Pil På Stammen (29 Bilder): Gråt Och Andra Arter. Hur Kan Du Vaccinera? Gör-det-själv-plantering Och Skötsel, Vide I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Pil På Stammen (29 Bilder): Gråt Och Andra Arter. Hur Kan Du Vaccinera? Gör-det-själv-plantering Och Skötsel, Vide I Landskapsdesign

Video: Pil På Stammen (29 Bilder): Gråt Och Andra Arter. Hur Kan Du Vaccinera? Gör-det-själv-plantering Och Skötsel, Vide I Landskapsdesign
Video: Skulle skriva nationellt prov - hamnade på rysk porrsajt - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Pil På Stammen (29 Bilder): Gråt Och Andra Arter. Hur Kan Du Vaccinera? Gör-det-själv-plantering Och Skötsel, Vide I Landskapsdesign
Pil På Stammen (29 Bilder): Gråt Och Andra Arter. Hur Kan Du Vaccinera? Gör-det-själv-plantering Och Skötsel, Vide I Landskapsdesign
Anonim

Att veta allt om pilarna på stammen, om den gråtande pilen och andra arter är extremt viktigt för alla trädgårdsmästare och bara för en person som är involverad i att dekorera territoriet. En mycket viktig punkt är att förstå hur du kan ingjuta dem. Du kommer naturligtvis också att ta itu med plantering och vård med egna händer, med hjälp av vide i landskapsdesign.

Bild
Bild

Särdrag

Att odla pil på en stam är en mycket attraktiv idé . Den utbredda uppfattningen att detta är mycket svårt är i själva verket bara motiverat av brist på erfarenhet och skicklighet. Alla lite erfarna trädgårdsmästare, och även nybörjare, i stort kommer att klara denna uppgift utan problem. Det vackra trädet finns ofta längs vägar och flodstränder; det är också lämpligt att plantera det där artificiellt.

Bild
Bild

Växtens karakteristiska egenskaper:

  • subtilitet och flexibilitet hos skott;
  • smala löv;
  • gruppering av små blommor i örhängen;
  • bildandet av lådfrukter;
  • karakteristisk rörelse av löv i vinden.

Typer och sorter

Bland de gråtande sorterna sticker det ut positivt getpil . Det är hon som också vanligtvis kallas rakita. Denna kultur ser attraktiv ut året om. Oftast är ett geträd 3-10 m högt, det har ett mycket utvecklat rotkomplex. Livslängden varierar vanligtvis mellan 30-40 år, men vissa exemplar lever över 120-140 år.

Bild
Bild

Sorten "Pendula" är populär . Detta är ett relativt lågt (upp till 3 m) träd med en expanderad krona. Det rekommenderas inte att förvänta sig en livslängd på mer än 30 år. "Pendula" behöver aktiv vattning och kan bosätta sig på nästan vilken jord som helst, åtminstone minimalt gynnsam. Sådana växter uppfattas perfekt både individuellt och i små grupper.

Bild
Bild

Ännu mindre pil get "Kilmarnock ". Den stiger inte till mer än 1,5 m. Växten är ljuskrävande. Liksom den tidigare sorten växer den lugnt på vilken jord som helst. Viktigt: skillnaden är att denna växt inte tål för aktiv bevattning.

Bild
Bild

Det bör noteras att frågan om den gemensamma pilen är meningslös - en sådan botanisk art skiljer sig inte. Med vita löv utvecklas naturligtvis en vit (aka silverfärgad) pil. Denna art växer nästan i hela Europa.

Det kännetecknas av:

  • höjd - från 20 till 25 m;
  • kraftfull stamutveckling;
  • avslöja gamla skott;
  • utvecklingen av blomsterörhängen samtidigt med bladen;
  • rota upp till 100% av sticklingar utan bearbetning.

Anmärkningsvärd för andra arter:

Babyloniska

Bild
Bild

Varg

Bild
Bild

Kaspiska

Bild
Bild

hårig

Bild
Bild

krypande pil

Bild
Bild

Hur man planterar?

Möjligheterna att plantera pil är mycket stora . För att bilda ett träd och växa det till beredskap kommer det att ta max 2-3 år. Det rekommenderas att förbereda beståndet i förväg, året före plantering. Landningen i sig är lämpligt att genomföra under vårmånaderna, eller högst fram till mitten av juli. Vid höstväderns början kommer pilen att ha tid att bilda ett välutvecklat rotkomplex.

Bild
Bild
Bild
Bild

Före planteringen hålls sticklingarna i vatten. Du måste vänta på bildandet av rötter och sedan transplantera pilen i öppen mark . Transplantationen utförs i den öppna marken, närmare bestämt i ett grunt hål. Den grävda jorden ska blandas med kompost. Omedelbart efter att klippningen planterats hälls blandningen tillbaka och krossas något och planteringen vattnas.

Hur man bryr sig?

Ympa

Du kan plantera vildväxande grenar av getpil. De ska vara 10 till 20 mm tjocka och längden varierar från 500 till 2000 mm. Mer exakt kan det sägas endast med hänsyn till stammens geometri. I vissa fall fastnar kvistar helt enkelt på en plats som är mättad med användbara ämnen till ett djup av 100-200 mm. Den vanliga tekniken är vaccination i april eller 1-10 maj.

Bild
Bild

För att göra detta introduceras stjälken i split eller okuleras med ett urval av njurar. Så snart de gror måste du smidigt eliminera skotten. Allt som växer tillbaka efter det, är det mer korrekt att ta bort metoden "skär i en ring". När grenarna når en längd på 100-150 mm bör de klämmas. Detta kommer att bilda en tät, vacker topp.

Om det fortfarande är svårt att vaccinera med egna händer är odling det bästa alternativet .… För detta ändamål rekommenderas att ta rotade sticklingar. Landning är möjlig både på hösten och våren. Långa sticklingar måste knytas till insatser. Bildandet av den framtida växten börjar omedelbart efter att den unga tillväxten släppts. I långsträckta sticklingar behålls från 3 till 5 övre skott för att sedan lägga skelettdelen av kronan.

Bild
Bild

Endast en kronskott ska finnas kvar på korta sticklingar. När den växer knyts den till ett vertikalt stöd efter behov. Detta hålls upp till en viss höjd och sedan måste växten nypas. Det är omöjligt att ta bort stöden i 3-5 år tills stammen blir starkare - det är i alla fall vad standardrekommendationerna säger. Men du kan fortfarande ta en chans och odla en markskyddad standardpil, vilket också är mycket intressant.

En frisyr

Det är omöjligt att begränsa sig till att plantera en växt och ympa den. - du behöver också beskära … Det är dock inte värt att sträva efter att bilda en standardpil under de första fyra åren av utveckling - detta är fullt av många misstag och problem. Först efter slutet av denna period kan man korrekt bedöma utsikterna för ett visst exemplar, om dess fortsatta tillväxt och utveckling. En korrekt trimmad växt har en tät, vacker bark utan en enda defekt. För att klippa för bildandet av kronan måste du radikalt ta bort alla knoppar bokstavligen under 2 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även över denna nivå måste många av dem skäras av. Endast små grenar kan tas bort. Ett snitt på mer än 50% i omkrets kan vara kritiskt. Getpil är lättare att ta hand om än sin vita sort - du kan helt enkelt begränsa dig till en stödjande frisyr och utesluta utseendet på alltför täta områden. Särskild formning är inte nödvändig för denna art.

Vattning

Att vattna unga plantor sker två eller tre gånger i veckan. Vuxen pil kan vattnas oregelbundet. Vid varmt väder aktiveras vattning. Vården omfattar naturligtvis också andra procedurer.

Bild
Bild

Toppdressing från början av våren till slutet av hösten utförs två gånger med hjälp av komplexa preparat.

Under höstmånaderna rekommenderas att använda svavelsyrat kalium eller superfosfat. Om det finns många ogräs runt trädet, är mulching tillrådligt med:

  • torv;
  • ren sågspån;
  • expanderad lera;
  • krossade stenar;
  • pappersrester.
Bild
Bild

Du måste känna till några ytterligare finesser för att odla en standardpil:

  • dess frön förlorar groning på den tionde dagen;
  • det rekommenderas att undvika kalkhaltig jord;
  • platsen måste vara väl skyddad mot genomträngande vindar, särskilt från "kalla" riktningar.

Sjukdomar och deras behandling

Getpil på en stam kan drabbas av mjöldagg. En karakteristisk manifestation är en vit blomning på bladen . Skadat löv bör plockas för att stoppa smittspridningen. Förebyggande innebär systematisk behandling med koncentrerade formuleringar och lösningar. Var sjätte månad ska pilen behandlas med Bordeaux -vätska och med vårens början - kopparsulfat.

Bild
Bild

Vit hjärtröta är resultatet av en svampattack. Diagnosen är mycket svår eftersom fokus ligger i bagageutrymmet. Räddning efter upptäckt av uppenbara tecken på infektion är inte alltid möjligt. Om sjukdomen märks i tid bör du:

  • skär av skadorna;
  • bearbeta snitten;
  • försegla alla sår på trädet (om det är sent, det huggs ner och bränns).
Bild
Bild

Dessutom bör du vara försiktig med:

  • brun bladfläck;
  • krongall;
  • pilskorpa;
  • nekros i cortex.

Willow i landskapsdesign

Frimärke används ofta:

nära vattenförekomster

Bild
Bild

i trädgårdar i japansk standard

Bild
Bild

i alpina planteringar

Bild
Bild

för registrering av mixborders

Bild
Bild

för framställning av vanliga landskapskompositioner

Bild
Bild

som en bandmask på gräsmattan

Bild
Bild

omgiven av låga buskar eller fleråriga blommor

Bild
Bild

Mycket beror på sorten. Så, pilen "Hakuro-Nishiki" kommer att vara mest attraktiv mot bakgrund av kulturer med samma mörka färger.

Bild
Bild

Det är bättre om hon placeras på en ljus plats. "Pendula" är mer acceptabelt i landskapskompositioner. Både lakoniska och sofistikerade kompositioner är väl lämpade för standardvide.

Rekommenderad: