Belysning I Barnrummet (54 Bilder): Lampor För Ett Sträcktak I Rummet Hos En Tonårspojke Och Skolbarn, Idéer Om Modern Design 2021

Innehållsförteckning:

Video: Belysning I Barnrummet (54 Bilder): Lampor För Ett Sträcktak I Rummet Hos En Tonårspojke Och Skolbarn, Idéer Om Modern Design 2021

Video: Belysning I Barnrummet (54 Bilder): Lampor För Ett Sträcktak I Rummet Hos En Tonårspojke Och Skolbarn, Idéer Om Modern Design 2021
Video: Infällda & Utanpåliggande LED-spotar 2024, April
Belysning I Barnrummet (54 Bilder): Lampor För Ett Sträcktak I Rummet Hos En Tonårspojke Och Skolbarn, Idéer Om Modern Design 2021
Belysning I Barnrummet (54 Bilder): Lampor För Ett Sträcktak I Rummet Hos En Tonårspojke Och Skolbarn, Idéer Om Modern Design 2021
Anonim

Förskolan är hans egen lilla värld för barnet. På denna plats tillbringar han större delen av sin tid, utvecklar och lär sig miljön. Därför är det så viktigt att tänka på utformningen av rummet för barnet så bekvämt och korrekt som möjligt, med särskild uppmärksamhet på dess belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ett barnrum i alla lägenheter har ett brett utbud av funktioner. För ett barn är detta ett kontor, en plats att sova, en kreativ verkstad och en plats att leka. Belysning i barnrummet har en enorm inverkan på den psykomotionella tillståndet hos den växande organismen och barnets allmänna utveckling. På grund av den goda dagsljusbelysningen uppmuntrar rummet till aktivitet och den svaga och mjuka kvällsbelysningen förbereder barnet för sänggåendet.

Således bidrar den korrekta fördelningen av belysning till bildandet och konsolideringen av den naturliga biologiska rytmen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En bra fördelning av ljus i ett rum bidrar också till bildandet av god syn. Därför är det mycket viktigt att följa barnens belysningsstandarder och inte tillåta för starkt eller svagt ljus.

Det finns två huvudtyper av belysning för alla rum - naturligt och konstgjort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dagsljus

Naturligt ljus är av naturligt ursprung och är mest lämpligt för ögonen på inte bara barn, utan också vuxna. Ju mer naturligt ljus som kommer in i barnets rum, desto bättre. Därför bör det soligaste rummet tilldelas i lägenheten för barnkammaren. Det bästa alternativet skulle vara den östra eller sydöstra sidan, i sådana rum är det mycket sol på morgonen.

För att få så mycket solljus in i rummet som möjligt bör du välja lösa gardiner i lugna nyanser. För en pojke kan du välja himmelblå nyanser, och gult eller grönt är lämpligt för barn av båda könen. Gardiner är särskilt relevanta i rum på södra sidan, där belysningen kan vara för intensiv under dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En plantskola med norra fönster är det mest berövade ljuset, så du bör inte gardina fönstren med mörkläggningsgardiner, och i barnkammarens design bör ljusa nyanser och ljusreflekterande ytor användas. Det är bättre att inte ordna en plantskola i rummet på västsidan, solen kommer dit först efter lunch.

Men om du inte behöver välja hjälper artificiella ljuskällor till att justera belysningsgraden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstgjord belysning

Konstgjord belysning kommer från konstgjorda belysningsarmaturer. Huvudsyftet med artificiella ljuskällor är att ge en jämn fördelning av mjuk belysning utan mörka eller ljusa områden. För ett barnrum är det inte det bästa alternativet att använda lysrör.

Belysningen av sådana anordningar är svår för barnets kropp, barnet blir snabbt trött och börjar bli nervös.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa källorna till artificiellt ljus för en plantskola är halogen- och LED-lampor med låg effekt.

Räckvidd halogenapparater har maximal likhet med spektrumet av solljus, därför anses det vara det säkraste för ögonen. Ljuset från halogenlampor tröttnar inte och förbättrar prestanda på grund av ljus och jämn strålning. Dessutom kommer sådana glödlampor att hålla mycket länge.

LED -lampor kännetecknas av maximal energibesparing med rätt ljuskvalitet. Sådana belysningsarmaturer är optimala för ett barns rum på grund av deras hållbarhet och höga säkerhetsnivå. Ett brett utbud av färglösningar för LED -lampor låter dig väcka liv i de mest ovanliga designidéerna för ett barns rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Regler för fördelning av belysningsarmaturer efter nivåer

Antalet lampor i barnkammaren och deras placering beror direkt på rummets yta. Om utrymme tillåter bör separata zoner tilldelas, beroende på barnets ålder och behov.

För en student är det till exempel nödvändigt att organisera platser för spel, aktiviteter och rekreation, där det är bättre att göra belysning av olika intensiteter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den optimala lösningen på detta problem skulle vara att skapa ett belysningssystem på flera nivåer:

Första nivån utformad för att belysa lekområdet, som behöver ljus mer än andra, och som också är huvudkällan för artificiellt ljus i rummet. Belysningsarmaturer finns i taket och bort från den naturliga ljuskällan.

Huvudbelysningen kännetecknas av mjukhet och avsaknad, därför bör nyanser för ljuskronor vara plast eller papper och ha en matt yta.

Reflekterande armaturer är farliga på grund av bländning. Modern belysning i designmässig mening innebär en lyckad kombination av en ljuskrona med LED -lampor och till och med bakgrundsbelysning, särskilt om lekområdet ligger i hörnet av barnkammaren. Det är bäst att installera inbyggda lampor på ett sträcktak runt hela omkretsen av rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra nivån utformad för att spendera fritid vid datorn, läsa böcker eller titta på TV. Detta område har traditionellt ensidig belysning, medan den andra sidan förblir utan ljus. Den optimala lösningen skulle vara att installera vägglampor med dimmare - dimmare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning tredje nivå avsedd för arbetsområdet. För lektioner är de bästa belysningsarmaturerna bordslampor och lampor, som kan justeras och fixeras i olika positioner om det behövs. Studiebordet, i enlighet med fastställda belysningsstandarder, bör placeras på vänster sida och framför fönstret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fjärde och sista nivån belysning behövs för en sovplats för barn. Gör inte ett misstag och beröva detta område med en separat ljuskälla. Det är särskilt viktigt att ha en nattlampa eller en lampa med justerbar ljusstyrka ovanför sängen i tonåringens rum, vilket hjälper till att upprätthålla en intim atmosfär. För förskolebarn hjälper ett sött nattljus i form av ett djur att övervinna rädslan för mörker och ensamhet när man somnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta köper föräldrar nattlampor med rörelsesensorer till rummet för ett nyfött barn, vilket gör att du enkelt kan kontrollera barnets skick när som helst. En nattlampa är också nödvändig om två barn sover i rummet, och ett av dem kan gå på toaletten på natten. I det här fallet kommer nattljusets dämpade ljus inte att störa det andra barnets sömn. Den mångsidiga designen och färgerna på nattbelysningsenheter gör att du kan förkroppsliga de mest vågade idéerna för att ordna interiören i ett barnrum.

Att avgränsa rummets utrymme till separata zoner är en viktig punkt i barnkammaren för flera barn.

I det här fallet är det viktigt att tydligt separera arbetsområdet och platsen för att sova och vila så att ett barn kan träna lugnt medan det andra förbereder sig för sängen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska du vara uppmärksam på?

Barnrummet har en grundläggande skillnad från andra rum i lägenheten, eftersom barnet ofta kan vara ensam där. Därför är säkerheten det första som ska säkerställas i barnkammaren. Om ett litet barn bor i rummet är det nödvändigt att se till att alla belysningsarmaturer är otillgängliga. En nyfiken småbarn kan bli intresserad av lampan och bli bränd eller skadad.

Det är värt att ge upp alltför massiva och sköra ljuskronor.

Plastkopior i trasigt tillstånd kan inte skada ett barn, och bland glasmodeller är det värt att välja lampor med härdade glasskärmar.

Men även valet av plastnyanser bör behandlas med försiktighet. Vissa billiga plastmodeller börjar vid uppvärmning avge skadliga kemiska föreningar i luften.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Istället för golvlampor bör du välja vägglampor till barnkammaren. Under aktiva spel är sannolikheten att tappa en lampa som står på golvet mycket högre än att bryta en väggarmatur.

Det är lämpligt att ordna uttag och strömbrytare så att de är otillgängliga för ett litet barn.

För ett smulrum är det bättre att föredra uttag med skyddskontakter eller speciella gardiner som bara öppnas när kontakten sätts in. Bättre om de är gömda bakom möbler. Samtidigt är för långa trådar också farliga under utomhusspel.

För äldre barn är sådana stränga krav inte nödvändiga, tvärtom måste de lära sig att hantera elektriska apparater korrekt och korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Innan du köper lampor till ditt barns rum bör du läsa några användbara tips:

  • Ljuskronor och lampor i barnets rum, liksom alla andra föremål, ska vara opretentiösa i vården och lätta att rengöra.
  • De genomsnittliga belysningsindikatorerna i enlighet med de fastställda standarderna bör ligga i intervallet från 300 till 500 lux, vid användning av glödlampor bör indikatorn vara 150-250 lux. Det är lättare att använda en annan metod för att beräkna effekten, enligt vilken i barnets rum för 1 kvm. m bör ha 10-15 watt, och i området för spel och aktiviteter-50-60 watt.
  • Ytterligare belysningsarmaturer bör inte ha för många dekorativa element, det är att föredra att välja enkla modeller med en plan yta för jämn ljusdiffusion.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • I modern design har installationen av halogenlampor blivit relevant, vilket skapar mjuk och diffus belysning runt hela omkretsen av barnets rum. Detta alternativ kommer att vara en idealisk lösning för en liten plantskola med undertak och hjälper visuellt att göra rummet större.
  • Fantasylampor för det falska taket kommer att skapa en unik sagostämning i barnkammaren. Beläget i grupper eller över hela takytan skapar belysningsarmaturer i form av stjärnor och hjärtan originaleffekter, och om det finns tillräckligt kan de ersätta huvudbelysningsarmaturen i form av en ljuskrona.
  • När du väljer nattlampa bör du vägledas av den allmänna färgpaletten i rummet och barnets preferenser. Moderna lampstillverkare presenterar modeller av nattljus i en mängd olika former och färger, i form av bilar eller hästar, samt favorit seriefigurer.

Huvudregeln är att köpa säkra enheter i specialaffärer för att inte äventyra barnets liv och hälsa.

Innan du köper en ljuskrona eller annan belysningsarmatur bör du noga läsa de bifogade instruktionerna. Samvetsgranna tillverkare lyfter alltid fram vilka typer av glödlampor som är lämpliga för en given modell och vad som är maximal effekt

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

11 bilder

Du kommer att lära dig mer om belysning i ett barnrum i följande video.

Rekommenderad: