Coleus Blume (25 Bilder): Beskrivning Av Coleus "Fun" Och "Evening Dawn", "Orange" Och "Fiveway", "Coral Sunrise" Och Andra Växtso

Innehållsförteckning:

Video: Coleus Blume (25 Bilder): Beskrivning Av Coleus "Fun" Och "Evening Dawn", "Orange" Och "Fiveway", "Coral Sunrise" Och Andra Växtso

Video: Coleus Blume (25 Bilder): Beskrivning Av Coleus
Video: Колеус (54 фото) пестрое растение для украшения дома и сада 2024, Maj
Coleus Blume (25 Bilder): Beskrivning Av Coleus "Fun" Och "Evening Dawn", "Orange" Och "Fiveway", "Coral Sunrise" Och Andra Växtso
Coleus Blume (25 Bilder): Beskrivning Av Coleus "Fun" Och "Evening Dawn", "Orange" Och "Fiveway", "Coral Sunrise" Och Andra Växtso
Anonim

Coleus är den typ av växt som kännetecknas av skönhet, snabb tillväxt, uthållighet och enkel vård. Coleus Blume, som är en hybrid som presenteras i olika former och sorter, har fått stor spridning och erkännande.

Bild
Bild

Särdrag

Coleus Blume är en representant för ljusa prydnadsväxter, vars huvudsakliga drag är bladens estetiska värde, inte blommor . Växtens lövverk kännetecknas av flätig, det är målat i olika färgnyanser. Denna representant anses inomhusboende, men kan må bra i trädgården.

Den fleråriga växten är klassad som klarblommig och labial, den har en köttig stam som blir träig med tiden. På höjden kan Blume Coleus nå 0, 1-0, 8 meter. Blommans dimensioner påverkas av särdragen i att ta hand om den. Varje sort har en annan lövform, som kan vara långsträckt, oval, trådig och ha taggiga kanter. Färgen på buskens lövverk är annorlunda, den är brun, röd-vinröd, smutsig orange och till och med nästan svart.

Buskens blomningstid faller under vår-sommarperioden, då visas lila-lila små blommor på Coleus, med en tvåläppig krans och en spikformad blomställning. Bland folket kallas Blume också för nässlor, tack vare lövverkets karaktäristiska form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Tack vare ansträngningarna från växtförädlare har Coleus Blume ett stort antal sorter, som representeras av både buskar och örtväxter. Bland de framstående företrädarna för anläggningen, åtminstone 10 sorter av sorter som är särskilt populära bland trädgårdsmästare.

" Roligt ". Denna coleus är enårig, den kan bli upp till 25 cm. Formen på plantans löv är ganska ovanlig, så arten är populär bland blomsterodlare.

Växten kännetecknas av kompakthet, snabb bildning av en buske, ljusstyrka på lövverk med dissekerade spetsar.

Bild
Bild

" Evening Dawn ". Denna dekorativa buske efterfrågas inte bara som en inomhusblomma, utan också som en trädgårdsväxt. Det odlas helt enkelt med hjälp av frön, så även en nybörjare kan köpa en sådan coleus. Från andra sorter kännetecknas "Evening Zaryu" av en brokig papegojefärgning, flätig konsistens och en mängd olika bladformer.

Bladen brinner inte ut under påverkan av solljus, de behåller sin färg länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Orange " är en flerårig prydnadsväxt som kan odlas som ettårig i trädgården eller som en husblomma. Beskrivningen indikerar att denna representant kännetecknas av kompakthet. Orange löv har snidade kanter och en tvåfärgad färg - de är terrakotta med en gul kant. Detta är en termofil växt, den gillar inte skugga och överflödig fukt. Den fleråriga har funnit sin tillämpning i landskapsarkitektur rabatter och kanter.

Växten ser vacker ut i en blomsterträdgård, på en balkong och i en behållare på en fönsterbräda inomhus.

Bild
Bild

" Fiveway " Är en dekorativ lövande flerårig. Coleus av denna typ används inte bara som en inomhusblomma, utan också som en dekoration av en trädgård eller rabatt. Växtens färg är varierad, medan representantens löv har snidade kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Guld " anses vara en populär typ av dekorativa coleus. Han har en intressant gulgrön färg. Växten skapar inte svårigheter att växa och ser bra ut i sammansättning med andra blommor.

Plantor planteras i marken i början av juni, en buske kan växa upp till 0,3 meter.

Bild
Bild

Coral Sunrise . Denna prydnadsväxt kännetecknas av sin nåd och förfining. Den växer till 0,3-0,35 meter. Färgen på Coleus är ganska ljus, blomman kännetecknas av flätig och en mängd olika bladformer. Lövverket är rosa, täckt med gulgröna fläckar. Bladens kant är saftig och grön.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Mosaik ". Coleus av denna art är en ovanlig och levande växt, den odlas för ljus sammetslen lövverk. Den största skillnaden mellan Mosaic och andra växter är den randiga bladfläcken. Representantens dominerande färger kan kallas grönt, grädde, rött.

Bild
Bild

" Scharlakansrött " är en flerårig växt som kännetecknas av rött lövverk med en gul kant.

Denna buske växer upp till 30 centimeter och fungerar som en utmärkt dekoration inte bara för interiören utan också för utsidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Rubin ". Denna typ av coleus är en flerårig. Det kännetecknas av en ovanlig rubinfärg på bladen, som har en gulgrön kant. Växten älskar värme.

Det används ofta för dekorativ landskapsarkitektur av rabatter och balkonger.

Bild
Bild

" Wizard Golden ". En kompakt växt, sorten kännetecknas av en höjd av 30 cm och en diameter på 25-30 cm. Repræsentantens löv är ljust och citrongult, därför är plantans namn lämpligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Coleus Blume är den typ av växt som enkelt kan odlas från frön. Du kan köpa dem i en specialaffär. Såning av Coleus bör utföras i mars .eftersom det är mycket solljus just nu. Behållaren med sått material måste placeras i en solig fönsterbräda.

Nässel sås i en platt avlång behållare, medan jorden bör fuktas. Efter sådd är det värt att täcka behållaren med folie, vilket skapar en växthuseffekt. Blomsterodlaren måste komma ihåg att avståndet mellan fröna måste vara minst 5 cm.

Det är inte värt att göra fördjupningar för varje frö, de kan spridas och strö sedan med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte finns tillräckligt med tid för reproduktion av Blume -frön kan du använda en annan metod. Reproduktion genom sticklingar utförs genom att placera växten i en kruka fylld med substrat och sedan överföra den till ett varmt rum . För att öka rotfrekvensen är det värt att använda filmtäckande behållare med sticklingar.

Färdiga sticklingar kan också läggas i ett glas vatten och vänta på att rötterna ska dyka upp. När unga Coleus är redo att rota bör den transplanteras i jord. Om du vill få en frodig plantering kan du plantera flera sticklingar i en kruka. Således får odlare en blandning av färgglada löv i en behållare.

Bild
Bild

Växande och omsorg

Innan du planterar Coleus i jorden är det nödvändigt att skapa de mest gynnsamma förutsättningarna för det. På den öppna marken bör växten planteras i april - vid denna tidpunkt finns det fortfarande ingen stark värme, men vädret är ganska varmt.

Att ta hand om ett rum Blume betyder inget komplicerat . Eftersom växten älskar bra belysning bör den ses på alla fönster, med undantag för den norra. Den korrekta belysningen avgör bladfärgens särart, liksom dvärgbuskens prakt. Brist på belysning leder till blekt lövverk och överdriven förlängning av växten.

Den optimala temperaturen för inomhusnässla är 23-25 grader Celsius.

På vintern behöver busken ytterligare belysning, samt en temperatur som inte är lägre än +17 grader.

Bild
Bild

När det är varmt ute Coleus stjälkar och blad bör inte få torka ut . Det är därför under varm sommar, förutom regelbunden och riklig vattning, är det också värt att spraya . Det är värt att notera att brist på eller överskott av fukt kan leda till att torka ut och löv faller av. På vintern ska vattningen göras en gång i veckan, men det bästa alternativet skulle vara konstant övervakning av jordens tillstånd.

Under vintermånaderna måste du mata Coleus en gång var 30: e dag. Under den varma årstiden, nämligen på våren, sommaren, hösten, är det värt att befrukta busken en gång i veckan. Nässlor behöver kväve för att växa ordentligt. Det bästa alternativet för en växt är en komplex utfodring som säljs i butiker.

För att undvika förlängning av nässlan och säkerställa dess prakt är det nödvändigt att trimma och nypa halvbusken.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots att Coleus anses vara en opretentiös växt, odlaren kan ha följande svårigheter när den odlas.

  • Ge sig på bladlöss, spindelmider , om det hittas är det värt att använda insekticider.
  • Uppkomsten bruna fläckar . Detta symptom indikerar överdriven torrhet i luften i rummet, vilket omedelbart bör elimineras.
  • Fall av det nedre lövverket och förlust av ljusstyrka i det övre indikerar brist på mineraler, så nässlor bör befruktas regelbundet.
  • Förfall av rötter Är en konsekvens av att använda jord av dålig kvalitet. För att eliminera problemet är det värt att beskära och plantera de överlevande sticklingarna.

Att växa en Coleus -blomsterhandlare kräver inte mycket ansträngning och kunskap. Med förbehåll för alla regler för vård av växten kan du bli ägare till en vacker och original blomma i en kruka eller i en trädgård.

Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du transplanterar Coleus med sticklingar nedan.

Rekommenderad: