Medinilla (35 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Reproduktionsmetoder, Sjukdomar

Innehållsförteckning:

Video: Medinilla (35 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Reproduktionsmetoder, Sjukdomar

Video: Medinilla (35 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Reproduktionsmetoder, Sjukdomar
Video: Medinilla Magnifica - Update and Flowering 2024, Maj
Medinilla (35 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Reproduktionsmetoder, Sjukdomar
Medinilla (35 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Reproduktionsmetoder, Sjukdomar
Anonim

Tropiska inomhusblommor är ovanliga växter som fördes till den europeiska delen av världen från avlägsna länder. Uppfödares långa och noggranna arbete gjorde det möjligt att anpassa ovanliga blommor till olika klimatförhållanden. Det finns ett stort antal tropiska gröna husdjur i specialaffärer. En av de mest nyckfulla blommorna som kan glädja sig med fantastiska blomställningar är medinilla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Medinilla är en inomhus tropisk blomma som tillhör familjen Melastoma. Växten är infödd på de filippinska öarna, Australien, Indien och Afrika. Under naturliga förhållanden kan plantans höjd nå cirka 2 meter.

Den nyckfulla blomman har mörka, ribbade stjälkar med få skalor, liksom stora och täta bladplattor som växer flera bitar från en nod.

Ett karakteristiskt drag hos bladen är närvaron av en central ljusven och flera längsgående vener.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomställningarna som bildas i slutet av våren är de mest attraktiva. Blommor i form av druvklasar bildas i axlarna på de övre skotten. Långa pediklar sjunker under den centrala stammen. Flerfärgade borstar består av corollas i form av klockor eller små rör, nära vilka känsliga skivor bildas. Blommornas färg kan vara antingen rosa eller lila. Långa ståndare med vackra ståndare finns inne i gropen.

Efter att blomstjälkarna vissnat bildas bär på deras plats i form av långsträckta päron, inuti vilka det finns ett stort antal små frön . Medinillafröet är täckt med brun hud och har en triangulär form. En växts grenade rotsystem består av äventyrliga rötter som inte har en central rot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Denna tropiska växt i naturlig natur har mer än 350 sorter. Alla arter har inte anpassat sig i den europeiska klimatzonen. Inhemska uppfödare identifierar flera av de mest populära typerna av medinilla.

Magnifik (magnifica, vacker)

En vintergrön buske, vars höjd i naturen kan överstiga 150 cm. Hemorten för denna sort är de filippinska öarna och Indonesiens territorium.

Storleken på den mörkgröna bladplattan överstiger 25 cm . Raka och köttiga grenar växer från fjällande internoder. Den maximala längden på en blomställning kan vara 30 cm. Skivorna runt de små klockorna är blekrosa. Växten föredrar ett klimat som liknar ett tropiskt.

Bild
Bild

Denna art har flera populära sorter

  • " Ljuva livet " - en växt med ljusrosa blomställningar, runt vilka du kan se flera tunna skivor.
  • " Trizor " - en ovanlig sort som saknar bladblad och blomställningar med konformade kronblad har en blå nyans.
  • " Vit " - en vacker sort, har röda blomställningar och korta bladblad.
  • " Flamenco " - mycket dekorativ sort, bildar rika rosa blomställningar. Den maximala blomhöjden i den naturliga naturen når 50 cm och storleken på en pensel är 30 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ådrad

Delvis epifytiska arter, som har en tunn skott i form av rör täckta med fjäll. Formen på de gröna bladen är oval med skarpa kanter, maxlängden är 25 cm. Det finns 7 ådror på ovansidan av plåtplattan. Färgen på de rörformiga blommorna är vit.

Bild
Bild

Cuming

Lågt utseende, kännetecknat av äggformade blad med en nedsänkt yta. Bladplattans längd är 30 cm. Den rosa kronans storlek är cirka 6 cm.

Bild
Bild

Javanika

En opretentiös utsikt som känns bekväm i den europeiska klimatzonen. Bladplattan är grön och oval i formen. Ett karakteristiskt drag är frånvaron av skottblad och närvaron av djuplila blommor.

Bild
Bild

För hemodling rekommenderar biologer att uppmärksamma medinilla sedum . Denna art är avsedd för odling i terrarier och florarier. Växten är liten i storlek och stjälkens maximala längd överstiger inte 17 cm. Bladbladet är slätt och läderartat. I varje sinus bildas rosa blommor med en längd av högst 15 mm. Ett karakteristiskt drag är frånvaron av skottblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

En vacker men finurlig växt behöver särskild uppmärksamhet. För att en blomma ska växa och utvecklas är det nödvändigt att skapa en bekväm temperaturregim och en gynnsam luftfuktighet.

Belysning

Medinilla föredrar rum med bra belysning. Erfarna blomsterodlare rekommenderar att krukor placeras på fönsterbrädorna med fönster mot väster eller öster.

På hösten och vintern måste konstgjorda ljuskällor användas.

På sommaren är det strängt förbjudet att placera en krukväxt i direkt solljus, vars ultravioletta strålning kan leda till utveckling av sjukdomar och ibland till och med ett husdjurs död.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Den mest bekväma temperaturen på sommaren är + 25 grader. På vintern ska lufttemperaturen inte vara lägre än +18 grader. En förändring i temperaturregimen och dess skarpa fluktuationer kan provocera en tropisk blommas död.

Växten behöver en hög fuktnivå . För att behålla det på sommaren är det nödvändigt att regelbundet spruta bladplattorna och också placera vaser med vatten nära krukan. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt ett grönt husdjur på vintern, när värmesystemet fungerar och luftfuktigheten i rummet minskas avsevärt. Om växten förlorar sin attraktivitet och tappar sina löv bör luftfuktigheten inomhus ökas.

Blomman reagerar positivt på regelbunden torkning av bladplattan med en fuktig svamp, samt periodisk tvättning av lövverk och stjälkar med en dusch.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning och utfodring

Under bildandet av knoppar behöver blomman konstant fuktning av jorden. Under blomningen måste vattnets intensitet minskas, och under vilande perioden kan jorden fuktas först efter att jorden har torkat helt. För bevattning är det nödvändigt att använda sedimenterat vatten vid rumstemperatur, som innehåller en minsta mängd salter av tungmetaller, klor och kalk.

Mineralgödsel kan appliceras från vår till mitten av hösten

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantation och beskärning

Uppfödare rekommenderar att man transplanterar en vuxen växt inte mer än en gång vart tredje år. Denna procedur måste utföras tidigt på våren, när växten ännu inte har börjat bilda knoppar.

För plantering är det nödvändigt att skaffa lös och lätt jord, som är berikad med en stor mängd näringsämnen . När du gör din egen jordblandning bör du kombinera torv och lövjord med torv, humus och sand i lika stora proportioner.

För att öka andningsförmågan rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att lägga till en liten mängd hackad bark till blandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du rotar en blomma i en ny kruka är det viktigt att rensa den gamla jordens rötter och ta bort torra och skadade rötter. En förutsättning för plantering är närvaron av ett tjockt dräneringsskikt, vilket förhindrar utveckling av rotröta.

Den tropiska växten reagerar positivt på sanitär och formativ beskärning . Dessa manipulationer kan utföras efter slutet av blomperioden. Att ta bort toppen av stjälkarna kommer att stimulera tillväxten av sidoskott och leda till en betydande ökning av grön massa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oerfaren trädgårdsmästare när de odlar medinilla kan möta ett antal svårigheter som kommer att framkalla följande problem:

  • låg fuktnivå - minskning och vridning av arkplattan;
  • frekventa ändringar i plats och drag - fallande blommor och grön massa;
  • otillräcklig belysning - bildandet av ett litet antal färger eller deras fullständiga frånvaro;
  • direkt solljus - bildandet av ljusfläckar;
  • riklig jordfuktighet och stillastående vatten - utseendet av rotröta och lövskada.
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Medinilla är en mycket nyckfull blomma som inte lämpar sig bra för reproduktion, så det blir svårt för oerfarna odlare att odla en ny växt på egen hand. Uppfödare skiljer två sätt att reproducera en blomma:

  • sticklingar;
  • frön.

För att få en ung växt genom att rota sticklingar är det nödvändigt i början av vintern eller på våren att klippa av små skott från moderbusken, som bör ha minst två noder, och lägg dem i en behållare med vatten eller i en teknisk behållare med våt torv. På grund av den låga andelen rootlets rekommenderar experter att man lägger till en rottillväxtstimulator i vattnet. När rötterna dyker upp är det nödvändigt att rota processerna och se till att nypa den övre delen. Denna manipulation kommer att stimulera tillväxten av laterala skott.

Bild
Bild

Om du har färskt frö kan du försöka odla en ung planta från frö hemma . Plantera färska frön på senvintern eller våren i en liten behållare fylld med gräs och sand. Frömaterial sprids på markytan och fuktas rikligt med en sprayflaska. För att öka grobarheten, täck behållaren med plastfolie och placera grytan på ett väl upplyst och varmt ställe. Först efter utseendet på 3 nya plåtar kan en plockning utföras.

Bild
Bild

Sjukdomar

Innan du köper en växt måste nybörjare trädgårdsmästare ta hänsyn till den höga graden av medinilla. Bland de farligaste skadedjuren skiljer botanikerna följande insekter:

  • mjölkfisk;
  • spindelkvalster;
  • bladlus;
  • skydda.

Förekomsten av vit blomma på bladplattan, liksom den gradvisa vissningen av blomman, indikerar utseendet av en mjölkfisk. För att bota en växt är det nödvändigt att behandla den med speciella kemikalier.

Om gula fläckar och tunna spindelvävstrådar hittas, vilket indikerar förekomsten av en spindelkvalster, tvätta alla löv med tvålvatten och torka dem sedan med medicinsk alkohol. Om denna manipulation inte ger önskat resultat är det nödvändigt att applicera insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladlöss är en av de farligaste skadedjur som bildar kolonier på bladets undersida. Insekten leder till lockning av bladen, utseendet på en klibbig plack och därefter till blommans vissnande. För att lösa detta problem är det nödvändigt att behandla medinilla med läkemedel där den huvudsakliga aktiva ingrediensen är permetrin.

Det mest märkbara skadedjuret som kan hittas vid den visuella inspektionen av växten är skalinsekten . Du kan bli av med denna insekt endast med hjälp av speciella kemikalier.

Bland de farligaste sjukdomarna noterar biologer grå botrytis, som, när en växt skadas, framkallar mörka fläckar. Innan du behandlar en blomma med preparat med en foundation måste alla drabbade områden klippas av och kasseras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Medinilla är en av de mest nyckfulla tropiska växterna, vars odling kommer att kräva mycket kunskap, ansträngning och tid. Många nybörjare trädgårdsmästare uppmärksammar inte medinilla tillräckligt och är besvikna över den långa frånvaron av blommor.

Endast en hälsosam och stark växt, för vilken de mest bekväma förhållandena har skapats, kommer att kunna glädja sina ägare med ljus och massiv blomning.

Rekommenderad: