Krinum: Vågig Och Trädgård, Kalamistratum Och Asiatisk, Moore Och Powell. Att Hålla En Blomma Hemma. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Krinum: Vågig Och Trädgård, Kalamistratum Och Asiatisk, Moore Och Powell. Att Hålla En Blomma Hemma. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet

Video: Krinum: Vågig Och Trädgård, Kalamistratum Och Asiatisk, Moore Och Powell. Att Hålla En Blomma Hemma. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Video: Plantera lök nu, perfekt tidpunkt! 🌱🌱🌱 #lillahults @lillahultsblommor 2024, April
Krinum: Vågig Och Trädgård, Kalamistratum Och Asiatisk, Moore Och Powell. Att Hålla En Blomma Hemma. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Krinum: Vågig Och Trädgård, Kalamistratum Och Asiatisk, Moore Och Powell. Att Hålla En Blomma Hemma. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Anonim

Blommande grödor har alltid varit särskilt fördelaktiga bland blomsterhandlare och blomsterhandlare som sysslar med utformning av hem och offentliga utrymmen, liksom personliga tomter och parkområden. Krinum hänvisar till växter som kan dekorera alla rabatter eller hus med sin blomning. På grund av mångfalden av arter är blomman efterfrågad som en prydnadsväxt som kan odlas och förökas på egen hand.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Bulbous kultur tillhör släktet Amaryllis, i sin naturliga miljö växer blomman i de fuktiga tropikerna och subtropen. Mycket ofta kan krinum hittas vid havet, floder, sjöar, liksom i ett område som på grund av de specifika klimatförhållandena regelbundet utsätts för översvämningar. Kulturens namn översätts från latin med "hår". Och blomman heter på ett liknande sätt på grund av den specifika strukturen hos den gröna massan.

Krinumens blad är ganska långa, beroende på art, de har en linjär eller xiphoid form, hängande från kulturen, de liknar verkligen hår. Längden på krinumblad kan nå en och en halv meter. Unga blad rullas först in i ett rör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den lökformiga rhizomen kan nå en längd av en halv meter till en meter, medan diametern är inte mindre uttrycksfull och är 20-25 centimeter. När det gäller peduncle är den av medelstorlek, och en blomställning av paraplyform bildas vid dess ände.

Kulturen blommar främst med monofoniska blommor, vars färg varierar beroende på sorten . Oftast kan du hitta trädgårdskrinum med rosa eller vita blommor. Blommorna har en viss likhet med klockor eller liljor på grund av strukturen på deras kronblad, som samlas i blomställningar om 15-20 bitar.

Krinum är perenn , och föremål för odling av växten i näringsjord du kan njuta av blomningen av en lökväxt i minst 10 år . Den går in i blomningsfasen med vårens ankomst, fortsätter att blomma fram till hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter blomningen bär kulturen frukt, i detta fall fungerar frölådan, som innehåller ganska stora frön, som blommans frukt. Den imponerande storleken på fröna är förknippad med innehållet i en stor mängd vätska under skalet, på grund av vilket de, rotade av människor eller naturligt, behåller sin livskraft under alla förhållanden, även utan fukt.

Blomman används mycket ofta inte bara för plantering i öppen mark, utan också som en krukväxt .… Krinum blir en dekoration för olika offentliga utrymmen, där temperaturen är låg under hela året. Dessutom odlas grödan framgångsrikt i lägenheter och hus. Idag finns det typer av lökväxter som odlas i akvarier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krinum är efterfrågad inom folkmedicin, nästan alla delar av växten används för framställning av medicinska kompositioner.

Vyer

Krinum har två former:

  • hemkultur;
  • trädgård.
Bild
Bild
Bild
Bild

Växter från den första gruppen kan odlas i svala rum, trädgårdssorter är avsedda för odling i det öppna fältet. Idag kan du hitta sorter av krinum den vintern i rabatter, men för detta mulch trädgårdsmästare jorden på hösten.

Med ankomsten av kallt väder dör hela luftens del av blomman av och lökarna ligger kvar i marken fram till vårens ankomst. I den naturliga miljön finns det flera hundra sorter av växter, cirka två dussin odlas framgångsrikt av trädgårdsmästare, och endast tre typer av lökgrödor kan odlas inomhus. Bland de mest populära sorterna är följande växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crinum moorei

Inomhusarter, som har ett andra namn - "rosa lilja". Blomman har en stor rotlök med en hals som kommer upp från marken, vilket många misstänker för blommans stjälk. Bladet på Moores krinum är bältesliknande med en vågig kant, längden varierar från en halv meter till en meter. Den blombärande delen bildas nära nacken, vid dess ändar utvecklas knoppar, som liknar en lilja, som kan ha en öppen diameter på upp till 12 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crinum asiaticum

Denna sort har en liten lök i jämförelse med andra inomhusblommor. Halsen når en längd på cirka 30 centimeter. Lövverket samlas i ett gäng. Bladen kan vara upp till en meter långa och bara 10 centimeter breda. Blomställningen kan innehålla från 2 till 50 blommor, vars bildning sker på långa rörformiga peduncles. Färgen på knopparna på den asiatiska krinum är vit, medan ståndarna inuti är målade i röda nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crinum jagus

Inomhusblomman sticker ut för sitt dekorativa utseende. Glödlampan når 10-15 centimeter i diameter, halsen växer ungefär lika stor. Bladen är vågiga längs kanten, deras längd kan nå upp till en meter, det finns ljusa ådror inuti. Pedunkeln är ganska hög - ungefär en meter. Blommorna är stora med vita kronblad, liknande Powell-hybrid och klockformad hals. Kulturen blommar bara under sommarmånaderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crinum campanulatum

Trädgårdstyp med långa spetsiga blad. På en tunn pedunkel utvecklas 5-8 blommor på små pediklar, vars längd bara är ett par centimeter. Kronbladet vid basen är vita med röda ränder, mot kanterna blir färgen gradvis rosa och grön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crinum erubescens Aiton

En kultur med en liten lök och bältesliknande löv som inte växer mer än 80-90 centimeter och en bredd på 5-8 centimeter. En av växtens egenskaper är grovheten på baksidan av den gröna massan . Med små löv har krinum långa pedunklar, de har vanligtvis cirka 5-6 knoppar. Kronbladen är röda på utsidan och vita på insidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crinum platense

På blomman bildas från 6 till 10 blad av en linjär form, deras längd är inte mer än 60 centimeter. Peduncle är hälften kortare än bladen. Blomställningen av paraplytyp innehåller 5 till 10 blommor med små 1,5 centimeter kronblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crinum purpurascens

Kulturen har en liten äggformad glödlampa och 30 centimeter löv, med en peduncle av samma längd. Vid slutet bildas från 5 till 10 blommor, arrangerade i form av paraplyer. Kronbladen är lila i färgen, blommande kan inträffa när som helst på året, blomman är ofta rotad i vattenkroppar, eftersom plantans nedre del inte är rädd för förfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crinum calamistratum

Lockigt Kalamistratum, liksom thailändsk (thailändsk), odlas i ett akvarium. Växten har en långsträckt 10 cm lång glödlampa. Bladen liknar band, deras längd kan variera från 50 centimeter till 2 meter, med en bredd på 0,2-0,7 centimeter. Den flytande peduncle är rak, 2-3 blommor i vita toner bildas på den. Den optimala höjden på vattenspelaren för en kultur i ett akvarium är en halv meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crinum natans Baker

I naturen växer växten i bäckar och floder med bra flöde. Kulturen är stor, bladen är i form av band med en bredd på cirka 5 centimeter. Vanligtvis är bladens krinum lockigt, men det finns växter med platt lövverk . Blomman förökas av dotterlökar. Kan användas för odling av wabi-kuse i akvarier tillsammans med Natans-sort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Heminnehåll

Krinum är torktolerant, så oregelbunden vattning kommer inte att påverka grödans tillväxt på något sätt. Mycket ofta börjar oerfarna blomsterodlare odla blommor hemma från krinum . De flesta arter av denna växt ser dock attraktiva ut endast under den varma årstiden, vilket måste beaktas när man väljer en lämplig plats för placering.

På vintern kommer kulturen att vara i en vilande fas, därför standardvårdsåtgärder måste justeras … Det finns ett antal grundläggande nyanser när det gäller vård av glödlampor inomhus.

Bild
Bild

Belysning

Krinum tillhör ljusälskande och solälskande blommor, växten är inte rädd för direkt solljus, därför kommer de mest soliga och upplysta fönsterbrädorna att vara den föredragna platsen för odling. Det är bäst att fönstren, där blomman växer, vetter mot söder.

Kulturen kan exponeras för ljus året runt, inklusive vilofasen. Som ett alternativ till naturligt ljus odlas crinum mycket ofta i rum med kompletterande fytolampor. Detta gäller även akvariesorter. Med denna metod kommer det att vara möjligt att ge 15-16 timmars dagsljus för en blomma.

Bild
Bild

Lufttemperatur

De flesta arterna är termofila grödor, därför är den nedre gränsen för temperaturregimen för dem + 14C, men det finns inomhus sorter som tolererar en minskning även till -6C väl. Under växtsäsongen kommer växterna att utvecklas väl i ett rum som värms upp till + 22C; på vintern rekommenderas det att hålla blomman sval genom att minska indikatorerna till + 18C.

På sommaren kan anläggningen tillfälligt överföras till en balkong, terrass eller trädgård. Blomman tål en byte av plats och är inte rädd för drag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luftfuktighet och bevattning

Regelbunden och riklig vattning av krinum kommer att behövas under blomningsperioden och tillväxten av grön massa. Om det övre jordlagret i krukan har blivit torrt måste kulturen vattnas … I slutet av blomningen kan fukten gradvis minskas och därigenom förbereda blomman för vilofasen.

På vintern är det nödvändigt att fukta blomman, men vattning bör inte vara frekvent och rikligt. Fuktfrekvensen påverkar direkt grödans blomning, så blomsterhandlaren kan justera tidpunkten efter eget gottfinnande och flytta övervintringen. Det viktigaste är att förhindra att den gröna massan vissnar: om spetsarna på plantans blad blir gula är det värt att justera införandet av fukt . Vattning av krinum är nödvändigt med en varm, sedimenterad vätska.

Bild
Bild

När det gäller luftens fuktighet behöver den lökblommiga blomman inte skapa några specifika förhållanden, men det är nödvändigt att ständigt torka blommans blad från damm.

Gödsel

Kulturen reagerar positivt på införandet av toppdressing. Som regel utförs det en gång i veckan under tillväxt och blomning av krinum. När gammalt löv vissnar kan matningen stoppas. För att bibehålla växttillväxten rekommenderas att använda komplexa mineralkompositioner avsedda för inomhusblommande grödor.

Bild
Bild

Beskärning och föryngring

Blomman behöver beskäras för att öka dess dekorativa dragningskraft genom att ta bort bleka blomställningar och torkat lövverk. Dessa aktiviteter kommer också att hjälpa kulturen att odla nytt grönska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Ofta finns det ingen anledning att byta behållare som krinum växer i. Som regel byter odlare krukan och underlaget för en inomhusblomma en gång vartannat år. Dessa aktiviteter rekommenderas att utföras i slutet av vintern och resten av kulturen, men innan starten av dess aktiva utveckling och tillväxt.

En lökväxt kan växa i vilken jord som helst, även om det finns jord från trädgården i krukan. Erfarna odlare föredrar dock att använda speciell universaljordblandning för amaryllisgrödor som kommer att ha bra luftning.

Bild
Bild

Du kan förbereda jorden för att plantera krinum själv, för detta bör du blanda sand, humus, lövjord … Under transplantation är det nödvändigt att inspektera växtlampan för skador, ta bort torra rötter och filmer. När du rotar crinum i en ny behållare, placera den så att glödlampan är en tredjedel ovanför marken.

Det bör finnas dränering i botten av krukan . Kapaciteten bör vara bred, eftersom luftrötter bildas i den lökformiga kulturen.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Du kan få en ny kultur hemma genom att separera dotterväxter eller genom att odla den från frön. I det senare alternativet kommer det att vara möjligt att bevara alla grödans sorteregenskaper, frön kan dock endast erhållas efter konstgjord pollinering av blomman.

Det insamlade materialet är rotat i ett fuktigt underlag, med obligatorisk täckning av behållaren med film eller glas. Dotterlökar tas vanligtvis bort vid transplantationen av krinumet - vid denna tidpunkt kan många unga grödor separeras från moderplantan. De separerade lökarna är rotade i små behållare, vars diameter inte får överstiga 12 centimeter. Unga växter kommer att kunna blomma tidigast om 2-3 år. När de växer måste de transplanteras i större behållare.

Bild
Bild

Plantering och vård i det öppna fältet

För blomning och korrekt utveckling av krinum i trädgården är det nödvändigt att hitta rätt plats för att rota efter det. Blomman blommar bara i solen, så den ska inte planteras i skuggan. Platsen ska vara rymlig, så att anläggningen inte har hinder för utvecklingen av de ovanjordiska och underjordiska delarna . Södra och östra sidan av trädgården kommer att vara ett bra alternativ för krinum, men dragiga områden rekommenderas att undvikas.

Bild
Bild

Det är mer korrekt att välja en rabatt som ligger på en liten kulle. Plantering i öppen mark bör utföras i april-maj; dagen innan bör jorden befruktas med aska. På ett ställe kan en blomma växa i cirka 4 år. Om du planerar att plantera flera grödor på en rabatt, bör avståndet mellan blommorna vara minst 30 centimeter.

Vattning

För att kulturen ska blomma i trädgården måste växten ständigt vattnas - fukt kommer att provocera bildandet av knoppar på peduncle. Det är inte värt att hälla blomman tungt, det viktigaste är att jorden är fuktig . Överdriven fukt kan påverka lampans hälsa negativt, vilket kan börja ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel

Det rekommenderas att regelbundet mata Krinum utomhus. För att göra detta bör trädgårdsmästaren använda flytande gödningsmedel två gånger var 7-10 dagar. För en riktig utveckling av lökodling i trädgården är det värt att växla mineralgödsel med organiskt material.

Bild
Bild

Gödsel eller gödsel utspädd i vatten kan användas som organiskt gödningsmedel. Innan kulturen blommar bör den matas med kaliumsalt eller superfosfat.

Vintrar

Det är möjligt att fastställa att en växt går in i en vilande fas med den gröna massan - den blir gradvis gul och dör. I trädgården är krinumet täckt av ett lager torv eller halm under kallt väder. För att växten ska behålla sin vitalitet, skiktet av mulch bör inte vara mindre än 50 centimeter . På våren tas skyddet bort. I regioner med hårt klimat grävs trädgårdskrinum ur rabatterna för vintern och förvaras i kylskåp tills värmen kommer.

Ett annat alternativ för övervintring av glödlampskulturen är att tillfälligt transplantera den i en behållare som placeras i ett svalt rum under hela vintern, vilket ger lökarna regelbunden fukt. Det rekommenderas också att flytta krukor med blommor för vintern till ett rum där lufttemperaturen inte sjunker under + 5C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och deras behandling

Kulturen lider sällan av sjukdomar och skadedjur. Faran för blomman är dock en röd brännskada - stagonosporos. Sjukdomen påverkar antennen av krinum, gradvis flytta till lampan. En växt bör behandlas för en sådan sjukdom läkemedel "Fundazol "genom att bearbeta kulturen. Vid allvarlig skada rekommenderas att plantan smetas ut sammansättning baserad på krita, kopparsulfat och OP-7-lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sotiga svampar kan också dyka upp på växten. De bekämpas med flytande insekticider.

Rekommenderad: