Columney (53 Bilder): Beskrivning Och Skötsel Av En Blomma Hemma. "Carnival" Och Andra Växtsorter. Columnea Uppfödningsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Columney (53 Bilder): Beskrivning Och Skötsel Av En Blomma Hemma. "Carnival" Och Andra Växtsorter. Columnea Uppfödningsmetoder

Video: Columney (53 Bilder): Beskrivning Och Skötsel Av En Blomma Hemma.
Video: Sommarblommor 2024, Maj
Columney (53 Bilder): Beskrivning Och Skötsel Av En Blomma Hemma. "Carnival" Och Andra Växtsorter. Columnea Uppfödningsmetoder
Columney (53 Bilder): Beskrivning Och Skötsel Av En Blomma Hemma. "Carnival" Och Andra Växtsorter. Columnea Uppfödningsmetoder
Anonim

För de flesta trädgårdsmästare börjar passionen för tillämpad botanik med önskan att sätta upp en egen liten trädgård på fönsterbrädan, "som alla andra", men om en person förs med sig vill han ofta lägga till en ovanlig växt till sin samling som kan överraska gäster av alla grader. Columney är lämplig för just ett sådant fall - det här gröna husdjuret är fortfarande ganska sällsynt i vårt land, men när det gäller originaliteten i sitt utseende kommer det definitivt inte att bli obemärkt.

Bild
Bild

Beskrivning

Columnea är faktiskt inte en art, utan cirka 200, eftersom det är ett släkte av Gesneriev -familjen. Sådana växters hemland är de täta djunglerna i Central- och Sydamerika, så du bör inte bli förvånad över att kolumnen är både flerårig och vintergrön. Av denna anledning bör du inte förvänta dig att odla en sådan växt på gatan - det här är en rent inomhusblomma som behöver värme året runt. Det är också värt att nämna att detta är en liana, det vill säga den behöver ett stöd, i form av vilken någon annan växt dyker upp i naturen.

Bild
Bild

Samtidigt är hon ingen parasit - hon behöver bara stöd från sin granne, hon tar inte näringsämnen från honom.

Hemma är det sällan möjligt att plantera ett fullvärdigt träd specifikt för att en kolumn ska krulla längs det, därför används denna vinstock vanligtvis som en ampelös växt. Denna term betyder att blomman planteras i en kruka eller krukor, upphängd ganska högt, medan skotten på själva vinstocken inte rusar upp, utan tvärtom faller ner i en våg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Columnea -grenar skiljer sig inte åt särskilt stabilitet; i avsaknad av stöd för att växa upp hänger de och hänger nästan fritt. Varje liana är tätt täckt med små blad, vars form liknar ett ägg med en lätt avsmalnande i slutet. Beroende på art kan bladen på columnea antingen vara nakna eller täckta med en kort fluff.

Bild
Bild

Hemma är att odla en columnea motiverad av dess blommors skönhet . Skönheten i dem ligger i det faktum att de sticker ut i mycket ljusa toner från vitt till rött till gult och orange. Blommans form påminner något om ett långsträckt rör.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom huvudsyftet med att odla en sådan växt är just blommor, bör den uppskattade blomningstiden också noteras. I de flesta arter och sorter förekommer det antingen på vintern eller i början av våren, det vill säga exakt när den inhemska naturen inte njuter av ljusa färger. Samtidigt skriver experter att för den omsorgsfulla vården av columnea kan han belöna den hårt arbetande trädgårdsmästaren med en andra blomning, som infaller på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt kan du fuska - det finns sorter som kan njuta av sina blommor året runt.

Typer och sorter

Även om mångfalden hos denna vinstock är enorm, är de flesta av de 200 namnen faktiskt rena vilda växter. Endast en relativt liten andel arter har rotat sig i rabatter och blomkrukor, och uppfödare har ännu inte riktat all sin uppmärksamhet på kolum. Ändå finns det fortfarande ett visst val bland sorterna av denna växt, därför kommer vi kort att överväga de mest kända arterna och sorterna.

" Krakatoa "fick sitt namn för att hedra den berömda indonesiska vulkanen - författaren till denna hybrid ansåg att skuggan av blommorna på en sådan vinstock är mycket lik skuggan av den nyligen utbrända glödande lavan. Det är en sådan columnea som anses vara den mest populära sorten av detta släkt i Ryssland; den skapades speciellt på grundval av Banks columnea för hemuppfödning.

Trädgårdsmästare gillar denna växt inte bara för blommornas ljushet, utan också för deras storlek - längden på ett prov kan nå 12 cm.

Bild
Bild

" Karneval " Det är svårt att förväxla med den tidigare sorten, om bara för att färgerna på blommorna här redan är helt olika - de är eftertryckligt gula, även om kanten är röd. I sig själva ser sådana blommor lite mindre imponerande ut, men i kombination med typiska röda kolumner kan de ge en rikedom av blommor som vårt land saknar på vintern.

Bild
Bild

Columbus Sheydian det är vackert inte bara med blommor, utan också med blad, vars gröna är skuren med vinröda, nästan bruna ådror. Blommorna själva sticker också ut mot den allmänna bakgrunden med en något ovanlig kombination av nyanser - på ytan blir gul gradvis samma burgunder.

Bild
Bild

Tidig fågel fick sitt namn för en relativt tidig (i jämförelse med andra arter och sorter) blomning. Denna sort är mycket bra för sin färgkontrast, eftersom kronbladen själva, i det här fallet, är ljusröda, det intilliggande blomröret är redan gult, men bladen sticker ut med nästan den ljusaste gröna tonen bland alla andra inhemska columbus.

Sofistikationen av en sådan grön dekoration läggs också till av att blommorna är stora och bladen har en glänsande blank yta.

Bild
Bild

" Aladdins lampa " - en artificiellt skapad sort, ett av de viktigaste kraven vid utvecklingen var skapandet av en opretentiös hemväxt. Bladen på en sådan columnea har en djupgrön nyans, som gränsar till bruna toner. Blommorna kännetecknas av en saftig rödorange ton.

Bild
Bild

Med stort intresse kan du odla flera dussin fler sorter uppfödda från flera vilda arter. Om du vill ha mer variation från columnea, var särskilt uppmärksam på sorterna KT-Tatyana, Apollo, Beta, Bonfire och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Det är inte så svårt att rota en columnea, särskilt eftersom den vanligtvis säljs i butiker redan i en kruka. En annan sak är att växten efter köpet rekommenderas att transplanteras utan dröjsmål.

Bild
Bild

Roten till denna vinstock är relativt liten, men mycket känslig, därför bör den hanteras mycket försiktigt. Ett medelstort kärl är tillräckligt för en ung växt, medan djupa krukor inte är vettiga - rhizomen i detta tropiska mirakel går fortfarande inte djupt in i djupet. En förutsättning för behållaren är närvaron av dräneringshål i botten.

Bild
Bild

Fartygets nedre del ska vara upptagen av ett fast lager av dräneringsmaterial, oavsett - det kan vara trasigt tegel och andra liknande material som inte bidrar till ackumulering av fukt. Om du är en förespråkare för att köpa en färdig jordblandning, var intresserad av produkten för semi-epifytter, men många trädgårdsmästare”skördar” själva underlaget . Andelen är följande: de tar 4 delar torv- och lövmark, samt 2 delar torv och bara en - en blandning av tre komponenter på en gång, som inkluderar kol, sphagnum och enkel sand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Eftersom kolumnens rötter är mycket tunna och sköra, utförs transplantationen med överföringsmetoden - försök inte skaka av eller rengöra rötterna från marken, flytta bara växten till en ny plats direkt med en jordklump.

Bild
Bild

Lyckligtvis kräver vinstocken inte frekventa transplantationer - ett sådant behov uppstår bara om växten har vuxit och tydligt har vuxit ur sin nuvarande kruka.

Vårdregler

Det är allmänt accepterat att det är relativt lätt att ta hand om en kolumn hemma, eftersom de flesta vinstockar är ogräs, och de, som du vet, är redo att växa var som helst och under alla förhållanden, inte så mycket på grund av något, men trots av det. En annan sak är att de typiska förhållandena för en inhemsk lägenhet fortfarande osannolikt kommer att likna klimatet och atmosfären i den tropiska djungeln, så åtminstone minimala steg måste tas mot liana. Men det är verkligen inget komplicerat med det.

Bild
Bild

Den första punkten är att välja rätt plats . Som det passar en sydlig invånare älskar kolumneya starkt ljus, men på grund av detta, att hon i naturen gömmer sig i skuggan av träd, bör detta ljus spridas. En ung växt placeras vanligtvis direkt på fönsterbrädan, för en vuxen tar de redan en krukor nära den, men i båda fallen ska sidan vara öster eller väster, eftersom det inte kommer att finnas tillräckligt med ljus på norra sidan av världen, och du kan bränna bladen i söder.

Med tanke på att de flesta växter behöver starkt ljus för normal blomning, och kolumneya blommar exakt när dagsljuset i vårt land är särskilt kort, var beredd att förse din trädgård med lysrör.

Bild
Bild

Denna växt gillar verkligen inte ett drag, även om det verkar varmt för oss. I de flesta fall reagerar vinstocken på den på samma sätt som vid en plötslig temperaturförändring - den släpper helt enkelt bladen. Av denna anledning är det oönskat att ta ut kolumnen antingen på gatan eller på balkongen, även på sommaren.

Liksom många andra tropiska växter som är infödda i djungeln, är denna vinstock inte alls utformad för den brännande sommarvärmen .… På våren och sommaren är den vanligaste temperaturen mellan 23 och 27 grader Celsius. Lyckligtvis klarar anläggningen en liten temperaturökning, men med ett tillstånd: fuktigheten bör då också stiga. På vintern behöver kolumnen alls svalka, en blygsam 16-18 grader kommer att vara bekväm för henne, vilket bidrar till bildandet av njurar.

Bild
Bild

Ett visst problem är att kolumnen kommer från fuktiga ekvatorialskogar, därför är den normala luftfuktigheten för den bra 80-90%. Det är svårt att ge sådan luftfuktighet i hela lägenheten, och trädgårdsmästaren själv skulle knappast vilja ha sådana förhållanden, därför skapas sådana förhållanden bara för själva växten. Var beredd att spruta det så ofta som möjligt . Erfarna personer rekommenderar också att använda en befuktningsbricka - för detta fylls behållaren med stora stenar och fylls med vatten så att den inte täcker dräneringsskiktet.

Bild
Bild

Kom ihåg att "enligt instruktionerna" bör krukans botten med blomman inte komma i kontakt med vatten.

I rummet med kolumnen måste du också tillhandahålla luftfuktare, annars kommer torra luftmassor från alla andra delar av rummet snabbt att neutralisera alla dina ansträngningar för att återfukta anläggningen. Det enklaste sättet att föra förhållandena närmare de ekvatoriella är att helt enkelt sätta en stor öppen behållare med vatten i rummet där kolumnen växer, så att den gradvis avdunstar. Du kan gå med mer dekorativa metoder genom att köpa en speciell inomhus fontän.

Bild
Bild

Med stor uppmärksamhet på luftens luftfuktighet är vinstocken inte särskilt förtjust i riklig vattning - åtminstone rekommenderas det vanligtvis att vattna jorden bara med hjälp av en sprayflaska. Man tror att det perfekta tillståndet för jorden i ett badkar med en kolumn är konstant fuktighet, men utan vattenpölar är det omöjligt att låta jorden torka ut helt.

Observera att vatten inte samlas i en normalt organiserad kruka, men det kommer säkert att samlas i en kastrull, och eftersom fuktnivån i den senare inte bör nå botten av kärlet måste du tömma vattnet regelbundet. På vintern, när jordtorkningstakten inte är så hög på grund av den sänkta temperaturen, är det inte längre nödvändigt att vattna kolumnen så ofta.

Bild
Bild

På sommaren har växten en aktiv vegetativ period, därför i detta skede behöver regelbunden matning … För detta ändamål kan du använda butiksgödda mineralgödselmedel som är speciellt utformade för dekorativa blommande grödor. Som regel införs inte sådan "kemi" i jorden - bladen sprutas med en vattenlösning. I genomsnitt bör en liknande procedur utföras varje vecka eller halvannan. Tillsammans med bevattning, men redan i marken, kan gödningsmedel baserade på fosfater också appliceras, men här bör den koncentration som rekommenderas av tillverkaren själv minskas med fyra gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten behöver föryngra beskärning varje år ., den bästa tiden för denna procedur är ögonblicket omedelbart efter blomningens slut. Absolut alla grenar och skott faller under "distributionen", och de sjuka och torkade delarna tas bort helt, men friska bör inte sparas för mycket - en tredjedel eller till och med hälften är avskurna från varje.

Men hur mycket du än försöker kan du inte ge växten evig ungdom, och därför rekommenderas det efter 5-7 år att helt enkelt odla ett annat exemplar av vinstocken från de nya sticklingarna.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns två huvudmetoder för att odla columnea hemma - från frön och vegetativt, från sticklingar.

Växande frön det används inte så ofta, eftersom produktiviteten inte är särskilt hög - varken grobarhet eller groddarnas överlevnadshastighet utmärks av en hög nivå. Men för erfarna trädgårdsmästare är denna utmaning ett bra test av deras egna färdigheter.

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att försöka odla en kolumn från frön, hitta först breda krukor och fyll dem med en blandning av ungefär lika stora delar sand och torv. Det är bäst att plantera frö ungefär i februari-mars. Innan sådd måste jorden fuktas med en fin spray. Det är inte nödvändigt att gräva frön i jorden - de är jämnt fördelade över substratets yta och strös överst med en minsta mängd jord - som erfarna blomodlare säger "salt".

Bild
Bild

För frögroning är förutsättningar som är typiska för ett typiskt växthus nödvändiga, därför är trädgården täckt med film eller glas, diffust men tillräckligt starkt ljus och en temperatur i intervallet 23 till 25 grader över noll. Varje dag förses framtida groddar med en kort kontakt med frisk luft, medan kondens på undersidan av glaset bör avlägsnas. Vattningen utförs med samma finfördelade spruta som jorden torkar.

Bild
Bild

När grödorna spirar (och detta kommer att hända om ungefär två eller tre veckor) kan du vägra att täcka.

Övervaka groddarnas skick noggrant för att omedelbart göra ändringar i villkor som kan vara felaktiga. Många nybörjare odlar inte förstår hur viktigt det är att ge tillräckligt stark belysning, eftersom deras grödor är starkt sträckta uppåt och alla juicer går till bildandet av stammen … För att fördela krafterna jämnt inuti anläggningen, intensifiera belysningen - för detta kan du köpa en speciell fytolampa . Om det inte finns några problem med plantans utveckling och han till och med kastade ut 3 eller 4 egna blad, är det dags att dyka ner det i ett separat kärl.

Bild
Bild

För dem som inte gillar att uppfinna svårigheter för sig själva när det finns enkla sätt att lösa ett problem, finns det en förökning av vinstockar med metoden sticklingar … För att skörda sticklingar väljs friska skott, var och en av dem ska ha en längd på 8 cm och ha minst 5 blad. Skärning sker vanligtvis samtidigt som man planterar frön - i slutet av vintern eller tidig vår, medan sticklingar inte skärs i reserv, utan planteras omedelbart i en blandning av perlit, torv och ett universellt substrat med ett djup av en centimeter.

Bild
Bild

Som vid frögroning skapas växthusförhållanden för de planterade sticklingarna - du kan täcka hela behållaren med dem med samma film eller glas, eller så kan du skapa ett individuellt skydd för var och en av de skurna plastflaskorna eller burkarna. Belysningen bör också spridas, och temperaturen bör ligga på nivån i ett bekvämt rum, från 21 till 24 grader över noll. Det är viktigt att inte överfukta jorden, men inte heller att låta den torka ut ., vattning utförs regelbundet vid de ögonblick som är avsedda för den dagliga luftningen av groddarna. En indikator på att vinstocken har vuxit till skalan för en oberoende växt och är redo att transplanteras i sin egen kruka är utseendet på minst två nya blad.

Bild
Bild

Observera samtidigt att jordens sammansättning för en vuxen växt bör vara mycket mer komplex än för en ung skärning.

Med de skördade sticklingarna kan du göra lite annorlunda - det är tillåtet att först rota dem i vattenmiljön. Den första dagen ska skärningen hållas i en lösning av alla rotformare, som säljs i varje trädgårdsbutik, varefter den framtida växten kan hållas i vanligt vatten.

Observera att hög luftfuktighet kan orsaka snabba sönderfall av nyligen uppkomna rötter, därför rekommenderar erfarna blomodlare att byta vatten i behållaren bokstavligen varje dag. Under sådana förhållanden bör stjälken stanna på en fönsterbräda med tillräckligt med värme och ljus tills den har väl synliga rötter - varefter det unga exemplaret kan planteras i ett permanent kärl med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Denna vinstock är en av de växter vars sjukdomar (eller snarare den enda sjukdomen) orsakas av bristande efterlevnad av vårdreglerna, även om dessa regler verkar extremt enkla. Det är inte förgäves att vi ägnade så stor uppmärksamhet åt dränering - när vi vattnade jorden grå röta kommer bara att vara en tidsfråga. Om du märker problemet i tid blir det lättare att lösa det - för detta måste du ta bort alla skadade delar av växten, behandla både snitt och mark med fungicider och naturligtvis normalisera fuktdosen så att fenomenet inte återkommer.

Bild
Bild

Om du av någon anledning har ignorerat problemet länge kan du inte klara dig utan en akut transplantation. För att göra detta avlägsnas kolumnen från kärlet och till och med rötterna skakas av från jordkoman, vilket inte görs ens med en konventionell transplantation. De skadade delarna, inklusive rötterna, tas bort, växten behandlas noggrant med ett fungicid och kärlet bör desinficeras med det om du bestämmer dig för att inte ändra det.

Det händer att rotsystemet ruttnar igenom och igenom, och då måste du klippa av mer än att lämna - i det här fallet är det vettigt att bara klippa sticklingar från den gamla växten och odla dem ytterligare.

Denna vinstock har mycket mer skadedjur än sjukdomar - det finns bladlöss, thrips och skalinsekter och spindelmider … Det är allmänt accepterat att med rätt skötsel av vinstocken bör oinbjudna gäster inte alls dyka upp. Samma bladlus, som ser ut som små grön-svarta buggar, är tydligt synlig på bladens yta, så att du snabbt kan svara på dess utseende. En spindelkvalster bestäms av närvaron av en spindelväv på en växt, eftersom spindlarna själva vanligtvis inte är intresserade av liana. Skeden är lätt att känna igen genom sitt karakteristiska skal, men konsekvenserna av deras aktivitet är mer slående - karakteristiska tuberkler på stjälkarna i mörka färger. Thrips kallas långsträckta buggar i bruna och svarta toner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett fiendens namn reagerar kolumnea med långsam tillväxt och förtryck av lövverk - vridning, gulning och faller av. Problemet löses med hjälp av de flesta kända insekticiderna, men var beredd på att framgång inte alltid kommer efter den första behandlingen. Kom ihåg att "kemi" kan skada växten, så läs instruktionerna.

Rekommenderad: