Gör-det-själv Vedlåda På Landet (26 Foton): Projekt För Att Skapa En Vedhög För Ved På Gatan. Hur Man Gör En Eldstuga För Att Bära Ved? Hur Väver Man Den Från En Vinstock?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Vedlåda På Landet (26 Foton): Projekt För Att Skapa En Vedhög För Ved På Gatan. Hur Man Gör En Eldstuga För Att Bära Ved? Hur Väver Man Den Från En Vinstock?

Video: Gör-det-själv Vedlåda På Landet (26 Foton): Projekt För Att Skapa En Vedhög För Ved På Gatan. Hur Man Gör En Eldstuga För Att Bära Ved? Hur Väver Man Den Från En Vinstock?
Video: Ett år på en svensk vingård. Del 2: Sommarsysslor juli 2016 2024, April
Gör-det-själv Vedlåda På Landet (26 Foton): Projekt För Att Skapa En Vedhög För Ved På Gatan. Hur Man Gör En Eldstuga För Att Bära Ved? Hur Väver Man Den Från En Vinstock?
Gör-det-själv Vedlåda På Landet (26 Foton): Projekt För Att Skapa En Vedhög För Ved På Gatan. Hur Man Gör En Eldstuga För Att Bära Ved? Hur Väver Man Den Från En Vinstock?
Anonim

Eldstaden är en konstruktion som är utformad för att lagra snyggt vikt ved, vilket är oumbärligt utanför staden. Det låter dig lagra bränsle på ett sådant sätt att det inte tar mycket plats och låter det torka ut. Det är mer bekvämt att skapa det själv för att gissa så mycket som möjligt med storlek och form, samt få en produkt som uppfyller ägarnas individuella behov.

Funktioner i en hemlagad vedspis

En hemmagjord vedhög för ved bildas i enlighet med flera förutsättningar. Ved bör skyddas mot regn och snö, men samtidigt kunna ventileras. Dessutom är det viktigt att den valda platsen ligger i skuggan, bort från öppen eld. Material kan inte lagras direkt på marken, golvet bör vara gjord av antingen tegel eller plankor.

Det är dock mycket dåligt om golvet kommer att docka direkt till marken, så det är viktigt att hålla ett gap.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa förutsättning är ett attraktivt designutseende ., som bör kombineras med resten av byggnaderna på platsen och den allmänna landskapsdesignen. Det är viktigt att byggnaden är bekväm att använda: ägaren hade möjlighet att närma sig den från önskad sida och enkelt få den mängd ved som behövs. I detta fall måste bränslematerialet fästa hårt och inte falla isär.

Lämplig plats

Det är viktigt att säga att vissa människor i landet inte gör en speciell vedhög, utan förvarar ved bara utomhus och täcker det med material som skyddar det från vatten. Men också för detta ändamål kan du använda det vanliga skjulet som redan finns på webbplatsen. En speciell gatukonstruktion som ligger nära huset kommer att vara mycket mer bekväm . Förresten, om ved oftast används för matlagning i frisk luft, är det mer logiskt att placera en vedspis nära spisen eller grillen. Den optimala platsen anses vara väggen i ett metallgarage eller ett specialområde intill huset. Huvudsaken är att veden har stöd för den från tre sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns vackra strukturer av metall eller trä som är installerade i husets lokaler . Det kan till exempel vara en vertikal eldstad för ett rum med öppen spis. I detta fall läggs en dekorativ funktion till träförvaringsfunktionen. En portabel mini-vedspis är ofta gjord med dina egna händer.

Vanligtvis lagrar det ett utbud av ved för att tända kaminen, som du måste fylla på när du går ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket material ska du välja?

Rätt materialval beror till stor del på hur länge och hur framgångsrikt eldstaden kommer att fungera. För gatan används ofta metall, vilket gör det möjligt att göra en visuellt attraktiv struktur som kommer att tjäna länge och inte kommer att försämras från nederbörd och andra vädermanifestationer. Det kan till exempel vara en vedhög av aluminiumprofiler, vars självständiga produktion tar högst ett par timmar. Förresten, det är mycket bekvämt att använda det för att bära, eftersom dess låga vikt förenklar detta förfarande kraftigt.

Tillförlitliga och hållbara produkter erhålls från järn- eller ståldelar, till exempel en stång eller rör.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära är vedstaplar av trä . Om frågans estetiska överklagande inte är alltför viktig kan du använda de befintliga materialen som finns kvar från tidigare byggnadsarbeten och inte köpa nya. Alternativt kan trästrukturen vara gjord av pallar, pallar, balkar, balkar eller plankor. Det enda viktiga villkoret är att förbehandla materialet med en produkt som skyddar mot fukt, samt insektsskador. En trälåda monteras snabbt, den används länge, den väger lite och är budgetmässig.

Att täcka en vedhög som ligger på gatan är obligatoriskt, och skiffer, metallplåt, polykarbonat eller till och med polyeten är lämpliga för detta ändamål. Förresten, strukturen kan till och med vävas av vinstocken, om den senare växer i stort antal på platsen. Separat är det värt att nämna en vedhög inbyggd i en öppen spis eller spis, det vill säga det är en nisch bredvid eldstaden, som du kanske gissar av tegel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa vedstaplar, som är små i storlek och som ligger i vardagsrum, kan smides, representerar en vanlig väska av tjock sladd eller rep, en korg av resistent material eller till och med en vanlig trälåda med hjul.

Hur gör man det själv?

På Internet finns ett stort antal projekt och ritningar av olika vedstaplar. De kan variera i form och utseende, ha en ram eller baldakin, se ut som en vanlig ladugård med gallerväggar eller vara ett riktigt konstverk. För en stor mängd använt ved är ett skjul mer lämpligt, vilket kan vara vanligt eller spaljé. I det senare fallet kommer det att vara möjligt att ge bättre ventilation, vilket innebär att veden förblir torr. I alla fall kommer det först att vara nödvändigt att förbereda basen - att gräva en grop för mjuk jord, vars djup varierar från 20 till 25 centimeter.

Bild
Bild

I det resulterande hålet läggs lager av grus och sand. Därefter kan du bygga ett stöd av sex block: paret ska vara i mitten och resten - i hörnen. Parametrarna för standardblocket är 200 x 200 och 600 millimeter. I nästa steg appliceras ett dubbelskikt av takmaterial.

För att montera ramen måste du använda stänger med parametrar 100 till 100 millimeter, förbehandlade med specialolja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bildandet av den nedre remmen kommer att underlättas med hjälp av skruvar, spikar eller självgängande skruvar, tack vare vilka blocken och stängerna kommer att anslutas . Banden är förstärkt med speciella hörn, varefter du kan fortsätta med installationen av ställen - respektive i hörnen och i mitten. Dessutom kan du lägga till ett par stativ framför och en strut bakom. De kommer att ansvara för entréområdet och följaktligen ytterligare stöd. Det är viktigt att göra A-stolparna något längre och C-stolparna kortare för att få ett dräneringssystem för regnvatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brädor spikas på sidan, varefter spärren och takramen bildas . Takmaterial och profilplåt placeras ovanpå. Håll ett taköverhäng på 35 centimeter. Golvet kan läggas så att det blir luckor på 2 till 3 centimeter. Det är mest praktiskt att montera det från brädor som mäter 100 x 40 millimeter. Väggarna är förresten installerade med 100 millimeters intervall.

Det är nödvändigt att täcka ladan med en speciell lösning som skyddar mot buggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En liten vedstapel ligger oftast bredvid en eldstad i hemmet och är gjord antingen av trä eller metall . I det första fallet rekommenderas att ta ett gammalt fat som grund och demontera det i separata plankor. Eftersom varje del vanligtvis är bultad på en metallring, måste den skäras i förväg. Sängen är lätt att göra av spånskiva eller en vanlig bred bräda, och benen är gjorda av träblock. Det är viktigt att lackera den resulterande eldstaden för ett bättre utseende och för långvarig användning.

Bild
Bild

Stålpälar är också ofta självtillverkade . Den är monterad av en stålplåt på 2 mm och en stålstav, vars tvärsnitt är 8 millimeter. Arket böjs eller skärs i en halvcirkel, vilket hjälper en kvarn eller en gascylinder. Ben och handtag fästs sedan på den resulterande behållaren. För skönhet bör eldstaden målas över med svart eller silverfärg.

Närvaron av ett stort antal vinstockar och förmågan att bearbeta det gör att du kan göra en korgstruktur hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst monteras en rektangel från skenorna, som bildar ramen. Flera hål görs sedan på motsatta långsträckta sidor. En koppartråd förs in i de mellersta hålen, förvandlas till handtag och till resten - en vinstock. Efter att ha sammanflätat alla kvistar kan du fixa den färdiga eldstaden med träfläck eller lack.

Om det inte finns tid att skapa en fullfjädrad struktur kan du skapa en eldstad med tonvikt från insatser . Först och främst bearbetas ytan - den är täckt med småsten eller täckt med ett speciellt vattentätningsmaterial. Materialet ska tas rektangulärt så att vedstapeln har fyra uttalade hörn. Höga stöd stöds i dessa punkter, för att skapa vanliga stockar. Deras tjocklek beror på mängden trä som kommer att lagras.

Bild
Bild

Inuti ramen bör bränslet placeras "i cellerna" för större stabilitet. Ytterligare användning av insatser ger bättre stöd för staplingen. Ovanifrån måste vedhögen täckas med ett material som inte tillåter fukt att passera igenom. För att bilda en rund vedhög, börja med att forma ytan också. I ett torrt område som är tillräckligt ventilerat bildas ett runt område av småsten eller barkbitar.

Bild
Bild

Ett kors är installerat på basen, monterat av två identiska pinnar . Dess närvaro gör det möjligt att bibehålla jämnheten i strukturens radie. Sedan läggs den första raden ut, det är också konturen av en vedhög med ved, förenad med ändarna. Samtidigt måste mittdelen förbli tom så att ett slags rör dyker upp, som ansvarar för ventilation. Detta följs av "uppbyggnad", och genom den tredje eller fjärde raden bör ett träskikt visas i vinkelrät riktning för att bilda en lutning mot den centrala delen.

Bild
Bild

På toppen ska det vara det plattaste vedet som kommer att bilda taket . Detta lager är nödvändigtvis täckt med trädbark för att förhindra fuktexponering. En sådan eldning gör att bränslematerialet kan torka snabbt. Dessutom ser det väldigt ovanligt ut, låter dig lagra en stor mängd ved på ett ställe, och det är extremt bekvämt att använda.

Rekommenderad: