Hortensia I Sibirien (66 Foton): Plantering Och Skötsel, Hortensia Av Paniklar Och Andra Arter, Reproduktion Och Populära Sorter Av Trädgårdshortensia

Innehållsförteckning:

Video: Hortensia I Sibirien (66 Foton): Plantering Och Skötsel, Hortensia Av Paniklar Och Andra Arter, Reproduktion Och Populära Sorter Av Trädgårdshortensia

Video: Hortensia I Sibirien (66 Foton): Plantering Och Skötsel, Hortensia Av Paniklar Och Andra Arter, Reproduktion Och Populära Sorter Av Trädgårdshortensia
Video: Plantera hortensia - Jürgen Smit tipsar var och hur du planterar trädgårdshortensian 2024, Maj
Hortensia I Sibirien (66 Foton): Plantering Och Skötsel, Hortensia Av Paniklar Och Andra Arter, Reproduktion Och Populära Sorter Av Trädgårdshortensia
Hortensia I Sibirien (66 Foton): Plantering Och Skötsel, Hortensia Av Paniklar Och Andra Arter, Reproduktion Och Populära Sorter Av Trädgårdshortensia
Anonim

Varje trädgårdsmästare drömmer om en lyxig hortensia. Hortensior är frodiga buskar som förtrollar alla som går förbi med sin skönhet. Trots att denna växt är klassad som sydlig, odlas den ofta i Sibiriens vida. Mycket ofta som en inomhusblomma, men det finns också anpassade sorter som kan överleva de hårda klimatförhållandena, det viktigaste är att veta hur man planterar en hortensia korrekt och ta hand om den i framtiden så att den inte fryser ut. Låt oss lära oss mer i detalj om vinterhärdiga sorter av hortensia, bekanta oss med nyanser av deras plantering och efterföljande vård, och också överväga vackra exempel på användning av en växt i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lämplig art

Kalla sibiriska förhållanden kan endast tolereras av vissa typer av hortensia, nämligen panikulära och trädliknande. När du väljer rätt sort är det mycket viktigt att uppmärksamma dess egenskaper, speciellt bör du titta närmare på buskens höjd, vara uppmärksam på storleken på blomställningarna och blomningstiden. För de norra regionerna rekommenderas att köpa tidiga blommande sorter av hortensior, eftersom beundran av den sena blomningens skönhet helt enkelt inte fungerar som ett resultat av början av för tidigt kallt väder.

Panicle hortensior har ganska stora blomställningar, som liknar en kon i form . Det beror på rätt val av önskad sort om du kan beundra blomningen av en frodig hortensia eller inte.

Idag finns det ett trettiotal hortensior, varav de flesta helt enkelt inte tål allvarliga frost, varför unga växter endast bör köpas från betrodda trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Idag finns det både långa, vinterhärdiga hortensior och underdimensionerade representanter för denna växt. Båda sorterna kan växa i Sibirien, men allt beror på sorten. Tänk på de sorter av panicle hortensia som är mest populära för Sibirien och deras beskrivning.

Rosa diamant . Det betyder "rosa diamant". Denna sort är verkligen så vacker att den förtjänar just ett sådant namn. Rosa diamant hortensia buskar kan nå två meter, de håller perfekt sin form i olika väderförhållanden, de kan lätt överleva starka vindbyar. I början av blomningen är blommorna vita, sedan blir de gradvis rosa, och i början av hösten blir de nästan röda. Bladen har en djupgrön matt nyans, något grova vid beröring. Denna sort lever i cirka 25-30 år, det är lätt att ta hand om den, varför den är älskad inte bara av erfarna trädgårdsmästare utan också av nybörjare. Denna växt förgrenar sig inte mycket och behöver därför praktiskt taget inte beskärning och noggrann vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanille Fraise . Denna sort är en av de ljusaste representanterna för paniclehortensia som kan överleva under kalla förhållanden. Det ser riktigt lyxigt ut. Vanille Fraise blomställningar kan bli upp till 30 centimeter långa. I början av blomningen är kronbladen vita, lite senare börjar de smidigt bli rosa, och i slutet av blomningen får de en rik crimson nyans. Som ett resultat har den frodiga busken färgen på den så kallade jordgubben med grädde. Inom landskapsdesign ser det riktigt fantastiskt ut. Denna sort kan lätt övervintra temperaturer ner till -30 grader. Det kräver särskild omsorg, för om du kör en buske kommer det att bildas många skadade grenar på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silver dollar . Den fleråriga blommande hortensian av denna sort kommer att vara särskilt förtjust i dem som föredrar frodiga blomställningar och spridande grenar, som är mycket starka i denna sort. Paneler med snövit blommor är konformade; till hösten kan de få en något rosa nyans. Blomställningarna når 25-30 cm. Bladen är ljusa smaragdfärgade med taggiga kanter. Vinternas härdighet är anständig, Silver Dollar tolererar lugnt temperaturer på -25 grader. För hårdare klimat rekommenderas det att täcka det ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pinky Winky är också en frostbeständig panicle hortensia. Denna sort är en rik blommande lövbuske. Till en början är blommorna vita, sedan blir de rosa, har en långsträckt form. " Pinky Winky" tål temperaturer från -25 till -30 grader, och ju äldre busken blir, desto mer ökar dess frostbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Treliknande hortensior odlas också i sibiriska förhållanden, vanligtvis är de 2 eller 3-meters buskar med ganska starka skott, med stora blomställningar koncentrerade på dem. Några av de mest populära sorterna är följande.

Annabelle . "Annabelle" är en mängd tätt växande trädliknande hortensia med mörkgröna blad och stora vita blomställningar-bollar (i början av blomningen kan ha en ljusgrön nyans). Denna sort växer mycket snabbt, i genomsnitt upp till 20 cm per år. "Annabelle" är en av de mest frostbeständiga sorterna, eftersom den tål temperaturer ner till -40 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Starka Annabelle . Den har mycket stora blomställningar av vitgrön färg och ibland vitblå, beroende på marken, eftersom denna växt kan absorbera aluminium från det, vilket bara påverkar färgen i framtiden. Denna sort behöver obligatorisk beskärning, växer inte mer än 1,5 meter i höjd. Ibland är hortensia blomställningar så stora att det är svårt att se närvaron av gröna blad bakom dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosa Annabelle Invincibelle . Denna sort anses vara mycket resistent inte bara mot frost, utan också mot eventuella sjukdomar, växer inte högre än en och en halv meter, har ljusrosa stora blomställningar. Ser bra ut i trä- och buskkompositioner i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

De presenterade sorterna kan också planteras inte bara i öppen mark, utan också i en kruka, där de växer bra. Vissa trädgårdsmästare gräver ofta upp unga hortensior av dessa sorter för vintern och planterar dem i behållare . Men det går naturligtvis inte att göra med stora buskar, det är för tidskrävande. Det är bäst att omedelbart plantera trädets hortensia i en stor behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är dessa långt ifrån alla sorter av frostbeständiga hortensior, men dessa är de mest populära och beprövade, som säkert kommer att kunna överleva de svåra sibiriska frosten.

Landningsregler

Innan en planta planteras i marken måste den väljas korrekt, och ta också hänsyn till några andra viktiga punkter.

  • Det är mycket viktigt att köpa plantor av god kvalitet, de måste vara friska utan att det finns några sjukdomsfaktorer. Plantor i 4-5 års ålder rotar sig bäst av allt.
  • Hortensia anses vara en fuktälskande växt, och därför är det mycket viktigt att vara uppmärksam på rotsystemet, som måste vara väl utvecklat och fuktigt, annars växer plantan helt enkelt inte på roten i det öppna fältet.
  • Innan du planterar måste du välja rätt plats där hortensian kommer att växa. Det är bäst att vara uppmärksam på öppna områden utan drag. Trots att vinterhårda sorter inte är rädda för vindar är det bäst att minimera deras effekt på växter. Oftast planteras hortensior längs staket, men samtidigt bör en sådan plats vara väl upplyst. När det gäller jord bör företräde ges till lite sur eller måttligt sur, men alkalisk jord undviks bäst, där hortensia kan börja göra ont. Enligt rekommendationer från experter måste sand, torv och torvjord finnas i marken. Om något saknas kan du använda befruktning och befruktning i framtiden.
  • När det gäller tid och tidpunkt för plantering planteras hortensia bäst i Sibirien på våren efter att frosten har dragit tillbaka. Denna tid anses vara den mest bekväma tiden för växter att slå rot i det öppna fältet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så, efter att ha valt en växt och en plats för att plantera den, är det nödvändigt att påbörja själva förberedelseprocessen och direkt plantera en hortensia

  • För små plantor är hål på 50 till 50 ganska lämpliga, för stora lite mer: 70 till 70 eller 80 till 80, till ett djup av högst 60 cm. Om flera plantor planteras samtidigt, så är avståndet mellan de ska vara minst 2,5 meter.
  • Innan du planterar bör de grävda hålen fuktas; i genomsnitt kräver detta 2-3 hinkar vatten. Efter att vattnet har absorberats måste en blandning av gödningsmedel och förband placeras i hålet. Vanligtvis blandas jorden för detta med sand, torv och humus. Om jorden behöver surgöras kan du lägga till en blandning av gran- eller tallnålar.
  • Innan planteringen ska alla överskott av skott från hortensiaplantan tas bort och rötterna ska kortas något. Det viktigaste är att inte överdriva.
  • Det är mycket viktigt att placera plantan korrekt i ett förberett hål. Dess rotkrage bör ligga i linje med marken. Efter att ha täckt rötterna måste växten vattnas igen.
  • För att behålla fukt kan du täcka jorden runt växtstammen, strö den med en blandning av torv och nålar, du kan också använda torra löv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter att ha planterat hortensior bör de vårdas ordentligt, annars kommer de inte att leva den tid som är tilldelad dem. Att odla en växt i sig är inte det mest mödosamma, och många sorter är så hårda att de med rätt vård kan leva i mer än 30 år.

  • Vattning . Att vattna plantorna är oerhört viktigt. Marken ska alltid vara fuktig, men det är inte värt att fylla på för mycket. Efter varje vattning under tuffa förhållanden rekommenderas att sprinkla jorden med torra löv eller sågspån. Mulching är extremt fördelaktigt för hortensior i trädgården, eftersom det gör att du kan behålla fukt i jorden utan att bilda skorpa på den. Det är bäst att använda vatten för bevattning vid rumstemperatur; många experter rekommenderar till och med att det försvaras i flera dagar. Ibland kan du tillsätta lite mangan till vattnet, som används för profylaktiska ändamål mot ett antal sjukdomar, men du ska inte vara överivrig här heller.
  • Toppdressing . För att busken ska vara stark och härdig och tillväxten ännu mer accelererad, rekommenderas att mata den. Toppdressing har också en bra effekt på riklig blomning. Hortensior bör matas med specialgödselmedel högst 4-5 gånger per säsong. Från organiskt material kan gödselmedel eller kväveföreningar användas; mineralgödsel rekommenderas också. Du kan mata växten när det kalla vädret avtar, sedan när det tar upp knoppar, under blomningen och slutligen efter att ha tappat bladen.
  • Beskärning . Du ska bara beskära hortensior efter behov, du ska inte dras med eftersom växten kan lida mycket av detta. På hösten beskärs vanligtvis torra grenar med lövverk, men på våren rekommenderas att göra en mer grundlig beskärning. Grenar kan kortas upp till fem knoppar, i sällsynta fall och mer om det behövs. På panikulära hortensior tas skott bort till den tredje knoppen, medan det är oönskat att skära av de viktigaste.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

För att hortensian ska blomma igen nästa säsong, förutom att beskära den, är det oerhört viktigt att täcka den ordentligt för vintern. Det är inget svårt i det här, det viktigaste är att ha tid innan de första frosten så att växten inte lider.

Det rekommenderas att täcka hortensia med torrt lövverk eller grangrenar, det är också lämpligt att strö busken med torv (ca 15-20 cm), och uppifrån bör den täckas med ett mjukt material, förstärka den, till exempel med stenar eller något tungt. Hortensian avslöjas fullständigt först efter att frosten har avtagit.

Som ett skydd kan du också göra en ram för en växt, som bör täckas med en film - den här typen av skydd är perfekt om starka vindar alltid blåser på platsen där växten växer. I detta fall kan rötterna täckas med gödsel eller grangrenar. Under vintersäsongen isolerar busken snön perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Liksom alla andra växter kan hortensiabusken attackeras av sjukdomar och skadedjur, särskilt irriterande insekter angriper blommor.

Om gula fläckar ses på gröna blad, då troligen en spindelkvalster attackerade hortensia. Ofta är växten sjuk utifrån, men det finns inga tecken på förekomst av insekter eller skadedjur, i vilket fall experter misstänker nematoder, det vill säga maskar som parasiterar i växtens rotsystem. Nedan kommer vi att titta närmare på de viktigaste sjukdomarna som påverkar hortensior som växer i sibiriska förhållanden.

Vit ruttna . Ganska känd svampsjukdom, som inte är så lätt att bli av med. Svampen påverkar hortensia, nämligen dess rötter, vilket resulterar i att den inte tar emot näringsämnen, som ett resultat börjar växten att dö och torka framför våra ögon. Med denna sjukdom börjar skotten av hortensia få en mörk färg och blir sedan täckta med en uttalad vit blomma. De bekämpar denna sjukdom med hjälp av specialprodukter som säljs i trädgårdsbutiker.

Bild
Bild

Grå röta . Denna sjukdom sprider sig mycket snabbt vid hög luftfuktighet. Både stjälkarna och bladen börjar mörkna och blir täckta med fläckar, varefter hål börjar ses på deras platser. För behandling av hortensia är det nödvändigt att ta bort alla drabbade grenar och löv, och även behandla det med kemiska eller biologiska ämnen från gråröta. Från folkmedicin används ofta en lösning av läsk. Man tror att orsaken till denna sjukdom, även efter flera år, finns kvar i jorden, och därför rekommenderas det att göra profylax under de följande åren efter att de inte blir sjuka igen.

Bild
Bild

Kloros . Denna sjukdom uppstår om växten saknar järn. Bladen på hortensiorna börjar bli gula på fläckar, och busken börjar långsamt blekna. För att undvika denna sjukdom rekommenderas att vattna växten med sedimenterat vatten och helst inte kranvatten. För att förebygga bör gödningsmedel med hög järnhalt användas.

Bild
Bild

Om bruna fläckar med ett vitt centrum syns på bladen kan detta vara en sjukdom som kallas septoria. Som regel behandlas det med svårighet med hjälp av speciella preparat, och växter som lider av denna sjukdom vintrar extremt illa.

Bild
Bild

Naturligtvis är detta inte en fullständig lista över sjukdomar som växten är mottaglig för . Hortensian attackeras ofta av bladlöss, larver, sniglar och många andra insekter, som är lätta att ta bort med hjälp av speciella insekticider. För att förhindra att växten dör ska den behandlas i tid, men den bästa behandlingen är fortfarande förebyggande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som en förebyggande åtgärd kan du använda olika gödningsmedel, liksom växtbaserade infusioner, det finns också många recept för att förbereda lösningar från läsk, tvätttvål och mangan, med vilka du kan spraya växter inte bara under blomningen, utan också direkt efter vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Hortensia kan förökas på olika sätt, men de vanligaste är:

  • sticklingar;
  • så frön;
  • användning av skiktning.

Naturligtvis är plantering av frön ett mycket noggrant och svårt arbete, som inte alla trädgårdsmästare kommer att utföra, och därför anses denna metod vara mindre relevant, särskilt under kalla förhållanden. Det är nästan omöjligt att odla en fullvärdig växt från frön i Sibirien på det öppna fältet. Om du inte börjar odla hortensior inomhus i krukor och sedan plantera dem i marken, men det tar flera år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste sättet att föröka en hortensia är att använda en rotad skärning. Sticklingar skärs av förgrenade skott under det senaste året; under sommarsäsongen kan du ta gröna sticklingar. De kan vara rotade i växthusförhållanden eller i det öppna fältet. Om vi pratar om det senare, ska skärningen täckas med en film och skapa en växthuseffekt, bara på detta sätt kommer växten att accepteras.

Om en ung växt planteras, rekommenderas det inte att lämna den för vintern det första året, troligen kommer den inte att överleva . Det är bäst att gräva upp det och flytta det till ett svalt rum och sedan plantera det igen tills det blir starkare.

Unga växter börjar oftast blomma så tidigt som 2-3 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växten förökas genom skiktning endast i början av våren, innan de första knopparna har blommat. Denna metod är mer noggrann än sticklingar. Jorden lossas runt huvudbusken och små fördjupningar görs (högst 2 cm), där de nedre sidogrenarna sedan fästs, täckta med jord. I slutet av sommaren bildas skott på de etablerade skikten, varefter unga växter börjar spudda och ta hand om dem . Denna metod är minst lämplig för sibiriska förhållanden, eftersom unga växter bör grävas ut innan kallt väder börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Hortensia kan bli landskapsdesignens drottning även i Sibirien. Med hjälp kan du ordna en vacker rabatt, växthus eller till och med göra en häck. Det går bra med många växter i trädgården, till exempel med rosor, ser mycket fördelaktigt ut med barrträd, särskilt med thuja. Många trädgårdsmästare planterar hortensior nära stora träd: björkar, akacior eller syrener.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare ett brett utbud av färger är hortensior av stort värde för trädgårdsmästare, för med hjälp av denna växt kan du skapa vilken färgstark blandning som kommer att glädja dig hela sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att plantera en hortensia med andra växter i grannskapet, eftersom denna växt är så vacker att den ser fantastisk ut på egen hand, särskilt om flera buskar i olika färger planteras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästare lämnar många positiva recensioner om vinterhärdiga sorter av hortensior, för med deras hjälp kan du ordna ett riktigt sommarparadis även i sibiriska förhållanden. Hortensior växer mycket snabbt, skadedjur attackerar dem sällan, men ändå är det bättre att inte utesluta förebyggande åtgärder.

Rekommenderad: