Nerine: (42 Foton): Nerine Bowden Och Andra Arter, Plantering Och Skötsel, Reproduktionsmetoder, Bekämpningsbekämpning

Innehållsförteckning:

Video: Nerine: (42 Foton): Nerine Bowden Och Andra Arter, Plantering Och Skötsel, Reproduktionsmetoder, Bekämpningsbekämpning

Video: Nerine: (42 Foton): Nerine Bowden Och Andra Arter, Plantering Och Skötsel, Reproduktionsmetoder, Bekämpningsbekämpning
Video: Hjälp till att stoppa invasiva främmande arter | Naturvårdsverket 2024, Maj
Nerine: (42 Foton): Nerine Bowden Och Andra Arter, Plantering Och Skötsel, Reproduktionsmetoder, Bekämpningsbekämpning
Nerine: (42 Foton): Nerine Bowden Och Andra Arter, Plantering Och Skötsel, Reproduktionsmetoder, Bekämpningsbekämpning
Anonim

Idag har blomsterodlare möjlighet att odla ett stort antal blommande grödor som trivs i trädgården, liksom på fönsterbrädorna inomhus. Dessa växter inkluderar nerin. Blomman är välförtjänt populär, eftersom den presenteras i en mängd olika arter och sorter, kännetecknas av otroligt vacker blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av blomman

Kulturen tillhör bulbous perenner från familjen amaryllis. Idag finns flera namn på denna vackra blomma, förutom nerin kallas växten också för spindellilja, havsnymf, capeblomma och Guernsey -lilja. I naturen växer växten i Sydafrika. Nerine har platt lövverk av linjär typ, färgad djupgrön. Diametern på en vuxen glödlampa överstiger vanligtvis inte 5 centimeter. Knopparna bildas på en peduncle, som kan nå 40-50 centimeter i längd. En blomställning ligger på en tunn stjälk, bestående av flera små trattformade knoppar.

Nerine blommar med blommor, vars diameter i öppet tillstånd inte överstiger 4-5 centimeter, medan de, beroende på art, kan ha vit, rosa, orange eller röd färg. Kronbladet är ganska smalt med en vågig kant. Normalt faller plantans blomningstid i september och oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under förhållandena i det ryska klimatet odlas blomman oftast inomhus; på sommaren kan blomsterodlare lämna kulturen i frisk luft, på öppna verandor och så vidare. När det gäller regioner med ett mildare klimat kan växten övervintra i det öppna fältet.

Florister som planerar att odla en blomma rekommenderas att vara försiktiga, eftersom spindelliljan är giftig. Det är farligt inte bara för människor, vilket orsakar brännskador på hud och slemhinnor, men också för husdjur.

Därför, i rummet, bör du noga överväga platsen för att placera kulturen. Med noggrann omsorg och skapa optimala förutsättningar för tillväxt och utveckling kommer nerine att glädja odlaren med regelbunden vacker blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

I släktet med bulbous perenn finns det cirka tre dussin arter. Bland de mest populära är flera grödor.

Nerine Bowden

Växten har bandliknande lövverk och en något långsträckt glödlampa, som kan vara delvis på ytan. Den gröna massan kan nå en längd på 25-30 centimeter med en bredd på 2-3 centimeter; vener finns på den blanka ytan. I slutet av peduncle finns blomställningar av paraplytyp, bestående av 5-10 blommor med böjda kronblad. Arten blommar med blommor som har alla nyanser av lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nerina är blyg

Denna sort sticker ut med ett litet antal vita blommor på peduncle. Som regel överstiger deras antal inte 5-6 stycken. Bladen är långsträckta och har en minimal blåaktig nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nerine vrider sig

Växten odlas sällan hemma av blomsterodlare. Kulturen är känd för sin blomning, under vilken klockformade blommor med korrugerade kanter mognar på pedunclesna. Färgen på knopparna sträcker sig från vitt till blekrosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nerine sarneiskaya

I denna art är blommorna stora, kronbladen har som regel något böjda kanter. Blomman kan blomma med vita, orange eller röda blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nerina smalbladig

Utåt skiljer sig denna art åt i bladens struktur. På peduncle bildas blommor av en lila-rosa färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nerina Hutton

En vacker kultur som sticker ut för sin frodiga blomning. Många små rosa blommor utvecklas vanligtvis på peduncle.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nerina vågig

En blomma med raka blad, röda eller rosa knoppar på en peduncle, oftast är deras antal cirka 8-10 bitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nerina är låg

Bildandet av lövverk i en växt sker samtidigt med utvecklingen av en peduncle. Ett ben växer från ett till två dussin blommor med rosa eller röda kronblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nerine böjd

Den gröna massan slutar inte växa även under blomningskulturen. Spindelliljan blommar i stora blommor med en skarlet färg av glänsande kronblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Lökodling kan planteras i krukor i flera bitar. Diametern på behållaren som väljs för odling bör dock inte vara mindre än 12-14 centimeter. Vissa odlare föredrar att rota nerin i ännu större krukor, plantera växten i en cirkel, med kulturerna borta från varandra med 3-4 centimeter. I den här versionen kommer blomman inte att ge avkomma, utan kommer att blomma aktivt. Växten bör planteras i marken på ett sådant sätt att en del av glödlampan ligger kvar på ytan.

En flerårig kräver en lös och lätt jord med lite sur miljö. Du kan göra en sådan jordblandning själv genom att blanda sand, humus och torvjord i lika delar.

För korrekt utveckling behöver växten ett dräneringsskikt längst ner i krukan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Reglerna för skötselvård beror på livscykeln där nerinet finns. Detta är direkt relaterat till säsongen. Det är värt att lyfta fram de grundläggande vårdrekommendationerna för varje period.

  • På vintern växten lägger blomknoppar, vid denna tidpunkt kräver kulturen svalhet och torr luft. Blomman bör förvaras vid en temperatur av cirka + 10 ° C. För dessa ändamål skickar blomsterodlare ofta växten för vintern till källaren eller till loggian.
  • Med vårens ankomst , runt mars, kan behållaren med en blomma transporteras till en upplyst plats i rummet. Under denna period kommer kulturen att öka sin gröna massa. Vattningen ska vara måttlig.
  • Sommar nerin går in i en vilofas, där det är nödvändigt att ta bort torkad grön massa från den och gradvis minska fukten. Den optimala rumstemperaturen under denna period kommer att ligga i intervallet + 23,25 ° C. Närmare augusti kommer det ögonblick då växten kommer att behöva fukt och matning när blomman förbereder sig för att blomma.
  • I september den aktiva växtsäsongen börjar för växten. Blomsterodlaren måste säkerställa god vattning, samt införande av gödningsmedel varannan vecka. Detta gäller särskilt när en blomma dyker upp på stammen. För nerin är komplexa mineralformuleringar lämpliga, som bäst används i flytande form. Luftfuktigheten bör inte ökas; det är också värt att skydda kulturen från direkt solljus.
Bild
Bild

Växten anpassar sig mycket länge efter transplantationen, så det är inte nödvändigt att byta ut behållaren för ofta.

För att ersätta jorden kan du bara ta bort det översta lagret av jord i krukan och ersätta den med en ny. Det är bäst att utföra dessa arbeten på sommaren eller våren. Blomman är klar för transplantation först när den når 3 års ålder.

Reproduktionsmetoder

Idag praktiseras aktivt två metoder för att erhålla nya lökblommor:

  • reproduktion med frön;
  • dotterlökar.

Frön

Det första alternativet innebär att så frön i små behållare eller grunda behållare med jord. Vermikulit är ett lämpligt underlag för plantering. På grund av dålig groning måste det skördade materialet fördjupas strax efter skörden ., medan det är nödvändigt att fördela det en efter en med ett avstånd på 2-3 centimeter från varandra. Efter plantering fuktas fröna och jorden med en sprayflaska, sedan täcks grödorna med glas eller film, vilket ger plantmaterialet en temperatur på minst + 22 ° C och regelbunden ventilation. Livskraftiga frön, under rätt förhållanden, kommer att spira om 2-3 veckor. Unga växter kan planteras i separata behållare vid tidpunkten för flera blad på stammen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glödlampor

Att ta bort lökarna från moderplantan görs bäst på våren och kombinerar detta arbete med en transplantation. Själva processen innebär extraktion av rhizomen, liksom noggrann separation av små lökar, som kommer att ha sina egna rötter. De transplanteras omedelbart i separata behållare med jord och tar hand om dem som om de vore en vuxen kultur. För lökarna behöver du små krukor i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Bland de farligaste sjukdomarna som nerin lider av är flera värda att lyfta fram.

Mjöldagg

Svampinfektion, vars tecken är en ljus blomning på kulturens gröna massa. Om sådana neoplasmer finns på bladen bör nerin behandlas med köpta fungicidföreningar.

Bild
Bild

Mosaikvirus

En farlig sjukdom, vars tecken kommer att vara bruna fläckar på blommans blad. Oftast utvecklas sjukdomen på grund av misstag relaterade till vård av växten hemma. Florister bekämpar sjukdomen med fungicider.

Florister bekämpar sjukdomen med fungicider.

Bild
Bild

Överskott av fukt kan leda till att en växt dör, därför bör mängden injicerad vätska kontrolleras strikt, så att stagnation i potten undviks. Annars börjar glödlampan ruttna.

Bland insekter som utgör en fara för kulturen är det värt att lyfta fram ett antal individer.

Mealybug

En liten insekt som livnär sig på kulturen. Att hitta ett skadedjur på en växt kan vara svårt med tanke på dess lilla storlek. Ett tecken som indikerar förekomsten av en mask är svart mögel på bladen. Kampen mot farliga insekter utförs genom att behandla växten med fytokompositioner, men blomsterhandlaren måste först manuellt samla individer från kulturen med en bomullspinne doppad i alkohol för detta ändamål.

Bild
Bild

Bladlus

En farlig insekt som utgör ett allvarligt hot mot blomman. Individer reproducerar sig ganska snabbt och livnär sig på kulturens juice. För att förstöra en skadedjurskoloni behandlas nerin med tvålvatten, varefter insekticider appliceras. Med ett stort antal bladlöss på en blomma måste du använda köpta kemikalier flera gånger.

Bild
Bild

Rotkvalster

En insekt som förstör den underjordiska delen av växten. För att bekämpa skadedjur använder vissa odlare folkmedicin. Bland dem är de mest effektiva: bearbetning av kulturen med tvålvatten, vattning av blomman med en lösning av kaliumpermanganat. Och även växtbaserade avkok och blomma exponering under ultraviolett ljus används.

Om sparande medel inte gav önskat resultat, rekommenderas att förstöra skadedjuret med insekticidbehandling.

Rekommenderad: