Monstera Gourmet (15 Bilder): Artens Egenskaper. Hur Ser Monstera Frukt Attraktiv Ut? Funktioner För Plantering Och Vård Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Monstera Gourmet (15 Bilder): Artens Egenskaper. Hur Ser Monstera Frukt Attraktiv Ut? Funktioner För Plantering Och Vård Hemma

Video: Monstera Gourmet (15 Bilder): Artens Egenskaper. Hur Ser Monstera Frukt Attraktiv Ut? Funktioner För Plantering Och Vård Hemma
Video: Baby monstera deliciosa plant care tip | indoor plant | 4 months update 2024, Maj
Monstera Gourmet (15 Bilder): Artens Egenskaper. Hur Ser Monstera Frukt Attraktiv Ut? Funktioner För Plantering Och Vård Hemma
Monstera Gourmet (15 Bilder): Artens Egenskaper. Hur Ser Monstera Frukt Attraktiv Ut? Funktioner För Plantering Och Vård Hemma
Anonim

Monstera gourmet är en ovanlig växt som inte kan passeras likgiltigt. Det är opretentiöst, och om du ger det rätt vård, kommer det att glädja dig med sitt magnifika utseende.

Bild
Bild

Särdrag

Monstera är en gourmet, eller attraktiv, vanlig i Mexiko och Centralamerika, och finns också i Indien och Australien. I många länder i världen odlas den i speciella växthus. Blomman är så opretentiös att många människor framgångsrikt odlar den hemma. Den har vackra stora blad med en mörkgrön färg. Den mogna växten har karakteristiska dissekerade löv. Hemma kan monstera nå 3 m i höjd, och i den naturliga miljön växer växten ibland upp till 10 m.

En annan egenskap hos denna växt är att den har ätbara, friska frukter. De kan vara upp till 30 cm långa och se ut som ett majsör.

Monstera gourmetfrukter är mycket aromatiska och söta, smaken liknar vagt sådana populära exotiska frukter som banan och ananas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Idag kan monsteret ofta hittas på kontor, hem och till och med lägenheter. På grund av sitt speciella attraktiva utseende blir det en prydnad i alla interiörer. Trots att monstera är en opretentiös växt behöver den fortfarande särskild vård.

  • Det är viktigt att komma ihåg att monstera inte tål direkt solljus, så du bör vara försiktig i förväg för att hitta den perfekta platsen för växten i huset. Med tiden kommer det att växa, och det kommer inte att vara särskilt bekvämt att överföra det från plats till plats.
  • Direkt solljus påverkar lövets tillstånd negativt: de börjar vissna. Brist på ljus har också en skadlig effekt på det exotiska. På grund av bristen på ljus kommer monstergourmetens löv att vissna och till och med falla av. På grund av felaktig belysning blir bladen inte längre så mättade. Ljusskuggning är utmärkt för exotiska.
  • Som alla exotiska blommor älskar monstera värme. Idealiska förhållanden är +25 + 29 ° på sommaren och + 20 ° på vintern. Det är nödvändigt att försöka skapa de mest liknande förhållandena till de där det exotiska växer i den naturliga miljön. Dessutom är det värt att överväga det faktum att det behöver hög luftfuktighet när som helst på året.
  • Med rätt vård växer denna exotiska växt ganska snabbt i höjd, så du måste regelbundet beskära och justera höjden som du vill. Under beskärning bör du först och främst bli av med tröga och livlösa löv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Det finns också regler för plantering.

  • Medan växten fortfarande är ung behöver du den transplantation vartannat år . En vuxen växt kommer inte längre att behöva transplanteras ofta: det räcker bara att ibland byta det översta lagret av jorden, vilket gör att den exotiska växten förblir vacker och frisk.
  • För att plantera en sådan växt behöver du stor och djup kapacitet . Stora blomkrukor och lerkar är fantastiska.
  • En förutsättning är hög dränering . Marken kan köpas från en specialaffär. För plantering av gourmetmonstera är jord lämplig för andra typer av vintergröna, till exempel för dieffenbachia.
  • Exotiskt kan förökas med frön eller sticklingar . För att transplantera växten måste toppstammen med 2 blad och ett par luftrötter tas bort. Sticklingar måste rotas under plastfolie och alltid i fuktig jord.
  • Du måste plantera växten i lös torvjord . Det är mycket viktigt att göra ordentlig dränering så att exotiska rötter inte börjar ruttna med tiden. Under aktiv tillväxt kommer växten att behöva stöd, så det är värt att ta hand om ett speciellt stöd, tack vare vilket monstera kan växa i upprätt läge. Du kan använda vanliga träpinnar eller köpa en vacker dekorativ spaljé som enkelt kan installeras i ett stort badkar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Vattningen måste göras korrekt.

  • Eftersom monstera gourmet älskar att vara i hög luftfuktighet, oavsett årstid, behöver du torka regelbundet av bladen med en fuktig trasa . Det är värt att notera att endast vuxna löv kan torkas, unga kan inte beröras.
  • Under den varma årstiden behöver du inte vattna för ofta och rikligt . Vattningen ska vara måttlig och jorden ska alltid få torka något. Som regel behöver den exotiska regelbunden vattning från april till september, då bör antalet vattningar minskas.
  • På vintern bör antalet vattningar minskas ännu mer , och även övervaka jordens torrhet.
  • Spraya bladen med vatten när som helst på året . Glöm inte att spraya bladen, särskilt på vintern, eftersom luftfuktigheten i rummet minskar på grund av uppvärmningsanordningar.
  • Utfodring bör göras 2 gånger i månaden . Alternativa organiska och mineralgödselmedel. Under vintersäsongen kan du klara dig utan matning.
  • Många gourmetmonsteraägare står inför ett problem som t.ex. utseendet på fläckar på bladen . Du bör inte vara rädd för detta: fläckar indikerar att luften i rummet är för torr. Om du rättar till situationen och skapar bekväma förhållanden blir det exotiska friskt igen. För att återställa färgen och hälsan på bladen är det tillräckligt att regelbundet spraya dem med vatten.
  • Om bladen började bli gula , då indikerar detta att du vattnar det för ofta och rikligt. Minska mängden vattning och växten återgår till sitt normala tillstånd.

Rekommenderad: