Väggdekoration Med Trä (51 Bilder): Hur Man Gör Det Inuti Huset, Inredning Av Taket I Rummet, Trä I Det Inre Av Lägenheten

Innehållsförteckning:

Video: Väggdekoration Med Trä (51 Bilder): Hur Man Gör Det Inuti Huset, Inredning Av Taket I Rummet, Trä I Det Inre Av Lägenheten

Video: Väggdekoration Med Trä (51 Bilder): Hur Man Gör Det Inuti Huset, Inredning Av Taket I Rummet, Trä I Det Inre Av Lägenheten
Video: Byggmax tipsar, bygg innertak med gipsskivor 2024, Mars
Väggdekoration Med Trä (51 Bilder): Hur Man Gör Det Inuti Huset, Inredning Av Taket I Rummet, Trä I Det Inre Av Lägenheten
Väggdekoration Med Trä (51 Bilder): Hur Man Gör Det Inuti Huset, Inredning Av Taket I Rummet, Trä I Det Inre Av Lägenheten
Anonim

Träväggbeklädnad är en av de mest önskvärda finisherna när man skapar interiörer i en mängd olika stilar. Denna trend säkerställs av träets utmärkta drifts- och estetiska kvaliteter, ett stort antal arter med sin inneboende unika konsistens och naturliga nyans. Närvaron på marknaden av byggmaterial av olika typer av ytskivor, från det enklaste fodret till eleganta snidade paneler, gör att du kan tillfredsställa varje smak och samtidigt hitta ett acceptabelt prisalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Träväggbeklädnader används alltmer för att förkroppsliga designfantasier. Materialet låter dig skapa en interiör i olika stilar och färger, ger atmosfären i rummet mysighet och komfort, och är samtidigt helt naturligt.

Trästrukturens unika karaktär tycks vara likartad, men så varierande även inom samma art gör ytan extraordinär och till skillnad från något annat material. Förutom skönhet har trä utmärkta prestandaegenskaper, och aromerna från vissa hartsarter är också fördelaktiga för hälsan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träväggdekoration har sina egna egenskaper

  • Enorm hållbarhet … Under torra förhållanden kommer träklädsel att fungera i årtionden utan problem och förlust av estetiska kvaliteter. I fuktiga rum, till exempel i ett badrum, används trä som har förbehandlats med hydrofoba impregneringar som skyddar materialet från fuktmättnad och som ett resultat av svullnad och sönderfall. Termiter och andra parasiter är ett annat problem, men deras utseende och reproduktion i husets inre är extremt osannolikt.
  • Inga särskilda krav på den färdiga ytan … Trä kan användas för att täcka ojämna väggar med sprickor och andra brister, medan det inte är nödvändigt att utföra någon ytbehandling, förutom att eliminera särskilt stora, utskjutande defekter.
  • Perfekt yta . Träpaneler kan jämna ut väggens yta till perfekt jämnhet och jämnhet, vilket ger interiören en touch av elegans och fullständighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Utmärkt ljudisolering . Trä absorberar och behåller perfekt ljud, vilket i närvaro av yttre buller gör vistelsen i huset trevligare och bekvämare. Dessutom reduceras nivån på utgående ljud, så att du kan lyssna på hög musik och titta på filmer, hålla fester och samtidigt inte förstöra relationerna med dina grannar.
  • Trevlig doft … Varje ras utstrålar en unik, specifik doft; i allmänhet har trädets doft en lugnande effekt på psyket och förbättrar humöret.
  • Hög värmeisolering … Trä kan inte jämföra med dessa indikatorer med polyuretanskum eller mineralull, men dess värmeledningsförmåga är från 0,15 till 0,2 W / m³, vilket är 3 gånger mindre än rött tegel, 8–9 gånger mindre än betong och 7–8 gånger - än glas.
  • Naturlig klimatkontroll . Den höga fuktabsorberingen i trä gör att den kan absorbera överflödig fukt i luften, och när den torkar, avdunstar den tillbaka. Det viktigaste är att luftfuktigheten inte är överdriven och långvarig.
Bild
Bild
  • Trä i ljusa färger gör rummet ljusare , vilket är särskilt trevligt på vinterdagar med svagt ljus.
  • Trä är alltid på mode . När du utför reparationer med träpaneler kan du inte vara rädd för att ändra trender inom inredningsområdet. Trä är ett klassiskt material och har varit i trend i hundratals år.
  • Absolut naturlighet . Träbeklädnad är giftfri, framkallar inte allergier, skadar inte hälsan och avger inte tunga giftiga ämnen vid förbränning, till exempel polymera material.
  • Brett urval . Varje träslag har en unik konsistens och nyans, dessutom kan mönstret skilja sig väsentligt även med balkar från samma art, men olika åldersträd. Denna sort gör att du kan skapa en oändlig variation av kombinationer, både mellan träelement från olika arter och genom att lägga till träpaneler till dekorationen av rummet med andra material.
  • Prisvariation … Beroende på sällsynthet och kvaliteter av trä varierar dess pris också, men även billiga arter, till exempel tall, är ett utmärkt efterbehandlingsmaterial som kan bosätta "skogens ande" i huset, dessutom utstrålar barrträd mikropartiklar av hartser som är fördelaktiga för hälsan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och även träfinishen har sina svagheter

  • Sårbar för fukt . Om panelerna för badrummet behandlas med en hydrofob lösning, är det inte skivorna för andra rum. Denna finish är mycket sårbar för hög luftfuktighet och vatten, du måste rengöra den med en torr trasa.
  • Cyklisk lackbeläggning . Ämnen som har en ytskyddsfunktion kräver regelbunden förnyelse - vart tredje år. Annars börjar träet bli smutsigt, fukt kommer lätt in i det, texturen gnider. Det är nästan omöjligt att ta bort fläckar från till exempel vin som trängt in i fibrerna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsalternativ

Varje rum har ett separat syfte och dess design måste vara lämplig. Således varierar användningen av träfinisher från rum till rum.

Kök

Mängden trä i inredningen i detta rum är mycket varierande, från att markera matsalen med accentvägg till komplett väggbeklädnad.

Ljusa nyanser kan kombineras med en målad bräda i icke-surt grönt, gult och rött, eftersom alla färger i samband med mat är lämpliga.

Bild
Bild

Vardagsrum

I vardagsrummet eller för arbetsrummet är träbeklädnad alltid lämplig och effektiv, och dessutom understryker det ägarens status framför sina gäster. Detta kan antingen vara den klassiska stilen - brädor täckta med mörkt snidad lack i kombination med parkettgolv, eller den skandinaviska stilen med kraftfulla balkar i ljusa färger som betonar sambandet med naturen. Om Provence väljs, är det bättre att komplettera träklädseln med pastellfärgade trämöbler.

När du använder minimalism eller hi-tech i dekorationen av vardagsrummet är det bättre att använda tunna kalibrerade brädor för att inte skapa effekten av massivitet, utan för att betona stilens egenskaper. I ekostil kan råbrädor användas som bevarar bark, stubbar istället för sängbord och soffbord, en fäste för en stor TV i form av en gren och andra. Separat är det värt att markera väggen gjord av snitt, det finns ett stort antal alternativ: brädskärningar, ojämnt utskjutande och bildande av olika funktionella eller dekorativa utsprång, runda sågsnitt som täcker väggen som fiskskal och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sovrum

De bästa valen är ljusa raser som skapar en mjuk, mysig och avslappnad atmosfär. För att betona naturligheten kan du använda en matt lack. När det gäller antalet träpaneler kan detta antingen vara en komplett väggbeklädnad eller en enda vägg, golv eller tak, beroende på detaljerna och mättnaden i interiören. Ju mer minimalistisk designen är, desto mindre ofta används träinsatser.

Färgen kan användas både för att betona texturen och för att helt överlappa färgen och måla träelementen för att matcha färgen på resten av inredningen och dekorationsobjekten. Det är värt att måla i samma mjuka färger: beige, pistage, senap och träig.

Helt mörka stenar ska dock inte målas om helt eller delvis öppnas med ljusa toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barn

Det bör genast noteras att materialets absoluta naturlighet är lika lämpligt i barnkammaren som ingen annanstans. Det är möjligt att inte bara dekorera väggar och tak, utan också helt trämöbler och andra dekorativa element. För ett barnrum är lugna mjuka nyanser av trä eller att måla sina ytor i ljusa uttrycksfulla färger, som symboliserar barnets ungdom och energi, perfekta.

En kontrasterande kombination av färger kommer också att vara intressant för ett barn. Du bör inte göra interiören i mörka klassiska färger eller modern högteknologisk stil, det är bättre att bo på Provence, skandinavisk eller ekostil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Badrum

Det första du ska göra är att stanna kvar vid valet av fuktresistenta träslag och nödvändigtvis impregnerade med en hydrofob blandning. Väggar, golv och tak kan täckas helt med trä, så badrummet ser ut som ett badkar.

Det ser bra ut att betona ett snövitt bad med en remsa lika med det i längd från mörkt trä från golv till tak mot bakgrunden av ett vitt klinkergolv och samma vita väggar. Och kombinationen av träpanelväggar och stengolv ser bra ut i badrummet.

Bild
Bild

Stil

Olika typer av träfinishmaterial används för väggdekoration: foder, blockhus, laminat och andra. Varje typ har sina egna estetiska detaljer och passar därför in i interiören, utförd i en viss stil. Det finns flera vanliga efterbehandlingsmaterial med en karakteristisk användningsstil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Foder

Det är ett standardmaterial för vägg- och takbeklädnader och är ofta lämpligt för ytterligare efterbehandling genom målning, lackering eller färgning. För att ge originalitet är det bättre att stanna vid breda lameller. I skandinavisk stil används ofta vitt foder. Denna enkla lösning kan göra atmosfären i rummet mysig och ljusare och mer välkomnande.

Fodret används i skandinavisk, rustik (Provence), eko och amerikansk inredning. Antik eller loftstilbeklädnad med egna händer i ett privat hus kan göras med lameller eller barer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styrelse

Enkelheten i detta efterbehandlingsmaterial gör att du kan skapa geometriska mönster med det, lägga ut det i olika enkla former, måla det i nödvändiga färger och nyanser, skapa en bas för dekorativt arbete, till exempel målning och liknande alternativ, även i luftade betongkonstruktioner.

Det viktigaste är valet av en högkvalitativ bräda med lämpliga funktioner .… Till exempel kommer snygga, kalibrerade element att passa perfekt in i en minimalistisk design, så länge du inte överdriver det med kvantitet. Färgade mörka brädor är perfekta för klassiska interiörer och grova, med en tydligt synlig konsistens - för skandinaviska eller rustika interiörer. Brädan är lämplig för skandinavisk, rustik och ekostil samt minimalism och stugor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laminera

Detta material kännetecknas av bra motstånd och attraktivt utseende, det används ofta för väggbeklädnad i stadslägenheter. Det enda problemet är att det innehåller lim och kan framkalla allergiattacker.

Laminatgolv är lämpligt för renoveringar i modern, eklektisk stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orienterad strängbräda

Detta material kännetecknas av en uttalad och extraordinär konsistens. Den är väl lämpad för alla älskare av modernitet och avantgarde. Att experimentera med form och färg är huvudriktningen för att använda detta material. OSB kännetecknas av sin enkla bearbetning och låga pris.

Huvudproblemet är innehållet av syntetiska ämnen som fungerar som bindemedel för flisen, de kan framkalla allergier. OSB används i experimentella varianter av skandinaviska och moderna inredningsstilar.

Bild
Bild

Parkettbräda

Detta material är ett ganska enkelt element från vilket du kan skapa olika mönster och geometriska former. Ett brett utbud av parkettfärger gör att du kan skapa en unik inredning med en kreativ idé till ett rimligt pris. Det används i modern och ekostil, eklekticism och minimalism.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Åldrade brädor

Detta alternativ har en intressant vintage look. De kan användas både som element gjorda på det gamla sättet under de senaste århundradena, och som brädor i ett modernt format. Kombinationen av brädor med olika åldrande ser bra ut, medan massiva element ordnas regelbundet och små - sporadiskt, vilket skapar en original asymmetrisk nyans. Åldrad bräda används i vintage och skandinavisk stil, liksom country, provence och eco.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avslutar och skär

Väggbeklädnad med rester av brädor och rundvirke skapar ett extraordinärt och mycket elegant utseende. Du kan använda element av olika längder och sektioner, former är rektangulärt och runt virke. Deras placering på flera nivåer öppnar upp för en nästan obegränsad horisont för fantasi. Den präglade ytan kan delvis användas funktionellt - starkt utskjutande brädor kommer att spela rollen som hyllor.

Sådan dekoration används i skandinavisk och ekostil, liksom country och chalet, men det kan harmoniskt passa in i nästan vilken stil som helst med ett visst arrangemang av element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggpaneler

Detta är ett klassiskt efterbehandlingsmaterial, som ofta tillverkas på beställning enligt angivna mått, med dekoration med sniderier eller andra efterbehandlingsmaterial. De enklaste versionerna är gjorda av ek, de mer solida versionerna är gjorda av exotiska arter. Priset på sådana paneler är mycket högt. Väggpaneler är en integrerad del av klassisk stil, chalet, engelsk och amerikansk dekorationsstil, liksom art deco.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designtips

Efter enkla designidéer kan du ge inredningen en viss stilistisk riktning. Dessa rekommendationer inkluderar följande:

  • träbeläggning med vax hjälper till att bevara materialets naturliga glans och integritet;
  • kombinationen av åldrat trä och marmor ger interiören storheten i antika palats;
  • bränning av fodret enligt den japanska metoden ger träet ett nytt extraordinärt utseende;
  • kontrasterande kombinationer. Inte bara kombinationen av kontrasterande färger ser intressant ut, utan också stilar, till exempel högteknologisk och ekostil, där naturligt trä kombineras med moderna element: metall- eller glaspaneler och skär;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • träborstning (artificiell åldrande) med efterföljande öppning med lack ger interiörer, utförda i olika stilar, en ny extraordinär nyans;
  • användningen av blockhuselement i väggdekoration ökar visuellt rumets volym.

Vackra exempel i inredningen

Designers erbjuder följande lösningar:

Kreativ och arg . Väggen, trimmad med rester av träskivor, ser väldigt original ut, enskilda längre element kan fungera som hyllor, deras antal och placering begränsas inte av någonting och förblir efter smakens bedömning. Dessutom är materialet rester, som utmärks av ett lågt pris.

Bild
Bild

Monument och geometri . Stora träpaneler i olika positioner skapar ett elegant mönster med en vanlig geometrisk form. Bakom dem kan du placera inbyggda skåp, nischer, kassaskåp och andra föremål, vilket sparar användbart utrymme utan att äventyra interiören.

Bild
Bild

Ljus och mörker . Kombinationen av mörka och ljusa element skapar en elegant kontrasterande interiör. Med hjälp av olika nyanser sticker vissa områden, till exempel en säng, väl ut, vilket skapar effekten av avstånd i ett rum. Denna teknik kompletteras väl av belysningsarmaturer som inte belyser hela rummet, utan bara enskilda zoner.

Rekommenderad: