Att Odla En Snapdragonblomma (35 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. När Ska Man Så Frön? Hur Man Planterar Antirrinum Plantor Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Att Odla En Snapdragonblomma (35 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. När Ska Man Så Frön? Hur Man Planterar Antirrinum Plantor Hemma?

Video: Att Odla En Snapdragonblomma (35 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. När Ska Man Så Frön? Hur Man Planterar Antirrinum Plantor Hemma?
Video: 🥦🥕Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker 🥬🍅 2024, April
Att Odla En Snapdragonblomma (35 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. När Ska Man Så Frön? Hur Man Planterar Antirrinum Plantor Hemma?
Att Odla En Snapdragonblomma (35 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. När Ska Man Så Frön? Hur Man Planterar Antirrinum Plantor Hemma?
Anonim

Att odla en snapdragonblomma i en sommarstuga eller trädgårdstomt gör att du kan måla landskapet i de mest otroliga färgerna. Denna växt i en rik eller upprätt form kan bli ett otroligt vackert tillägg till en rabatt eller diversifiera utsmyckningen av en terrass i hängande krukor, den planteras ofta som en bandmask på en gräsmatta, används som en del av blandade planteringar och som ett fönster tröskeldekoration hemma. I vilken status som helst visar antirrinum (detta är det vetenskapliga namnet på blomman) förmågan att lång och riklig blomning.

Hur planteras den och vilken typ av vård behöver denna kultur? Var ska man så frön och är det värt att göra innan vintern? Under vilken period rekommenderas det att plantera antirrinum, odla det för plantor? Alla dessa frågor kräver den mest detaljerade övervägningen, eftersom snapdragons anses vara termofila arter, de är mycket känsliga för odlingsförhållanden i öppen mark.

Bild
Bild

Särdrag

Växter som tillhör släktet Antirrhinum - ört- och subbuske, de producerar vackra, ovanliga blommor under större delen av den varma årstiden . Stor antirrinum är den mest populära i kulturen, det är en termofil blomma som finns naturligt i USA, Mexiko, andra arter kan hittas i Europa och Asien. Sammantaget är det känt 22 arter av vilda växter av detta släkt ger röda, gula, blå, lila blommor. Hybrid- och varietetsdraken är vita, orange, rosa, lavendel.

Antirrinum växer upp till 100 cm, dvärgvarianter är mer kompakta, bara 15-20 cm höga. Buskar av höga arter är pyramidala, ampelösa och dvärgar sprider sig mer, förgrenas rikligt, täckta med fint rillade stora blad.

En blomställning i form av en pensel bildas i mitten av juni, den kan ha dubbla eller enkla kronblad på varje blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen kräver antirrinum inte regelbunden sådd, det är flerårig. I trädgårdskulturen planteras den oftast som en årlig art, endast ibland använder den uppstigna självträdgården för vidare odling. Halvbuskeformer i ett sydligt klimat behöver inte avlägsnas från jorden för vintern.

Alla typer av snapdragons är vanligtvis indelade i typer beroende på höjden på den vuxna växten

Gigantisk … Höjd från 1 till 1, 3 m, ganska imponerande i blandade planteringar. Det är bra att kombinera dem i rabatter med tulpaner och andra blommor på en rak stam. Den mest populära hybrid i denna kategori är " Arthur F1 " med körsbärsblommor.

Bild
Bild

Hög . Längden på deras stjälkar varierar från 60 till 90 cm. Detta är det mest populära alternativet för att skära i buketter. Bland sorterna finns det många dubbla hybrider med frodiga blommor.

Bild
Bild

Genomsnitt . De växer upp till 40-60 cm, används ofta i landskapsdesign, bukettskärning. Denna kategori av blommor av snapdragon -släktet är lämplig för plantering i olika delar av trädgården, åsar, gränser. Populära sorter inkluderar utmärkta " Gyllene monarken " med citronfärgade blommor, blekrosa Läppstift silver, Wild Rose, Red Chief .

Bild
Bild
Bild
Bild

Förkrympt . Denna kategori av sorter är kompakt i storlek, växer från 25 till 40 cm i höjd. Blommor används vid dekoration av rabatter, kantplanteringar. En hämmad snapdragon finns ofta bland de rikliga sorterna. De mest kända sorterna inkluderar " Lampion "med utmärkta dekorativa egenskaper.

Bild
Bild

Dvärg . Den mest kompakta av sorterna, lämplig för användning som en krukväxt, stammar inte mer än 20 cm i längd. Detta är en vacker kantstenväxt, lämplig för både plantering i rabatter och för krukväxter.

Bild
Bild

I sin rikliga form snapdragon skapades av uppfödare speciellt för att dekorera balkonger och terrasser med krukor … Denna grupp av växter är mycket känslig för växtförhållanden och behöver regelbundet underhåll av en bekväm temperaturregim.

I denna underart hänger skotten ner som lianor och når en längd på 100 cm. Spikformade borstar hänger runt en hängande planter eller flätar en blomkruka i en pittoresk störning och ser väldigt elegant ut samtidigt.

Bild
Bild

Landning finesser

I tempererade klimat odlas snapdragoner oftast som en ettårig växt, med tanke på den långa växtsäsongen. I de södra regionerna kan stora antirrinum planteras före vintern, i detta fall blir fröna mer kalltåliga, härdade. Självsådd är i de flesta fall ineffektivt på grund av splittringen av moderplantans egenskaper.

Funktioner vid sådd före vintern:

  • börjar tidigast i november, när matjorden fryser;
  • sådd i block på 25x30 cm;
  • fröets densitet är högre än på våren;
  • fördjupning med 0,5-1 cm;
  • återfyllning med torvblandning från kompost och torv med sand;
  • mulching med ett tjockt (5-7 cm) lager av löv.
Bild
Bild
Bild
Bild

I andra fall väljs landningstiden baserat på klimatzonen. Utan skydd placeras frön i jorden tidigast i början av maj i mittfältet . Denna metod är endast lämplig för små sorter. De resulterande plantorna kommer att blomma mycket senare än förra årets egen trädgård. Såning av antirrinum i behållare hemma utförs från det 3: e decenniet i februari - för gigantiska och höga underarter, i mars - för växter av medellång höjd och fram till april - för dvärg.

Ju varmare klimatet i regionen, desto lättare är det att lösa problemet med att plantera en växt. Sanning, självträdgård är inte särskilt användbart för att bibehålla sorter . När det gäller den tempererade zonen, här är det möjligt att överföra en nyckfull snapdragon till en förberedd rabatt inte tidigare än början av sommaren. Det rekommenderas att så frön i öppen mark endast i subtropiska eller tropiska klimatzoner och göra det på våren när jorden värms upp ordentligt.

Bild
Bild

Såningsreglerna steg för steg i det här fallet kommer att se ut så här

Jordberedning . Det utförs om plantorna först planeras planteras i en gemensam behållare. Det är också möjligt att odla plantor i torvtabletter tills överföringen till permanenta krukor har utförts. Om en jordblandning väljs är det bättre att köpa ett färdigt blomstersubstrat.

När du lagar mat själv måste du ta 1 del av jorden, 2 delar torv och 0,5 delar sand. Du kan dessutom ånga jorden i 1 timme innan du sår för att döda svampar. Du kan minska jordens surhet med dolomitmjöl och träaska.

  • Förbereder landning . Substratet placeras i en förberedd behållare, lätt fuktad uppifrån från en sprayflaska, tampas ner lite. Fröna hälls på ett pappersark vikt på mitten och sprids sedan försiktigt över ytan. Det är inte nödvändigt att fördjupa dem, men det är värt att strö lätt med ett underlag med en skikttjocklek på upp till 1 cm. Därefter fuktas ytan igen.
  • Groning . För att skapa ett optimalt mikroklimat är det absolut nödvändigt att täcka grödorna med glas eller plastfolie som överför ljus väl och placera dem på en väl upplyst plats med en temperatur på +21 till +24 grader Celsius. Med jämna mellanrum lyfts filmen för att eliminera överflödiga ångor, jorden fuktas väl. Groing tar cirka 7 dagar.
  • Vård . Redan kläckta plantor rekommenderas att hållas vid temperaturer från +16 till +19 grader. Tillväxten kommer att vara liten till en början och under denna period måste du försöka ge måttlig vattning och försöka applicera fukt med rotmetoden. Du måste lufta mini-växthuset regelbundet. När groddarna når 7 dagars ålder behövs inte skydd, utan de känsliga bladen blir känsliga för solljus och bör skuggas.
  • Gallring . Om planttätheten är tillräckligt hög kan de tunnas ut med en pincett. En fullvärdig plockning utförs så snart det andra bladet visas på växterna. Vid denna tidpunkt kan du plantera varje planta i en personlig behållare. När de flyttas begravs groddarna 3 mm i rotområdet, något tampade.
  • Växande . Efter att ha flyttat till separata behållare vattnas plantorna, varannan vecka befruktas de med flytande gödning. För att göra detta kan du ta färdiga gödningsmedel för blommor. För att stimulera frodig blomning utförs nypning mellan det fjärde och femte paret av löv, vilket stimulerar sidoförgrening.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att transplantera unga växter till en rabatt eller till en annan beredd plats tidigast under det tredje decenniet i maj. Om nattfrosten inte slutar, måste du vänta till de första sommardagarna. Att plantera för tidigt utan skydd kommer att leda till att alla plantor dör helt . Det rekommenderas att först härda unga växter och ta dem kort ut under dagen.

Transplantationen blir lättare för antirrinum, om du väljer rätt plats för det . Det är värt att välja soliga, väl upplysta bördiga områden med en lös struktur och lätt alkalisk jordkomposition. I den kommer rötterna att få bra utveckling, och knoppar kommer att bildas rikligt på skotten.

Om jordkompositionen är för tung, rekommenderas att lätta den genom att tillsätta träaska eller dolomitmjöl. Före plantering införs ett mineralkomplex på kalium-fosfor-kvävebasis i marken.

Bild
Bild

Processen att överföra plantor sker i följande ordning:

  • förberedelse av gropar på ett avstånd av 45 cm från varandra för höga sorter, 20-30 cm - för medel och låg;
  • flytta snapdragon från behållaren till hålet;
  • fylla plantor med jord, stampa;
  • riklig vattning;
  • mulching ytan med torv.

Med rätt temperaturförhållanden kan du uppnå snabb rotning av växten och vänta på att snapdragonen ska blomma i mitten av sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att odla denna vackra blomma kräver inte komplexa manipulationer. Odlingstekniken innehåller de enklaste förfarandena: vattning, utfodring, avlägsnande av vissna skott, skydd mot skadedjur . Noggrann och regelbunden lossning av jorden, mulching av jorden för att förhindra ogräs och torka ut hjälper till att odla friska växter.

Höga sorter som kräver särskild uppmärksamhet används för skärning. Det är omedelbart nödvändigt att odla rikliga sorter i speciella hängande behållare. Dvärgformer kan odlas i behållare och dekorera terrasser och balkonger med dem.

Samtidigt är de agrotekniska åtgärder som krävs för alla arter ungefär desamma. Höga sorter kan bara kräva en extra strumpeband till stödet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Snapdragon behöver det inte ofta. En vuxen växt behöver extra fukt uteslutande under en torktid. Vattning görs i detta fall på kvällen. Det är värt att uppmärksamma det faktum att efter tillsats av fukt måste jorden lossas ordentligt, bli av med ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Den första överdressningen görs omedelbart innan du lägger snapdragon. I framtiden måste gödningsmedel appliceras enligt följande schema:

  • efter rotning introduceras organiskt material och nitroammophoska;
  • under perioden med knoppbildning används en blandning av superfosfat, urea, kaliumsulfat (25 g per 10 l).

Tidig applicering av gödningsmedel till jorden möjliggör riklig blomning och hjälper växten att växa och utvecklas korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård under och efter blomningen

Den huvudsakliga vården för snapdragons under blomningen är att ta bort pilarna som kulorna utvecklas på. Om detta inte görs kommer blomningstiden att reduceras avsevärt . Vid skärning, ta bort pilen under den lägsta blomman. Då kommer växten att ge nya skott och blomplåtar.

Blomningsperioden varar länge vid snapdragon, innan höstens frost börjar. Om växten planteras som en flerårig, skärs den i oktober nästan till roten och lämnar inte mer än 5-8 cm i längd över marken . Skotten som återstår ovanför ytan är täckta med torv blandat med sågspån, täckt med torra löv.

En årlig snapdragon måste ta bort vissnade knoppar och blomställningar under hela blomperioden för att förhindra självsådd . Så snart alla blommor på pilen bleknar måste den klippas av helt. På hösten grävs resterna av växten upp och bränns, jorden grävs upp till spadebajonettens djup.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur och när ska man samla frön?

I söder mognar fröken av sig själv. Det är viktigt att tänka på att de samlas in tidigast i oktober . Insamlingen av snapdragonfrön i centrala Ryssland utförs i skedet av ofullständig mognad. Fröskalor mognar i ett varmt, välventilerat rum.

Du måste samla plantmaterial i en ogenomskinlig papperspåse. Så snart frukterna i botten av peduncle mognar, skärs dess övre del och en påse läggs på den återstående "panicle" och lindas i den nedre delen med tråd . Därefter trimmas pilen under paketets kant.

Det beredda fröet suspenderas i ett varmt, torrt klimat. När fröna är fullt mogna hälls de i en påse och kan förvaras på vanligt sätt.

Det rekommenderas att skicka fröna i torra kartonger innan de planteras. De lagras på en sval plats på vintern vid en temperatur som inte är högre än +5 grader. Det är viktigt att plantmaterialet inte utsätts för fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

De främsta farokällorna för antirinum i trädgården är dålig vård, överskott av fukt, otillräckligt ljus … Om växtens rötter har överflödats i trädgården är risken att utvecklas rotröta . Det är nödvändigt att hantera det med hjälp av förebyggande behandling av plantor med ett medel " Hom " i en koncentration av 5 ml per 1 liter vatten. För första gången vattnas växter i behållare. Efter att ha överförts till öppen mark återodlas jorden med användning av koncentratet i samma volym på en yta på 10 m2.

När hög luftfuktighet upprättas på sommaren i kombination med lägre temperaturer kan växten påverkas rost . Det kan kännas igen av utseendet på röda fläckar på bladens yta. Om åtgärder inte vidtas i tid kan växten dö och infektera andra plantor. Redan drabbade delar av skotten måste klippas av och förstöras. De återstående planteringarna bearbetas Bordeauxvätska i en koncentration av 1% eller preparat med fungicid verkan , för förebyggande användning kolloidalt svavel.

Utseendet på bladen av grå fläckar med en gul kant indikerar en lesion med septoria. Denna infektionssjukdom infekterar växter när det är varmt och fuktigt. Som kontrollåtgärder behandlas skott med Fundazol, Skor och andra fungicider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snapdragon i trädgården attackeras av ett antal skadedjur. Bland de farligaste av dem är - avokadoskala insekt, rotmasknematod, skopa, bladlöss . Försumma inte dess saftiga blommor och blad och sniglar, som bokstavligen fyller trädgården i blött väder. Dessa skadedjur måste samlas in för hand.

Processen att behandla snapdragon från insekter måste åtföljas av avlägsnande av de drabbade skotten. De beskärs och bränns för att skydda grannväxter. Med en nematod rekommenderas att gräva upp rhizomen och förstöra den tillsammans med parasiterna . Buskar och jordens yta behandlas med insekticida preparat.

Rekommenderad: