Enkianthus: Campanulat Och Japansk, Andra Arter. Plantering Och Vård I Förorterna Och Andra Regioner. Vinterhärdighet Av Sorten "Red Bells" Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Enkianthus: Campanulat Och Japansk, Andra Arter. Plantering Och Vård I Förorterna Och Andra Regioner. Vinterhärdighet Av Sorten "Red Bells" Och Andra Sorter

Video: Enkianthus: Campanulat Och Japansk, Andra Arter. Plantering Och Vård I Förorterna Och Andra Regioner. Vinterhärdighet Av Sorten
Video: Nk 1 Övergödning , överfiske och främmande arter 2024, April
Enkianthus: Campanulat Och Japansk, Andra Arter. Plantering Och Vård I Förorterna Och Andra Regioner. Vinterhärdighet Av Sorten "Red Bells" Och Andra Sorter
Enkianthus: Campanulat Och Japansk, Andra Arter. Plantering Och Vård I Förorterna Och Andra Regioner. Vinterhärdighet Av Sorten "Red Bells" Och Andra Sorter
Anonim

Många erfarna trädgårdsmästare väljer en växt som enkianthus för trädgårdsdekoration. Och nybörjare behöver bara ta reda på hur anmärkningsvärd denna buske är och hur man odlar den.

Beskrivning

Enkianthus är en tvåbladig växt från ljungfamiljen. Detta släkte omfattar 15 olika arter. Kulturen upptäcktes i slutet av 1700 -talet av en missionär från Portugal som var förtjust i botanik . João di Loureiro skrev sin beskrivning av encianthus 1790. Namnet på blomman är förknippat med den karakteristiska”säcken” som utvecklas vid basen.

Enkianthus är uteslutande buskar eller medelstora träd, bland dem finns det både lövträd och året runt-växter som bevarar lövverk.

Bild
Bild

Kännetecknas av platta och relativt stora bladbladiga blad. Deras gruppering i grenarnas ändar noteras. Enkianthus knoppar är täckta med fjäll. Det finns många blommor, men deras storlek är liten. Det finns blommor i olika färger:

  • rosa;
  • ren vit;
  • vax;
  • krämig.

Blomställningarna är formade som ett paraply eller en sköld. Äggstockens bildning uppifrån och bildandet av fruktskalar från 5 kammare är karakteristiska. I naturen bor enkianthus territoriet från den östra delen av Himalaya till Japan inklusive. Du kan se den i Taiwan och mindre ofta i norra Indokina.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Den klockformade enkianthus bebodde huvudsakligen Japans territorium. Det finns även i relativt kalla Hokkaido . Buskarnas höjd når 2-2, 5 m. De kännetecknas av ett snurrat arrangemang av stjälkarna. De är täckta med rosa bark.

En typisk egenskap hos klockformade växter är den fantastiska variationen av corolla-färgning . Du kan se både krämig citron och delikat apelsin och till och med vita exemplar. En annan japansk endemisk art är den vissna enkianthusen. Han har också vita klockformade korollor. En blomställning har från 10 till 12 korollor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men den japanska arten har också en ljusare subtyp "Rubens ", som varje vår är täckt med tjocka röda blomställningar. De bildas av medelstora blommor, som liknar glasögon. Kanterna på dessa blommor är kantade. På hösten är växten dekorerad med en lila-röd krona. Knoppskalan encianthus finns i naturen i Honshu, Shikoku, Kyushu, Taiwan.

Ibland finns det på andra ställen, men mycket mindre ofta. En karakteristisk egenskap är vita blommor som samlas i blomväxter. Med början av hösten blir kronan rödbrun, och detta ger en extraordinär effekt omgiven av smaragdgröna blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den kinesiska enkianthus sticker ut främst för sin betydande tillväxt . Dess höjd kan överstiga 4,5 m. Denna växt bebor nästan hela Kina. Dess blad har rödaktiga bladblad. Blomställningar kan ha både umbellate och corymbose form. De inkluderar från 10 till 20 röda (ibland orangegula) blommor. Den klockformade strukturen är karakteristisk för blommorna.

Vinterhårdheten hos encianthus är ganska stor. På det öppna fältet kommer denna växt att överleva i frost - 20 grader. Men om du ordnar en snödyn kommer busken att överleva även den mest allvarliga förkylningen. Med tillräckligt snötäcke behövs inget speciellt skydd alls. Det är också användbart att ta hänsyn till egenskaperna hos enskilda sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En känslig rosa färg är karakteristisk för sorten Akatsuki . Från japanska översätts detta ord med "gryning" eller "gryning". Om du vill använda en mörkare växt, håll utkik efter Bruce Briggs. Växten föddes nyligen i ett av plantskolorna i Massachusetts.

Den mörkröda färgen är karakteristisk för Donardensis -sorten . Dess blommor är dubbelt så stora som vanliga arter. Märkligt nog tog ingen ut honom avsiktligt. Växten hittades bland självsådd, som dök upp i ett av plantskolorna i Nordirland. En krämig ton med en ljusrosa nyans finns i Hollandia -sorten, även kallad Hollandia Red.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

" Red Bells" har relativt uttryckslösa blommor . Detta är dock en artnorm. De är mycket mer attraktiva i Princeton Red Bells, som har en mycket mörk röd färg. Kulturen visades först offentligt i slutet av 1970 -talet. Trädgårdsmästare är dock inte begränsade till några röda och rosa sorter av encianthus.

Så, den vita färgen är typisk för Renoir -sorten . Den har snarare krämiga vita blommor. Corolla är täckt med tunna rosa kronblad. Anläggningen utvecklades i USA på 1980 -talet. Sorten ses sällan, eftersom den inte har fått officiellt stöd sedan 1999.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den krämiga vita färgen är karakteristisk och för Wallaby -sorten … Detta är en låg dvärgbuske, vars löv är målad i en rik skarlet ton på hösten. Att döma av feedback från proffs, kulturen växer inte särskilt aktivt. Andra sorter förtjänar uppmärksamhet:

  • Tokyo Masquerade;
  • Fasers Picotee;
  • Gröna nyanser;
  • Summer Hill;
  • Yanagiba;
  • Compactus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Plantering av encianthus görs endast i soliga eller något skuggade områden. Var noga med att välja en plats som inte blåses av vinden.

Du kan plantera en växt endast med plantor och inte tidigare än det sista decenniet i april.

Innan detta förbereds en medelstor grop, som fylls med delvis krossad expanderad lera. Tillsats av sand till marken bidrar till att öka ventilation och markbevattning.

Ibland, om jorden har en för stark alkalisk reaktion, surgörs den med tillsats av ruttna nålar … Omedelbart efter planteringen av enkianthus vattnas marken, täckt med krossad bark. Du kan lägga den tjockare och mer. Viktigt: mulchning med torv och sågspån är meningslöst. Mulken förnyas på våren och under sommaren, med början av höstväder, läggs lite kompost till den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Denna gröda orsakar inte speciella svårigheter när den odlas i Moskva -regionen och andra regioner.

Att vattna encianthus är nödvändigt först efter att markytan har torkat ordentligt.

Även en kort torka påverkar växten bättre än överdriven bevattning. Det rekommenderas att tillsätta en liten mängd oxalsyra i vattnet . Busken kan växa på ett ställe under lång tid, och den transplanteras sällan.

Detta krävs vanligtvis när fel avelsplats väljs. Ett sådant fel manifesterar sig i långsam tillväxt eller i det faktum att encianthus helt slutar växa. Det är nödvändigt att transplantera det och överföra jorden till en ny planteringsgrop. Platsen för den väljs så noggrant som möjligt och måste ta hand om dräneringen. Viktigt: på en ny plats anpassas busken på några månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med vårens ankomst används gödselmedel för rododendron . Det måste blandas med kompost. Det är nödvändigt att mata alla sorter genom att lägga blandningen i det översta lagret av jorden. Höstmatning behövs också. För detta ändamål används kompost, som sprids direkt på mulchen.

Beskärning av encianthus är kontraindicerad.

Bild
Bild

Ursprungligen kommer dessa buskar att se vackra ut. Deras blomställningar bildas endast på gamla skott. Det är nödvändigt att ta en sekatör endast för att ta bort torkade och föråldrade grenar. Förberedelser inför vintern inkluderar:

  • mulching den intilliggande cirkeln;
  • böjning av grenar;
  • skapa ett skydd mot grangrenar och torrt lövverk;
  • täcker denna termiska barriär med fiberduk (hela skyddet demonteras när risken för frost försvinner).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avelsalternativ

Trädgårdsmästare väljer de mest praktiska avelsmetoderna för sig själva. Och detta kan göras på tre sätt.

  • Frön Enkianthus sås i en blandning av torv och ljungsmark. Plantor förvaras i en behållare på en varm plats under en film. Varje dag ventileras och bevattnas växthuset. Groddarna kommer om en månad. De transplanteras till en permanent plats efter bränning.
  • Sticklingar taget i augusti och rotad. Rötter kommer att dyka upp om 45 dagar. De planteras på en permanent plats nästa vår.
  • De nedre skotten går till skikten . De gräver ner cirka 0,2 m, strö över jord, fukta och strö kompost ovanpå. När sticklingarna har rotat sig kan de lossas från huvudväxten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan titta på videon om encianthus.

Rekommenderad: