Metrosideros (29 Bilder): Hemvård. Egenskaper Hos Filt-, Brokiga Och Kermadec -arter

Innehållsförteckning:

Video: Metrosideros (29 Bilder): Hemvård. Egenskaper Hos Filt-, Brokiga Och Kermadec -arter

Video: Metrosideros (29 Bilder): Hemvård. Egenskaper Hos Filt-, Brokiga Och Kermadec -arter
Video: Needle wool felt - Penguin bear 2024, Maj
Metrosideros (29 Bilder): Hemvård. Egenskaper Hos Filt-, Brokiga Och Kermadec -arter
Metrosideros (29 Bilder): Hemvård. Egenskaper Hos Filt-, Brokiga Och Kermadec -arter
Anonim

Metrosideros (Myrtle -familjen) har utmärkta dekorativa egenskaper. Han kan dekorera alla hem. I naturen växer växten i Indonesien, Filippinerna, Nya Zeeland, Malaysia, Sydafrika, Centralamerika.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Skott av metrosideros träiga med tiden. Dessutom är deras styrkaindikatorer så höga att det andra namnet på vissa kultursorter är "järnträd". Vissa arter odlas som inomhus, vars höjd inte överstiger 1,5 m. Växten har glänsande lövverk med en djup smaragdfärg. Skuggan på botten är mycket ljusare. Ibland noteras närvaron av en liten kanon. Variegated sorter ser särskilt intressanta ut. Bladets längd varierar från 5 till 10 cm. Det finns inga hack längs kanten. Slutet kan vara trubbigt eller skarpt.

Det finns ingen vilande period, så att lövfällning är en process som inte är typisk för metrosideros.

Januari är början på blomningen . Ovanliga blommor bildas på unga grenar. De samlas i blomställningar och representerar ett fluffigt gäng, som är helt sammansatt av mycket långa ståndare. Skuggan beror på den specifika typen: rosa, skarlet, grädde, vit. Växten är inhägnad i en behaglig doft, som lockar insekter och små tropiska fåglar. Kulturen bleknar i mars, ibland i maj.

I stället för blomställningarna dyker lådor upp med små frön. Det faktum att de är mogna meddelar henne med en mörkbrun färg. En intressant egenskap hos växten är den snabba förlusten av frögroning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kännetecken för arter

Beroende på art kan växten se ut som ett stort träd (höjd 25-30 m), en buske eller en liana. Blomställningarnas nyanser, lövverkets form och färg är också olika. Belägna på nära avstånd från varandra, olika typer av metrosideros korsar enkelt varandra. En naturlig hybrid uppstår. Det är därför konstgjord uppfödning av nya sorter praktiskt taget inte praktiseras: naturen gör allt själv.

känt

Artens hemland är Nya Zeeland. Felt metrosideros är ett heligt träd för öns aboriginer och är mittpunkten i många religiösa sedvänjor. Stammen förgrenar sig från basen och förvandlas till en spridande sfärisk krona, täckt med ovala 8 centimeter löv. Bladplattans undersida är täckt med ett ljusvitt fluff. Denna art blommar i december.

Blomställningsnyanserna sträcker sig från rött till djupt rosa.

Undantaget är Aurea -sorten, som har gula blommor. Och i Aureus -sorten har bladen en vacker gyllene kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karmin

Blomställningens karminskugga gav namnet till arten. Det är en lianaliknande buske som blommar nästan året runt. Den är lämplig för att odla hemma (dvärghybrid) . Genom att skära av skotten kan växten enkelt ges önskad form. Avrundade blad har en något trubbig spets. En dvärghybrid som odlas i lägenheter kallas "Carousel". Blommar från sen vinter till tidig vår. Blomställningar har en rödaktig nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kermadec

Denna art är ett träd. Dess höjd i naturen når 15 m. Den vintergröna växten är täckt med ljusröda blommor året runt. Hemma odlas en brokig sort (Variegata), vars speciella charm ges av en gulaktig kant som ramar in den centrala gröna delen av bladen.

Bild
Bild

Kholmovoy

Artens höjd överstiger inte 4 meter, så det ser ut som en buske eller ett litet träd med en mycket grenad krona täckt med rundade blad. Blomställningarnas färg är orange, gul, lax. För växande inomhusförhållanden är sorten "Thomas" lämplig .… Höjden på en sådan buske är 1 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flyktig

Hemlandet är Hawaiiöarna, där ursprungsbefolkningen ansåg metrosideros heliga, som tillhör gudom av vulkaner och eld. Växande förhållanden är nyckeln till att forma utseendet på en växt. Det kan vara ett träd, liana eller buske . Blomställningarnas färgintervall är mycket olika: gul, rosa, röd, lax, orange. En utmärkt honungsväxt lockar med insektsarom. De täta ovala bladen är riktade mot ändarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glittrande

Växer i form av en vinstock. Dess höjd i inomhusförhållanden når 1,5 m, i naturen - 3-4 m. Blomningsperiod: augusti - december. De täta, långsträckta bladen är smaragdgröna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Perforerad (Perforata)

Det är en liana-liknande buske, vars höjd kan nå 4 m. Skotten är tätt grenade, över tiden täckta med fibrös rödbrun bark. Längden på små rundade blad överstiger inte 1 cm. Deras undersida är täckt med fläckar. I mitten av sommaren är skottens ändar täckta med stora paraplyer av vita blomställningar. Efter att växten bleknar bildas 5 små frön i lådan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kraftfull

Växer i form av ett högt träd med en spridande krona. En karakteristisk egenskap är förekomsten av fläckar på unga blad . Blomställningarna är ljusa skarlet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

Trots att metrosideros är en exotisk växt, är det inte svårt att skapa de nödvändiga förutsättningarna för dess underhåll i en lägenhet. En av de viktigaste är överflödet av ljus. Med sin brist kommer du inte att kunna njuta av blomningen. Den perfekta platsen är fönstret i södra eller östra fönstret . Ingen skuggning: direkt solljus är inte skadligt.

På sommaren kan du ta med blomkrukan ut i trädgården, balkongen eller terrassen. Omgivningstemperaturen bör variera från +22 till + 25 ° C . När växten blommar sänks den till +8 + 12 ° C. Frisk luft är mycket nödvändig för växten. Det tål lätt drag och nattkylning. Metrosideros kraftfull är inte rädd för jämn frost vid -5 ° C , därför odlas den utomhus.

Bild
Bild

Vattna växten mycket rikligt: på sommaren är det nödvändigt en gång i veckan, på vintern - en gång var 12: e dag. Var uppmärksam på jordens skick. Det ska vara 50% torrt innan nästa vattning. Överdriv inte. Överdriven fukt orsakar ruttning av rotsystemet. Använd mjukt, icke-klorerat vatten.

Om luften i rummet är för torr rekommenderas sprutning. Men proceduren är förbjuden för arter med lövverk med kant. Annars kommer fula fläckar att visas på dem. Inträngning av vattendroppar är också oacceptabelt på blomställningarna. Det hotar att blekna.

Bild
Bild

I mars måste du börja applicera gödningsmedel . För detta används komplexa mineralblandningar, avsedda för blommande växter. Kompositionen appliceras tillsammans med vattning. Var noga med att läsa instruktionerna för att inte överskrida den högsta tillåtna dosen och inte skada växten.

Toppdressing appliceras 2 gånger i månaden fram till september . Var uppmärksam på metrosideros skick. Gulnat lövverk signalerar att mängden näringsämnen måste minskas. Om du överfoderar växten kommer den att släppa bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En förutsättning för korrekt vård är beskärning . Det låter dig bevara kronans kompakthet och densitet, förlänger blomningstiden (när du tar bort vissnade blomställningar), ger ett estetiskt utseende.

Var noga med att ta bort gamla och svaga grenar. Beskärning tolereras väl och kan göras året runt.

När växten blir trång i kruka är en transplantation nödvändig. Frekvensen beror på metrosideros ålder. Om han fortfarande är ung, utförs proceduren en gång om året, en vuxen behöver det en gång vart 3-4 år.

Krukorna måste placeras på botten dräneringsskikt (småsten eller vermikulit) . Planteringssubstratet består av från en del blad- och torvmark, två delar grov sand eller perlit, en del torv . Om du inte vill förbereda blandningen själv, köp en färdig (för blommande växter). I en mogen kultur, spridning och obekväm för omplantering, utförs en delvis ersättning av jorden i krukorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Förökas av metrosideros av frön eller sticklingar. Den första metoden är komplex. Eftersom fröna snabbt tappar sin spiring måste de snabbt sås i en jord bestående av sand och torv . Därefter skapas ett växthus: brickan är täckt med en film. Optimal odlingstemperatur: + 21 ° C. Växter som erhålls på detta sätt kommer att blomma först efter 4 år (från rotningstillfället).

En snabbare metod är ympning . Använda halvliknade skott, tagna i mars-augusti och med 3-4 internoder. Skäret på arbetsstycket bearbetas " Kornevin ". Stjälken planteras för att rota i marken så att de nedre noderna döljs av ett jordlager och täcks med en film.

Rekommenderad: