Streptocarpus Med Namn (38 Bilder): Egenskaper Hos Sorterna "Fifa", "Pink Dreams", "Smoke" Och "Black Swan", Funktioner I Streptocarpus List

Innehållsförteckning:

Video: Streptocarpus Med Namn (38 Bilder): Egenskaper Hos Sorterna "Fifa", "Pink Dreams", "Smoke" Och "Black Swan", Funktioner I Streptocarpus List

Video: Streptocarpus Med Namn (38 Bilder): Egenskaper Hos Sorterna
Video: Så här redigerar du en sidas egenskaper 2024, Maj
Streptocarpus Med Namn (38 Bilder): Egenskaper Hos Sorterna "Fifa", "Pink Dreams", "Smoke" Och "Black Swan", Funktioner I Streptocarpus List
Streptocarpus Med Namn (38 Bilder): Egenskaper Hos Sorterna "Fifa", "Pink Dreams", "Smoke" Och "Black Swan", Funktioner I Streptocarpus List
Anonim

Streptocarpus är en representant för Gesneriaceae -familjen (Streptocarpus). Det är svårt att inte notera en viss likhet av växten med violer, men om du förstår vårdens särdrag, blir det omedelbart klart att alla Gesneriaceae har en stark men opretentiös karaktär. Enorma blomställningar av streptokarpus blommar i stora knoppar och sticker ut mot bakgrunden av deras kamrater. Rosetten vid bladen är bred, börjar längst ner.

Bild
Bild

Lite historia

I vårt land hittades streptokarpus som krukväxt på fönsterbrädorna på 70-80-talet av förra seklet. Det var dock svårt att kalla det vackert: blommorna är små, ljusblå, bladen är stora och skrynkliga. Kulturens främsta plus är en ganska lång och riklig blomning, och av minuserna föll växten i viloläge och kastade sina löv . Men under de senaste åren har situationen förändrats mycket tack vare uppfödarnas ansträngningar, och en enkel inomhusblomma har blivit en vacker kultur.

Var kommer denna vackra blomma ifrån? Från östra Asien, Madagaskar. Växten upptäcktes först i Sydafrika 1818 av botanisten James Bowie. Han samlade fröna och skickade dem till London Botanic Gardens. Växten fick ursprungligen namnet Didimocarpus rexii, och 10 år senare döptes den om till Streptocarpus rexii, och senare blev den grunden för moderna hybrider. Som regel är dess platser fuktiga skogar, nära vattenkällor (hav eller hav), men ibland kan streptokarpus hittas både på bergstoppar och på själva stranden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter av uppfödning

Låt oss först analysera huvudtyperna av streptokarpus och sedan gå vidare till sorterna.

Streptocarpus är stenig . Det är tydligt från namnet att denna art älskar steniga och bergsvallar och oftast finns på sådana platser, eftersom det lokala klimatet inte kan skada växten. Som regel slår solen hårt ner vid havet, men det är förvånande att denna streptokarpus förblir intakt av sin obevekliga strålning. Rhizomen krullar och växer sig stela, små blad med villi växer. På en rak peduncle visas bara några lila blommor som inte växer länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kunglig … Denna art föredrar det fuktiga klimatet i tropiska skogar och växer bäst i skuggiga områden som träd. Underbara blommor växer sig stora och ljusa, upp till 30 cm, ljuslila färg, med långa blad.

Bild
Bild

Wendland (Streptocarpus wendlandii) . Denna art har de största bladen i längd, de når 100 cm, långsträckta, med ljusa ådror. Peduncle -tiden är också ganska lång, den börjar på sommaren, knyter frukt efter pollinering och dekorerar växter med upp till 20 lila blomställningar.

Denna växt ser väldigt ståtlig ut och ser spektakulär ut i alla interiörer.

Bild
Bild

Streptocarpus har upp till 150 sorter som passar både hemuppfödning och dekorativa sorter från utlandet, kännetecknas av en mängd färgglada blommor med fina kronblad och rosettens storlek. Växter klassificeras i flera allmänna arter, som i sin tur är indelade i många underarter med intressanta namn.

Dimetris (DS- "Fifa", DS- "Pink dreams", DS- "Smoke", DS- "Jag vill och kommer att bli", DS- "Temptation", DS- "Gzhel", DS- "Shayk", DS -"Eternity", DS- "Margarita", DS- "Chicken", DS- "Almandine")

Streptocarpus Dimetris (Dimetris) är inte en separat sort. Många olika blommor odlas under detta märke, vars grundare är familjen Yenikeev från staden Dnepropetrovsk. Det finns en myriad av sorter av Dimetris Streptocarpus, de skiljer sig i olika former, med utvalda frön för sin egen odling.

Bild
Bild

Den vackraste underarten DS- "Fifa" är en liten kultur, raffinerad och sofistikerad, den visar praktiskt taget inte löv för alla att se, men den presenterar för blicken enorma rosa blomställningar med en lila blomning … Med tiden blir blommorna dubbla och vrider sig som om.

DS- "Pink Dreams" är inte mindre vackra. Stora (upp till 10 cm) dubbla ljusrosa blommor med en delikat blommig arom. De övre blommorna är något rosa, de nedre, desto mer crimson och djupare visas färgen, och kompletterar all skönhet med ljusgröna blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Variationen DS- "Smoke" är också stor. En helt delikat blåaktig lila present till alla uppfödare.

Streptocarpus DS fina namn - "Jag vill och kommer att vara" bekräftar dess berömmelse och förblir populär bland blomsterodlare i flera år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sortera DS- "Temptation" med en kort stående blomstjälk. Den blommar mycket kraftigt, det är en frotté av streptokarpus med en föränderlig färg. Håller blommor väldigt länge, faller inte av, som andra familjemedlemmar. Det ser snyggt och elegant ut, mer dekorerar lokalerna under vinter- eller höstperioden, när resten av växterna slutar blomma.

DS- "Gzhel" - en lakonisk lila representant för streptokarpus, med känsliga blommor. De håller länge och faller inte av. Blomningen är kontinuerlig, alla blommor är ordnade i en elegant tät bukett.

Påminner om ett spetsfransat lila moln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest spektakulära skönheten DS- "Shayk" överraskar helt enkelt med sin originalitet och säljs snabbt av blomsterodlare. De ljusa vinfärgade blommorna bildar en snygg rosett, dubbel, utstrålar en lätt doft. Blomställningarna i sig själva är enorma och når 9 cm, färgen varierar från vinrött vin till skarlet sammet, ibland fläckigt, med en vågad lugg. Peduncle är lång, stark stjälk rymmer perfekt en stor bukett, rosetten är snygg och omfattande.

DS- "Eternity" verkar helt annorlunda för oss. Streptocarpus har ett annat namn på plantan - 1212. Tunga 10 centimeter blommor har en ljusröd, ibland terrakottafärg, kronbladens kanter bildar vågor som är en halv ton mörkare i färgen, ibland når de rent svart. Stark pedunkel, lång blomning i flera månader . Stora löv av ljusgrön färg. Uttaget är platt.

Bild
Bild
Bild
Bild

DS- "Margarita" är en av de äldsta och mest älskade sorterna av moderna uppfödare, har funnits på marknaden länge och varit älskad av många. En lockig crimsonblomma med glänsande löv är dekorerad med många fjädrar och en vit kant . Kronbladen är stora, snidade, tunga, men peduncle är ihållande. Växtens rosett är stor, och den blommar mycket rikligt, glädjande mycket länge.

Fantastisk citron DS- "Chicken" fick sitt namn av en anledning - det ser verkligen ut som en söt kyckling. Dess vackra gula blommor når 8-9 cm i storlek och är dekorerade med festliga volanger.

Växten ser luftig ut, blommar länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den magnifika DS- "Almandine" är mycket opretentiös i odlingen och glädjer ögat med sin prydlighet. Många peduncles, djuplila färg med olika halvtoner, dekorerade med olika prickar och ränder, överallt stroke och som droppar. Ljust gröna blad, smal och snygg rosett. En kort men stark pedunkel. Blommar med en bukett, blommor pressas mot varandra. Sorten skapades 2012.

Bild
Bild
Bild
Bild

Demchenko (Dem- "Black Swan")

De mest anmärkningsvärda sorterna av streptokarpus visas av Demchenko under samma namn, även om förkortningen Dem också kan hittas under olika nummer (Dem-68, Dem-135, och så vidare). Dem- "Black Swan" - den obestridda favoriten bland resten. Den har kantade, mörklila stora blommor med volanger längs kanterna på kronbladet. Rosetten har rätt form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valkova ("VaT-Bird", "VaT-Mandarinka", "VaT-Walk in the Autumn Park")

Uppfödare Valkova från Ukraina, staden Shakhtersk, presenterade för fansen många underbara sorter, till exempel "VaT-Mandarinka" och "VaT-Walk in the autumn park".

"VaT-Bird" blommar med stora ljusa blommor i en blandad färg. Som regel är den djuplila på ena sidan, och den andra halvan är en pastellfärgad lila eller helt vit. Det finns ofta fläckar och prickar. Uttaget är tungt och starkt. Toppen är nästan alltid ljus och bländar nedåt. Kronbladets kanter är vita eller citronskugga. Stora blommor växer i en snygg armfull.

Bild
Bild

"VaT-Mandarinka" är som "Bird", men det ser mjukare ut och inte mindre elegant än sin föregångare. Blomma av olika färg på en kraftfull peduncle. Den röda botten är inramad av en ljus topp. Kronbladet fransar och utstrålar en lätt doft.

Det fantastiska namnet är “VaT-Walk in the Autumn Park”. En värdig sort med eleganta blommor i känsliga pastellfärger. Ljusa fransar, frottéblad, har två färger. Oftare blommar de i blekrosa på toppen och citronfläckiga på botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Statsenko ("EC-Vintergatan")

Statsenko Elena visar vacker utsikt, och "Vintergatan" är en av dem. De vitaste syrenfärgade blommorna är helt enkelt slående i sin charm. På kanten av kronbladen är prickarna ljusare. Medium stam med små blad. Denna streptokarpus har stora, invecklade blommor som ändrar färg från rosa till crimson.

Doften är lätt, knappt märkbar.

Bild
Bild

Sklyarova (UA- "Lime")

Sklyarovs streptokarpus är en populär sort "Lime" för alla älskare av friskhet. Har dubbla blommor. Vid basen är kronbladen, liksom lime, gulgröna, ljusnar ovanför . Flerblommig sort.

Bild
Bild

Kleshchinsky (Listy, Perfect, Gina)

Uppfödare Petr Kleszynski från Polen har bidragit med skönheterna Listy, Perfect och Gina. Alla förenas av blomställningens prakt och den ovanliga crimsonfärgen, hälften av blomman är fläckig, hälften är utan.

Listy är en makalös sort med en komplex mångfacetterad färg i flera nyanser av hallon. Kronbladet skär stroke från själva basen, dekorerat med fransar.

Blomstjälken är stark, blomningen är inte särskilt lång, men riklig.

Bild
Bild

Streptocartus Perfect är en mycket långblommande sort med stora blommor. Doften är utsökt, färgerna från ljusblå till ljuslila ändras under blomningen. Rosetten är också stor, eftersom blommorna når 10 cm i diameter. Blomningen börjar tidigt, och som regel finns det från 3 till 5 blommor i en peduncle.

Den stiliga streptocarpus Gina tar en värdig plats bland sina egna slag, inte bara på grund av den utsökta doften som den utstrålar, utan också på grund av dess ovanliga färg. De enorma blommorna har vågiga kronblad och korrugerade kanter. Flera nyanser på en blomma - toppen är alltid ljusare med ett par toner från den röda botten . De nedre kronbladen har en citronskugga och ett crimson mesh som smidigt förvandlas till en tjock kant. Ljust gula ståndare dyker upp från mitten. Sorten föddes 2012.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgsort

Streptocarpus är en av få växter vars färgintervall är så varierat och fullt dekorera tillägg:

  • vitt och beige;
  • lila, lila;
  • rött, vin, vinrött och hallon;
  • orange och gul, melang;
  • prickig, den ena halvan med färg, och den andra inte, kantad och inte, med mönster och knölar, ränder och prickar.

Kronbladen har också en mängd olika former - runda, ovala, vågiga. Få människor kan överraska med ett sådant sortiment, och även de mest erfarna blomodlare slutar aldrig beundra dessa otroliga prydnadsväxter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla blommor har mycket mångfacetterade nyanser, överflöden och övergångar från en färg till en annan. Du kommer ofta att märka att toppen är ljusare eller till och med vit, medan botten alltid är mörkare. Den nedre delen med en ovanlig design är inte bara i form av en djupare färg, utan också med en maskinsats och ljusa volanger . Ofta kompletteras kronbladen med en kontrasterande kant, vågorna är böjda.

Bladen är alltid ljusgröna, ibland dubbla, ibland glansiga vid beröring. Ibland kan blomman bokstavligen dela in slagen i flera delar, kronbladen liknar formen på exotiska fåglar, och dessa bisarra former ger utrymme för fantasi. Det är ingen slump att streptokarpus är känd för fantasiväxter. Det är trots allt aldrig möjligt att entydigt svara på frågan om vilken form blomman har och vilken färg växten har . Så komplex och besynnerlig denna Gesnerian.

Det är därför många väljer det av den anledningen, eftersom den ovanliga designen ger ett lust åt hela interiören där anläggningen ligger, ibland förändrar rummet utan erkännande.

Bild
Bild

Vackra exempel

Det finns väldigt många fantasy streptokarpusar, och det är helt enkelt omöjligt att täcka dem alla i en artikel. Och ändå är vissa helt enkelt slående i sin skönhet och värda uppmärksamhet.

DS- "White Fluffy Animal" - en mycket ljus och ovanlig blomma från dimetris. Kronbladens struktur är sammetslen och färgen är så mättad att det helt enkelt är omöjligt att passera.

Bild
Bild

Spektakulär spinnkonst.

Bild
Bild

Bristols pyjamasfest är mycket intressant.

Rekommenderad: