Lågväxande Ringblommor (29 Bilder): Dvärgsorter Med Namn Och Beskrivningar, Egenskaper Hos Sorterna "Brocada Yellow", "Enterprise F1" Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Lågväxande Ringblommor (29 Bilder): Dvärgsorter Med Namn Och Beskrivningar, Egenskaper Hos Sorterna "Brocada Yellow", "Enterprise F1" Och Andra

Video: Lågväxande Ringblommor (29 Bilder): Dvärgsorter Med Namn Och Beskrivningar, Egenskaper Hos Sorterna
Video: Ringblommor - ringblomma är veckans växt 2024, April
Lågväxande Ringblommor (29 Bilder): Dvärgsorter Med Namn Och Beskrivningar, Egenskaper Hos Sorterna "Brocada Yellow", "Enterprise F1" Och Andra
Lågväxande Ringblommor (29 Bilder): Dvärgsorter Med Namn Och Beskrivningar, Egenskaper Hos Sorterna "Brocada Yellow", "Enterprise F1" Och Andra
Anonim

Lågväxande ringblommor kommer att vara en utmärkt dekoration för alla trädgårdar eller förorter. Det är därför de ofta används i landskapsdesign.

Vilka är de botaniska egenskaperna hos denna växtart? Hur man planterar och sköter blommor? Vilka sjukdomar är ringblommor mottagliga för? Leta efter svar på dessa och några andra frågor i vårt material.

Bild
Bild

Beskrivning

Först och främst är det viktigt att säga att Förenta staterna är ringblommornas hemland. I detta land är dessa blommor vanliga överallt. Tack vare handels- och koloniseringsprocesser har undermåttliga (eller, som de också kallas, bromsa) ringblommor spridit sig över hela världen, inklusive i vårt land.

Ett underhållande faktum. Marigolds har ett stort antal namn . Så den berömda forskaren Karl Linné gav blommorna ett ovanligt namn - tagetes för att hedra barnbarnet till guden Jupiter. I England kallas ringblommor "Marias guld", och i Tyskland - "turkisk nejlika". Det finns också ett ukrainskt namn på växten - Tjernobryvtsy.

Om vi talar om växternas biologiska egenskaper kan vi inte annat än säga att dessa blommor tillhör familjen Asteraceae (eller Compositae).

Ett utmärkande kännetecken för ringblommor är en ovanlig doft, tack vare vilken blomman kan särskiljas från alla andra växter. Lågväxande sorter av ringblommor kan nå en längd på upp till 30 centimeter.

Blommans stjälkar är upprätt och bladen dissekeras, målade i gröna nyanser av en mörk färgpalett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

De låga och dvärgiga sorterna av ringblommor är bland de mest populära och anses vara de bästa för rabatter. Sådana växter planteras också på gräsmattor och trottoarkanter och används som en levande dekoration av balkonger och loggior. Låt oss överväga de mest populära sorterna och bekanta oss med deras namn.

" Mandarin ". Denna sort fick sitt namn på grund av dess ljusa orange färg, liknande färgen på den populära citrusfrukten. Mandarinblommans ringblommans längd når 30 centimeter, och till sin natur är den en hybrid. "Mandarin" blommar under den varma årstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Tiger's Eye ". Ett särdrag hos växten är dubbla sfäriska blommor, vars diameter inte överstiger 7 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Liten och nätt ". Blommor "Petita" har en mycket ovanlig färg - färgen kan variera från mörkorange till nästan röd.

Bild
Bild

" Gabi ". "Gabi" har ljusgula, nästan citronblommor.

Bild
Bild

" Bolero ". Denna sort av lågväxande ringblommor är en av de mest populära på grund av dess opretentiösa vård. Oftast är det med honom som unga nybörjare trädgårdsmästare börjar odla svarta rakapparater.

Bild
Bild

Brocada gul . Variety "Brocada Yellow" bildar täta och kompakta buskar. Blommorna har en gul nyans (därav artens namn) och en sammetslen struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Företag F1 . Oftast används den här sorten för odling i behållare.

Bild
Bild

Vinilla . Dessa ringblommor är en av de mest ovanliga, deras särdrag är vita eller krämblommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Således finns det en enorm variation av ringblommans sorter, så det kommer inte att vara svårt för varje husägare att välja den som passar individuella behov och i enlighet med personliga preferenser. Kombinationer av färger i olika nyanser kommer att se särskilt vackra ut. Till exempel, på en trädgårdstomt kan du skapa en ovanlig färgpalett: från vita ringblommor till blommor målade i rika orange nyanser.

Plantera och lämna

Först och främst är det viktigt att notera att ringblommor är växter som inte behöver särskild vård. De är ganska opretentiösa och kräsen. Tack vare dessa egenskaper väljs de av många trädgårdsmästare. Dessutom har växterna ett ovanligt och ganska attraktivt utseende. Erfarna trädgårdsmästare noterar också det faktum att blomsterfrön behåller sin spiring i 4 år.

Innan du börjar med direkt sådd är det nödvändigt att välja en lämplig behållare för detta . Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt krukans storlek och volym. För sådd kan du använda en vanlig låda avsedd för plantor.

Längst ner i den valda såbehållaren måste du göra hål som inte är för stora (detta kan göras med en syl, kniv eller andra medel till hands). Därefter lägger vi ett dräneringsskikt på botten, vilket kommer att säkerställa frigörande av överflödig fukt samt fri luftcirkulation. Som dräneringsblandning för ringblommor används vanligtvis grov sand, expanderad lera och kol. Bonusen med att använda en sådan komposition är det faktum att blandningen som beskrivs ovan bland annat förhindrar uppkomsten av olika svampsjukdomar.

Bild
Bild

Du kan plantera ringblommor i nästan vilken jord som helst - i detta avseende är växter helt anspråkslösa. Du kan använda marken som säljs i blomsterbutiker, eller så kan du göra din egen krukväxtmark. Om du väljer det andra alternativet, använd sedan ingredienser som torv, humus, jord från trädgården och sand. Dessutom tillsätts ofta lite fungicid till kompositionen.

Innan frö planteras måste de förvaras i en lösning av kaliumpermanganat i cirka 15 minuter . Denna manipulation gör att du kan odla friska plantor. Fröna måste också blötläggas genom att linda dem i en fuktig trasa. Varaktigheten av ett sådant förfarande bör vara 2 dagar.

Efter alla manipulationer kan du börja landa. I en förberedd behållare placeras fröna på ett kort avstånd från varandra (minst 2 centimeter). När såningen är klar, glöm inte att strö fröna med krukväxt, och även vatten. Du måste förvara behållaren i mörker vid en lufttemperatur som inte är lägre än 22 grader Celsius.

När du märker att unga groddar har dykt upp måste du ordna om behållaren på en ljus plats och ändra temperaturen (sänk den till 18 grader Celsius). Glöm inte att befrukta när du transplanterar en växt. Det bästa alternativet i detta avseende kommer att vara kompositioner med ett högt innehåll av kväve och kalium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att växten har transplanterats är det nödvändigt att utföra alla nödvändiga vårdåtgärder

  • Vattning rekommenderas 2 gånger om dagen. Var försiktig så att du inte överdriver det med mängden vatten - annars börjar sönderfallsprocesser och växten dör.
  • Efter att ha transplanterat ringblommor i öppen mark, glöm inte att utföra regelbunden och systematisk ogräs. Det är absolut nödvändigt att ta bort ogräs, eftersom de absorberar användbara och mineraliska komponenter i jorden, som är nödvändiga för normal tillväxt och utveckling av dina unga växter.
  • Lossning bör inte försummas. Denna procedur kommer att ge luftsyretillgång till växtrötterna.
  • Toppdressing måste appliceras under växtsäsongen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Naturligtvis är korrekt växtskötsel det bästa sättet att förhindra uppkomsten av tecken på sjukdom eller angrepp av skadedjur. Ibland uppstår emellertid fortfarande negativa faktorer.

Först och främst är det värt att komma ihåg att jorden bör ägnas särskild uppmärksamhet om du odlar frön till plantor i en behållare . Försumma inte den nödvändiga jordkompositionen och ändra den inte. Annars kan ringblommor bli smittade av det så kallade svarta benet - en svamp som inte kan behandlas.

Om du hittar förekomsten av skadedjur (ofta är det sniglar och sniglar), först måste de samlas och kasseras, och sedan måste en liten mängd aska hällas runt varje blomma, vilket kommer att bli en slags barriär för sådana skadedjur.

För att undvika angrepp av ringblommor med kvalster måste du befukta luften runt planteringarna (till exempel genom sprutning).

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Reproduktion av ringblommor kan utföras på två sätt: odling av plantor från frön eller direkt sådd i öppen mark. Själva såförfarandet beskrivs ovan.

Man tror att uppfödningsproceduren görs bäst på våren, särskilt i slutet av mars . Om du gör detta kommer du att njuta av ljusa blommande växter i din trädgård i början av sommaren - i juni. Det är dock viktigt att komma ihåg att ringblommor inte tolererar temperaturer under noll, så om du bor i en klimatzon där frost fortfarande kvarstår i slutet av mars, bör såningsproceduren skjutas upp.

Om du bestämmer dig för att så blomsterfrön direkt i öppen mark, bör du vänta till juni (eller åtminstone maj). De första unga skotten ska dyka upp 7 dagar efter sådd.

Vackra exempel

Ringblommor är favoritplantorna hos nybörjare. En blandning av flera växtsorter skapar ett färgstarkt växthus på din webbplats som kommer att glädja ögonen på ditt hushåll, grannar och till och med bara förbipasserande. Tja, deras unika doft kommer att locka vackra fjärilar till din trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lära dig mer om att plantera ringblommor för plantor från följande video.

Rekommenderad: