Clerodendrum (62 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av "ödeträdet" Av Wallich Och Inerme, Schmidt Och Andra Arter. Reproduktionsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Clerodendrum (62 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av "ödeträdet" Av Wallich Och Inerme, Schmidt Och Andra Arter. Reproduktionsmetoder

Video: Clerodendrum (62 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av
Video: Клеродендрум угандийский Clerodendrum ugandense Цветение 2024, April
Clerodendrum (62 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av "ödeträdet" Av Wallich Och Inerme, Schmidt Och Andra Arter. Reproduktionsmetoder
Clerodendrum (62 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av "ödeträdet" Av Wallich Och Inerme, Schmidt Och Andra Arter. Reproduktionsmetoder
Anonim

Clerodendrum, eller volcameria, är älskad av många blomsterodlare och landskapsdesigners. Växten är uppskattad för sin långa och rikliga blomning och används aktivt för trädgårdsanläggningar, inomhus växthus och trädgårdar.

Bild
Bild

Beskrivning

Clerodendrum (lat. Clerodendrum) är en lianaliknande eller buskväxt som kännetecknas av frodig och lång blomning. Översatt från forngrekiska, ordet "clerodendrum" översätts som "ödeträd ", och hela artens historia är innesluten i många övertygelser och legender. Till exempel trodde aboriginerna på ön Java att en donerad gren av en växt drastiskt kan förändra en persons öde, vilket ger honom en viktig chans.

Bland de gamla romarna betraktades volcameria som en kärleksamulett och presenterades som gåvor till gudinnan Venus, som var huvuddekorationen i hennes tempel. I europeiska länder kom toppen av populariteten för clerodendrum i mitten av 1800 -talet, då växten började odlas aktivt i växthus och blomsterodlingar . Lite senare blev det föremål för uppmärksamhet hos uppfödare, som genom att korsa olika arter fick ett stort antal av de vackraste sorterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Clerodendrum är medlem i familjen Lamiaceae och finns i den naturliga miljön i de tropiska regionerna i Asien, Afrika och Latinamerika, liksom på öarna i Indiska oceanen och Australien. Bland de många olika arterna finns det både vintergröna och lövfällande former, medan vinstockar kan nå 4 m , och buskrepresentanter för släktet växer till bara två. Växtens tetraedriska stjälkar har en slät oliv- eller rödbrun hud och är täckta med motsatta bladblad med en ljus smaragdfärg. Bladbladens form beror på växttypen och kan vara hjärtformad, oval eller äggformig. Bladens längd varierar från 8 till 20 cm, och kanterna kan ha en fast eller fintandad struktur. Bladens yta har en distinkt venation med en väl synlig fördjupning längs de centrala och laterala venerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

Blomställningarna i clerodendrum består av små och mycket vackra blommor, belägna på toppen av skotten eller axlarna på bladen och har en corymb eller panikulär typ av struktur. Tack vare långa peduncles ser de väldigt elegant ut och ser ut som frodiga buketter . Kopparna är klockformade och uppdelade i 5 lober, och deras diameter kan nå 2,5 cm. Corollan är målad i kontrasterande färger och långa och tunna ståndare växer från mitten och når ofta 3 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningsperioden för de flesta vulkaner varar från april till september och åtföljs av en mycket behaglig doft. Dessutom luktar inte bara blommor, utan även blad, medan varje art har sin egen unika lukt . Skivorna på clerodendrum är tillräckligt stora och förblir på busken tills de är vilande, vilket orsakar intrycket av konstant blommande bland andra. Efter blomningen producerar de flesta växter apelsinfrukter som är avlånga, 1 cm långa och innehåller ett enda frö.

På grund av sina höga dekorativa kvaliteter och anspråkslöshet används clerodendrum i stor utsträckning som en krukväxt, dekorerar fönsterbrädor och vinterträdgårdar med sina fjärilblomställningar, liksom i fytodesign, där vertikalt trädgårdsarbete utförs med dess hjälp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Släktet Clerodendrum har ett stort antal arter och sorter, men inte alla används som inomhusväxter. Nedan följer en översikt över de mest populära arterna som ofta används av odlare för hemodling och trädgårdsskötsel.

Ugandisk Clerodendrum (lat. Cleodendrum ugandense) Den presenteras i form av en liana-formad buske med bredlansiga blad och tvåfärgade blomställningar: de övre och sidbladen är blåa i färg och den nedre är målad i lila. Ett särdrag hos arten är blomningstiden: bleka blomställningar ersätts snabbt av nya, vilket skapar intryck av en kontinuerlig process. Växten växer bra i öppen mark och kan nå en höjd av 3 meter på ett par månader. När de odlas hemma är buskarna mer kompakta, men de kräver konstant kronbildning och kompetent beskärning. Växten tillhör kategorin torkresistenta arter och förlåter sina ägare en viss slarv vid vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Wallich's Clerodendrum (Prospero) (lat. Clerodendrum wallichii) presenteras i form av en slätbladig vintergrön buske, täckt med ljusa vita blomställningar med långa hängande ståndare. För sitt spektakulära utseende kallas blomman "brudens slöja" eller "brudens slöja". Busken har rödgröna grenar med mörkgröna avlånga löv 5-8 cm långa, i vars inre delar vackra vita blommor blommar.

Arten utmärks av krävande vård och behöver en lång dag med ljus och hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clerodendrum Inerme är en brokig art och har ett vackert rikt smaragdlövverk. På de ovala avlånga bladbladen syns ljusgröna marmorvener, vilket ger busken ett unikt utseende. Blommorna är mörklila i färg och tack vare sina långa hängande ståndare liknar de mycket ljusa och graciösa fjärilar.

I allmänhet är arten bland de opretentiösa, men som alla växter kräver det att det skapas gynnsamma förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clerodendrum briljant (lat. Clerodendrum Splendens) den representeras av en vintergrön buske med långa lockiga stjälkar. Bladen är motsatt ordnade och växer i virvlar av 3 bitar. De kännetecknas av runda former, har en hjärtformad bas och blir upp till 8 cm långa. Peduncles växer från bladbihålor och är täta kluster av skarletblommiga blommor. Med skapandet av gynnsamma förhållanden och korrekt vård kan arten blomma året runt.

Bild
Bild

Clerodendrum Thomsonia (lat. Clerodendrum Thomsoniae) är en lövfällande vinstock och behöver regelbunden beskärning. Växten kännetecknas av en mycket spektakulär blomning, under vilken röda blommor blommar mot bakgrunden av snövit takblad med långsträckta ståndare som hänger från dem. I länderna i Sydostasien är blomman känd som "oskyldig kärlek" och rekommenderas inte för odling av ogifta tjejer på grund av risken för oförklarad kärlek. Täta mörkgröna blad når 12 cm i längd, och på ljusa vita, klockliknande takblad blommar små rödblå blommor med långsträckta krämiga ståndare. Blomningen varar från slutet av mars till juni, men om villkoren för odling är mer än gynnsamma, kan vinstocken blomma på hösten. Arten tål torka väl och känns bra vid temperaturer som inte är lägre än 15 grader.

Bild
Bild

Clerodendrum Bungei är en vacker klättrande liana och kännetecknas av en ganska snabb tillväxt. Bladen har en vacker lila nyans, och skottändarna är dekorerade med stora sfäriska blomställningar med en mörkrosa färg. I blomningsprocessen, som varar hela sommaren, lyser blommorna lite och på avstånd liknar fyrverkerier.

Bild
Bild

Clerodendrum den vackraste (lat. Clerodendrum speciosissimum) representeras av en vintergrön buske som når en höjd av 3 m. De hjärtformade bladen har en mjuk, behaglig beröringskant, långa ljusröda bladblad och ligger motsatt på den tetraedriska stammen. Blomställningar bildas i panikulär typ och består av små blommor med mörkröda korollor och lila kalyxer. Blomningen varar från början av juni till slutet av september och kännetecknas av överflöd och ljusstyrka av färger.

Bild
Bild

Doftande Clerodendrum (Clerodendrum fragrans) Den representeras av en vintergrön buske och kan växa upp till 2 m. Växtens löv och stjälkar har en mjuk kant, vilket gör dem mycket behagliga vid beröring. Dubbla blommor med en något rosa yttersida utstrålar en utsökt doft med inslag av citrus och violer. I förhållanden inomhus, med god omsorg, kan växten blomma nästan året runt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clerodendrum Schmidt, även känd som "Chains of Glory" (lat. Clerodendrum schmidtii) , liknar utåt en "brudens slöja" (Wallich's clerodendrum) och är en omfattande buske. Klungans blomställningar, som når en längd på 50 cm, består av doftande blommor och hänger ner i en snövit kaskad. Blomningen varar nästan året runt med korta avbrott. Vintermånaderna är inget undantag, och under denna period kan busken blomma upp till två gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clerodendrum specialosum (finaste) är en hybridart som härrör från korsningen av Thomsons Clerodendrum och Brilliant Clerodendrum. Växten kännetecknas av tunna, blekröda stjälkar och stora, hjärtformade blad med en fleecy kant. Blomställningarna är racemose och består av skarletblommor med långsträckta ståndare och lila-rosa koppar. Blommor finns kvar på busken under lång tid, vilket ger det ett attraktivt utseende. På grund av fröarnas hybridursprung producerar specialozum inte och förökar sig bara genom sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clerodendrum calamitosum (lat. Clerodendrum calamitosum) är en liten buske och har en vacker blommande och en delikat sötaktig doft, som känns särskilt på kvällen. De snövita blommorna har formen som en fjäril, varför de vagt liknar blomställningarna hos den ugandiska arten.

Växten är väl lämpad för hemodling och blommar från slutet av vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clerodendrum incisum är en mycket vacker och opretentiös sort. Blomman är mycket kompakt i storlek: höjden på en vuxen buske överstiger aldrig 70 cm. Snövit blommor ligger på långsträckta pediklar, har långa crimson ståndare och hänger i kluster från grenarna. Blomningen fortsätter under hela året med korta pauser. Växten kännetecknas av sammetslen, behaglig beröring, mörkgröna blad och reproducerar bra med sticklingar. Blomman föredrar starkt ljus och växer mycket kraftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clerodendrum "Spray of champagne" (Clerodendrum sahelangii) - en vacker, härdig och ganska sällsynt växt som passar både trädgårdsodling som enårig och inomhusodling. Busken har raka grenar, från vilka under våren och sommarmånaderna hänger vackra vita blommor med långa ben, som påminner om en spray med champagne.

Sorten växer mycket snabbt, kräver riklig vattning och är absolut inte kräsen när det gäller belysning, varför den kan placeras både i öppen sol och i halvskugga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Innan du planterar eller transplanterar ett clerodendrum är det nödvändigt att förbereda en näringsrik jord. För detta blandas lövhumus, lerjord, flodsand och torv i lika stora proportioner eller köps ett färdigt substrat i butiken. När du förbereder blandningen själv är det viktigaste att inte "överdriva" det med torv, eftersom clerodendrum kräver lite sur jord med en pH -nivå på 5 till 6,5 enheter. Den köpta jorden har redan passerat den nödvändiga behandlingen och är helt klar för användning, men den hemlagade kompositionen måste desinficeras väl.

För att göra detta rengörs blandningen från små mekaniska skräp och vegetationsrester, varefter den sprids i ett tunt lager på ett bakplåt. Därefter värms ugnen upp till 200-220 grader och jorden placeras i den i 20 minuter. Om det inte är möjligt att använda ugnen kan du använda följande metod: häll lite vatten i formen och sträck en mjuk, genomtränglig trasa över den. Sedan hälls ett tunt lager av substrat över materialet och elden slås på. Efter att vattnet kokat lämnas jorden för att desinficera i 10-15 minuter, sedan avlägsnas det och en ny portion hälls på plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantationen av vuxna utförs på våren - så snart växten kommer ur viloläge och förbereder sig för att aktivt öka den gröna massan. Proceduren utförs efter behov när växten har växt kraftigt och det finns risk för att krukan välter. För att göra detta, välj en stor stabil behållare, som är 2-4 cm bredare än den föregående, bilda ett dräneringslager av expanderad lera eller flodstenar i botten med en tjocklek på minst 3-4 cm och häll ett litet lager av näringssubstrat.

Därefter överförs växten till en ny kruka med överföringsmetoden, samtidigt som jordklumpens integritet bevaras så mycket som möjligt . Den saknade jorden hälls längs kanterna och tampas lätt. Blomman placeras på en lugn, måttligt skuggad plats, och efter 2-3 dagar fuktas den försiktigt. Vidare avlägsnas clerodendrum till sin ursprungliga plats och överförs till en allmän vårdbehandling.

Bild
Bild

Nyköpta växter transplanteras när som helst på året . För att göra detta får växten 2-3 veckor att anpassa sig till nya temperatur- och fuktförhållanden, och först efter det börjar de transplantera det. För att göra detta, skaka grytan något och separera jorden försiktigt från dess väggar med en tunn pinne. Därefter transplanteras växten tillsammans med en jordklump, placeras i mitten av en ny kruka och den saknade jorden tillsätts.

Under de första fem åren rekommenderas att omplantera en ung växt årligen och från och med det sjätte levnadsåret - en gång vart tredje år.

Bild
Bild

Vård

Hemuppfödning av clerodendrum kräver skapande av gynnsamma förhållanden för temperatur, luftfuktighet och ljus, och innebär också regelbunden vattning, utfodring och snabb beskärning.

Belysning

Volkameria är en opretentiös kultur och uppfattar lika bra både en väl upplyst plats och halvskugga. Erfarna blomsterhandlare rekommenderar dock att placera växten i ett något skuggat utrymme och inte låta direkta UV -strålar träffa sin krona under lång tid. Det bästa alternativet för att placera en clerodendrum är fönster i öster eller väster ., på vilken en del av dagsljuset växterna kommer att belysas av solens strålar, och den återstående tiden kommer att vara i skuggan. Om blomman är placerad nära det norra fönstret kommer den att sakna mycket belysning, varför blomningen blir oregelbunden och knapp. I sådana fall rekommenderas att använda fytolampor för att öka ljusstyrkan i belysningen och förlänga dagsljuset.

Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Clerodendrum kräver inte skapandet av någon speciell termisk regim och växer bra vid en normal rumstemperatur på 20-25 grader. På vintern, när växten är vilande, rekommenderas att den flyttas till ett svalare rum med en temperatur på 15-18 grader. Under sommarmånaderna kan krukor tas utomhus, på en balkong eller på en öppen veranda, förutsatt att nattemperaturen inte sjunker under 15 grader.

När det gäller fuktinnehåll är volcameria en ganska fuktälskande växt . Blomman kräver ökad rumsfuktighet och regelbunden sprutning. Växten bör bevattnas endast med mjukt sedimenterat vatten, annars kan en vitaktig ful beläggning visas på bladen.

Under vintermånaderna placeras blomman så långt som möjligt från värmeradiatorerna och ytterligare åtgärder vidtas för att öka luftfuktigheten. För att göra detta, använd elektriska luftfuktare eller placera pallar med våta stenar i omedelbar närhet av blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Trots förekomsten av torktåliga arter behöver de flesta clerodendrum fortfarande rikligt och tidigt vattnas. Det är nödvändigt att fukta plantorna när det övre lagret av substratet torkar, samtidigt som klumpen inte torkar ut. För vattning är det bättre att använda mjukt, sedimenterat vatten. På vintern reduceras vattningen avsevärt och styrs av lufttemperaturen. Så ju färre grader i rummet, desto mindre dålig vattning bör vara.

Under vilande tillstånd kan vattning ersättas genom att spruta rotzonen, som görs med mjukt vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild

Toppdressing

Clerodendrum bör matas under hela växtsäsongen - från mitten av april till september. För detta kan du använda alla komplex av mineralgödselmedel avsedda för blommande växter. När du väljer ett läkemedel är det bättre att föredra produkter med låg kvävehalt . Detta beror på det faktum att dess överskott provocerar den aktiva tillväxten av den gröna massan, på grund av vilken växten kanske inte har resurser för blomning. Det bästa alternativet skulle vara fosfor-kaliumkomplex, som rekommenderas att appliceras en gång i månaden. Förutom mineralförband behöver clerodendrum också flytande organiska tillsatser, som späds ut enligt instruktionerna och appliceras varannan vecka.

I början av hösten stoppas utfodringen och växten är förberedd för viloläge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Clerodendrum tillhör snabbt växande grödor och om den inte vårdas kan blomman nå helt gigantiska storlekar. Växten ska beskäras på våren, samtidigt som den förkortas till 1/3 av skottens längd och klämmer ändarna på skotten. Blomman tolererar proceduren mycket bra och tar lätt formen av en buske, träd eller flexibel vinstock. Förutom att öka dekorativiteten hjälper beskärning att föryngra växter och provocerar blommors utseende på unga skott. Under hela växtsäsongen bör styvbarn tas bort och torra, sjuka eller skadade skott ska klippas av. Trimmade delar kan fungera som ett utmärkt material för ympning, huvudvillkoret är närvaron av minst två tillväxtpunkter.

När man odlar clerodendrum i öppen mark beskärs också buskväxter och liana-liknande arter förses med ytterligare stöd . Om det är nödvändigt att bilda en stjälk, väljs den starkaste stammen och alla sidoprocesser skärs av från den. När de når en höjd av 50 cm skär de av det och nypar sedan unga skott. Resultatet är ett vackert träd, från vilket alla nedre processer som härrör från rothalsbandet regelbundet skärs av i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilande period

Övervintring är ett mycket avgörande skede i växande clerodendrum. Växten börjar förbereda sig för det omedelbart efter den senaste höstblomningen och utseendet på frön. Under denna period börjar lövande arter att fälla lövverk och bleka blomställningar, och vintergröna är begränsade till att bara tappa torkade blommor. Så snart växten har börjat förbereda sig är det nödvändigt att skapa alla nödvändiga förutsättningar för detta, nämligen minsta fuktighet, en temperatur på 12-15 grader och frånvaron av starkt solljus.

Om möjligt bör du undvika tidig väckning av växten, vilket kan utlösas av en ökning av dagsljuset och en temperaturökning . Växten bör väckas först i slutet av februari, flytta den till en permanent (sommar) plats och gradvis öka intensiteten av vattning. Vanligtvis, under det första decenniet i mars, är clerodendrum redan helt ur viloläge, börjar bygga upp grönska och förbereder sig för bildandet av äggstockar.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Volcameria kan förökas med frön och sticklingar.

Frömetod

Denna metod används endast i de fall det inte är möjligt att klippa stjälken eller under avelsarbete. För att göra detta, i slutet av vintern, hälls en jordblandning bestående av sand, torv och gräs i grunda behållare, fuktas och frön planteras. Därefter täcks planteringen med glas eller tät polyeten och lådorna placeras på en varm, väl upplyst plats. Varje dag tas filmen eller glaset bort och substratet luftas i 10-15 minuter. Sprutning av jorden utförs efter behov och håller den fuktig.

De första skotten uppträder vanligtvis efter 1, 5-2 månader, varefter mini-växthuset demonteras och öppnas . Clerodendrum växer ganska snabbt, och snart börjar de första bladen dyka upp på unga skott. Så snart deras antal når fyra dyker skotten i separata behållare med en diameter på 6-10 cm och placerar från 1 till 3 växter i varje kruka.

Anpassningsprocessen i unga skott sker ganska snabbt och efter 1-2 veckor börjar de växa snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Denna metod är effektiv och billig, och låter dig få en ny anläggning på kort tid. Som planteringsmaterial kan du använda en skärning med 2-3 internoder erhållna under beskärning. Den läggs i en behållare med filtrerat kokt vatten och tillsätter krossat aktivt kol med en hastighet av 3 tabletter per glas vatten. Burken placeras på ett väl upplyst, varmt ställe och skyddas från drag. Det bästa alternativet skulle vara fönsterbrädan i det västra eller östra fönstret, det viktigaste är att kall luft inte kommer från karm och glas.

Efter en tid börjar rötterna kläcka på handtaget, och efter att de når en längd på 3 till 5 cm transplanteras skottet till en separat kruka med en diameter på högst 7 cm . Spiran täcks sedan med en glasburk eller skuren plastflaska och rotas tills det första bladet dyker upp. Varje dag rengörs mini-växthuset i 10-15 minuter, luftar skottet, fuktar underlaget efter behov. Så snart de första bladen dyker upp, avlägsnas locket och clerodendrum överförs till en allmän vårdplan och odlas i samma behållare till nästa vår. Ett år senare transplanteras växten till en kruka med en diameter på 10-12 cm och fortsätter att växa under de rekommenderade förhållandena. Under denna tid kläms skotten åtminstone ett par gånger, vilket påskyndar deras aktiva tillväxt och bidrar till större förgreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Clerodendrum har utmärkt immunitet och blir sällan sjuk. Därför beror utvecklingsavvikelser oftare på vårdfel än infektionssjukdomar. Nedan följer en översikt över de vanligaste problemen, samt möjliga orsaker och lösningar.

  • Om bladen på clerodendrum blir gula och vissnar, är saken troligtvis vid otillräcklig vattning. I det här fallet rekommenderas att noggrant trimma det gulnade lövverket och sätta växten på en regelbunden fuktgivande regim.
  • Om bladen, tillsammans med knopparna, torkar och faller av, kan orsaken ligga i överdriven torrhet i rumsluften. För att eliminera det rekommenderas att använda fuktkräm och spraya växten oftare.
  • Om bladbladen är täckta med bruna fläckar är det troligtvis en solbränna. I det här fallet är det nödvändigt att antingen skugga växten eller skapa diffust ljus för den. Detta kan göras med hjälp av gasväv sträckt över fönstret eller en tyllridå.
  • Ett stort avstånd mellan två intilliggande internoder och en bar stam är ofta resultatet av otillräcklig belysning. I sådana fall rekommenderas att placera växten närmare solen eller ordna ytterligare belysning med en fytolampa.
  • En lång frånvaro av blomning orsakas ofta av felaktig organisation av vilande perioden eller obalanserad matning. Att transplantera det till ett nytt underlag och obligatorisk sömn under övervintringen hjälper till att få växten att blomma. För att göra detta, från andra halvan av oktober, överförs blomman till ett svalare rum och vattningen reduceras. Vissa arter fäller helt bort sitt lövverk vid den här tiden, vilket inte bör oroa sig: efter vintervila och vårbeskärning växer växten snabbt grön massa och blir ännu vackrare.
  • Kloros, vars huvudsakliga tecken är en minskning av färgintensiteten, utseendet på gulhet och en förändring i form av bladplattor, är ofta resultatet av brist på ett eller annat spårämne i jorden. Sjukdomen är inte dödlig och kan botas väl genom att applicera ett komplex av mineralgödsel.
  • Mjöldagg är ofta resultatet av vattning med mycket kallt vatten, så endast vätska som värms upp till rumstemperatur bör användas för befuktning.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller skadedjur är den vanligaste attacken mot clerodendrum vitfluga, skalinsekter och spindelmider. Anledningen till att de ser ut är för torr inomhusluft. Du kan bli av med insekter helt med hjälp av moderna insekticider. Behandlingen rekommenderas att utföras i två eller tre pass, med en veckas paus mellan dem.

Du kan besegra skölden med Bona Forte, Aktaroy och Aktellik, och för att förstöra vitflugan och spindelmiten är det bättre att använda Confidor eller Fitoverm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte är möjligt att köpa speciella läkemedel kan du prova folkmetoder. För att göra detta vattnas clerodendrum med infusion av lök eller vitlök. De flesta skadedjur tolererar inte deras specifika lukt och lämnar.

Rekommenderad: