Lysrör (97 Bilder): Kompakta Modeller Av Dagsljus För Taklampor, Linjära Modeller, Dimensioner Och Effekt

Innehållsförteckning:

Video: Lysrör (97 Bilder): Kompakta Modeller Av Dagsljus För Taklampor, Linjära Modeller, Dimensioner Och Effekt

Video: Lysrör (97 Bilder): Kompakta Modeller Av Dagsljus För Taklampor, Linjära Modeller, Dimensioner Och Effekt
Video: Wallenstam tipsar - Byte av lysrör 2024, April
Lysrör (97 Bilder): Kompakta Modeller Av Dagsljus För Taklampor, Linjära Modeller, Dimensioner Och Effekt
Lysrör (97 Bilder): Kompakta Modeller Av Dagsljus För Taklampor, Linjära Modeller, Dimensioner Och Effekt
Anonim

Marknaden för elektriska produkter är enorm. Varje kund kan välja det som passar honom bäst. Lysrör köps ofta - en relativ nyhet bland liknande produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det, fördelar och nackdelar

Fram till nyligen var köparna aktivt intresserade av energisparlampor. Dessa enheter är så kallade eftersom de är mer ekonomiska än glödlampor. De passar nästan alla ljuskronor, därför är de populära. Förutom denna egenskap har produkten många fördelar som spelar en viktig roll vid köpet.

Så dessa lampor:

  • Minska energiförbrukningen avsevärt . Köpare kommer att märka skillnaden med glödlampor efter att de fått sin "betalning" för lampan i slutet av månaden.
  • De serverar mycket länge . Lampan kan fungera i cirka 15 tusen timmar. Men det här är väldigt individuellt, eftersom vissa enheter lyser längre, vissa mindre.
  • De värmer praktiskt taget inte . Det är ganska svårt att få en brännskada.
  • Dessa enheter är mycket billigare än LED -enheter , men dyrare än glödlampor. Det är värt att notera att användning av en lysrör är ett mer ekonomiskt alternativ än andra. En sådan enhet kan hålla längre än ett dussin glödlampor - trots att kostnaden blir 1 av 10.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men dessa belysningsarmaturer är inte utan nackdelar. För vissa kommer de att fungera som en ursäkt för att vägra använda, men för andra kommer fördelarna fortfarande att uppväga.

Nackdelarna är följande:

  • Den är baserad på ultraviolett ljus, men dess effekt är utesluten, eftersom intensiteten är tusentals gånger lägre än solljuset.
  • Till skillnad från glödlampor och LED -enheter är tillämpningsområdet för sådana enheter mer begränsat.
  • Jämfört med LED - sådana enheter är mer ömtåliga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Du kan välja en lampa för alla interiörer, eftersom moderna tillverkare erbjuder en mängd olika former och produktegenskaper. Moderna modeller finns i olika storlekar, kapaciteter.

Kraft

Ju längre röret är, desto större är dess effekt. Om vi jämför spiral- och U-formade versioner, kommer de att vara lika kraftiga, även om den första versionen är mer kompakt.

Bild
Bild

Färgtemperatur

Denna indikator mäts i kelvin. Normalt anges detta värde på förpackningen med lampan. Det varmaste vita ljuset har en temperatur på 2700 K, bara varmt vitt (TB) - 3000 K. Naturligt ljus (E) - 4000 K, kallvitt (CB) - mer än 5000 K. Detta är det så kallade dagsljuset.

Om karakteristiken är under 5000 K, kommer ljuset att tändas med en rödaktig nyans. Om temperaturen överstiger 5000 K blir ljusets färg grön.

Bild
Bild

Socklar

En mycket viktig indikator, utan att veta vilken det är svårt att hitta en lämplig glödlampa, eftersom det finns risk för att köpa en produkt med en för stor eller liten bas. Materialet som lamporna är gjorda av är detsamma, men det är skillnad i storlek. En indikation på vilken bas som krävs finns på ljuskronan.

Bild
Bild

Normalt är lampor och ljuskronor indelade i flera kategorier (beroende på basens storlek):

  1. En 2D -bas / sockel används för dekorativ belysning. Den kan också användas som lufttät i duschrum. Men i sådana rum kan du ofta hitta G23 -basen.
  2. Samma typ av G23 används i vägglampor, inte bara i badrum.
  3. Under inhemska förhållanden är de vanligaste socles 2G7, G24Q1, G24Q2, G24Q3. De finns också under industriella förhållanden.
  4. Strålkastare ger maximal energibesparing. Deras bas är vanligtvis G53.
  5. Den mest populära och vanliga basen är E27. Den är utformad för en vanlig patron som används överallt.
  6. Glödlampor med E14 -bas skruvas fast i en mindre patron, den används lite mindre ofta.
  7. Den stora E40 -basen är mindre vanlig, men ibland krävs lampor med den.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Lampförpackningen är märkt. Innan du köper är det viktigt att veta vad bokstäverna i märkningen betyder. Den består av fyra bokstäver och siffror (från vilka du kan bestämma kraften). Den första bokstaven betyder typen av produkt: till exempel är L en lampa. Den andra anger ljusets färg:

  1. L - självlysande;
  2. D - dagsljus;
  3. UV - ultraviolett.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera sorter med vitt ljus. De vanligaste är kallvita, vita, varmvita, naturliga vita. I markeringen kommer de att markeras med bokstäverna HB, B, TB och E.

Det finns röda, blå, gröna alternativ. I sådana fall baseras märkningen också på färgens första bokstav.

Den tredje bokstaven är färgkvaliteten, och den fjärde är designfunktionen:

  • P - reflex;
  • U - röret eller kolven har en U -form;
  • K - ringformad eller rund;
  • A - amalgam (sällsynt nu);
  • B - det finns ett snabbstartalternativ.
Bild
Bild

Säkerhetsnivå, bortskaffande

Sådana lampor kan användas vid temperaturer från -15 till +40 grader. Servicbara oskadade glödlampor är absolut säkra för människor. Men samtidigt är klassen av avfall som de tillhör giftig. Detta beror på att kolven innehåller kvicksilverångor som är farliga för levande varelser.

För att kasta bort den använda lampan måste du ta den till en avsedd insamlingsplats. På så sätt kan du skydda miljön från effekterna av skadliga föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lamporna får under inga omständigheter gå sönder. Om detta inträffade av misstag ska fragmenten samlas upp så noggrant som möjligt med mask och handskar före detta. För en noggrann insamling är det bäst att använda en dammsugare.

När skräpet har tagits bort bör rummet dammsugas och lufttemperaturen sänkas om möjligt.

Bild
Bild

Livstid

Dessa glödlampor håller tre till fem gånger längre än konventionella glödlampor. För varje typ av lampa är denna indikator individuell och börjar från tre tusen timmar. Oftast arbetar de från tiotusen timmar. Termen påverkas av omgivningstemperaturen, produktkvaliteten, frekvensen för till- och frånkoppling.

Varje inkludering minskar livslängden med cirka två timmar och kan vara upp till 17% av den livstid som anges på förpackningen, men detta passar in i normen.

Det händer så att en enhet av mycket hög kvalitet, med rätt vård, varar upp till tjugo tusen timmar. Det händer dock så att enheter misslyckas efter lite över två tusen timmars drift. För att förlänga livslängden bör du inte slå på och stänga av enheten mer än fem gånger om dagen. Men du behöver inte heller lämna det på länge.

Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

En typisk lysrör består av:

  1. cylindrisk kolv av glas;
  2. glasben;
  3. elektroder;
  4. kontaktstift;
  5. bas;
  6. shtengel (detta är namnet på hålet genom vilket luft pumpas ut ur kolven);
  7. inert gas;
  8. droppar kvicksilver;
  9. fosfor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkten kommer att ha antingen en glödlampa eller ett rör, beroende på modell. Antalet socklar är en eller två, även beroende på modell. Elektroderna är placerade inuti och lampans insida är täckt med en fosfor.

När elektricitet appliceras sker en urladdning mellan elektroderna, en ström strömmar genom gasen och ultraviolett strålning visas.

Det är i detta skede som egenskapen hos en fosfor kommer till nytta. Det låter dig översätta denna strålning till ljus som är synligt för det mänskliga ögat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns många typer av lysrör.

Det finns olika klassificeringar - till exempel beroende på vilken färg lampans ljus har. De kommer i kallvitt, varmt ljus. Lysrör är populära.

För specialrum väljs explosionssäkra, fuktsäkra, damm- och fuktsäkra lampor.

Tack vare modern teknik har enheter dykt upp på marknaden med rörelsesensor … Det är mycket bekvämt. Sådana alternativ föredras särskilt ofta av dem som regelbundet glömmer att släcka ljuset när de lämnar rummet. Men oftast är sådana enheter installerade i ingångarna för att spara gemensamt husel. De tänds bara när någon kommer in i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan modern enhet - alternativ med dimmer … Dimmare har använts under mycket lång tid. De var konstruerade för användning med glödlampor. De fick en ny omgång i utveckling just i modern tid. En dimmer är en speciell enhet som justerar ljusstyrkan.

När dimmare först dök upp var de praktiskt taget det enda sättet att spara energi. Nu klarar energisparlampor denna uppgift. Dimmers, å andra sidan, syftar nu främst till att göra accenter i belysningsdesignen i rummet. Det blir möjligt att justera ljuset för att passa olika behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att notera att inte alla glödlampor är utformade för att fungera tillsammans med en dimmer. Denna möjlighet bör anges på förpackningen.

Ibland kan du hitta en föråldrad modell med ballast. Det låter dig minska det nuvarande värdet till den önskade nivån så att strukturen inte misslyckas.

För detta används elektromagnetiska startelement eller elektroniska analoger - i mer moderna modeller.

Det andra alternativet är mer att föredra, eftersom sådana lampor praktiskt taget slutar flimra. Dessutom reduceras ljudnivån som enheten avger betydligt. En sådan nynning är bekant för många som åtminstone en gång varit till exempel på gamla kliniker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lysrör varierar i form.

Linjära lampor kan vara U-formade eller ringformade. Enligt GOST-6825-64 måste sådana enheter ha en diameter på 38 mm. Tack vare just denna parameter för lampan är det möjligt att tända en sådan lampa även vid låga temperaturer.

Separat måste det sägas om kompakta lysrör. Dessa lampor har en böjd glödlampform för att passa in i mindre armaturer. På detta sätt kan en fullständig ersättning av glödlampor med lysrör uppnås.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Eftersom sådana lampor ofta används som dekorativa kan du hitta svarta, gula, röda, blåa alternativ. Färgad belysning kommer att fräscha upp rummet, vilket ger det mystik och romantik. Det hjälper att ställa in på ett visst sätt. Tack vare möjligheten att välja intressanta färglösningar är sådana glödlampor mycket populära.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära färgerna är dock de mer naturliga.

I elaffärer kan du oftast hitta följande alternativ:

  1. Kallblåaktig . Deras andra namn, som är mer känt och igenkänt, är "lysrör". Dessa alternativ är bra för kontorslokaler eller hemmakontor. Dessutom används denna färg i bordslampor. Det låter dig ställa in på arbetshumöret, och med dess hjälp kan du mer exakt se nyanserna.
  2. Värma . Deras särart är att de ger ett lugnt gulaktigt ljus som är mycket glädjande för ögat. Sådana enheter är väl lämpade för vardagsrum, eftersom ljuset är perfekt för avkoppling. I detta ljus verkar rummet mer bekvämt och avkopplande.
  3. Vita lampor Är ett mellanalternativ mellan de andra två. De är populära bland dem som föredrar något däremellan. Denna lampfärg är indelad i två typer: neutralt vitt och kallvitt.
Bild
Bild

Det är fluorescerande lampor som används för rummets ljusa design - på grund av den stora variationen av nyanser. Med hjälp av sådana belysningsenheter kan mycket intressanta dekorativa lösningar förverkligas. Designers kan dra nytta av det senaste inom elektriska produkter för att skapa fantastiska interiörer som är trevliga att bo i och njuta av.

Lysrör används både för lakoniska moderna rum och för mer sofistikerade sådana - som country, barock.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blanketter

Sådana belysningsarmaturer finns i olika former eftersom de används under olika förhållanden. Följande alternativ kan särskiljas:

  1. U-formad;
  2. tunn enpinne;
  3. medium - med två stift;
  4. stängd;
  5. med dubbel honkontakt;
  6. rund ringformig.

Långa rörformiga alternativ finns ofta på olika institutioner; sådana lampor används sällan hemma.

Ännu mindre vanliga är fyrkantiga, även om lampor av vilken form som helst hittar sitt omfång och kunder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Storleken på en lysrör beror på många faktorer. Först och främst - från att tillhöra en eller annan typ. T5 -kolven har en diameter på 16 mm och T6 är 26 mm. I vardagen används främst kompakta, miniatyr, korta lampor, medan längre versioner används i industri och offentliga institutioner.

Bild
Bild

Kompaktlampor finns i storlekar från 27 x 13 x 135 till 27 x 13 x 235. Miniatyrlampor måste ha indikatorer som motsvarar GOST 15150-69. Korta lampor kan utrustas med en E27 -bas för att passa de flesta armaturer som används i hemmabelysning.

Vissa varianter används i bilstrålkastare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Armaturer

Armaturer kan delas in i två stora grupper: tak och möbler.

  • Möbler är oftast trådlösa. De drivs av batterier eller ackumulatorer, så de behöver inte driva elektriska ledningar som sticker ut ur till exempel en garderob.
  • Takanordningar är inbyggda i undertak eller sträcktak. Det bästa sättet att installera sådana armaturer är att hänga dem på ljuslådor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Armaturerna kan delas in i en-, två-, tre-, fyra-lampor. Denna egenskap bestäms av antalet lampor som kan placeras i armaturen.

Lysrör används också för gatubelysning.

För att ta reda på i vilka typer av gatlyktor lysrör används, räcker det att gå ut till vilken belyst gata som helst och titta närmare på lamporna som är installerade på lyktor, strålkastare, nära ingångarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fastsättning

Det finns tak- och väggarmaturer. De förra används oftast. De är utformade för att placeras inuti lägenheter.

På sanatorier, sjukhus och sjukhus används ofta vägglampor som ligger ovanför sängen. De har en mjuk, individuell glöd. Med en sådan enhet kan du läsa bekvämt och säkert: dina ögon blir inte trötta.

Det finns olika takanordningar. De är inbyggda och overhead, raster, rack och pinion, spets.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning omfattning

Under lång tid var lysrör av intresse endast när det gällde drift i specialinstitutioner (skolor, stadioner, sjukhus). Under hela sin existens lockade denna typ av belysning, som uppträdde nästan samtidigt med glödlampan, inte allmänhetens uppmärksamhet på länge.

Fördelen med dessa lampor, till exempel den lägsta energiförbrukningen, som nu får regeringarna i många länder att kräva att byta ut glödlampor med enheter av denna typ, har inte uppskattats vederbörligen. Den ojämna tillväxten i popularitet för sådana enheter beror på de tekniska svårigheter som följer med installationen av dessa enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men i allmänhet har antalet människor som är villiga att köpa sådana lampor ökat betydligt. Användningsområdet för sådana anordningar började gradvis expandera: de använde sådana lampor i simbassänger och till och med i entréer till flerbostadshus. Nu ersätter denna typ av lampor alla andra, även i de länder där utbyte av enheter av en typ med andra inte är obligatoriskt.

Nu kräver installationen av dessa lampor inte speciella tekniska medel och färdigheter. Det är möjligt att ersätta en glödlampa med en lysrör utan större ansträngning, eftersom produktionen av sådana lampor med en E27 -bas har länge etablerats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområdet för lysrör är mycket brett: det finns fortfarande ingen analog på de platser där applikationen ursprungligen hittades. Det finns fortfarande ingen sådan ekonomisk utrustning som lysrör - trots det brådskande problemet med energibesparing. Dessa enheter används särskilt ofta där en stor mängd artificiellt ljus krävs.

Det är värt att uppehålla sig mer i detalj på sådana användningsplatser för dessa belysningsenheter som lägenheter och fotostudior.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller bostadslokaler är förskjutning av glödlampor av lysrör i samband med teknikutveckling. Dessa lampor kan nu installeras var som helst. Naturligtvis beror valet av sådana lampor för hemmet också på dekorativa lösningar.

Du kan verkligen uppskatta fördelarna med dessa belysningsenheter när du tar bilder: en fotostudio har inte samma kapacitet som stora företag, så behovet av en stor mängd artificiellt ljus här måste korreleras med ekonomin i belysningsenheter.

Modern studiofotografering är nästan omöjlig utan användning av lysrör. De är oumbärliga på detta område: fotografer har helt enkelt inget val i den här frågan - när det gäller kombinationen av pris, energiförbrukning, ockuperat område har sådan utrustning inga analoger.

Dessutom står fotografer inte inför frågan om att kombinera belysningsenheter med interiören; det är helt enkelt meningslöst att överväga andra belysningsalternativ när de fotograferar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Idag presenteras ett stort antal lysrör på den ryska marknaden för elektriska varor. Tillverkarna av denna utrustning kan delas in i flera grupper. Det är värt att uppmärksamma inhemska tillverkare av energibesparande belysningsenheter. Det finns många ryska tillverkade lampor i elbutiker, men andelen av inhemska tillverkare i segmentet av energisparlampor är obetydlig.

Detta beror på att frågan om att spara el i Ryssland inte var lika akut som utomlands.

Nu tvingas ryssarna att dra nytta av en sådan oansvarig inställning till resurser och köpa importerad energibesparande utrustning. Inhemska tillverkare var dock redo för det växande intresset för sådana enheter, så idag är det redan möjligt att peka ut stora aktörer på denna marknad som erbjuder exceptionellt högkvalitativa produkter:

Gauss . Bland fördelarna med dessa lampor kan man peka ut ett ovanligt utseende, hög kvalitet och prisvärdhet. De kan köpas både i företagsbutiker och i de flesta specialbutiker - var som helst i vårt land.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Optogan . Produkter med detta namn är fokuserade på verkligheten i den ryska verkligheten. Optogans produkter är kända för sitt låga pris. Dessutom är Optogan grunden för alla inhemska produkter i detta segment, eftersom det är den enda helcykeltillverkaren i Ryssland.
  • ASD Är den största importören av lysrör i Ryssland.
  • " Svetlana-optoelektronik ". Denna tillverkare har etablerat sig på hemmamarknaden med mer än 20 års framgångsrik arbetserfarenhet. Bland fördelarna kan man särskilja den ständiga expansionen av sortimentet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett omfattande segment av hemmamarknaden upptas av okända tillverkare. Det här är produkter som förmodligen är tillverkade i Kina. Namnen på etiketten är som regel inte kända för köparen, och sådana produkter har inte funnits på marknaden länge.

Sådana produkter har en kort livslängd och kan vara skadliga för egendom och hälsa. Experter rekommenderar att du inte köper produkter av oidentifierad produktion, som vill spara pengar. Ett sådant försök att spara pengar kan sluta med misslyckande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om kinesiska produkter av god kvalitet, så finns det flera märken:

  1. Välj en . Företagets produkter är främst kända för sina taklampor av hög kvalitet.
  2. Camelion . Fördelen med dessa produkter kan kallas ett demokratiskt pris.
  3. Estare . Produkter av detta märke uppfyller de senaste kraven.

En grupp omfattar alla, utan undantag, japanska och europeiska tillverkare av lysrör. I dessa länder har frågan om att spara el varit akut under lång tid.

När du köper produkter från märken som Philips, Osram och liknande råder det ingen tvekan om kvaliteten på den köpta produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du köper en ny lysrör är det viktigt att komma ihåg några viktiga regler. Utan att observera dem kommer produktens funktion inte att tillfredsställa dig. Så:

  • Armaturer som planeras placeras i huset måste ha elektroniska förkopplingsdon. Det är bättre att välja elektroniska, eftersom de inte skapar buller och praktiskt taget inte flimrar.
  • Tillsammans med lampan är det bättre att köpa en uppsättning reservlampor för den. Efter en lång tid efter ett köp kan du glömma egenskaperna hos din lampa, och en förköpt glödlampa kommer att lösa problemet.
  • Om glödlampan som du behöver köpa kommer att användas i ett rum med ett stort antal personer, bör färgåtergivningsindexet vara från 80 och högre.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För dekorativ belysning (till exempel i köket) kan du köpa lampor med frostat glas. Detta kommer att bli av med bländningen som uppstår på glansiga ytor och är mycket blind för ögonen.
  • Du bör veta i förväg om det är möjligt att använda lampor med dimmare. De kallas dimmare. Vanligtvis indikerar förpackningen med lampan att de kan användas gemensamt.
  • Det är viktigt att se till att armaturen matchar undertaket. Storlekarna i butikerna är olika, så det blir lätt att hitta rätt alternativ.
Bild
Bild

Inredning idéer

Du kan placera sådana lampor i alla rum. Skillnader kommer bara att vara i färgen som lampan avger, i kraft, form.

För hallen kommer de lampor som avger mjukt, men inte det starkaste ljuset att vara bra. Ytterligare lampor nära spegeln kommer att se bra ut. Således när ägaren lämnar huset kommer ägaren att kunna undersöka sin outfit i alla detaljer och eliminera eventuella brister. Det är mycket lättare att göra detta i ett väl upplyst rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ungefär samma glödlampa kan placeras i badrummet, nära spegeln, men det är viktigt att komma ihåg att det i detta fall måste vara väl skyddat från inträngande av vatten. I taket rekommenderar designers att placera flera kompakta lampor, som också måste vara vattentäta. Det är värt att ta varmt ljus - upp till 3300 K.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att hänga flera belysningsarmaturer i vardagsrummet, hallen för att reglera belysningsgraden i rummet - beroende på behoven. På så sätt kan du göra rummet helt upplyst eller ge ljus endast i en del av rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I köket kommer flerdimensionell belysning också att vara aktuell. Designers särskiljer som regel två huvudljuszoner: allmän belysning och lokal belysning - ovanför matbordet. Ljusets värme måste väljas utifrån rummets övergripande design. Varma glödlampor är inte lämpliga för varje inredning, även om du föredrar varmt ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte svårt att skapa en unik atmosfär i ett rum. Belysningsdesign kommer att fräscha upp rummet, med moderna enheter kan du anpassa ljuset till olika behov.

Framstegen har gått framåt länge, så nu är det en bra tid att dra nytta av sina prestationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Du kommer att lära dig mer om lysrör i följande video.

Rekommenderad: