Yxa För Kött (35 Bilder): Funktioner Hos En Professionell Köksöxa För Att Hugga Kött, Egenskaper Hos En Slaktarkniv

Innehållsförteckning:

Video: Yxa För Kött (35 Bilder): Funktioner Hos En Professionell Köksöxa För Att Hugga Kött, Egenskaper Hos En Slaktarkniv

Video: Yxa För Kött (35 Bilder): Funktioner Hos En Professionell Köksöxa För Att Hugga Kött, Egenskaper Hos En Slaktarkniv
Video: Batonera/hugg ved med kniv istället för yxa | Tips & Tricks #10 2024, April
Yxa För Kött (35 Bilder): Funktioner Hos En Professionell Köksöxa För Att Hugga Kött, Egenskaper Hos En Slaktarkniv
Yxa För Kött (35 Bilder): Funktioner Hos En Professionell Köksöxa För Att Hugga Kött, Egenskaper Hos En Slaktarkniv
Anonim

Köksredskap, liksom andra användbara enheter, utför ett antal viktiga funktioner i vardagen, baserat på vilka deras konfiguration kan variera. Bland denna lista över köksredskap finns yxor för att skära kött. På grund av deras funktionalitet är deras användning inte bara begränsad till hemmabruk, så verktyget är ganska efterfrågat idag.

Bild
Bild

Vad det är?

Nu, som ett hjälpverktyg för att skära kött eller hela slaktkroppar, används många olika knivar och klyvar, som var och en utför ett antal av sina funktioner. Det mest effektiva verktyget för att förbereda och skära slaktkroppar, inklusive frysta köttprodukter, är dock en kött- och benhäxa.

En huggyxa krävs i olika skeden av beredningen av köttprodukter . Därför finns det tunga slaktarverktyg som är nödvändiga under den första skärperioden, liksom mer eleganta köksalternativ som oftast används i vardagen.

En köttklyv kan ha olika former, så valet av önskad typ beror på användningsändamål och personliga smakpreferenser. Men den gemensamma egenskapen för alla typer av enheter är ett stort blad, liksom ett imponerande och hållbart handtag, annars är det osannolikt att verktyget klarar ben och kött på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller bladets form bör denna del ha små utsprång längs kanterna, som kommer att ansluta skärdelen till basen. Det är bäst om utsprången visar sig vara med konkava konturer. Företrädesvis är köttyxan en konstruktion i ett stycke, gjuten av metall med harts, trä eller gummiinlägg på sidorna. Överlägg krävs dock inte, så många hantverk innehåller dem inte.

När det gäller typen av metall som används för gjutning ges i detta fall hållbara råvaror .motståndskraftig mot korrosion och ytdefekter på grund av kontakt med ben och andra fasta komponenter i slaktkroppen. Oftast utförs klyvningsproduktionen med hjälp av automatiserad utrustning, varefter verktyget genomgår manuell slipning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Livstidshänsyn beror på stålkvaliteten, följande metallkvaliteter används vanligtvis:

  • U7A;
  • U8;
  • U8A;
  • U8GA.

För att säkerställa yxans höga kvalitet kan konsumenten kontrollera bladets egenskaper innan han köper den genom att slå på metallen med ett tätt föremål. En bra produkt kommer att ha ett ringande och långt ljud från kontakten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvud funktioner

Köttyxans huvuduppgifter framgår av verktygets namn. Baserat på typen av anpassning kan deras huvudfunktioner dock särskiljas.

  • Om hatchet har ett brett blad och en imponerande massa, antas det att verktyget inte kommer att skära, men hugga köttprodukter med olika densitet. Samtidigt förblir de flesta bindfibrerna i köttet under bearbetningen intakta, vilket ger mat från en sådan produkt saftighet.
  • Yxan, som inte kommer att ha ett så brett handtag och en balanserad form, är utformad för att dela benen i kött. Ett sådant verktyg gör det möjligt för benvävnaden att inte smula eller spricka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Skillnader i verktygskonfiguration gjorde det möjligt att klassificera axlar. Med tanke på typen av blad är de:

  • professionella klyvmaskiner med ett brett skärområde;
  • verktyg med en medium bladbredd;
  • axlar med ett litet skärelement.

Det sista malningsalternativet rekommenderas för enkel skärning av massan, men det är osannolikt att klara uppgiften att hugga. För slaktkroppar används verktyg med en maximal och medelstor bladstorlek. Sådan inventering kan fånga ett stort område av produkten, vilket gör det enklare och snabbare att dela upp den i nödvändiga delar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En yxkniv för en slaktare kommer att vara mycket tung, som regel är dess vikt cirka 3 kilo . Även till försäljning kan du hitta en multifunktionell version av köksredskap för kött - en yxhammare som kan utföra flera uppgifter samtidigt. En sådan produkt är inte tung, därför är den lämplig för hemmafruar.

Dessutom kan axlar för bearbetning av köttprodukter klassificeras utifrån den typ av handtag som verktyget är utrustat med. Oftast används ett träd som är bekant för alla för handtaget, men moderna produkter för yrkesmässigt och hushållsbruk har för det mesta gummi- eller plasthandtag som förhindrar att häcket glider i handen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsrekommendationer

Enligt experter bör vissa nyanser beaktas när du väljer en yxa för att skära kött.

Bladets egenskaper

Denna detalj är den viktigaste i hela designen, ett bra blad blir tjockt och tungt. Det är dessa egenskaper hos metallelementet som bestämmer tilldelningen av denna enhet till kategorin av skåpor, eftersom det är balansen mellan metallens tjocklek och tjocklek som kommer att vara ansvarig för verktygets hackkapacitet. När det gäller formen kan den vara rak eller rundad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktarmkonfiguration

Den optimala storleken på handtaget är förmågan att använda verktyget med en hand, det vill säga dess längd ska ligga inom din handflata. Dessutom är det bäst att den har en rundad form med speciella spår för en bekväm position för alla fingrar. Detta förhindrar att verktyget glider ut när du skär köttet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spetstyp

Det klassiska skärpningsalternativet är inte lämpligt för en yxa eftersom det är viktigt att kanten förblir skarp i funktionsdugligt skick på varje sida. Denna funktion kommer att underlätta ytterligare drift och underhåll av yxan på grund av att det är denna typ av produkt som är lättast att vässa genom att välja rätt skärpningsvinkel. Den optimala vinkeln är 40 grader. En sådan produkt gör att instrumentet kan skära fibrer och ben så djupt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typ av stål som används

I regel kommer certifierade produkter, till skillnad från hantverksprodukter, att ha en särskild stämpel på verktygshuvudet. Denna förkortning kommer att innehålla data om stålkvaliteten som används för tillverkning av yxan.

Det är bäst att köpa en smidd yxa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktygets tyngdpunkt

Det är viktigt att vara uppmärksam på att det ska vara i det område där handtaget kommer i kontakt med skärdelen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare konfigurationsnyanser

Bra och högkvalitativa produkter bör ha en speciell flik på fodralet, så att du kan lagra lagret korrekt efter användning.

Bild
Bild

Köpsort och kostnad

Ofta kommer kostnaden för samma produkt att skilja sig avsevärt när man jämför prispolitiken för stormarknader och marknader. Därför kan du säkert köpa köksredskap i butikerna, vilket kommer att spara pengar, men detta kommer inte att påverka kvaliteten på den köpta produkten på något sätt. För det sällsynta utnyttjandet av en yxa är det helt enkelt meningslöst att köpa ett dyrt verktyg. Idag säljs lager från inhemska och utländska märken, som till största delen har indikatorer av hög kvalitet på de sålda produkterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enkel användning

Det är bäst att välja ett kök eller ett professionellt verktyg själv. Innan du köper måste du definitivt testa klyven, hålla den i dina händer, utvärdera handtagets komfort, vikt och andra egenskaper hos den produkt du gillar. Annars finns det en risk att även ett högkvalitativt och attraktivt verktyg helt enkelt är olämpligt för en kock, slaktare eller hemmafru.

Integriteten och tillförlitligheten hos den föreslagna produkten kan som regel bestämmas genom visuell inspektion, liksom i processen med även kortvarig kontakt med yxan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningstips

Luckor för arbete med köttprodukter, precis som alla hushållskök eller professionella verktyg, kräver korrekt drift och underhåll. Efterlevnad av rekommendationerna kommer att bidra till att förlänga enhetens livslängd, dessutom kommer den att ge den en visuell attraktion och bra kvalitet på bladet.

  • Det blir mer korrekt att förvara klyvarna i en separat låda från alla andra verktyg. Idag erbjuder tillverkarna också praktiska utrustningsställ för dessa ändamål, som regel är de gjorda av trä. Med det här alternativet kan du kompakt placera de nödvändiga föremålen i köket och också göra det möjligt att spara utrymme. Förutom stativen kan du förvara klyvorna som hänger på en speciell krok.
  • Fördröj inte att tvätta luckorna efter att du har skurit köttet. För att verktyget ska hålla längre är det mer korrekt att tvätta inventariet och torka det torrt omedelbart efter användning och sedan skicka det till förvaring. Köksaxlar kan också rengöras efter användning med diskmaskin, men manuell typ av verktygsvård bör fortfarande ges.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är bäst att arbeta med en yxa i samband med en skärbräda. Det bästa alternativet skulle vara en trä- eller plastskiva. Men det är värt att avstå från att använda en yxa med ett glas- eller keramikskiva, eftersom kontakt med sådana material kan leda till för tidig slöhet hos skärelementet på verktyget.
  • Med tiden måste klyvspetsarna slipas för att bibehålla precision och noggrannhet på köttprodukter. För att vässa verktyget ordentligt bör du tillgripa tjänsterna från en erfaren hantverkare som specialiserat sig på underhåll av köksredskap. Ett skarpt verktyg gör att du kan göra en minimal ansträngning när du skär kött.
  • För att styckningen av slaktkroppen ska kunna utföras effektivt, när den träffas med en yxa, bör du bara slå den valda platsen en gång. Annars kan benen inte delas, men krossas, vilket kommer att påverka den fortsatta tillagningen av kötträtter negativt.

Rekommenderad: