Rafter Board: Mått På Brädor För Fackverk. Vilken Typ Av Bräda För Att Göra Takbjälkar? 50x100 Och Andra Mått På Brädorna

Innehållsförteckning:

Video: Rafter Board: Mått På Brädor För Fackverk. Vilken Typ Av Bräda För Att Göra Takbjälkar? 50x100 Och Andra Mått På Brädorna

Video: Rafter Board: Mått På Brädor För Fackverk. Vilken Typ Av Bräda För Att Göra Takbjälkar? 50x100 Och Andra Mått På Brädorna
Video: CE 133 6. Design of Purlins and Rafters (Part 1) 2024, Mars
Rafter Board: Mått På Brädor För Fackverk. Vilken Typ Av Bräda För Att Göra Takbjälkar? 50x100 Och Andra Mått På Brädorna
Rafter Board: Mått På Brädor För Fackverk. Vilken Typ Av Bräda För Att Göra Takbjälkar? 50x100 Och Andra Mått På Brädorna
Anonim

Takbrädor som stödjer takbeläggningen kallas takbjälkar. Det beror på dem hur länge taket kommer att pågå, liksom säkerheten för livet i huset. För att spärren ska visa sig vara av hög kvalitet är det viktigt att välja rätt material och göra alla beräkningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Kantade brädor med olika sektioner är att föredra för spärrar. Det vanligaste alternativet är 50x150 eller 50x200 mm . Du bör inte ta en rektangulär eller fyrkantig balk, eftersom den är för tung och samtidigt inte ger den nödvändiga styrkan.

Som regel är taket installerat på taket på kanten för större tillförlitlighet. Det är bäst att välja barrved för fackverk . Detta beror på det faktum att hartset inte tillåter bildning av röta. Dessutom är barrskivor lätta och prisvärda. De flesta sågverk erbjuder en mängd olika material.

Det är viktigt att träet inte är fuktigt. Faktum är att när det är torrt ändras brädans geometri och virke, vilket i slutändan förstör hela taket. Det är önskvärt att vattenhalten i träet inte överstiger 18%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och du bör också uppmärksamma det faktum att brädorna ska vara fria från knop eller ruttna fläckar som kan minska styrkan . Spärren påverkas starkt av vind, snö och takläggning, så det finns många punkter att tänka på. Till exempel bör genomgående sprickor vara frånvarande.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller persienner är endast korta tillåtna . Brädor för spärrar måste behandlas med antiseptiska medel mot röta, brandskyddsmedel för att skydda mot brand och medel för att avvärja olika skadedjur. Detta är nödvändigt för att systemet ska fungera så länge som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av material

För en takkonstruktion är det viktigt att välja brädorna så att det visar sig vara starkt, men samtidigt är vikten inte för stor. Dessutom för taket på byggnader i flera våningar eller industribyggnader kommer metall- eller armerade betongstakar att vara den bästa lösningen. För vanliga byggnader räcker det med virke. Som regel är det i praktiken vanligt att använda flera typer av material för takbjälkar.

Stockar tas mycket sällan, oftare gör de timmerstugor . Det här alternativet är tungt. Dessutom behöver du en professionell som vet hur man arbetar med dem, särskilt med komplexa nedskärningar på fästelementen.

Bild
Bild

Bjälkar för spärrar kan användas regelbundet eller limmas . Det är möjligt att göra ett system av det, som kommer att kännetecknas av hög hållfasthet och hållbarhet. Kostnaden för sådant material är dock hög.

Bild
Bild

Brädan har en acceptabel kostnad, därför väljs den ofta för takbjälkar . Det är viktigt att dess tjocklek är minst 4 centimeter. Av de positiva skillnaderna är det värt att notera lätthet, enkel installation och en god säkerhetsmarginal.

Bild
Bild

Dimensioner

Sparbrädornas parametrar kan variera mycket. När allt kommer omkring påverkas denna parameter av många faktorer. Bland dem finns konstruktionens dimensioner, takytan, systemets designalternativ, de förväntade belastningarna från vind och andra yttre påverkan. Experter rekommenderar att du väljer en minsta sektionsstorlek på 50x100 eller 50x150 millimeter . När du skapar stora spann ska storleken vara 150x150 millimeter, och ännu bättre 250x100 millimeter. Om byggnadens dimensioner ska vara betydande är det värt att använda brädor med en minsta storlek på 200x50 mm, eller till och med 200 x 200 mm.

För att erhålla de optimala dimensionerna på spärren bör några beräkningar göras . I det här fallet är det viktigt att ta reda på den belastning som kan påverka taket. Baserat på detta kommer det att vara möjligt att bestämma tvärsnittet, liksom andra parametrar för taksystemet.

Det finns särskilda normer, men de indikerar data utan att ta hänsyn till klimatfunktionerna i en viss region. Därför är det bättre att utföra beräkningarna själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de viktigaste parametrarna är tjockleken på spärrskivan. Faktum är att styrkan i den framtida strukturen beror på den. Det är önskvärt att skivans tjocklek är 40-60 millimeter . För små byggnader tillåts dessutom en avvikelse från indikatorn upp till 5 mm. När det gäller bostadshus är det bättre för dem att föredra brädor med en tjocklek på minst 50 millimeter.

När du väljer brädans bredd bör du ta hänsyn till längden på spännet, som täcks av spärren . Ju längre takbjälkar är, desto bredare borde brädan vara. Till exempel, om spärren är 6 meter långa, bör brädorna tas med en bredd på 150 millimeter eller mer. Med en benlängd på mer än 6 meter väljs brädor i bredd från 180 millimeter. Om spärrbenet ska vara väldigt långt rekommenderas förlängning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att beräkna spärrens tvärsnitt är det nödvändigt att bestämma lämpligt avstånd mellan dem och ta hänsyn till elementens längd . Då är det nödvändigt att ta hänsyn till de konstanta belastningarna på taket från snö och vind. Beräkningen kommer också att inkludera massan av spärrsystemet, rampens lutningsvinkel, längden på spännet under golven. Dessutom bör du ta hänsyn till bredden på själva strukturen.

För att göra alla beräkningar korrekt och snabbt kan du använda specialprogram . I detta fall kommer de erhållna värdena att vara korrekta. När spärrens tvärsnitt är bestämt kan du gå vidare till att hitta deras steg. Denna definition avser avståndet på vilket elementen kommer att tas bort från varandra. En sådan parameter som ett steg är mycket viktig, eftersom den säkerställer takets tillförlitlighet och livslängd.

Bild
Bild

Systemdelar

Taksystemet består av takstolar, som är plana strukturer i form av en triangel. De utsätts för Mauerlat, och fästs sedan ihop med dragbalkar. Flera ingående delar av gården kan särskiljas.

  • Spärren själva kallas spärrar, på vilka lådan är fäst, och taket läggs. Fackverket består av två balkar, som är anslutna uppifrån till en triangel. De ska lutas i samma vinkel som taklutningen.
  • Åtdragningen är en tvärstång som låser spärren horisontellt och förhindrar att de rör sig isär under last. Kan ofta ses på hängande system.
  • Tvärstången är en stråle som i systemet är ansvarig för komprimering och i utseende liknar en åtdragning. Den används för att fästa balkar upptill.
  • Bjälkarna är horisontellt anslutna med en grip för att öka fackets stabilitet. Den används i skiktade takbjälkar.
  • Stativet används för extra stöd vid fixering av system och är en horisontell balk.
  • Stödet är monterat i en specifik vinkel och används för att ge bättre stabilitet.
  • Filéer behövs för att förlänga takbjälkarna om överhäng behöver göras.
Bild
Bild

Och det finns också element som inte tillhör takstolar, men är en del av takkonstruktionen

  • Löpningen i form av en balk installeras längs ramperna.
  • Svarven stoppas på spärren för att montera taket på den. Tillverkad av plankor och balkar.
  • Mauerlat monteras längs omkretsen av väggarna i byggnader i form av brädor eller balkar. Spärrenas nedre ändar är fästa vid den.
  • Lezhen ligger längs byggnadens innerväggar för att montera ställen vertikalt på den.
Bild
Bild

Hur man väljer

Styrelser bör endast väljas från betrodda säljare som kan tillhandahålla all information av intresse. Det är viktigt att medföljande dokument med viss information bifogas materialet:

  • den träslag som brädorna är gjorda av;
  • standardnummer;
  • företaget som tillverkade materialet;
  • parametrar för virke;
  • fuktinnehåll i träet.

Beroende på träslag för fackverk bör företräde ges till barrträd. Det bästa alternativet är lärk, men du bör ta hänsyn till dess ganska stora kostnad. Tall, cederträ eller gran är lämpliga substitut.

Du bör inte välja lövträ, eftersom deras trä inte är lika elastiskt. Det enda undantaget är ek, men på grund av dess höga kostnad är det opraktiskt att ta det för takbjälkar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att ge företräde åt skogen, som skördas på vintern. Kvaliteten på sådant trä är högre än det som skördats under vår- och sommarmånaderna . För takben är en stång med en tjocklek av 5 centimeter lämplig. När det gäller bredden beror det direkt på spärrens utformning och belastningen på dem. Oftast är det 10-25 cm. I detta fall kommer längden att vara standard - 6 meter. Den kan ökas vid behov.

För purlins är det bättre att använda en balk med en tjocklek av 10 centimeter eller mer . En 15x15 centimeter bräda är lämplig för Mauerlat. Det är värt att notera att detta element kan monteras från flera brädor för att göra det ännu starkare. För hjälpdelar som stativ, stag, puffar, fillies kan du välja en 5x10 centimeter bar. Du kan ta en balk för takbjälkar, men då kommer kostnaden för sådana element att öka. Svarven kan göras av en bräda med en sektion på 2, 5x10 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan köpa brädor i kubikmeter, på beställning och i form av en färdig struktur. Varje alternativ har sina egna egenskaper.

  • En kubikmeter skog är lämplig om du vill spara pengar . Det kommer att finnas olika material i en stor volym, så det är värt att ta minst 10% med en marginal. I det här fallet är det viktigt att trimma brädorna, vid behov ta bort barken, behandla med ett antiseptiskt medel. Du bör bara välja släta material så att de inte leds.
  • Anpassade hyvlade brädor kommer att kosta en tredjedel mer, men matchar exakt de önskade dimensionerna . Samtidigt blir det lite slöseri. Man måste dock vara försiktig så att träet inte skadas och att det inte finns några defekter på dukarna.
  • Färdiga hopfällbara strukturer lockar med noggranna mätningar och enkel installation . Före sin produktion skickar företagen en mätare som tar hänsyn till alla funktioner i projektet och önskemål. Som ett resultat kommer köparen att få ett kompetent och högkvalitativt men dyrt system.

Rekommenderad: