Gloriosa (32 Bilder): Egenskaper Hos Typerna Av Rothschild Gloriosa Och Magnifika, Funktioner För Plantering Och Vård Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Gloriosa (32 Bilder): Egenskaper Hos Typerna Av Rothschild Gloriosa Och Magnifika, Funktioner För Plantering Och Vård Hemma

Video: Gloriosa (32 Bilder): Egenskaper Hos Typerna Av Rothschild Gloriosa Och Magnifika, Funktioner För Plantering Och Vård Hemma
Video: Biosfärens struktur, Energiflödet i landekosystem 2024, Maj
Gloriosa (32 Bilder): Egenskaper Hos Typerna Av Rothschild Gloriosa Och Magnifika, Funktioner För Plantering Och Vård Hemma
Gloriosa (32 Bilder): Egenskaper Hos Typerna Av Rothschild Gloriosa Och Magnifika, Funktioner För Plantering Och Vård Hemma
Anonim

Många odlare ägnar sig åt odling av exotiska blommande växter hemma. Gloriosa, som efterfrågas som rumskultur på grund av sitt ovanliga utseende och spektakulära blomning, bör hänföras till antalet populära exotiska växter. Idag odlas olika sorter och typer av denna blomma i lokalerna, som var och en kan bli en riktig dekoration av interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Gloriosa är en örtartad vinstock som växer i sin naturliga miljö, där den kan bli upp till fem meter lång. Den exotiska kulturen tillhör familjen Colchicaceae med tuberösa geofyter . Inomhus är en flerårig mindre, som regel sträcks en vuxen gloriosa med 1,5-2 meter. Mycket ofta förväxlas kulturen med en lilja på grund av blommornas yttre likhet.

Växtens popularitet bland blomsterodlare beror också på snittblommornas särart, från vilken du kan skapa kompositioner och buketter, eftersom snittgloriosa kan stå i en vas i upp till två veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor i vinstockar bildas i slutet av många skott, som regel går den fleråriga in i blomningsfasen i början av sommaren. Längden på pedicellerna kan nå 10-15 centimeter. Själva blomman har 6 kronblad med corollas och långa ståndare. Efter att kulturen har blommat bildar vinstockarna tredimensionella baljor med runda frön.

Färgen på blommor i gloriosa, beroende på sort, kan vara olika. Det finns kulturer med smaragd, bärnstensfärgade, vinröda, orange eller rosa knoppar. Under mognadsprocessen ändrar kronbladen gradvis sin färg. Bladen på den krypande växten sticker också ut för sin dekorativa dragningskraft, den gröna massan är stor, med en blank yta och långsträckta ändar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lövverk bildas omedelbart på stammen . Löv kan snurras eller motsättas med långa sankar i ändarna, tack vare vilken kulturen i sin naturliga miljö klamrar sig till närliggande träd, buskar eller konstgjorda stöd. På ett liknande sätt dras vinstocken mot solen.

Dess grenar är mycket känsliga och sköra, så de behöver noggrann hantering under vård, transplantation och odling

Att fästa de odlade vinstockarna till speciella ramar är obligatoriskt, annars bryter växten under sin egen vikt.

En annan egenskap hos gloriosa är alkaloid som finns i den, vilket utgör en livsfara för människor och djur även i mikroskopiska doser . Vid kontakt med huden orsakar den dock inga negativa reaktioner, toxinet kan bara skada kroppen vid förtäring.

Till blomsterodlare för att undvika farliga situationer i samband med förgiftning, det rekommenderas att kontakta inomhus- eller trädgårdsblommor endast med handskar . På vintern går växten in i en vilande fas, vid denna tidpunkt dör spetsen av, med värmen kommer växten att återuppta sin livscykel som en flerårig. Från de vilande knopparna på toppen bildas en apikal knöl.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära arter och sorter

Bland de mest eftertraktade sorterna av gloriosa, följande exemplar odlas hemma.

" Lyxigt" ("Magnifik") . Den mest populära blomman som efterfrågas för hemodling på grund av sin vackra blomning. Färgen på perianterna är varierad - utsidan av loberna kommer att målas rosa, inuti basen kommer att vara gul med röda spetsar. Kulturen kommer att blomma mellan juni och september.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Rothschild ". Blomman sticker ut med lockiga kronblad. De kommer att vara gula och röda. Växten kan komma in i blomningsfasen på våren och fånga flera höstmånader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Daisy . Denna kultur är artificiellt uppfödd. Hybriden är en enårig, örtartad växt, därför kan den inte bilda greniga vinstockar. Blommans färg kommer emellertid inte att vara mindre uttrycksfull än den för ovanstående sorter. Den domineras av gula, orange och röda nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Santa Maria ". Kulturen kan ha blommor i en mängd olika nyanser. Det finns citron och mörkröda alternativ till försäljning. Sorten utmärker sig för sina höga dekorativa egenskaper, därför skärs den ofta för att skapa buketter.

Bild
Bild

Carson . En liten växt vars blomning åtföljs av bildandet av djupröda blommor, medan blommorna kommer att bli gula med böjda spetsar.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av en sort för hemodling beror på odlarens personliga preferenser. Det finns dock flera rekommendationer för att undvika att köpa plantmaterial av låg kvalitet.

  • När du köper frön för att plantera en växt är det absolut nödvändigt att kontrollera deras utgångsdatum, samt förpackningens integritet. Utgånget planteringsmaterial kommer inte att kunna gro.
  • När du väljer en gröda för odling i form av knölar måste du se till deras hälsa. För att göra detta bör du genomföra en visuell inspektion av rhizomerna för mekaniska skador eller spår av någon sjukdom. Som regel kommer röta, mögel eller spindelnät att bli levande manifestationer av sjukdomen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och vårda hemma

Växten kommer att växa bra i små krukor, det är bäst att välja låga keramiska behållare. Rotning av grödor bör ske med obligatorisk användning av ett dräneringsskikt. Gloriosa är en ljusälskande blomma, därför rekommenderas det att placera den på fönsterbrädorna från söder, öster eller väster .… Skuggade platser kommer att få perenner att sträcka ut sig, medan kulturen inte kommer att blomma.

Knölarna planteras i horisontellt läge; de bör inte fördjupas med mer än 3-4 centimeter, eftersom bildandet av skott kommer att ske direkt från knölen, och knopparna läggs som regel vid dess ändar. Det bör finnas mycket ledigt utrymme i potten för rotsystemet, plantering bör göras med största försiktighet, för om knopparna skadas kan hela växten dö.

Eftersom växten har en tillväxtpunkt kommer det att vara möjligt att föröka blomman med dotterknölar, de liknar små kottar med rötter. Röta av unga knölar uppstår när de placeras med konen uppåt, eftersom skott kommer att växa från den.

Bild
Bild

Om gloriosa planteras av frö, bör blomsterhandlarens förvärvade material sås i en fuktig jordblandning bestående av torv och havssand . Behållaren med frön är täckt med folie eller glas för att bilda ett varmt och fuktigt mikroklimat inuti. När skott dyker upp i mini-växthuset kan den unga blomman transplanteras till en separat kruka. En kultur odlad av frön kommer att kunna blomma tidigast om 3 år.

Att odla från frön hemma praktiseras sällan.

Bild
Bild

Temperaturregim

I fasen med aktiv tillväxt av gloriasis är det nödvändigt att skapa en rumstemperatur på nivån +20 +25 C, utan plötsliga hopp och drag. När växten är i viloläge rekommenderas blomsterhandlaren att ge stauden svalka. Som regel övervintrar knölarna bra vid en lufttemperatur på +12 C, du kan öka märket till +18 C, en ytterligare temperaturökning kan dock leda till störningar i bildandet av blomknoppar.

Med vårens ankomst kommer kulturen gradvis att lämna den vilande fasen, under denna period är det nödvändigt att höja temperaturen långsamt så att vinstocken kan anpassa sig till nya förhållanden utan onödig stress, vilket kommer att vara nyckeln till riklig blomning på sommaren.

Bild
Bild

Jorden

Kulturen måste vara rotad i en näringsrik jord, detta gäller även unga blommor. Lös jord är lämplig för gloriosa. med en neutral pH -nivå . Underlaget kan köpas i affären eller du kan göra det själv. För att göra detta, blanda humus, skogsmossa, sand och lummig svart jord. Vissa odlare planterar en blomma i en jordblandning av torv, torv, sand och humus.

När det gäller den färdiga marken är det bäst för lianor att köpa jord avsedd för rosor och palmer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Mängden och frekvensen för användning av förband beror direkt på blomets tillväxt och utveckling. På vintern bör du inte ytterligare gödsla jorden i en kruka med knölar. När det gäller resten av perioden, alltså Det rekommenderas för odlaren att införa gödselmedel två gånger i månaden . Ett lämpligt alternativ för lianor är universella balanserade kompositioner avsedda för blommande inomhusgrödor, som kan varvas med mineraliska och organiska gödningsmedel.

Bild
Bild

Vattning

Blomman måste säkerställa konstant jordfuktighet i krukan, med undantag för vilande fas, där vattningen helt kan stoppas. I väckningsprocessen bör införandet av fukt gradvis återställas, samtidigt som luftens luftfuktighet ökar. För att göra detta kan du använda vanliga hushållsfuktare, eller så kan du placera kulturen i en kastrull med fuktiga småsten och mossa.

Bild
Bild

Bekämpa sjukdomar

De flesta gloriosa -sorter sticker ut för sin ihållande immunitet mot de vanligaste sjukdomarna hos inomhusgrödor, dessutom attackeras växter sällan av skadedjur. Men vårdfel kan provocera utvecklingen av vissa sjukdomar, liksom utseendet på skadedjur. Bland de farliga individer som skadar den tropiska kulturen är följande värda att notera.

  • Bladlus . Små insekter bosätter sig på bladets baksida och ökar snabbt antalet i deras koloni. Torka och felaktig vattning kan framkalla ett skadedjur. Skadedjursbekämpning kan utföras med hjälp av folkmetoder, med hjälp av infusion av tobak eller vitlök för sprutning. För att hjälpa blomsterhandlaren i butiker säljs också insekticidkompositioner för behandling av inomhusväxter.
  • Skydda . En insekt som slukar gloriosas stjälkar och blad. Skalainsekten kan ses på grödan, skadedjuren kommer att märkas av de små bruna knölarna, som kommer att strös över det mesta av växten. För att förstöra skadedjuret rekommenderas att behandla vinstockarna med tvålvatten under en varm dusch. Om den folkliga metoden för kamp inte har gett resultat, måste blomsterhandlaren använda kemikalier som köpts i butik.
  • Spindelkvalster . Detta skadedjur visas på grund av för torr inomhusluft. Tecken på ett skadedjur på grödan kommer att vara en vit spindelnät. För att förstöra individen används en varm tvåldusch, varefter den fortfarande våta växten täcks med en film för att skapa ökad luftfuktighet inuti, vilket kommer att förstöra skadedjuret.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de sjukdomar som gloriasis kan drabbas av är det värt att lyfta fram

  • Rotröta . Du kan märka denna sjukdom av tillståndet för den gröna massan - det kommer att förlora sin attraktivitet och turgor. För att rädda växten måste den avlägsnas från krukan, behandlad med fungicider. Det är bäst att ersätta jorden i behållaren med en ny för att undvika kontamination.
  • Mjöldagg . Förekomsten av denna sjukdom kommer också att indikeras av bladens lövverk, den kan ändra färg och bli täckt med fläckar. För behandling används en komposition av kaliumpermanganat och kolloidalt svavel för att spraya växten.
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig period i glorias livscykel är vilofas . Vid denna tidpunkt måste odlaren ta bort alla knölar från kulturen från krukan, flytta dem till tillfällig lagring i fuktad sand, några ägare av vinstockar skickar dem till vintern i kylskåpet eller lämnar dem för att övervintra i samma kruka. I februari-mars kan knölar tas bort från en tillfällig lagringsplats genom att rota in ett nytt substrat.

God belysning och luftfuktighet gör att växten kan komma ur viloläge så snabbt som möjligt.

Floristtips

Erfarna odlare rekommenderar inte att beskära grödan efter dess fulla livscykel, eftersom detta kan påverka vinstockens framtida blomning negativt. Dessutom bör du inte vidröra ändarna på skotten, eftersom det är på dem som knopparna läggs. Eftersom kulturen utmärks av mycket sköra skott, vid odling av vinstockar måste den knytas och stöd måste byggas . För att göra detta kan du använda tråd, rep, bambustavar eller speciella plaststegar för klättring av grödor.

När det gäller jordens sammansättning kan du dessutom använda perlit för att göra den lösare när du förbereder den själv. Gloriosa -behållare kan vara i form av hängande planteringar eller plastbehållare.

För att växten ska utvecklas korrekt måste blombehållarens diameter överstiga dess höjd.

Rekommenderad: