Tegelväggstjocklek: Förhållandet Mellan Hållfastheten Hos Den Bärande Väggen Och Typen Av Tegel. Vad Ska Tjockleken På Väggarna Vara I Två Lager Enligt GOST?

Innehållsförteckning:

Video: Tegelväggstjocklek: Förhållandet Mellan Hållfastheten Hos Den Bärande Väggen Och Typen Av Tegel. Vad Ska Tjockleken På Väggarna Vara I Två Lager Enligt GOST?

Video: Tegelväggstjocklek: Förhållandet Mellan Hållfastheten Hos Den Bärande Väggen Och Typen Av Tegel. Vad Ska Tjockleken På Väggarna Vara I Två Lager Enligt GOST?
Video: Foxor Bygg AB / Avsnitt: Bärande väggar & Rivning 2024, Mars
Tegelväggstjocklek: Förhållandet Mellan Hållfastheten Hos Den Bärande Väggen Och Typen Av Tegel. Vad Ska Tjockleken På Väggarna Vara I Två Lager Enligt GOST?
Tegelväggstjocklek: Förhållandet Mellan Hållfastheten Hos Den Bärande Väggen Och Typen Av Tegel. Vad Ska Tjockleken På Väggarna Vara I Två Lager Enligt GOST?
Anonim

Komfortatmosfären i huset beror inte bara på den vackra interiören, utan också på den optimala temperaturen i den. Med god värmeisolering av väggarna skapas ett visst mikroklimat i huset, som ständigt upprätthålls och gör att en person kan njuta av bekväma levnadsförhållanden under hela året. Under byggandet av bostäder måste därför särskild uppmärksamhet ägnas åt en sådan indikator som tjockleken på de yttre och inre golven.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ger den?

Varje konstruktion av en byggnad börjar med design och läggning av grunden. Det är i detta skede av arbetet som krävs korrekta beräkningar för att lägga ut väggarna, baserat på teknisk analys. En av de viktigaste parametrarna i konstruktionen är tjockleken på tegelväggen, sedan följande operativa egenskaper hos det framtida objektet beror på det.

  • Buller och värmeisolering . Ju tjockare tak, desto bättre skyddas lokalerna från yttre buller. Dessutom kommer huset att njuta av värme under den kalla årstiden och svalka på sommaren. För att ge bostäder ett visst mikroklimat och spara familjebudgeten vid inköp av dyra byggmaterial är det tillräckligt att lägga ut väggar med standardtjocklek och dessutom isolera dem.
  • Strukturens stabilitet och styrka . Skiljeväggar bör inte bara vara motståndskraftiga mot den totala vikten av alla golv, utan även ytterligare golv, förlängningar. Dessutom är det nödvändigt att ha motståndskraft mot de negativa effekterna av den yttre miljön. Därför påverkar väggarnas tjocklek i detta fall direkt byggnadens hållbarhet. Lagergolv bör göras tjockast, eftersom de bär den största belastningen. När det gäller de bärande skiljeväggarna kan de tillverkas med en minsta tjocklek med ett billigare material.
Bild
Bild

För att tegelstrukturer ska fungera pålitligt länge, innan de väljer tjocklek, är det viktigt att ta hänsyn till klimatförhållandena i regionen där huset planeras byggas. Till exempel bör golv i Sibirien göras tjockare än i de södra zonerna, där även på vintern minsta temperaturen inte sjunker under 0 C. Även väggarnas tjocklek beror på designfunktionerna. I byggnader med flera våningar är det viktigt att exakt beräkna belastningen på golven och lägga bärande strukturer av olika tjocklekar. En viktig roll spelas av byggnadens estetiska utseende, för att dölja väggarnas massivitet rekommenderas att använda olika metoder för att lägga tegel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Parameterrelation

Tjockleken på tegelväggarna beror på många parametrar, därför bör du inte bara beräkna dess totala yta, belastningen på grunden, utan också materialets driftsegenskaper innan du börjar bygga bostäder. För höga och stora rum är golven gjorda tjocka, liksom för byggmaterialet, de senaste åren har tegel oftast valts för byggande av hus.

Bild
Bild

Det anses vara det mest pålitliga, men var och en av dess typer kan skilja sig åt i styrka. Dessutom kan blocken läggas ut enligt olika scheman, som ger huset inte bara värmebesparing utan också ett estetiskt utseende. Vanligtvis består det första lagret av strukturen av silikat murverk (det tål kraftbelastningen bra), det andra är värmeisolerande material och det tredje är dekorativ trim.

Bild
Bild

Med en tegelsten

De bärande väggarna i byggnader är vanligtvis klädda med tegel. Det finns i många former, var och en med en annan struktur och storlek. Därför beror golvets tjocklek på egenskaperna och kvaliteten på detta material. Till exempel är fasta block, jämfört med perforerade, överlägsna i värmeledningsförmåga, hållfasthet och är dyra. Produkter med hålrum inuti är mycket billigare, men deras prestanda är lägre.

Bild
Bild

Storleken på tegelstenen kan vara enkel, en och en halv och dubbel . Enstaka produkter produceras i standardstorlekarna 250 × 120 × 65 mm, en och en halv (förtjockad) - 250 × 120 × 88 mm och dubbel - 250 × 120 × 138 mm. Med tanke på ovanstående dimensioner kan vi säga att byggmaterialet är samma i längd och bredd, den enda skillnaden är dess tjocklek. Det är från denna sista parameter som väggarnas tjocklek beror på. Därför, för konstruktion av massiva strukturer, är det bäst att köpa dubbla tegelstenar och lägga ut lagerblocken och inre skiljeväggarna i enstaka eller ett och ett halvt block.

Bild
Bild

Med typ av tegel

Idag används flera murverk för att bygga tegelbyggnader, som alla beror på objektets designegenskaper och bestämmer väggarnas tjocklek. Om du väljer ett murverk i en halv tegelsten kommer golvets tjocklek att vara 120 mm, i en tegelsten - 259 mm, i två tegelstenar - 510 mm (förutom blocken beaktas 10 mm cementmurbruk, som fyller lagren) och i 2,5 tegelstenar - 640 mm. För att välja typ av tegel bör byggnadsdesignförhållandena beaktas. Till exempel kan bärande väggar läggas ut i flera tegelstenar och enkla skiljeväggar, som inte kommer att utsättas för kraftbelastning, i ett block.

Bild
Bild

Lägsta pris

Byggmarknaden representeras av ett stort sortiment av material, men många av dem är inte universella eftersom de inte kan uppfylla alla krav. Därför, när det är planerat att bygga ett nytt hus, rekommenderar experter att föredra tegel. Den har typiska mått, som är 250 × 120 × 65 mm som standard och låter dig lägga ut väggar med en viss tjocklek. För murverk av bostadshus är det viktigt att ta hänsyn till belastningen på ramen och fundamentet, eftersom deras tillförlitlighet och driftssäkerhet beror på detta.

Bild
Bild

För att väggarna ska klara inte bara vikten av huvudelementen, utan även andra typer av tak, skiljeväggar och tak, bör deras minsta tjocklek vara 25 cm. Denna indikator erhålls genom att lägga i ett tegel, det anses acceptabelt för strukturens hållfasthet och säkerställer normal värmeisolering.

Bild
Bild

Det optimala värdet och normerna för SNiP

Väggtjockleken i ett tegelhus anses vara en av huvudparametrarna under konstruktionen, därför regleras det av GOST -standarder och måste följa alla normer. Idag är standarderna GOST R 55338-2012 (för konstruktion av externa strukturer) och GOST 2 4992-81 (för att lägga tegelväggar mellan lägenheter) i kraft. Enligt lagkrav kan standardväggtjockleken vara från 0, 12 till 0, 64 m. Den tunnaste är murverk av 0,5 tegelstenar, dess tjocklek överstiger inte 0, 12 m. Detta är det optimala värdet som oftast väljs för konstruktion av inre skiljeväggar och små staket.

1 tegel murverk ger väggarna en tjocklek på 0,25 m, det är lämpligt för konstruktion av skjul och andra extrahus. Partitioner i ett eller ett och ett halvt lager installeras också ofta mellan lägenheter och i hus som ligger i de södra delarna av landet, där klimatförhållanden inte kräver ytterligare isolering. I det här fallet överstiger väggarnas bredd inte 0,38 m. Det mest hållbara och pålitliga murverket är 2 (0, 51 m) och två och en halv tegelsten (0, 64 m), det är avsett för föremål som ligger i hårda klimatförhållanden. Dessutom, för höghus, enligt GOST, rekommenderas det också att göra tjockleken på alla stödkonstruktioner i två lager.

Bild
Bild

För ytterväggar

Eftersom tegel är ett hållbart material är det lämpligt att välja den optimala tjockleken på 38 cm för konstruktion av externa strukturer. Detta beror på att det är mycket mer lönsamt att dessutom isolera och förstärka byggnaden än att öka tjockleken på skiljeväggarna. Tunga konstruktioner ökar väsentligt belastningen på fundamentet och är mycket dyrare att köpa material. De är som regel anlagda i två tegelstenar under byggandet av stora industrianläggningar.

Det är möjligt att kompensera för minimitjockleken på ytterväggarna på 38 cm genom ytterligare installation av fasad och fasadisolering av fasaden med gips. I detta fall görs murverk bäst som en "brunn", på grund av vilket ett lager av värmeisolering kommer att skapas mellan de två skiljeväggarna.

Bild
Bild

För interna bärande konstruktioner och skiljeväggar

Väggarna inuti huset är utformade för att dela upp den totala ytan i separata rum och måste utföra funktionerna värme och ljudisolering. Därför kan inre konstruktioner som inte är bärande göras med en tjocklek av 12 cm. Tegelstenarna läggs ut "kant-på". Dessutom kan du också utföra en layout på 6, 5 cm, i det här fallet får du en tunn partition med obetydligt ljud och värmeisolering, men det sparar familjens budget. För att minska effektbelastningen på väggar med en tjocklek på 0, 12 m är det nödvändigt att använda ihåliga eller porösa silikatblock, som kan isoleras ytterligare.

Bild
Bild

Specialistrekommendationer

Nyligen föredrar många markägare att bygga hus på egen hand, eftersom det kan avsevärt spara ekonomi. För att byggnaden ska vara hållbar och tjäna i mer än ett dussin år är det nödvändigt att inte bara göra ett projekt korrekt, använda byggmaterial av hög kvalitet, utan också att exakt beräkna tjockleken på de yttre och inre golven.

Bild
Bild

Följande expertråd hjälper nybörjare med detta

  • Väggarnas tjocklek består av de inre, mellersta och yttre delarna. Därför måste du ägna särskild uppmärksamhet åt hörnen för att ordentligt lägga upp partitionerna. För detta väljs huvudpunkten och fyrar placeras från den. Teglet måste läggas med bandage med ett visst schema. Efter varje rad ska väggarna kontrolleras för vertikalitet. Om detta inte görs kan krökning uppstå i planet och tjockleken blir inte densamma.
  • Det rekommenderas att beräkna bredden på de bärande strukturerna baserat på egenskaperna hos den klimatzon där huset är planerat att ligga. Dessutom kan den inte vara mindre än 38 cm. I de norra regionerna måste golvets tjocklek ökas till 64 cm.
  • För att spara material och få optimal väggtjocklek är det nödvändigt att lägga ut blocken i en "brunn". Som ett resultat får du två skiljeväggar, avlägsna från varandra, med en bredd på 140 till 270 cm. Utrymmet mellan dem kan fyllas med sågspån, lättbetong eller slagg.
  • Eftersom innerväggarna är tunnare än de yttre och inte kräver ytterligare värmeisolering måste de läggas ut med en minsta tjocklek på 25 cm. väggar bör förstärkas med speciellt nät eller armering var femte rad murverk. När det gäller väggarna kan deras tjocklek vara 51 cm och de är också förstärkta. Vid läggning i 1, 5 tegelstenar ersätts ytterligare stöd med en sektion på 38 × 38 cm.
  • För interiörpartitioner som inte är bärande och bara zonerar utrymmet kan du välja vilken tjocklek som helst. Till exempel, mellan rummen och i badrummet, kan du lägga ett tegelverk på 0,5 tegelstenar, och för ett skafferi och andra hjälprum är en "rib" tegel med en tjocklek på 65 mm lämplig. Sådana strukturer bör förstärkas med tråd var 2-3: e rad murverk. Om du ökar murets tjocklek får rummet en högre värme- och ljudisolering, men samtidigt ökar kostnaden för att köpa materialet.
  • Om ytterväggarna är uppförda "för sammanfogning" beror deras estetiska utseende på cementmurbrukens sammansättning och kvalitet. Tjockleken på alla sömmar i detta fall bör vara densamma, därför bör alla hålrum och hålrum jämnt hällas med en lösning. Eftersom sådana strukturer inte är särskilt tjocka, kommer isolerande material och en bra finish med användning av motstående plattor att bidra till att öka deras värmebesparing.
  • När man bygger väggar är det också viktigt att komma ihåg att varje avvikelse i deras tjocklek kan orsaka oförutsägbara konsekvenser. Därför är det omöjligt under murverk att tillåta förändringar i deras höjd, liksom att minska avståndet mellan öppningarna eller öka deras antal.

Rekommenderad: