Dimmer För LED -lampor (55 Foton): Vad är Dimning, är Det Möjligt Att Använda En Dimmer

Innehållsförteckning:

Video: Dimmer För LED -lampor (55 Foton): Vad är Dimning, är Det Möjligt Att Använda En Dimmer

Video: Dimmer För LED -lampor (55 Foton): Vad är Dimning, är Det Möjligt Att Använda En Dimmer
Video: TCL X915 против TCL C825 - Камера на высоте! 2024, April
Dimmer För LED -lampor (55 Foton): Vad är Dimning, är Det Möjligt Att Använda En Dimmer
Dimmer För LED -lampor (55 Foton): Vad är Dimning, är Det Möjligt Att Använda En Dimmer
Anonim

LED -lampor har blivit en del av den vanliga människans liv på gatan. Nu är det svårt att föreställa sig ett modernt nytt rum utan dem, eftersom fördelarna med sådana lampor är många. Till exempel utseende, hållbarhet. Dessutom kan de användas med enheter som förbättrar rummets belysningsdesign. Vi pratar om dimmare.

Bild
Bild

Vad det är?

I allmänhet började dimmers för första gången användas med glödlampor, men de började få särskild distribution i modern tid, tillsammans med LED -lampor. Som ett resultat är modern renovering sällan komplett utan denna enhet. Vad är det?

Detta är en speciell enhet som låter dig justera ljusstyrkan

I början av användningen av elektricitet i bostadsutrymmen hjälpte dimmare att spara energi. Användningsområdet för moderna dimmare är bredare.

Först och främst tillåter de dig att göra den ljusa designen i rummet mer organisk och anpassa den till ögonblickets behov. Det är trots allt så bekvämt att göra ljuset ljusare när du vill läsa en bok eller lägga ihop pussel med barn och dimma den, om du planerar en romantisk middag med din själsfrände.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva enheten är en komplex elektronisk mekanism. Operationen är baserad på principen för en reostat. Med dess hjälp ändras kretsens motstånd, vilket betyder strömmen och spänningen. Med hjälp av motstånd förändras glödens intensitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ändamål

Förutom att dekorera med ljus hemma kan dimmeren, liksom tidigare, ekonomiskt använda energi. LED -lampor spenderar inte särskilt mycket, men det är med en dimmer som förbrukningen kommer att bli nästan omärklig, för om ett svagt ljus krävs, kommer lamporna inte att fungera med full effekt.

Experter hävdar att du kan spara upp till 35% energi!

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av dimmern kan du programmera belysningen så att den är slät och gradvis. Tack vare denna funktion kommer ljuset inte att skada dina ögon om du kommer in i rummet från mörkret och plötsligt tänder ljuset.

Vissa människor som redan använder dimmare noterar att de verkligen gillar funktionen att tända ljuset i tid. Genom att ställa in timern behöver du inte oroa dig för att sova på morgonen och inte höra larmet. Ljuset i sovrummet kommer att hålla dig vaken. Att vakna upp från ljuset är dessutom mer bekant för människokroppen än ett kraftigt uppvaknande från ett väckarklockans rop.

Bild
Bild

Det är också mycket bekvämt om du vill skapa utseendet på närvaron av husets ägare, om de till exempel faktiskt åkte på semester eller affärsresa. Den programmerade timern slår på och av strömmen även om ingen är hemma.

Bild
Bild

Dessutom finns modeller med fjärrkontroll. Ibland vill du släcka ljuset utan att gå upp från soffan! Framstegen står inte stilla, och för dem som gillar att somna framför TV: n har en fjärrkontroll för belysning redan uppfunnits.

Bild
Bild

Som ett resultat kommer dimmern inte bara att lösa problemet med en ljusdesigner på ett originellt sätt, utan kommer också att fungera som en praktisk tjänst för ägarna till lokalerna.

Ofta installeras dimmare i smarta hemsystem. Ofta kallas just denna enhet det första steget till ett smart hem, och det är det verkligen.

För några år sedan kunde många inte ens drömma om att ljuset skulle tändas av en röstsignal, men nu har det blivit en verklighet som alla har råd med. Och eftersom detta har blivit tillgängligt är det synd att inte dra fördel av civilisationens fördelar!

Bild
Bild

Det är därför du behöver ta reda på i detalj vad det är, vad det är, varför du behöver det och hur du installerar det.

Kompatibel med LED -lampor

Inte varje lampa är lämplig för att reglera effektflödet. När du köper en lampa är det viktigt att vara uppmärksam på en speciell ikon som anger att den kan anslutas till en dimbar enhet. Om denna regel inte följs kan hela systemet misslyckas och skämt med el är notoriskt dåliga.

Det finns många modeller av LED -utrustning som passar bra med dimmare: lampor, remsor, individuella lysdioder. För att hitta den rätta för förändringen kan dimmerbordet, som du kan fråga i butiken, vara till nytta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att byta ut den vanliga ljusstyrkekontakten med en dimmer är inte svårt, för detta måste du följa instruktionerna exakt:

  1. Koppla bort strömförsörjningen till hela rummet. Detta kan göras via en elektrisk mätare.
  2. Ta bort den gamla strömbrytaren.
  3. Skruva loss skruvarna som håller den gamla omkopplarramen.
  4. Ta ut omkopplingsmekanismen.
  5. Skruva loss trådarna som strömbrytaren var ansluten till.
  6. Detta lämnar två ledningar, varav en är ansluten till armaturen och den andra till dimmern. Därefter bör du noggrant studera installationsdiagrammet för dimmern, som finns i instruktionerna för varje specifik modell.
  7. Böj försiktigt ledningarna och sätt in dimmern i hålet under strömbrytaren. Regulatorn måste fixeras i uttaget, dra åt de nödvändiga skruvarna och installera dämparen.
  8. Ett avgörande steg under vilket driften av den installerade dimmeren kontrolleras. Efter att ha slagit på elen måste du noggrant vrida regulatorn och kontrollera om ljuseffekten ändras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om inga funktionsfel upptäcks kan du vara glad att arbetet med att byta omkopplare med en dimmer var framgångsrikt. Om du är orolig för att installera en dimmer är det bättre att ringa en specialist.

Bild
Bild

Valet av en lampa för en dimmer kan också anförtros åt en professionell som väljer rätt bas, effekt. Till exempel måste en LED -remsa eller annan design anslutas med en spänningsomvandlare om den är ansluten till ett 220V hushållsnät.

LED -lampan har en bas som anpassar sig till den vanligaste lamphållaren. Det finns flera typer av lock: E, MR och G. Det senare kallas ibland bajonett. Gängade socklar är bekvämt anslutna till nätverket, så standarddimmare kan användas med dem utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att inte alla dimmare kan vara kompatibla med LED -lampor. För köparnas bekvämlighet tillämpas som regel information om förpackning av varorna om möjligheten att ansluta dem till systemet. Dessutom anger passet som är fäst på LED -lampan om det kan anslutas med en dimmer.

Anslutningslegenden ser ut som en cirkel med en tjock linje på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimmerklassificering

Naturligtvis kan dimmare först och främst delas efter syfte, det vill säga för vilka lampor de är avsedda:

  • glödlampa
  • halogen
  • självlysande
  • LED, vilket är exakt vad vi pratar om i den här artikeln.
Bild
Bild
Bild
Bild

De kategoriseras ofta efter hur de hanteras. Så enligt kontrollmetoden kan dimmarna delas in i:

  • Kontakt . För att slå på pekdämparen måste du ta kontakt med panelen;
  • Rotary-push . För att tända lampan måste du trycka på den stora runda knappen. För att ändra ljusstyrkan måste du vrida den åt höger eller vänster och stänga av strömmen - antingen genom att trycka på den igen eller genom att vrida den till lägsta värde.
  • Snurra . Principen är densamma som med de tidigare, men för att slå på den behöver du bara vrida på ratten utan att trycka på en knapp;
  • Tangentbord . De har knappar eller knappar som du kan justera belysningen med. Det finns en separat knapp för på / av, vilket är fallet med konventionella omkopplare;
  • Avlägsen . Den mest bekväma och moderna modellen. Den är baserad på en fjärrkontroll eller en trådlös Wi-Fi-kanal. Det finns ett minus för dem som inte regelbundet håller ordning i huset, eftersom fjärrkontrollen är lätt att tappa;
  • Akustisk . Ett röstkommando krävs för att slå på. Detta är en av sorterna på en fjärrlampa.
  • Dubbel kanal dimmern har ett antal fördelar, så du bör vara uppmärksam på den när du köper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ för separation är med installationsmetoden: utomhus eller dold ledning

Naturligtvis är en dold säkrare, särskilt om barn eller husdjur finns i rummet eller bor. Om det ändå inte är möjligt att placera ledningarna i väggen kan du använda speciella plastlock för trådarna.

Bild
Bild

Monteringsalternativ

För dina behov kan du välja en lämplig enhet enligt fästmetoden. Det finns bara tre av dem. Beroende på uppgifterna kan du välja den optimala:

  • Väggmonterad . Baserat på namnet kan du förstå att sådana dimmare är monterade på väggen. De är vanligtvis placerade där väggbrytaren är monterad. Det är här platsen för att kontrollera ljusflödet är.
  • Bärbar . De sitter direkt vid armaturen. Dimensionerna på sådana dimmare är små.
  • Modul . Den svåraste monteringsmetoden. Dessa dimmare måste installeras i fördelningskortet med hjälp av en DIN -skena som jordfelsbrytarna är anslutna till. Förutom dem finns det automatiska skyddsbrytare, liksom andra nödvändiga enheter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett monteringsalternativ måste du närma dig arbetet med särskild omsorg, eftersom arbete med el kräver kunskap och erfarenhet. Om husets ägare inte är säker på sin kompetens, bör han kalla specialister till sitt hus som kommer att utföra installationen effektivt och snabbt. Varje monteringsmetod är möjlig för olika lokaler. Du måste hitta rätt.

Bild
Bild

När du köper en speciell dimbar LED -lampa sparar du pengar, eftersom du inte behöver köpa en speciell dimmer.

Om själva lampan inte har någon funktion som innebär dimning, behöver den en speciell dimmer som är utformad för sådana lampor.

De arbetar enligt principen för den så kallade polbreddsmodulationen och är ganska dyra i kostnad.

Bild
Bild

Schema

Om du beskriver enhetens schema kan du se att grunden för dess funktion är en förändring i strömspänningen, vars särdrag är att det finns en justering på den främre eller bakre kanten av en växelströmssinus.

Detta kallas för fasskärningsprincipen. Vid dimning till 50%slösar lampan bara hälften av sin möjliga effekt.

Vid justering i framkant sker dimning med lågspänningslampor, nämligen 230V LED -lampor, som levereras med elektromagnetiska transformatorer.

Om dämpning sker på den fallande kanten, kommer satsen redan att innehålla elektroniska transformatorer.

Bild
Bild

Dimmare är antingen reostat eller elektroniska

  • De förra har låg verkningsgrad. Med deras hjälp är det omöjligt att uppnå en minskning av energiförbrukningen, dessutom går de snabbt sönder.
  • Dimmers av den andra typen är baserade på driften av en dubbelriktad tyristor och pulsbreddsmodulering. Tack vare dem är det möjligt att fördröja belastningsaktiveringssignalen. Detta gör att signalen kan fördröjas med 9 millisekunder om effekten är inställd på 10 procent.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att välja rätt belastning, som inte kommer att vara mindre än minimumet, annars kommer enheten att misslyckas mycket snabbt, men i detta fall kommer den inte att behöva bytas ut eller repareras under garantin. Effekten bör vara inom 45 W för en vanlig dimmer som används för LED -lampor.

Till exempel kommer lika effekt för en glödlampa och halvledare 220V att korreleras till 1: 3, det vill säga att glödlampans effekt i ett stycke motsvarar två eller tre halvledarlampor.

Bild
Bild

Tillverkare

Oftast väljer köpare enheter som tillverkas Schneider Electric, Philips, Legrand … Oavsett vilken enhet du planerar att köpa, rekommenderar experter att kontrollera med säljaren om det är en falsk. För att göra detta kan du be om styrkande handlingar. Ofta är köpare intresserade av produkter Ekola, Feron, Uniel … Ett utmärkt urval erbjuds av produktlinjer från Gauss, JazzWay, Odeon, Pulsar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika tillverkare har olika modeller som skiljer sig åt i parametrarna som anges i artikeln ovan. Utseende och pris beror på dem. Innan du köper bör du bestämma vilken typ av dimmer du vill installera i ditt rum. I genomsnitt varierar kostnaden för dimmare från 2 till 5 tusen rubel, beroende på tillverkare och funktioner. Men du kan hitta modeller som går utöver denna kostnad.

I denna fråga är principen - ju billigare, desto bättre kommer inte att fungera. Du behöver bara välja högkvalitativa produkter.

Bild
Bild

Om vi överväger några av de mest populära tillverkarna mer i detalj, kan det noteras att Franska märket Legrand har en attraktiv design. Tillverkaren kunde välja färger som perfekt matchade alla interiörer, inklusive ovanliga. Dimmare är mycket enkla att installera, de tjänar länge. I allmänhet är produkterna av mycket hög europeisk kvalitet, som tillverkas i enlighet med GOST. Produktserien innehåller tangentbord, touchkontroller, tryckknappar och roterande dimmare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tysk tillverkare av elektrisk utrustning Schneider Electric som alltid närmar sig arbetet med ett högt ansvarstagande. Produkterna har inga defekter, de tjänar länge, går sällan sönder. Alla dimmare från denna tyska tillverkare monteras enkelt på grund av närvaron av speciella ben och styrningar. Även de som arbetar med en elektriker för första gången kommer att klara installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Makel Är ett turkiskt varumärke. Hans produkter närmar sig ofta av dem som vill få produkter av högsta kvalitet, men inte har möjlighet att spendera en stor summa. Det är svårt att jämföra dessa produkter med europeiska, men priset är ganska förenligt med kvaliteten. Erfarna elektriker använder endast Makel -produkter där det inte är mycket hög belastning, annars kan enheten snabbt misslyckas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje produkt innehåller de mest detaljerade instruktionerna på förpackningen eller inuti den. Om så önskas kan varje kund kontakta konsulten i butiken, fråga vad som intresserar honom.

Vilka ska man välja?

Att hitta rätt dimmer är en knepig uppgift eftersom det finns många parametrar att tänka på. Ganska ofta används en kombination av en dimmer och en lampa med en GX53 -bas för ett sträcktak. Nu finns det väldigt många av dem på marknaden, du kan välja rätt för vilken inredning som helst. Dessa lampor är inte särskilt dyra och är bra för dimmare.

Vi får inte glömma att en lampa som inte är avsedd för dimning, men ansluten till en dimmer, går sönder mycket snabbt (ibland tar det bokstavligen en sekund).

Det är de som gör att du inte bara kan justera belysningsnivån. Ofta ändras de så att lamporna ändrar ljusets färg (varm-kall eller någon annan färg), tack vare detta uppnås dynamik i belysningen. Dessa lampor arbetar med 12 volt. Experter noterar att de kan fungera från ett vanligt elnät, vars parametrar är följande: 50 Hz, 220 V. Samtidigt behöver de inga speciella extra enheter eller enheter.

Bild
Bild

Vanligtvis innehåller en vanlig glödlampa följande komponenter i sin struktur:

  • diffusor, lysdioder monterade på ett specialkort;
  • förare som säkerställer att armaturen fungerar som den tillhandahålls och är programmerad;
  • system som gör det möjligt att kyla enheten under drift, bas / sockel typ G, typ E - gängad (E14 och E27) eller typ MR, hål för ventilation.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Liksom varje armatur har dimmeren både positiva och negativa egenskaper.

Först och främst kan du överväga fördelarna med dimmare

  • Minskad energiförbrukning och energikostnader.
  • Livslängden för LED -lampor ökar. Detta är möjligt på grund av att lamporna tänds smidigt. Dessutom reduceras användningsintensiteten, och detta har en positiv effekt på enhetens funktion. I nedtonat läge kan lampans livslängd ökas fem till tio gånger!
  • Tack vare timern och auto-on och auto-off-läget kan de hjälpa till att skydda ditt hem från intrång av främlingar för att stjäla egendom.
  • Tack vare dimmare visas en speciell mysighet i rummet, belysningen kan väljas för specifika situationer.
  • Belysningen blir trevlig, och viktigast av allt, bekväm för ögonen.
Bild
Bild

Men dimmare är inte utan nackdelar

  • Hög kostnad, speciellt för modeller med pekskontroll, liksom de som är fjärrstyrda och har möjlighet att programmeras.
  • Om kombinationen av lampan och enheten är felaktigt vald, misslyckas de snabbt och inaktiveras lampan.
  • Billiga modeller kan orsaka elektromagnetiska störningar och radiostörningar samt skada det elektriska inomhussystemet.
  • Används endast med ett begränsat antal lampor, inte lämplig för vissa halogenfluorescerande lampor.
  • De kräver en viss belastning på dimmern. Om det är mindre än minimum, misslyckas enheten, kan inte repareras eller bytas ut under garantin i det här fallet.
Bild
Bild

Det är inte svårt att skapa en unik atmosfär i ett rum. Belysningsdesign kommer att fräscha upp rummet, med moderna enheter kan du anpassa ljuset efter just nuets behov. Framstegen har redan gått framåt länge, så nu är det en bra tid att dra nytta av sina prestationer!

Se en översikt över dimmern för LED -lampor med Ali Express:

Rekommenderad: