göra en enkel men vacker plaströrspergola.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av en pergola från rör

  1. Ett metallrörsglas drivs i marken till ett djup av 50 cm. Dess diameter ska vara större än plaströrbenet. Ett ben på strukturen sätts in i röret, fäst vid en självgängande skruv.
  2. Benet med stödet måste betongas genom att sänka ner det i lösningen. En sådan installation kommer att vara stabil och kommer att pågå under mycket lång tid.
  3. Om detta är en färdig konstruktion är allt enklare-ett ben med stöd och kryckor-hårnålar, beroende på antalet stöd, drivs i marken till ett djup av 70-80 cm.
  4. Om plastpergolan är täckt med polykarbonat som låter ljus passera igenom blir det en praktisk baldakin. Och redan under det är det enkelt att ordna ett rekreationsområde - minst en bänk för två.
  5. För att göra en baldakin av polykarbonat måste du ta själva materialet, termiska brickor som gör anslutningen lufttät, en skruvmejsel (eller skruvmejsel) och självgängande skruvar. Polykarbonat kan klippas bra med sax, och med termowells fäster det på rören. Och för att kulturen ska täcka denna yta väl är det verkligen möjligt att sträcka repen längs polykarbonattaket - de kommer att lindas in i vinstockar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett om det är från trä, från ett profilrör, från PVC - med bra beräkning och teknikens följsamhet kommer pergola att visa sig vara stabil, funktionell och visuellt övertygande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Innan arbetet påbörjas hjälper tipsen nedan och skyddar dig från eventuella misstag.

10 tips innan du bygger en pergola

  1. Ursprungligen bör strukturen inte vara särskilt stor. Och detta beror inte på vilken typ av material som används. Ljusstrålarna får inte hindras innan de kommer in i enheten.
  2. Det finns inga små detaljer här. Allt ska vara underordnat kraven i den dekorativa designen. När allt kommer omkring, om det på sommaren är täckt med grönt löv, kommer alla luckor och brister att komma ut under den kalla årstiden.
  3. Strukturen ska inte gå vilse i landskapselementen. Men om sajten är liten, bör pergolan vara miniatyr.
  4. Metall eller trä som används som huvudmaterial måste behandlas med skyddande föreningar. Träet är impregnerat med antiseptika, och metallen är impregnerad med en förening med korrosionsskyddande egenskaper.
  5. Byggnadens styrka är en förutsättning, eftersom den övervuxna växten får en betydande massa.
  6. För en pergola är vinstockar lämpliga, som fästs på stödet med sina rötter, till exempel murgröna, vanilj, ficus. Loaches är också lämpliga för henne, som också behöver starkt stöd. Bland sådana representanter finns den olympiska prinsen, lockig kaprifol, klätterros, humle. Klätterväxter är också kinesisk magnolia vinstock, blåregn, clematis.
  7. Pergolan tål inte för mycket överväxt: ett överflöd av växter kommer att täcka hela ytan av strukturen, och detta är inte det bästa alternativet. Loaches bör betona strukturens syfte och skönhet, men på inget sätt stänga den helt.
  8. Mycket ofta används pergolans inre utrymme, både fristående och hörn, som lekplats för barn. Å ena sidan är barnet på gatan och leker på platsen under överinseende av vuxna. Å andra sidan är det inte under den öppna solen, det skyddas av ett grönt "hus".
  9. Ibland är en vackert utformad pergola det bästa stället för fotografering. Det bildar antingen en festlig båge eller en annan vacker ram, naturligt dekorerad med grönska. Och foton på en sådan plats kommer verkligen att bli framgångsrika.
  10. Även den enklaste pergolan, men med en bekväm storlek, kan vara det bästa stället för en sommar matsal för en liten familj.

Rekommenderad: