Massivt Trä: Vad är Det? Sovrum, Massivt Lärk- Och Ekgolv, Inre Skiljeväggar I Bok Och Trappor, Andra Produkter

Innehållsförteckning:

Video: Massivt Trä: Vad är Det? Sovrum, Massivt Lärk- Och Ekgolv, Inre Skiljeväggar I Bok Och Trappor, Andra Produkter

Video: Massivt Trä: Vad är Det? Sovrum, Massivt Lärk- Och Ekgolv, Inre Skiljeväggar I Bok Och Trappor, Andra Produkter
Video: Byggbeskrivning - Invändigt - Lägga trägolv 2024, Maj
Massivt Trä: Vad är Det? Sovrum, Massivt Lärk- Och Ekgolv, Inre Skiljeväggar I Bok Och Trappor, Andra Produkter
Massivt Trä: Vad är Det? Sovrum, Massivt Lärk- Och Ekgolv, Inre Skiljeväggar I Bok Och Trappor, Andra Produkter
Anonim

Massivt trä är rent trä, utan föroreningar. Det används vanligtvis för att göra möbler, golv, fönsterbrädor, gungor och andra föremål. Samtidigt används både enkla och dyrare värdefulla trädslag i arbetet. Egenskaperna hos detta material, användningen av matrisen och dess val kommer att diskuteras idag.

Bild
Bild

Vad det är?

Massivt trä anses vara ett material av trä i form av en massiv duk. Denna kategori inkluderar också obehandlade barer, brädor. Det är ett miljövänligt material av god kvalitet, det innehåller inga skadliga komponenter eller föroreningar . Detta påverkar priset på den färdiga produkten, som skiljer sig markant i kostnad från produkter tillverkade av enklare material som MDF eller spånskiva. Olika produktionsmetoder kan användas. Produkterna är gjorda av en hel träbit, utan att använda avfall i form av spån eller sågspån. De kallar matrisen på ett annat sätt, till exempel en produkt från en bar eller från ett naturligt träd.

Naturliga träprodukter anses vara elit . De är av högsta kvalitet, hållbarhet och estetiska utseende. Det är ibland svårt att plocka upp en rejäl bit av högkvalitativt trä utan sprickor eller knutar.

Förekomsten av sådana defekter påverkar avsevärt utseendet på den färdiga produkten, vilket minskar intrycket av den tillhandahållna modellen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudstadiet i produktionen är massivt trä. Vanligtvis använder tillverkarna en längre metod - naturlig torkning av råvaror . Om tekniken kränks kan trädet efter ett tag börja spricka, vilket omedelbart kommer att påverka produktens utseende. Kostnaden för varor inkluderar inte bara själva materialet. Detta tar hänsyn till arbetet med detta material, dess efterbehandling, användning av tillbehör och andra komponenter.

Vid tillverkning av möbler används ofta trä av icke-ädla arter, vanligtvis tas det som grund . I ytterligare skeden tonas basen, vilket resulterar i att den utåt börjar se ut som dyr.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer?

Väljer modeller från trä, föredrar många människor massivt trä. Detta är ganska naturligt, eftersom sådana produkter har utmärkta yttre egenskaper och har en vacker konsistens.

Arrayen kan delas in i två kategorier:

  • fast;
  • limmad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det första alternativet inte är överkomligt betyder det att du kan överväga modeller gjorda av limmat massivt trä. Produktionen av massiva träprodukter är en ganska mödosam verksamhet. Efter bearbetning av en fast bana finns det ofta materialrester. Om små bitar används för sågspån, är större bitar lämpliga för limmat trä. Bitar med defekter i form av sprickor och knutar är också lämpliga för tillverkning av limmat tyg, eller på annat sätt - "eurobeam ".

Produkter av massivt trä är de mest hållbara. När du väljer mellan de alternativ som presenteras bör du lita på dina egna önskningar, behov och möjligheter.

I det limmade tyget är innehållet av lim litet, det är en storleksordning mindre än i produkter gjorda av billiga material som spånskiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hela

Massiva träprodukter är alltid högt värderade. Denna popularitet är inte av misstag, med tanke på deras egenskaper.

  • Kartongen i ett stycke, utan klisterkomponenter, har en hög miljövänlighet och säkerhet vid användning.
  • Möbler och andra produkter tillverkade av detta material kännetecknas av högpresterande egenskaper, kännetecknas av deras hållbarhet. Produkterna är resistenta mot mekaniska skador och miljöpåverkan.
  • Bearbetningen av matrisen utförs av specialister med speciella färdigheter. Detta förklaras av materialets höga värde.

Med tanke på att bearbetning av sådant material är en lång och kostsam process, ses massiva träprodukter inte ofta.

Samtidigt är kostnaden för produkterna mycket hög och det är ofta för dyrt för dem som vill köpa sådana produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limmad

Ett billigare alternativ är limmat massivt trä. Den limmade duken ser ut som trälager behandlade med ett limmedel. Vanligtvis kallas sådana lager för lameller. Produkter tillverkade av sådant material är mindre värdefulla, men de är fortfarande märkbart högre i kvalitet än modeller från MDF eller spånskiva . Om vi pratar om utseendet på redan färdiga produkter gjorda av limmat massivt trä, kommer det inte att skilja sig mycket från ett massivt ark. Vid limning av lamellerna växlar fibrernas riktningar längs och tvärs.

Limmat fast material produceras i form av lamellärt och skarvat tyg, bestående av delar av olika storlekar. Limningsprocessen kallas skarvning. Ett av de mer hållbara alternativen är en mikrospik, även kallad en minispik, mustasch-skarv eller helt enkelt en spik.

För att öka vidhäftningsområdet, fräs brädan eller kanten på virket i form av tänder, vilket ger styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt träarbetare har den limmade plåten större torkmotstånd än en fast plåt. Detta gäller också styrkan hos dessa material. En viktig roll här spelas av träslag som väljs ut för produktion. Produkter av limmat linne är oftare mindre kräsna, de börjar mindre ofta att spricka och torka ut.

Om vi jämför den limmade matrisen med ett massivt ark, anses det första alternativet vara mer hållbart . Flerriktade bergfibrer hjälper till att uppnå större styrka. Fördelarna med detta alternativ inkluderar också ett lägre pris på färdiga produkter. Samtidigt är deras nackdel närvaron av lim, vilket påverkar produktens miljövänlighet.

För ekonomins skull använder tillverkare ofta billigare lim av lägre kvalitet, som i regel innehåller skadliga komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädslag

Massiva träprodukter kan tillverkas av mjuka och hårda stenar. Det är allmänt accepterat att ju hårdare trä, desto dyrare produkter kommer att kosta. Möbler och andra föremål tillverkade av barrträ är mer benägna att skadas under användning eller under transport eller montering.

Oftast används björk, ek och bok, tall och lärk för tillverkning av möbler

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gran . Den mjukaste anses vara en uppsättning granar. Detta material används för tillverkning av möbler. Det är lätt att arbeta med sådant material, det fastnar bra och skärs bra.

Samtidigt är strukturen hos denna art inte särskilt uttrycksfull, vilket påverkar produkternas utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tall, som andra barrträd, används med framgång för möbeltillverkning . Detta material har en behaglig gyllene struktur som reflekterar ljus vackert.

Bild
Bild
Bild
Bild

Björk . Björkmassivet har en fibrös struktur. En sådan duk kompletteras perfekt med olika färgämnen, därför används den ofta för möbler i olika nyanser. Björk är ett hållbart material som används för att skapa skåp och möbler. Karelsk björk med en rosa eller vitgul nyans används oftare i form av faner, kombinerat med andra arter.

Karelska björkens konsistens liknar marmor, så att du kan skapa originalprodukter med en intressant design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Artiklar av bok är av mycket hög kvalitet och hållbara . Massivet tar lätt nyanser när det färgas, allt från ljusa till rödbruna toner och imiterar värdefulla arter som mahogny.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ek är en värdefull träslag med hög hållbarhet . Ekprodukter kommer att hålla mycket länge, förutsatt att alla driftsparametrar följs. Det är en duk med en vacker konsistens med markerade träkorn i gulbruna toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest solida och värdefulla är massorna av mahogny eller ibenholt, mahogny. Detta material används för att skapa exklusiva inredningsartiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Att välja mellan massivt och limmat trä är svårt att ge företräde åt en av dem. Var och en av dessa alternativ har sina egna fördelar . Av kostnaden att döma kommer priset på ett fast block naturligtvis att bli högre. Denna faktor spelar också en viktig roll. Nackdelarna med det första alternativet, förutom priset, är de höga kraven för lagring och torkning av sådant trä.

Nackdelarna med limmat linne är sådana produkters lägre prestige, beroendet av hur väl limningen gjordes, liksom den ekologiska komponenten, som ligger på en lägre nivå.

När det gäller valet av träslag, här bör du ta hänsyn till egenskaperna hos varje art, dess utseende, funktionalitet och praktiska . Nyligen har produkter från exotiska sorter, till exempel från hevea, blivit populära. Brasilianska Hevea är ett utmärkt alternativ för att göra möbler.

Materialet har hög hållfasthet, träet ruttnar inte, det är resistent mot buggar och andra skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta material har många fördelar

  • Miljövänlighet . Det utmärks av sin fullständiga hälsosäkerhet. Med tanke på materialets naturliga ursprung finns det inga skadliga komponenter i dess sammansättning, vilket påverkar miljösituationen i rummet.
  • Materialets styrka . Hevea klassas som en hård sort. Detta är ett träd med en tät struktur, det har en hög densitet i likhet med ek. Det är därför hevea kallas malaysisk ek. På grund av bergets hårdhet är det lämpligt att använda den för tillverkning av snidade dekorationer och möbler.
  • Praktiskhet . Födelseplatsen för Hevea är Brasilien. Trädet växer i ett fuktigt klimat, det är motståndskraftigt mot fukt. Det är därför hevea används som material för tillverkning av köksredskap, möbler i badrummet och ett badrum.
  • Hevea innehåller gummi, så produkter tillverkade av det är hållbara . Möbler av detta material kommer att hålla mycket längre och kommer inte att torka ut, vilket indikerar materialets hållbarhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Priset för Hevea -produkter är något lägre än för andra trädslag . Detta kan förklaras av den snabba tillväxten av dessa växter. Efter 5 år börjar de ge gummi. Efter 15-20 år, när mängden gummi minskas märkbart, huggs träd och skickas till möbelfabriker. Om vi jämför Hevea med en ek, växer den i genomsnitt i 50 år, medan den malaysiska eken växer i cirka 20 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

Massivt trä används oftare för tillverkning av möbler. I detta fall tas endast rent trä som inte har defekter. Möbler av detta material anses vara elit och ganska dyra.

Detta kan vara ett sovrum, möbler för köket eller korridoren . Ett sovrum av detta material ser väldigt rikt ut. Detta rum är en av de mest besökta platserna där invånarna tillbringar mycket tid. Det är därför möblerna i sovrummet ska vara bekväma och funktionella. Trämöbler är bara det mest acceptabla alternativet för ett sovrum, med tanke på materialets miljövänlighet, dess tillförlitlighet och skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig sak i sovrummet är sängen. Det finns många modeller av massivt trä . Dessa inkluderar klassiska modeller av standardform och sniderier med mönster, sängar med sänggavel eller baldakin.

Många kontor och vardagsrum är inredda med lyxiga möbler av naturligt trä . Ett intressant tillägg till det kommer att vara parkett och tak, gjorda i samma färgschema. En fönsterbräda i trä, massiva golv och interiörpartitioner kommer organiskt att passa in i interiören.

Tillverkning av väggpaneler är ett av de intressanta alternativen för att använda massivt eller limmat massivt trä. Elitrappor och pelare ser mycket vackra ut från detta material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet är också lämpligt för tillverkning av andra föremål. Det kan vara:

  • banketter,
  • klocka;
  • Trädgårdssvinga;
  • monter;
  • trottoarkant;
  • räcken;
  • steg;
  • kistor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet används inte bara för stora föremål i form av möbler, utan också som inredning . Så till exempel passar en spegel i en massiv träram och dekorativa lameller i ramen perfekt in i en inredning inredd i klassisk stil. En träbrödslåda kommer att se ekologisk ut i köket i Provence -stil, rustik stil.

När du väljer inredningsdetaljer av trä är det viktigt att kunna skilja det dyrare materialet från det billigare för att förstå hur priset motsvarar en given produkt. Du bör titta närmare på hur anslutningen gjordes . Det billigaste alternativet är att använda lim eller häftklammer. Förreglingsfogar med tandad struktur kan också användas.

Det räcker med att ta reda på vilken ras produkten är gjord av, överväga snittstrukturen, dess utseende och hantera repbeständighet . För att få en mer hållbar möbelram kommer att tillåta användning av ek. Vid val av tall är det önskvärt att lagerelementen har en tjocklek på mer än 30 mm.

De uppmärksammar också mönstrets skönhet, linjernas smidighet och deras naturlighet.

Rekommenderad: