Araucaria (54 Foton): Hemvård, Beskrivning Av Typerna Av Araucaria Heterophylla Och Chilenska, Brokiga Och Bidvilla

Innehållsförteckning:

Video: Araucaria (54 Foton): Hemvård, Beskrivning Av Typerna Av Araucaria Heterophylla Och Chilenska, Brokiga Och Bidvilla

Video: Araucaria (54 Foton): Hemvård, Beskrivning Av Typerna Av Araucaria Heterophylla Och Chilenska, Brokiga Och Bidvilla
Video: Rinvaso Araucaria Araucana 2024, April
Araucaria (54 Foton): Hemvård, Beskrivning Av Typerna Av Araucaria Heterophylla Och Chilenska, Brokiga Och Bidvilla
Araucaria (54 Foton): Hemvård, Beskrivning Av Typerna Av Araucaria Heterophylla Och Chilenska, Brokiga Och Bidvilla
Anonim

Araucaria är ett vackert vintergrönt träd och är ett av få barrträd som är lämpliga för hemodling. Växtens popularitet bland blomsterhandlare och landskapsdesigners beror på dess höga dekorativa egenskaper och inte alltför betungande vård.

Bild
Bild

Beskrivning av anläggningen

Araucaria är en barrväxt infödd till Australien och Nya Zeeland. Idag är dess livsmiljö Nya Kaledonien och Nya Guinea. Vissa arter kan ses i Sydamerika, Norfolk Island och Svarta havets kust. I naturen växer trädet upp till 60 meter, medan inomhusarter knappt når två meters höjd. Växten kännetecknas av en pyramidformad kronform, vilket beror på att grenar placeras relativt stammen nästan i rät vinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frön av nästan alla typer är ganska ätbara. Dessutom har araucaria -trä utmärkta arbetskvaliteter och används ofta vid tillverkning av möbler och souvenirer.

De flesta arter representeras av tvåväxande växter. Manliga kottar blir ibland upp till 20 cm långa och väger upp till 1,5 kilo. Det finns dock också enväxande arter, till exempel varifolia araucaria, som är ett prydnadsträd och odlas som en krukväxt. Araucaria har kraftfull energi och har en gynnsam effekt på det psykologiska klimatet i huset . Dessutom rengör trä effektivt luften från skadliga föroreningar och hjälper till att lindra tillståndet för hypotoni. Men för hypertensiva patienter är hans närvaro i huset tvärtom kontraindicerad. Dessutom rekommenderas inte trädet att placeras i sovrummet och rastplatserna. Detta beror på dess förmåga att öka vitaliteten hos en person och stimulera honom att vara aktiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Släktet Araucaria är medlem i Araucariaceae -familjen och omfattar 19 arter. Nedan följer en kort översikt över de vackraste och populäraste av dem som växer både i naturen och hemma.

Araucaria heterophylla (lat. Araucaria heterophylla) , som också kallas "gran i kruka", anses vara en av de vanligaste typerna som odlas inomhus. I naturen växer trädet ofta upp till 60 m, och diametern på den nedre delen av stammen når 100 cm. Den vuxna växten ser inte särskilt elegant ut: utseendet är mycket förstört av den halvnakna stammen. Inomhusprover har dock rätt pyramidkrona och ser bra ut i lägenheter, växthus och uterum. Barken på araucaria har en mörkbrun färg och en hartsaktig fjällande struktur. De tetraedriska nålarna är målade i en känslig ljusgrön färg. De är ganska mjuka vid beröring, något spetsiga mot spetsarna och ligger på grenarna i en spiral. Dessutom krullar de något uppåt, vilket ger grenarna ett fluffigt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Araucaria angustifolia (lat. Araucaria angustifolia) eller brasiliansk kännetecknas av tunna hängande grenar och ljusgröna bladplattor av en linjär lansettformad typ som växer upp till 5 cm. Artens hemland är bergen i södra Brasilien, där växten når en höjd av 50 m. A särdrag hos arten är värdefullt trä och ganska ätbara nötter. Stamdiametern i rotdelen kan nå 1 m, och hankottar växer upp till 30 cm i diameter och väger cirka 1 kg. Fullmognad av frukter sker 2-3 år efter pollinering. Trädet är ganska lämpligt för växthusodling och under sådana förhållanden växer det sällan över 3 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Araucaria heterophylla (lat. Araucaria heterophylla) är infödd i Sydamerika och växer bra inomhus. Trädet tål inte exponering för direkta UV -strålar och kräver ett skuggat område. Trädet ska förvaras i ett svalt rum under vintermånaderna. Växten kräver god fuktighet och tål inte uttorkning av ett jordkoma. Det bör endast vattnas med mjukt vatten, eftersom hårt vatten bromsar växtens tillväxt avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna art anses vara en av de mest krävande, men med rätt vård kan den mycket väl leva upp till 10 år.

Chilensk araucaria (lat. Araucaria araucana) växer i Chile och på Argentinas västra kust och växer 60 m i naturen. Den unga växten ser väldigt majestätisk ut: kronans nedre grenar är mycket låga och ligger faktiskt på marken. Sidogrenarna på bordets mellersta och övre del är placerade horisontellt och hänger något. Men med åldern ändras formen på kronan och får en platt paraplyformad form. Detta beror på att de nedre grenarna dör, vilket resulterar i att de i mogna träd bara finns kvar i den övre delen av stammen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten har en tjock bark med hög hartshalt . Artenas blad är hårda och ganska taggiga, arrangerade spiralt och täcker grenen mycket tätt. Växten tolererar lätt frost, älskar ljusa och väl fuktade icke-träskiga jordar med högt näringsinnehåll. Araucaria frön är läckra och innehåller många fördelaktiga ingredienser. Hemma försöker de placera trädet som en enda plantering när de dekorerar landskapet. Detta beror på artens höga dekorativa egenskaper, det är olämpligt att överskugga skönheten hos andra växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Araucaria bidwillii (lat. Araucaria bidwillii) den enda överlevande arten av Bunia -delen av Araucaria -släktet. Den var utbredd i Mesazoi, med de tidigaste arterna som växte under juraperioden. Detta faktum bekräftades genom kolanalys av fossiliserade växtrester på den sydamerikanska kontinenten och i Europa. Arten är skyldig sitt namn till den engelska naturforskaren J. Bidwill, som studerade och beskrev det i detalj, och lite senare överförde flera växter till Royal Botanic Gardens i Kew. Detta markerade början på spridningen av denna art i Europa, där den snabbt uppskattades för sin dekorativa effekt och började aktivt dekorera växthus och vinterträdgårdar med den.

Bild
Bild
Bild
Bild

I den naturliga miljön växer trädet upp till 50 m, stammens diameter når 125 cm. Växten är dioecious och honorna är mycket större än hanarna. Precis som i den föregående arten kan bara unga individer kallas vackra: med tiden förlorar trädet sina nedre grenar och blir kvar med en halvnaken stam. Växten har en tjock hartsaktig bark med en mörk färg och stora kottar upp till 35 cm i diameter och väger upp till 3 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av människans barbariska inställning till naturen har artens befolkning nyligen minskat avsevärt, och idag kan växter ofta inte ses under naturliga förhållanden, utan i nationalparker och reservat.

Araucaria high (lat. Araucaria excelsa) är ett mycket luftigt och känsligt träd med en pyramidformad krona. I naturen växer växten mer än 65 m på höjden och har en mycket tjock stam, vars diameter i rotzonen når 3 m. Dess inomhus syskon är mycket mer blygsam i storlek och växer knappt upp till två meter, men det är ett snabbt växande träd, och på ett år sträcker det sig med 15 se Ett särdrag hos arten är arrangemanget av grenar som växer på stammen i nivåer, samtidigt som de bildar en intressant krona. Växten har långa och tunna ljusgröna nålliknande löv, och under blomningen bildar han- och honkottar som mäter 5 respektive 12 cm. På grund av dess höga dekorativa egenskaper och opretentiös odling odlas arten mycket ofta inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Araucaria reproducerar ganska bra hemma. För detta används sticklingar eller frömetoden.

Sticklingar

Proceduren utförs i mitten av sommaren, med kronans krona som plantmaterial. Om det inte är möjligt att klippa stjälken från toppen av trädet, är det tillåtet att använda sidoskott. Men många experter tror att det är omöjligt att odla ett träd med rätt form från dem, som från toppen. Förfarandet för att föröka araucaria genom sticklingar är följande: skottet du gillar skärs av från trädet 3-4 cm under virveln, torka bort saften som har kommit ut, torka snittet och strö över hackat kol. Kvisten lämnas i detta tillstånd i en dag, vilket vanligtvis är tillräckligt för att dra åt såret. Därefter behandlas snittet med heteroauxin eller någon annan rotbildningsstimulator, varefter beredningen av jordsubstratet påbörjas.

Bild
Bild

Jordblandningen köps i butiken eller tillagas själv . För detta tas sand och torv i lika stora delar, blandas och vattnas. Sedan planteras en skärning i underlaget och täcks med en glasburk ovanpå. Varje dag ventileras, sprutas och fuktas skottet. Den mest optimala temperaturen är 25 grader, annars saktar rotprocessen avsevärt. Om det är möjligt att organisera bottenvärmen, bör den användas, eftersom detta hjälper till att snabbt rota skottet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid slutet av hösten är sticklingar vanligtvis helt rotade och kan transplanteras till en permanent plats.

Frön

Frömetoden är mer noggrann och tidskrävande. Sådd utförs från april till juni med endast färska frön. Processen börjar med beredningen av ett näringssubstrat av en blandning av torv, sand, gräs och bladhumus, taget i lika stora proportioner. Om de två sista komponenterna inte kunde hittas, tillsätts lite kol till sanden och torven, som är förkrossad. Sedan hälls det resulterande substratet i krukor, vattnas och sås. Efter att alla frön har planterats täcks marken med sphagnumoss och lådorna flyttas till ett rum med en temperatur på 18-20 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

De första skotten visas efter 2-3 veckor.

Fröna gror mycket ojämnt och några av dem kan kläckas först efter 2 månader . Plantor måste skyddas från direkta UV -strålar, annars blir de gula och dör snabbt. Det är bättre att skapa diffus belysning för dem eller placera dem i skuggan av angränsande växter. Plockningen av unga skott utförs efter att de första nålarna dykt upp på dem. Vid enstaka plantering av frön i en kruka dyker skotten inte utan lämnas i samma behållare tills rotsystemet blir starkare. När rötterna täcker hela krukans mark kan de planteras i öppen mark eller i en stor behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Araucaria växer mycket långsamt och behöver därför inte frekventa transplantationer. Experter rekommenderar omplantering av den förvärvade växten omedelbart till en lämplig behållare, där den kommer att vara konstant. Transplantation utförs med omlastningsmetoden med maximal bevarande av jordklumpen. Den första fullfjädrade transplantationen kan utföras tidigast innan blomman når tre år. Ytterligare transplantationer utförs vart tredje år i april-maj.

Bild
Bild

Transplantationssubstratet framställs av torv, som har en sur reaktion, sand, gräs och lövmark, taget i lika stora proportioner, samt en viss mängd barrträd. Dränering läggs i botten av behållaren, som används som expanderad lera eller små stenar. Därefter fuktas jorden i den gamla krukan väl och en halvtimme efter vattning avlägsnas växten försiktigt tillsammans med jordklumpen. I det här fallet måste du försöka att inte störa rotsystemet, annars kan trädet inte stå emot transplantationer och dö.

Bild
Bild

Vid transplantation av araukaria är det nödvändigt att övervaka rothalsens position och placera den på samma nivå som före transplantation. Om du planterar den under marknivå dör växten.

Efter transplantation behöver trädet speciella förhållanden. För att göra detta placeras det i ett skuggat, fuktigt rum och sprutas oftare. Efter 2-3 veckor kan växten sättas på sin ursprungliga plats och överföras till den allmänna vårdplanen.

Bild
Bild

Växande tips

Att ta hand om araukaria i inomhusförhållanden är ganska enkelt och består i att vattna, beskära, tillsätta tillsatser och skapa optimal temperatur, luftfuktighet och ljus.

Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

På våren och sommaren kräver växten inga speciella förhållanden och kommer att kännas bra vid normal rumstemperatur. Om möjligt rekommenderas det att ta inomhusutsikt från huset till gatan, väl skyddad mot direkta ultravioletta strålar. Det är lämpligt att rotera trädet med 90 grader varje vecka. Om detta inte görs kommer växten att sträcka sig efter solen, förvärva en ensidig form och förlora sina dekorativa egenskaper. Under vintermånaderna flyttas araucaria till ett svalt rum, vars lufttemperatur är 14-16 grader och luftfuktigheten ligger inom bekvämt 60%.

Bild
Bild

Belysning

Araucaria är en mycket ljusälskande växt, men föredrar diffust ljus framför direkta strålar. Därför är det bättre att placera det på ett sådant sätt att det under dagen endast får en måttlig mängd ultraviolett strålning, och resten av tiden är i ljus nyans. Det viktigaste är att solen inte skiner på honom vid middagstid och inte kan skada honom. Detta gäller särskilt unga skott som groddar från frön och ligger på fönsterbrädan. I det här fallet räcker det inte bara att föröka växten, det är mycket viktigare att bevara den under det första levnadsåret.

Bild
Bild

Vattning

Araucaria anses vara en fuktälskande växt och behöver regelbunden vattning. Brist på fukt kan leda till en avmattning i utvecklingen, och om jordklumpen torkar kan den helt tappa nålarna. Om trädet inte vårdas och vattnas minst en gång i veckan kommer grenarna att sjunka och kommer inte längre att kunna resa sig utan hjälp. I sådana fall måste du bokstavligen hänga växten "upp och ner" för att korrigera deras plats. För detta lindas en jordklump i cellofan, växten vänds upp och ner i denna form i flera dagar.

Bild
Bild

Förutom vattning behöver araucaria daglig sprutning.

På vintern reduceras vattningen något och styrs uteslutande av tillståndet i den jordiska koma . Fuktning utförs två dagar efter att jorden har torkat helt och sprutning minimeras eller stoppas helt. Så vid en lufttemperatur under 16 grader är det inte nödvändigt att spraya ett träd. Om temperaturen ligger inom 20 grader kan du strö busken lite samtidigt som du vattnar.

Toppdressing

Befruktning utförs under våren och sommaren, 2 gånger i månaden. Som tillsats används komplex av mineralgödselmedel, utspädda i en 2 gånger reducerad dos än för inomhusblommor. Det bästa alternativet skulle vara introduktion av preparat som innehåller en tillräcklig mängd fosfor och kalium och praktiskt taget fria från kalcium. Detta beror på att araukaria, som de flesta barrträd, inte tål kalcium och på grund av överskottet kan bli mycket sjuk.

Införandet av organiska preparat för anläggningen utförs inte . Under höst- och vintermånaderna är trädet vilande, där tillväxt- och utvecklingsprocesser saktar avsevärt. Det rekommenderas inte att stimulera trädet under denna period, och därför stoppas befruktningen i detta skede. Topdressing återupptas först efter att trädet har flyttats från ett svalt rum till en varmare plats och bytts till en sommarbevattningsregim.

Bild
Bild

Beskärning

För araucaria är ljusformning och sanitär beskärning tillåten. Det ska skäras med en skarp beskärare, medan de nedre döende grenarna tas bort. Växten behöver inte regelbundet fullständig beskärning, men om trädet är för utsträckt, kommer denna procedur att göra det tjockare.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I allmänhet har araucaria god immunitet och blir sällan sjuk. Många sjukdomar är ofta resultatet av felaktig vård, och om du inte vidtar åtgärder för att rätta till situationen kan växten dö. Nedan följer ett antal av de vanligaste sjukdomarna, liksom orsakerna till att de uppstod.

Så om ett träd torkar och löv eller nålar faller från det, är frågan troligen i för torr luft. För att rätta till situationen rekommenderas att spraya växten oftare eller sätta en luftfuktare i rummet. Dessutom, under höst-vinterperioden, bör trädet hållas borta från värmeradiatorer och andra värmekällor

Bild
Bild

Om nålarna börjar bli gula på trädet kan orsaken vara otillräcklig vattning eller omvänt ett överskott av fukt. Du kan mer exakt bestämma orsaken på följande sätt: om de gula grenarna blir bruna efter en tid, beror sannolikt saken på överdriven fukt i jorden. För att avhjälpa situationen räcker det med att få ut ett ungt träd ur krukan, ta bort rötterna som har ruttnat från fukt och strö de skurna platserna med förkrossat kol. Sedan bör du förbereda ett nytt jordmaterial och plantera en växt i det. Om ett liknande problem hände med ett vuxet högt träd, bör du sluta vattna och börja torka jorden

Bild
Bild

För detta lossas det övre lagret då och då, vilket säkerställer bättre ventilation av underlaget.

Om växten slutade växa uppåt och började förvärva fula former, är saken troligtvis skadad på kronan. Därför, när du föder araukaria, bör du vara mycket försiktig med toppen och försöka att inte skada odlingspunkten

Bild
Bild

Om trädet börjar sträcka sig och förvärva fula slanka former, kan huvudorsaken vara brist på näringskomponenter. I detta fall bör trädet matas omedelbart och sedan befruktas regelbundet under hela växtsäsongen

Bild
Bild

En märkbar avmattning av tillväxten av araukaria är ofta resultatet av ett överskott av kalcium. I detta fall måste du utesluta alla kalciuminnehållande förband och vattna växten endast med filtrerat eller smält vatten

Bild
Bild

Övervattning och brist på dränering kan leda till svampinfektioner. För att förebygga sådana sjukdomar rekommenderas att sprinkla jorden med svavel

Bild
Bild

Om de nya skotten växer för svaga och tunna, kan problemet vara brist på näring. I detta fall måste växten matas i tid med ett komplex av mineralgödsel

Bild
Bild

När det gäller skadedjur infekterar de sällan araukaria . I sällsynta fall observeras utseendet på bladlöss, mjölkfiskar, spindelmider och en rotbagge som slukar trä. Om insekter hittas är det nödvändigt att tvätta växten omedelbart med en tvål eller alkohollösning för detta och sedan behandla den med insekticider.

Rekommenderad: