Avsnitt (63 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Avsnittet Tiger Stripe And Rose Garden, Temiscaming Och Andra Sorter. Reproduktionsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Avsnitt (63 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Avsnittet Tiger Stripe And Rose Garden, Temiscaming Och Andra Sorter. Reproduktionsmetoder

Video: Avsnitt (63 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Avsnittet Tiger Stripe And Rose Garden, Temiscaming Och Andra Sorter. Reproduktionsmetoder
Video: "Fantastiskt att få visa en annan bild av Mellanöstern" - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Avsnitt (63 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Avsnittet Tiger Stripe And Rose Garden, Temiscaming Och Andra Sorter. Reproduktionsmetoder
Avsnitt (63 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Avsnittet Tiger Stripe And Rose Garden, Temiscaming Och Andra Sorter. Reproduktionsmetoder
Anonim

Episia är en fantastisk örtartad flerårig som kan bli en värdig och mest anmärkningsvärd dekoration i alla hem. Den ursprungliga färgen på bladen på denna växt och de små men mycket vackra blommorna ger avsnittet en imponerande dekorativ effekt. Det exotiska ursprunget för denna representant för Gesneriev -familjen dikterar dock specifika vårdregler, som måste följas av varje blomsterhandlare som bestämmer sig för att odla en så vackert blommande perenn hemma. Hur tar man hand om ett avsnitt och vad bör man tänka på när man odlar det? Låt oss försöka lista ut det.

Bild
Bild

Beskrivning

Trots att den exotiska naturliga livsmiljön är de tropiska skogarna i Syd- och Centralamerika, tar avsnittet lätt rot under inomhusförhållandena. Bland dess karakteristiska fördelar noterar blomsterhandlare snabb tillväxt och utveckling, liksom en lång och mycket attraktiv blomning.

Bild
Bild

Växten har ett fibröst rotsystem, graciösa krypskott och långsträckta stoloner, på vilka kompakta rosetter bildas. Avsnittets speciella charm ges av dess ovanliga flätiga löv med rätt rundad form . Ett outplånligt intryck görs av lövfärgen, som kan ha en ljusgrön, chokladbrun, silver, rosa och till och med hallonlila nyans. Många typer av avsnitt har löv inte bara med en originalfärg, utan också med ett invecklat mönster. Denna funktion gör växten otroligt vacker även i avsaknad av blommor.

Bild
Bild

I deras naturliga livsmiljö gör den intensiva tillväxten av skott och den aktiva bildningen av nya rosetter att avsnittet snabbt kan utveckla områden som täcker marken med en fast matta. I växter inomhus odlas denna exotiska oftast i form av en riklig form . I unga växter rusar stjälkarna först uppåt, men med tiden börjar de krypa och bildar många sidoskott. Medelängden på skotten varierar mellan 60-70 centimeter.

Bild
Bild

Under blomningsperioden bildar denna blommande perenna små och i regel enkla trattformade blommor . Trots sin blygsamma storlek (upp till 3 centimeter i längd och 1,5 centimeter i diameter) ser blommorna i avsnittet mycket imponerande ut, kontrasterar mot lövverkets ovanliga färg. Blommornas färg beror på växternas art och hybridegenskaper. Den kan vara mjölkvit, guldgul, ljusblå, karmineröd, lila rosa, lila, blek lavendel. Det finns också hybrider med tvåfärgade blommor.

Bild
Bild

Avsnittet blommar länge. Under gynnsamma villkor för frihetsberövande kan dess varaktighet vara flera månader. Knopparnas öppning sker gradvis, vilket gör att blomningen verkar kontinuerlig.

Tillhör familjen Gesneriaceae, denna växt är en nära släkting till sådana blommande perenner som:

  • saintpaulia;
  • streptokarpus;
  • färgschema;
  • eschinantus;
  • gloxinia.
Bild
Bild

De nära anläggningarna mellan dessa anläggningar förklarar till stor del likheten mellan deras krav på underhålls- och vårdvillkor. Alla föredrar värme, diffus och mjuk belysning, något ökad luftfuktighet och frånvaro av drag.

Bild
Bild

Typer och populära sorter

Hittills har uppfödare från olika länder utvecklat många hybridformer av episoder, som var och en är unik på sitt sätt. Samtidigt tappar arter av släktet Episcia, som är typiska invånare i tropikerna i Mexiko, Brasilien och Antillerna, inte sin popularitet inom växter inomhus.

Bild
Bild

Episcia koppar (koppar-röd) eller Episcia cupreata - en av de mest kända "rena" arterna, som har vunnit den uppriktiga kärleken bland fans av exotisk flora. Denna växt används fortfarande i avelsarbete, där den fungerar som källmaterial för att skapa nya intressanta sorter.

Bild
Bild

Ett kännetecken för denna exotiska är dess mörka lövverk med en kopparröd nyans och ett ljusgrönt mönster. Under blomningsperioden bildar några enstaka blommor av ljus röd färg med en gyllengul kärna.

Krypande avsnitt - en örtartad flerårig infödd till länderna i Central- och Sydamerika. Växten är anmärkningsvärd för sina långa och krypande skott, täckta med pubescent olivgrönt lövverk med mörkröd eller mörkbrun kant. Från mitten av sommaren till början av hösten bildar exot enstaka, små, röda blommor. I sin naturliga livsmiljö kan denna växt fläta trädstammar som lätt klamrar fast vid dem med långa stjälkar.

Bild
Bild

Avsnitt lila Är en annan originalrepresentant för den tropiska floran, som har vunnit stor popularitet bland blomsterodlare runt om i världen. Denna art kännetecknas av snidade, pubescenta lövverk av en mörk smaragdton med ljusgröna ränder som pryder mitten. Denna exotiska får en speciell dekorativ effekt under blomningen, när den är täckt med några lila-lila blommor.

Bild
Bild

Punktavsnitt eller Episcia punctata - en ganska sällsynt art, som främst finns i dess naturliga livsmiljö. Den exotiska skönheten hos denna växt betonas inte bara av det täta rika gröna bladverket, utan också av de ovanliga trattformade blommorna med vit färg med tjocka lila fläckar.

Bild
Bild

Tiger Stripe avsnitt Är en populär representant för hemgröna samlingar, uppskattad för sin fantastiska dekorativitet. Växten har pubescenta äggformade blad av en mörk smaragdfärg med många ljusgröna eller gråolivårer. Under blomningen är den täckt med enstaka små blommor av rödfärgad färg med en gul kärna. Med rätt bildning bildar den en kompakt och frodig buske, men den kan anta både kaskad och riklig form.

Bild
Bild

Avsnitt akvarell - en hel grupp representanter för Gesnerievye -familjen, som är mycket populära bland blomsterodlare. Ett karakteristiskt drag hos dessa växter är den ovanliga färgen på bladen, som domineras av suddig korallrosa, persika, grädde och känsliga smaragdtoner. Den ursprungliga färgen på lövverket liknar konstnärens godtyckliga penseldrag, varför dessa avsnitt fick sitt namn.

Bild
Bild

" Ros trädgård " - ett mycket spektakulärt avsnitt, anmärkningsvärt för lövverkets invecklade färg. Bladen har en vanlig elliptisk form med en något spetsig spets. Bladets framsida är smaragdgrön med en silverfärgad olivrand i mitten och en rödröd dammning längs kanterna. Ett slående drag hos bladen är en pärlglansglans. Blommorna är ensamma, skarlet eller saftiga apelsin med en guldgul kärna.

Bild
Bild

Avsnitt Temiscaming - en elegant inomhusperenn, älskad av blomsterodlare för sitt täta olivgröna lövverk med en silverfärgad glans. Oftast odlas den som en ampel- eller halvampelväxt. Under blomningsperioden bildas små enstaka blommor med en eldröd nyans.

Bild
Bild

" Sea Foam", eller Sea Foam - sortbeskrivning, kännetecknas av sin stora storlek och imponerande dekorativa effekt. Tack vare bladens ursprungliga färg ser växten bra ut både under blomningen och under viloläget. Stora blad i den centrala delen är målade i en blek olivfärg, som smidigt förvandlas till en tät rubin vid kanterna. En speciell charm för lövverket ges av en pärlglansglans.

Bild
Bild

" Smaragd sammet " Är en lyxig sort med tätt grönt pubescent lövverk. Bladen är stora, köttiga, med ett godtyckligt mörkbrunt mönster. Under blomningen bildar några blommor av en delikat lavendelfärg med fintandade kanter. Anläggningen anses vara ganska nyckfull och reagerar smärtsamt på bristande efterlevnad av reglerna för underhåll.

Bild
Bild

" Strawberry Mist " - en spektakulär mängd episoder, som är utbredd inom inomhusodling. Växten är anmärkningsvärd inte bara för sina stora äggformade blad, utan också för sina fantastiska färger. Färgen på bladen är crimson-röd med ett ljusgrönt mönster och mörk rubinkant längs kanterna. Blommor kan vara ren ljus orange eller blandad saftig apelsin med bleka rubinstreck.

Bild
Bild

" Rosa Pantern " - en mycket dekorativ sort med stora (upp till 15 centimeter) löv. Lövverkets färg är enhetlig grön med små bronsränder eller fläckar. Blommorna är små, fembladiga, djuprosa. Växten odlas oftast som en halvampelväxt, men på grund av de långsträckta skotten kan den ta en kaskadform.

Bild
Bild

" Gepard " - en relativt ny sort av utländskt urval, med stora quiltade blad i ovanliga färger. Färgen på bladen är ört-oliv med mörka körsbärsfläckar, som smälter samman vid kanterna till en kontinuerlig enhetlig kant. Under blomningen bildar medelstora enstaka blommor med en rik orange-röd färg med en gul kärna.

Bild
Bild

" Jims kärlekshav " - en spektakulär utländsk sort som snabbt blev populär bland blomsterodlare. Ett kännetecken för denna växt är de stora elliptiska bladen av en blek eller mörkgrön färg med en spridning av mörkt vin eller kolbruna fläckar. Med god omsorg kan sorten glädja sin ägare med små men mycket vackra blommor av en orange-skarlet nyans under lång tid.

Bild
Bild

" Smörnöt " - en intressant variation av Episia, kännetecknas av sin kompakthet och snygga buskeformation. Växten är anmärkningsvärd för släta äggformade blad av en saftig grön i mitten och en ljus crimson-lila dammning runt kanterna. Ett invecklat ljusgrönt nät pryder mitten av bladen. Lövverket ser särskilt dekorativt ut på grund av den känsliga glansiga glansen.

Bild
Bild

" Blå Nilen " - ett härligt avsnitt som kan ta både halvampel och kaskad och buskeform. Denna sort kännetecknas av en tvåfärgad färg på bladen (ljusgrön i mitten med en övergång till mörk smaragd i kanterna), samt en sällsynt lila-lavendelfärg av blommor. Kärnan i blommorna är vit med ett ljust gult centrum.

Bild
Bild

" Sun Gold " - En annan populär variant av utländskt urval, som har vunnit stor popularitet bland blomsterodlare för sin ovanliga färg på blommor. Blommorna av denna sort kännetecknas av en rik saftig citronskugga med en smal eller bred vit kant. Bladen är medelstora, saftiga, quiltade. Färgen på lövverket domineras av en ljus eller mörk smaragdfärg med ett ljusgrönt retikulärt mönster.

Bild
Bild

" Pinkiscia " -en mycket dekorativ sortbeskrivning som bildar en stor rosett av grönbronsblad med silverolivårer. Buskens originalitet betonas av bladets pärlglans och långsträckta sidoskott. Blommor - medelstora, enkla, saftiga rosa färg med en gyllene kärna. I inomhusodling odlas den vanligtvis som en ampelös växt i hängande behållare eller krukor.

Bild
Bild

" Chokladsoldat" eller "Chokladsoldat " - en original kompakt variant med stora köttiga blad av ovanlig färg. Lövverket är en bronschoklad nyans med en attraktiv pärlton och ett delikat blekt olivmönster. Sorten anses vara riklig och långsiktig blomning. Under blomningsperioden bildar växten många små blommor av en delikat rödfärgad färg.

Bild
Bild

Landning

Denna exotiska växts förmåga att utvecklas och växa snabbt, liksom dess tropiska ursprung, bestämmer ett antal specifika krav för plantering och transplantering. För att denna blommande fleråriga ska utvecklas fullt ut, må bra, blomma i tid och under lång tid måste följande villkor observeras vid proceduren för att plantera den:

  • val av en lämplig kruka när det gäller volym;
  • markblandning av hög kvalitet;
  • kompetent utförande teknik.
Bild
Bild

När du väljer en lämplig kruka är det bättre att föredra inte mycket djupa, men breda behållare. Med tanke på att rötterna på denna växt är ytliga är avsnitten lämpliga för en måttligt låg och rymlig kruka.

Bild
Bild

Den optimala krukbredden anses ligga inom 20 centimeter. En kapacitet med denna diameter kommer inte att ta extra utrymme på fönsterbrädan, men samtidigt kommer det att tillåta blommans rötter att utvecklas fullt ut. Det är viktigt att se till att det finns hål i botten av grytan för att tömma överflödigt vatten.

Bild
Bild

Om ett avsnitt kräver en behållare med en mycket större diameter, är det vettigt att tänka på att dela sin buske. Denna procedur låter dig föryngra växten och samtidigt fylla på den gröna samlingen med nya exemplar.

Bild
Bild

När man planterar eller transplanterar en episod bör man uppmärksamma jordblandningens kvalitet och egenskaper. Denna exotiska föredrar ljus-, fukt- och luftgenomsläppliga blandningar med en surhet på 5, 5 pH. Avsnittet kommer att kännas tillräckligt bekvämt i en jordblandning bestående av sådana komponenter som:

  • bladmark - 2-4 delar;
  • torv - 1 del;
  • sand - 1 del.
Bild
Bild

I avsaknad av lövjord kan denna komponent ersättas med en blandning för Uzambara -fioler. För att förbättra dräneringen av jordblandningen är det tillåtet att tillsätta en liten mängd kol och sphagnumossa till den. Innan krukan fylls bör alla ingredienser i jordblandningen blandas noggrant.

Bild
Bild

Innan växten planteras placeras ett dräneringslager på botten av den nya krukan. Det rekommenderas att använda krossad expanderad lera, rena stenar eller grus som dränering. En jordblandning hälls över dräneringsskiktet, varefter en blomma försiktigt placeras i en kruka tillsammans med en jordklump på rötterna.

Bild
Bild

Efter att ha placerat växten i en kruka, hälls jorden från sidorna och komprimeras lite. Rotkragen är inte begravd under plantering. Efter proceduren måste anläggningen förses med skonsamma förhållanden för kvarhållande, vilket kommer att påskynda återhämtningsprocessen.

Bild
Bild

Vårdregler

Episoder, som är representanter för den tropiska floran, behöver särskilda förhållanden för internering. Att inte följa reglerna för att ta hand om dem är en av huvudorsakerna till dålig tillväxt, långsam utveckling och brist på blomning av dessa exotiska växter. Grova fel i avsnittens innehåll kan till och med orsaka deras död.

Bild
Bild

För att växter ska kunna utvecklas fullt ut och glädja ägaren med sitt spektakulära utseende behöver de:

  • optimal belysning;
  • god ventilation av luft i rummet;
  • stabil temperaturregim;
  • bevattningsregim som motsvarar säsongen;
  • lämplig luftfuktighet;
  • periodisk utfodring i enlighet med säsongen;
  • regelbunden formning och trimning.
Bild
Bild

Det mest bekväma för avsnitt anses vara mjukt och diffust ljus under dagen. Vissa arter och sorter av dessa växter känns bra i ljus halvskugga.

Med brist på ljus börjar stjälkarna på dessa exotiska växter sträcka sig kraftigt och lövverket börjar tunna ut . Sådana metamorfoser indikerar en kränkning av metaboliska processer i växtvävnader och som ett resultat av en minskning av deras immunitet. Dessa faktorer leder oundvikligen till en försvagning av växthälsan och deras svaga resistens mot patogener.

Bild
Bild

Ett överskott av solljus (i synnerhet direkt) är dock inte mindre skadligt för episoder. Långvarig exponering för direkt solljus under dagen är en av de faktorer som leder till en minskning av bladstorlek, missfärgning och vissning. Dessutom är direkt solljus den främsta orsaken till brännskador, som har en skadlig effekt på exotiska växters hälsa.

Bild
Bild

I sin naturliga livsmiljö är avsnitten i ständig kontakt med frisk, ren luft. När de växer hemma är de ganska krävande för god ventilation. Till exempel är rökning starkt avskräckt i rum där avsnitt odlas, eftersom dessa känsliga växter reagerar smärtsamt på rök.

Bild
Bild

Det är också viktigt att ta hänsyn till att regelbunden ventilation av rummet, som är så nödvändig för episoderna, är fylld med drag . Med tanke på att drag är skadliga för dessa känsliga blommor, rekommenderas det att ta växterna till ett annat rum medan de luftas.

Bild
Bild

Lämpliga temperaturförhållanden är avgörande för dessa exotiska perenner. Erfarna blomsterhandlare rekommenderar att temperaturen hålls i rummet där avsnitten växer vid 18-25 °. Vid en lägre temperatur kommer växterna att sluta utvecklas och bli sjuka.

Bild
Bild

För höga temperaturer är dock skadliga för episoderna. Under sådana förhållanden börjar plantorna torka och krulla lövverk, vilket resulterar i att blommorna förlorar sitt spektakulära utseende, ser smärtsamma och svaga ut.

Det är viktigt att skydda växter mot temperaturförändringar, som är den starkaste stressfaktorn . Regelbundet utsätts för temperaturhopp, förlorar dessa känsliga exotiska arter sin initiala immunitet, slutar blomma, utvecklas dåligt och blir sjuka.

Bild
Bild

Dessa vackert blommande perenner behöver måttlig men regelbunden vattning. Både torka och fukt är mycket svåra för avsnittet. Under sommaren bör växter vattnas när krukväxterna torkar. På vintern reduceras vattningsfrekvensen, vilket gör att jordblandningen kan torka ut till ett djup av 1-2 centimeter.

Bild
Bild

Tillåt inte vattendragning av jorden och stagnation av vatten i krukan. Överskott av fukt orsakar ofta svampsjukdomar (röta) i växtens rotsystem.

Bild
Bild

Episodernas tropiska ursprung bestämmer deras ökade krav på luftfuktighet. Dessa exotiska tål smärtsamt brist på fukt i luften, vilket avsevärt försvårar deras underhåll under uppvärmningssäsongen.

För att blommorna ska må bra måste de ge en luftfuktighet på 60% . För detta använder blomsterodlare ofta hushållsfuktare, placerar breda brickor med vatten nära krukorna.

Det är viktigt att notera att, trots det ökade behovet av luftfuktighet, tolererar avsnitt inte alls sprutning. Detta förfarande kan inte tillämpas på dem.

Bild
Bild

När det gäller dressing skiljer sig dessa blommande perenner inte från andra inomhusblommor. Växtuppfödare rekommenderar att man matar dessa exotiska växter en gång var 2-3: e vecka under intensiv tillväxt och blomning (från vår till höst). För toppdressing är konventionella gödningsmedel för blommande prydnadsväxter, utspädda i halva koncentrationen, lämpliga. Det är oönskat att överfodra gröna husdjur med kvävehaltigt gödningsmedel, eftersom detta kommer att bidra till tillväxten av vegetativ massa i frånvaro av blomning.

Bild
Bild

Episoder kännetecknas av snabb och intensiv tillväxt och måste därför bildas regelbundet. Denna procedur består i att de övre skotten kläms i tid, på grund av vilken växten gradvis kommer att bilda en vacker och kompakt buske.

Bild
Bild

Det är också viktigt att se till att lagren av exotiska växter som bildar rosetter inte kan slå rot i angränsande krukor med andra växter. I sin naturliga livsmiljö utvecklar dessa tropiska perenner aktivt närliggande territorier, därför är det nödvändigt att kontrollera och begränsa deras tillväxt hemma.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Episodernas attraktiva utseende är huvudorsaken till att odlare är villiga att föda upp dem. Dessa växter kan förökas på flera traditionella sätt, vilket innebär användning av sådant planteringsmaterial:

  • löv;
  • uttag;
  • frön.
Bild
Bild

Avsnittsblad kan rotas både i vatten och i ett löst bördigt underlag. Blad från friska och välutvecklade växter används för proceduren. Det är lämpligt att det exotiska inte blommar vid denna tidpunkt, eftersom skärning av bladen under denna period kan orsaka stress i växten och som ett resultat av det sluta blomma.

Bild
Bild

Rosetterna slår lätt rot i en näringsrik jordblandning med god fuktighet och luftgenomsläpplighet. De bildas på moderbusken från ovanjordiska och rotskott. När ett tillräckligt antal utvecklade unga blad bildas i utloppet, separeras det och transplanteras i en separat kruka.

Reproduktion av avsnittet med frön är en metod som anses vara mer mödosam av blomsterodlare . Det är viktigt att notera att när dessa exotiska växter odlas med frön som erhållits hemma, bevaras växternas särdrag vanligtvis inte.

Bild
Bild

För groning läggs fröna ut på substratets yta, strös med vatten och täcks med en film. Den genomsnittliga tiden för uppkomsten av plantor är från 2 till 3 veckor. Efter uppkomsten av plantor avlägsnas filmen och växterna förses med en optimal temperatur och fuktighet och en tillräcklig mängd ljus under dagen. En plockning görs när cirka 2-4 äkta blad bildas i plantorna.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Enligt erfarna blomsterodlare, med rätt vård, utsätts episoder sällan för sjukdomar och angrepp av skadedjur. Kränkning av villkoren för frihetsberövande är en av de främsta orsakerna som leder till minskad växtimmunitet och som en följd av en försvagning av deras motståndskraft mot patogener och skadliga insekter. Dessutom är felaktig vård också huvudorsaken till bristen på blomning hos dessa exotiska arter.

Bild
Bild

Bland de vanligaste skadedjur som orsakar skada på dessa exotiska växter noterar blomsterodlare:

  • bladlöss;
  • mjöliga och rotfelar;
  • cyklamen fästing.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta växtskadegörare kan upptäckas med blotta ögat eller med förstoringsglas. Det faktum att ett grönt husdjur har lidit av en invasion av parasiter indikeras oftast av förändringar i utseendet. Så, bladlöss, som matar på växtsaft, gör att bladen krullar, torkar, tappar saftighet och turgor. Det är inte svårt att identifiera denna parasit när man undersöker episoden, eftersom visuellt synliga bladluskolonier föredrar att vara placerade på insidan av bladen. Du kan bli av med detta skadedjur med hjälp av Fitoverm och Actellik preparat.

Bild
Bild

Rotbuggar och mjölkfiskar är andra vanliga skadedjur . Båda parasiterna orsakar allvarliga skador på växter. Du kan identifiera en mjölkfisk med spåren av dess vitala aktivitet - vita fläckar, som liknar utstryk av pulver eller mjöl. Rotmask kan i sin tur lätt identifieras genom en detaljerad studie av underlaget, rotkragen och växtrötterna. Effektiva medel för att bekämpa dessa parasiter är läkemedel "Aktara", "Dantop" och "Regent".

Bild
Bild

Cyclamen kvalster är en av de farligaste skadedjur av inomhusblommor, som inte kan upptäckas med blotta ögat på grund av dess mikroskopiska storlek. Detta skadedjur lever av växtsaft, vilket gradvis leder till dess död. Det faktum att blomman har lidit av kolonierna av denna parasit bevisas av torkning, blekhet och död av lövverket, hämning av växtens utveckling. En annan karakteristisk egenskap är den apikala tillväxtpunktens död.

Bild
Bild

För att bli av med cyclamen -fästingen används en uppsättning åtgärder, inklusive växtisolering och behandling med Actellik, avlägsnande av drabbade delar (skott, löv, knoppar) samt desinfektion av fönsterbrädor och hyllor. Under behandlingen är det också nödvändigt att helt byta ut jorden och bearbeta krukan på den sjuka växten.

Bild
Bild

Ofta blir episoder offer för svampsjukdomar, som oftast utvecklas till följd av brott mot vårdreglerna. Överskott av fukt i jorden är en av huvudorsakerna till ruttskador på växter.

Om rotsystemet på en växt har drabbats av röta börjar luftdelen av den vissna . I detta fall rekommenderar blomsterodlare att använda växten för att få sticklingar, eftersom det är nästan omöjligt att rädda en exotisk med förfallna rötter. Den förorenade jorden måste kastas och krukan måste behandlas med kokande vatten eller något desinfektionsmedel.

Bild
Bild

För att förhindra uppkomst av ruttning bör bevattningssystemet noggrant observeras, fuktnivån i jordblandningen i krukan bör övervakas. Det är också önskvärt att jorden innehåller en liten mängd krossat kol eller spagnum. Dessa komponenter kommer att förhindra vattentätning av substratet och som ett resultat av detta minskar risken för rotskador av råttpatogener.

En översikt över avsnittet kan ses i videon nedan.

Rekommenderad: