Bilbergia (31 Bilder): Finesser I Plantering Och Vård Hemma. Giftigt Eller Inte? Funktioner Av Hängande Bilbergia, Magnifika Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Bilbergia (31 Bilder): Finesser I Plantering Och Vård Hemma. Giftigt Eller Inte? Funktioner Av Hängande Bilbergia, Magnifika Och Andra Arter

Video: Bilbergia (31 Bilder): Finesser I Plantering Och Vård Hemma. Giftigt Eller Inte? Funktioner Av Hängande Bilbergia, Magnifika Och Andra Arter
Video: ODLA Ringblommor - En blomma för nybörjaren som är vacker och användbar - såhär använder jag den. 2024, Maj
Bilbergia (31 Bilder): Finesser I Plantering Och Vård Hemma. Giftigt Eller Inte? Funktioner Av Hängande Bilbergia, Magnifika Och Andra Arter
Bilbergia (31 Bilder): Finesser I Plantering Och Vård Hemma. Giftigt Eller Inte? Funktioner Av Hängande Bilbergia, Magnifika Och Andra Arter
Anonim

Bilbergia är en ovanlig växt från familjen Bromeliad. Det är värt att överväga mer detaljerat dess egenskaper, sorter, avelsegenskaper och vårdregler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Bilbergia är ett släkte av vintergröna. Den är utbredd just som en krukväxt, främst på grund av att den har låga underhållskrav. Det finns inga giftiga ämnen i sammansättningen av bilbergia , annars hade den inte blivit så utbredd i mänskliga hem. Växtens höjd varierar runt 70 centimeter. Blomning sker oftast från sen vår till mitten av sommaren.

Början av den första blomningen sker efter cirka 3 år.

Bild
Bild

Fördelning i naturen

Det finns cirka 60 blommor, varav de flesta är vanliga i följande länder: Mexiko, Brasilien, Argentina och Bolivia . Det exotiska klimatet förberedde växten för förändringar i väderförhållandena, vilket resulterar i att den tål både kortsiktig torka och kort vattendragning.

Växter tidigare i naturen har växten fått en lång blomningsprocess.

Dessutom har rotområdets fertilitet och tillväxt en mycket hög hastighet, därför är arten ganska lämplig för hemmaboende. Bilbergia började aktivt leverera till olika regioner för inte så länge sedan. Men populariteten hos denna växt hjälpte den att sprida sig i många regioner i Ryssland i form av en inomhusblomma, som har en kraftfull renande effekt för syre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Bland de många sorterna kan man peka ut populära blommor som slår rot under nästan alla förhållanden. Dessa är växter som har olika utseende. Valet beror endast på preferenser för den person som ska odla bilbergia. Det finns flera sorter värda att uppmärksamma.

Bilbergia hänger

Bilbergia hängande kallas också "Queen's tårar". Den blommar med grönlila blommor och når en höjd av 80 centimeter. Denna typ av växt är vanligast i Ryssland, eftersom transport från ett annat klimat är mest acceptabelt för hängande bilbergia.

Växten har sitt namn till sin struktur: blomställningar, som når toppen av deras tillväxt, har relativt tunga ändar . Av denna anledning sjunker de, som i en båge, som i symboliken liknar gråtande tårar. I blomningsprocessen bär växten frukt - bär.

Bild
Bild

Bilbergia är magnifik

Bilbergia splendid växer främst i sydöstra Brasilien. Det är en långsträckt rosett av löv, vars färg är markerad i lila. Bladen är hårda, kanterna är taggiga. De tvärgående ränderna längs bladen är kännetecknet för den magnifika Bilbergia. De blå bladen vrids till en spiral som är cirka 6 centimeter stor. Efter blomningsprocessen visas bär.

När du väljer denna sort måste följande faktum beaktas: bladen är utspridda i en diameter på cirka 20 centimeter, vilket kan orsaka besvär. För installation på en fönsterbräda är det lämpligt att först uppskatta om det finns tillräckligt med utrymme för den magnifika bilbergia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bilbergia grönfärgad

Denna sort är den största i jämförelse med andra, den växer i södra Mexiko. Den har spetsiga taggiga kanter på bladen. Färgen är mörkgrön med gråaktig fjäll på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bilbergia Sanders

Bilbergia Sanders har likheter med Windy -sorten, men det finns skillnader: underifrån är bladen på Sanders Bilbergia röda. Av de befintliga arterna har denna blomma den mest mångfärgade nyansen av löv. Den har många prickar och fläckar av en gul nyans. Och även denna sort har det tätaste rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppfödningsegenskaper

Det finns totalt två avelsmetoder, förutom att växa från frön.

  • Reproduktion genom laterala processer uppstår när en växt transplanteras. Den vanliga separationen av en del från huvud Bilbergia är smärtfri. I det här fallet är det bäst att välja stora processer och hålla dem i cirka 24 timmar i tillväxtstimulerande medel (heteroauxin är lämpligt).
  • Förökning med bladsticklingar möjligt om sticklingarnas längd är mer än 20 centimeter. Annars är chansen att misslyckas stor. Rötterna visas om en månad om du följer följande regler:

    • ge starkt ljus, men inte i direkt solljus;
    • rota jorden med tillsats av grov sand;
    • täck stjälken med en burk, plastpåse eller papperskopp;
    • följa temperaturförhållandena på +22 grader Celsius;
    • jordfuktigheten ska alltid ligga i mitten: inte överdriva eller överfylla skärningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Ansvarsfull vård krävs för att växten ska växa bra. När du planterar en växt måste du komma ihåg följande saker:

  • växten behöver inte frekventa transplantationer - det är värt att transplantera bilbergia bara om det blir trångt i sin kruka; då kan du hitta en stor kruka och utföra transplantationsprocessen;
  • botten av krukan måste täckas med ett speciellt substrat som innehåller sand, humus, jord och löv;
  • jorden fuktas väl och först då transplanteras växten; det är viktigt att inte överdriva det när du vattnar jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Ta hand om rummet Billberg, Följande rekommendationer måste iakttas:

  • hårt vatten bör inte tillåtas; om bladens spetsar började kasta brunt ljus indikerar detta vattnets hårdhet; det är nödvändigt att köpa vatten med en lägre hårdhet, även om regnvatten som har lagt sig i flera dagar är utmärkt;
  • hemma, förutom vattning, kan du spraya plantans löv, vilket kommer att ha en fördelaktig effekt på tillväxten;
  • det är nödvändigt att ge diffus och ganska ljus belysning;
  • på sommaren kan du bekvämt placera växten utomhus, men skydda den från direkt solljus och regn i förväg;
  • +17 grader - den optimala temperaturen för stabil tillväxt och blomning av bilbergia.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gödning med mineralgödsel är möjlig, men inte nödvändig . När du väljer gödningsmedel måste du komma ihåg att växten är flera gånger känsligare än någon annan inomhusblomma på grund av dess exotism och ursprung. Förutom de angivna vårdmetoderna finns det fall då blomningen slutar. Oftast beror detta på felaktig planttransplantation, till exempel är en ny kruka för bred. Du måste vänta tills växten växer, först då börjar blomningen.

Gödsel används på våren och sommaren. Det är nödvändigt att köpa specialfoder för familjen Bromeliad. Och det är också tillåtet att använda gödningsmedel för andra inomhusväxter, men dosen ska halveras.

Du kan befrukta en gång varannan vecka, inte oftare. Erfarenheten tyder på att växtens ägare ofta oavsiktligt övermättar blomman med mineraler, på grund av vilken den lider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ovänliga levande organismer förstör växten. Även under levnadsförhållanden inomhus är risken för skadedjur hög, så en daglig inspektion för sådana kommer inte att vara överflödig. För att undvika detta bör du vara medveten om möjliga skadedjur.

  • Spindelkvalster kan hittas av den tunna banan som omsluter växten. Det är svårt att märka en fästing precis så och är endast möjlig vid noggrann uppmärksamhet.
  • Mealybug - bromsar utvecklingen av bilbergia avsevärt, sätter sig på bladen. Det känns igen av ljusutsläpp på kroppen: bomullsullen som bildas av kroppen är tydligt synlig för blotta ögat.
  • Sköldar - skadedjurens kroppar är täckta med ett skal, de kan sluka både inomhus- och trädgårdsväxter. De kan definieras som utskjutande punkter på bladen, som sedan växer när juicen konsumeras.
  • Trips - allätande insekter som älskar att äta på krukväxter. De liknar vanliga kackerlackor, men kan ha vingar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett sätt att förhindra att en växt dör är att då och då noggrant undersöka bladen och rosetten med skott för levande organismer. Om sådana hittas måste du utföra följande sekvens av åtgärder:

  1. med en bomullspinne eller en servett genomblöt i alkohol eller tvålvatten, ta bort skadedjur med största försiktighet; tveka inte att isolera parasiter, eftersom detta kan få oönskade konsekvenser fram till döden;
  2. behandla växten med insekticida preparat om insekter och skalinsekter visade sig vara skadedjur;
  3. om det finns spindelmider på växten, hjälper en acaricidlösning att rengöra det infekterade området; denna typ av försiktighet är nödvändig för att effektivt bli av med infektionen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom uppstår oftast på grund av otillräcklig vård. Till exempel förstör närvaron av härskande vatten i en tratt växtens organism. Kontrollera alltid om det finns vatten eller överskott. Du kan förstå att bilbergia är sjuk av flera tecken.

  • Bruna prickar visas på arken, ibland fläckar. Detta är en följd av brännskador. Du kan åtgärda problemet genom att flytta plantkrukan till en plats som är mer skyddad mot solen.
  • Bladens struktur (rosett) börjar kollapsa, falla isär åt sidorna. Orsaken är oftast brist på belysning. För att undvika missförstånd måste du följa en idealisk belysningsstrategi: undvik direkt solljus, men ge tillräckligt med ljus för ström.

Som du kan se från beskrivningen av problemen är bilbergia en opretentiös växt. Ja, det kräver uppmärksamhet och omsorg i rätt tid, men underhållet är inte förknippat med regelbundna svårigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommornas vitalitet vid rumstemperatur är mycket hög, så att fall av död av en sådan växt är sällsynta. Om en person gillar en lång blomningsprocess, en individuell färg på blommor och en ovanlig växtstruktur, kommer någon av sorterna av Bilbergia att passa honom och kommer att glädja honom, ge dekorativa frukter i form av bär, och kommer också att filtrera regelbundet luft från många bakterier.

Rekommenderad: