Neoregelia (34 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Neoregelia I Carolina Och Andra Arter. Reproduktionsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Neoregelia (34 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Neoregelia I Carolina Och Andra Arter. Reproduktionsmetoder

Video: Neoregelia (34 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Neoregelia I Carolina Och Andra Arter. Reproduktionsmetoder
Video: Queen's Tears propagation and care with updates 2024, Mars
Neoregelia (34 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Neoregelia I Carolina Och Andra Arter. Reproduktionsmetoder
Neoregelia (34 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Neoregelia I Carolina Och Andra Arter. Reproduktionsmetoder
Anonim

Neoregelia har många fans. Och detta beror inte bara på det attraktiva utseendet. Man tror att en blomma skapar en positiv atmosfär i huset, gör tankarna mer ordnade och på alla möjliga sätt hjälper till att optimera kroppens vitala resurser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Blommans namn gavs till ära för botaniker -vetenskapsman som grundade Russian Society of Horticulture, Eduard August Regel - det var han som först gav en detaljerad beskrivning av denna exotiska kultur. Växten tillhör familjen bromelia. Familjens andra namn är ananas. Neoregelia påminner faktiskt något om denna exotiska frukt. Detta är en örtartad växt med ljusgröna spetsiga blad som är ungefär en halv meter långa och 3-4 cm breda, samlade i ett enda tätt gäng. Neoregelia tillhör tropiska växter - Brasilien anses vara sitt hemland.

Blomman lockar florister främst med sitt ovanliga och ljusa utseende, liksom dess opretentiöshet. Det anses vara epifytiskt - det kan anpassa sig till sin miljö.

Under naturliga förhållanden växer neoregelia på grenar och trädstammar, därför är den lämplig för att odla hydroponiskt, det vill säga i en artificiellt skapad näringslösning utan att plantera i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det speciella med rotsystemet hos denna blomma är sådan rötterna tjänar främst till att hålla själva växten på ytan och inte för att absorbera näringsämnen . Neoregelia får resurser för livsstöd främst med flyg, och det tar fukt från naturlig nederbörd som ackumuleras i sin skål. Neorehelia kan dock också odlas artificiellt i en markmiljö. därför blomman är lämplig för både botaniska trädgårdar och parker, och för hemförhållanden.

Innan de går in i blomningsfasen får bladen en ljus skarlet färg, och blommorna själva har en delikat lila eller blåaktig ton. Det finns också sorter av denna växt med långa randiga blad - mönstret kan vara neutralt vitt, traditionellt grönt eller provocerande rött. Blommorna själva ligger mitt i växten och har en djup plantering.

Med rätt vård kan neorehelia växa upp till en halv meter i diameter och upp till 30 cm i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten börjar vanligtvis blomma på våren. Liksom de flesta växter från bromeliadfamiljen, neoregelia blommar bara en gång i livet . Blommor dyker upp och dör av dagen efter. Rosetten i sig kan blomma i flera månader och dör sedan efter blommorna.

Men innan blomningen producerar växten flera skott som ligger runt den centrala föräldrastammen. Var och en av skotten utvecklas så småningom till en vuxen växt. Om de inte sitter, bildar de med tiden en hel grupp blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Blomman upptäcktes i mitten av 1800 -talet. Hittills vet vetenskapen cirka 60 olika typer av neoregelia. Cirka 40 av dem odlas i en konstgjord miljö.

Neoregelia carolinae

Det är en av de mest populära sorterna bland florister. Blomställningen ser ut som en bred tratt ca 40 cm i diameter. Bladen i en smaragdgrön mättad färg har en spetsig form ca 45-50 cm lång och cirka 3,5 cm bred. Liksom alla representanter för neoregelia tenderar bladen att gradvis ändra sin färg från grönt till rosa innan de blommar och sedan till ljusa - scharlakansrött. Blommor cirka 4 cm stora samlas i sfäriska blomställningar. Växten börjar blomma i början av sommaren.

En vuxen buske består oftast av flera blomställningar, som var och en har 10 till 20 blad. Ibland finns det sorter med randiga gula blad. Men det finns också en känd variation av trädgårdssorter Tricolor med ränder i tre färger på en gång: vit, grön och rosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Neoregelia pauciflora

Sorten upptäcktes som en odlad växt 1939. En vuxen grödas höjd är cirka 15 cm. Blomställningen i form av en smal tratt består av 10-12 blad. Bladen själva är spetsiga, som breda band, täckta med små taggar och fjäll. Blommorna är små, cirka 4 cm höga, har en tunn pedicel, samlad i blomställningar med en diameter på 2 cm. Blommornas form är oval, med smält kronblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Neoregelia marmor

Det vetenskapliga namnet är Neoregelia marmorata. Precis som den tidigare arten upptäcktes marmorneorehelia 1939. Den kan växa i höjd upp till en halv meter och mer, har en bred trattformad rosett, bestående av 15 blad. Blomningen börjar i juni .… Bladens struktur är tuff, formen är språklig, storleken är 60x8 cm, färgen är grön, med röda fläckar. Blomställningen är sfärisk, består av många små blommor på en peduncle. Blommans höjd är 3-4 cm, pedicelns höjd är 1-2 cm. Blommornas färg kan vara vit eller ljusrosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Neoregelia dyster eller Neoregelia tristis

Växthöjd ca 25 cm, blomställning i form av en smal tratt, bestående av 10-12 elastiska gröna blad. Det speciella med denna art är att de övre unga bladen är släta och monokromatiska, och vid plantans bas finns löv med mörka ränder och mikroskopiska skalor . Blommornas längd tillsammans med peduncle är cirka 4 cm. De första blommorna i vit och blå färg börjar dyka upp i augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elegant neoregelia

Det vetenskapliga namnet är Neoregelia spectabilis. Sorten upptäcktes 1873. Rosetten är bred, trattformad. Bladen är spetsiga, liknar formen av en tunga, lite mindre än en meter lång, cirka 5 cm bred, med en dubbel rödgrön färg, fjällig, med suddiga grå ränder. Sorten blommar vanligtvis i mitten av sommaren, ibland kan den blomma på vintern - i januari eller februari . Blomställningen är sfärisk, infälld i djupet av rosett av löv.

Pedicellen har en oregelbunden asymmetrisk form, kronbladen är rundade, med en vriden platta, med mikroskopiska villi, har en blåaktig färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vesiculate neoregelia

Känd i akademin som Neoregelia ampullacea. Ett särdrag hos denna sort är blomställningen, som är djupt infälld i en rosett av löv. I form liknar blomställningen vagt ett glas. Blomningsperioden varar nästan hela året . Bladen är smala och långa - cirka 20 cm långa och något mer än 1 cm breda, har ett randigt mönster på grön bakgrund. Bladens kanter är taggiga, och de är själva täckta med små villi.

Bild
Bild

Neoregelia blå

Som nämnts i litteraturen, Neoregelia cyanea. Sorten har varit känd sedan 1939. Växten är inte hög, något över 20 cm hög. Bladrosetten är smal, består av mer än 20 blad. Bladen är långa och smala, med en fast grön färg, konsistensen är läderaktig, fjällig, taggig, med släta kanter. Blommorna är cirka 2,5 cm långa med en peduncle. Kronbladen kan variera i färg från ljusblå eller lila till djuplila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tiger neoregelia (Neoregelia tigrina)

Den första informationen om sorten dök upp 1954. Växten är underdimensionerad, bara 10-12 cm i höjd, börjar blomma i mars. Bladen är långa, spetsiga på spetsarna, gulgröna till färgen, med ett randigt mönster, har små bruna taggar. Växten börjar blomma tidigt på våren . Blommor samlas i runda blomställningar med 10-12 blommor, som är gömda inuti en bladrosett.

Kronbladen är i form av en ellips, vid basen har de vuxit till ett rör, har en ljuslila färg med vita kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Neoregelia whiskered

I litteraturen används namnet Neoregelia sarmentosa. Sorten började odlas 1934. I naturen växer den på steniga ytor. Under odlade förhållanden kan växten växa upp till 20 cm, blommar på sensommaren . Namnet "mustachioed" neoregelia gavs på grund av dess långsträckta processer, som visuellt liknade en mustasch. Tratt av löv finns på dem - det här är växtens döttrar.

Bladen är ganska stora, ibland överstiger tillväxten av själva växten och kan nå upp till 35 cm i längd. Bladformen är rund och smal, 2-3 cm bred. Färgen är djupt grön, gradvis förvandlas till röd till bladets krona, vitaktig skalor nedanför. Blommorna är små, renvita eller ljusblå, traditionellt samlade i blomställningar.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Vid vård av bromeliader, som inkluderar neoregelia, bör mycket uppmärksamhet ägnas åt vattning. Perioden med aktiv växtlighet för växten börjar tidigt på våren - i början av mars och avtar gradvis i oktober . Vid denna tidpunkt behöver blomman riklig vattning. På vintern bör mängden fukt minskas. Om temperaturen i rummet där växten ligger är över + 20 ° C, hälls vatten direkt i blomman, i själva bladtratten. Om luften i rummet är svalare sprutas plantan helt enkelt. Vid högre temperaturer avdunstar vattnet och hinner inte stagnera, därför växter inte plantans rötter och förblir friska.

Eftersom neoregelia tillhör kategorin epifytter, alltså växten mår bäst på ett bromeliadträd, som kommer att fungera som ett stöd för det . Trädet kan köpas färdigt, eller så kan du göra det själv från vilket drivved som helst. För att en blomma på ett träd ska utvecklas korrekt måste den periodiskt avlägsnas från stativet och helt nedsänkas i en behållare med vatten i flera timmar. Vart i det är bäst att använda sedimentvatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom lokal fuktighet, växten behöver en hög koncentration av fukt i luften . För god hälsa måste blomman vara i en miljö där luftfuktigheten är mer än 60%. Detta kräver regelbunden (upp till flera gånger om dagen) sprutning av neoregelia. Det rekommenderas också att hålla fat med vatten nära själva växten. Mossa, småsten eller andra underlag som finns i diskarna med växten måste vara konstant fuktig.

Förutom generös vattning, under blomningen, behöver neoregelia regelbunden utfodring. Många moderna butiker har ett tillräckligt utbud av olika gödningsmedel som är särskilt lämpade för bromeliader, till den familj som neoregelia tillhör. Och andra gödningsmedel med kväve för inomhusblommor är också lämpliga, men deras koncentration bör vara flera gånger mindre, eftersom dess överskott påverkar plantans utveckling negativt.

Därför bör du späda dem med vatten. Lösningen kan hällas i själva utloppet, vilket kommer att fungera som en behållare. Samma lösning kan sprutas på växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantationsfunktioner

Neoregelia transplanteras med några års mellanrum efter behov. Inte en vuxen växt transplanteras, men dess unga skott, som bildas runt huvuduttaget. I det här fallet bör du vänta tills växten bleknar. Många oerfarna odlare gör misstaget att tro det ju djupare de begraver växten i jorden, desto bättre kommer den att slå rot . När det gäller neorehelia inträffar den motsatta effekten - en växt som är för djupt planterad får inte rätt luft- och vattenutbyte, så förfallsprocessen kan börja.

För en ny anläggning rekommenderas att använda den en blandning av bark, torv och mossa . Men du kan köpa färdigt substrat för bromeliader i butiken.

Det viktigaste är att blandningen är lös och luftgenomsläpplig. Porslin med scion ska förvaras på en varm plats vid en temperatur på + 25,28 ° C.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Även om neoregelia växer hemma kan den vara mottaglig för olika sjukdomar och insektsangrepp. Oftast startar en spindelkvalster på en växt. Dess närvaro känns igen av den lilla tunna spindelnät som bildas på växten. Och även bromelia -insekten eller mjölkfisken kan skada blomman. En insekticidlösning hjälper till att rädda växten från skadedjur . För att göra detta, torka noggrant av alla växtdelar med en bomullsplatta eller servett som blötläggs i lösningen. För att säkerställa att resten av lösningen kan sprutas på växten.

Om blomman står i direkt solljus påverkar detta negativt dess tillväxt. Bruna fläckar visas på bladen - solbränna. På grund av brist på fukt eller för hårt vatten börjar bladens spetsar också tappa färg, blir torra och spröda. Om bladen är bleka och slöa, signalerar växten överflödig fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Neoregelia reproducerar på två sätt - frön och skott . I det första fallet placeras fröna i en blandning av torv och sand, fuktas och täcks med en film för att skapa en förhöjd temperatur. De första skotten visas om 2-3 veckor. Därefter kan filmen tas bort och efter 2-3 månader placeras processerna i separata behållare. Växten börjar blomma vid 3-4 års ålder.

Vid förökning av skott är det också nödvändigt att skapa en växthuseffekt. För att göra detta separeras skottet noggrant från moderplantan, placeras också i ett speciellt underlag och täcks med en glasburk eller påse. När nya löv dyker upp kan locket tas bort.

Neoregelia har en tendens att växa i bredd, så diskarna för transplantation bör väljas med en marginal.

Rekommenderad: