Gardenia (51 Bilder): Funktioner I Hemvård, Egenskaper Hos Gardenia Pion Och Tahitiska. Hur Transplanteras? Varianter Med Vita, Gula Och Rosa Blommor

Innehållsförteckning:

Gardenia (51 Bilder): Funktioner I Hemvård, Egenskaper Hos Gardenia Pion Och Tahitiska. Hur Transplanteras? Varianter Med Vita, Gula Och Rosa Blommor
Gardenia (51 Bilder): Funktioner I Hemvård, Egenskaper Hos Gardenia Pion Och Tahitiska. Hur Transplanteras? Varianter Med Vita, Gula Och Rosa Blommor
Anonim

Gardenia är en ganska populär liten växt med ett attraktivt utseende. Den tillhör familjen Rubiaceae. Gardenia finns både i naturen och används som inomhusväxter, för idag finns det mer än 250 arter av denna fantastiska blomma. Många odlare noterar att det är ganska svårt att ta hand om denna "nyckfulla" växt. Det är värt att överväga mer detaljerat egenskaperna hos gardenia, dess typer, växande regler.

Bild
Bild

Historia

Gardenia har en lång historia. I kinesiska källor som går tillbaka till 1 -talet e. Kr. finns redan information om denna magnifika växt. Även då beskrevs egenskaperna hos dess domesticering och hur man korrekt producerar lockig beskärning, så att en spretig buske förvandlades till ett utsökt träd. Det var först på 1700 -talet som gardenia dök upp i England tack vare Alexander Garden, en amerikansk naturforskare, varför det fick det namnet.

Dessutom har växten redan börjat växa i Amerika. Buskarna av denna underbara blomma kunde hittas i Alexander Gardens i Charleston. Aristokratin i början av 1800 -talet uppskattade den fängslande aromen och utsökta utseendet på gardenier, så de började använda den för att skapa olika buketter, till exempel användes gardenier för att göra boutonnieres för bröllop.

Bild
Bild
Bild
Bild

I Ryssland blev denna växt känd under den pre -revolutionära perioden, men under ett annat namn - Cape jasmine . Denna blomma har vunnit stor berömmelse, den användes vid tillverkning av parfym på grund av sin utsökta doft. Redan 1925 släpptes den berömda doften Gardenia Chanel, som uppskattades av kraftfulla och kraftfulla naturer. Idag används gardenia vid tillverkning av många ihållande dofter, det används i samlingarna av Gunzburg, Bergman, Gucci.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan antiken har gardenia varit känd inte bara för sin fantastiska doft. Blommor, löv och bark är populära, eftersom medicinska teer, pomace och avkok görs av dem . Idag används doften av gardenia ofta i aromaterapi, och i Afrika och Asien låter denna blomma dig hantera olika sjukdomar. Och, naturligtvis, är denna blomma helt enkelt ett oersättligt inslag i en exotisk bröllopsbukett.

I trädgårdens hemland används det ofta som dekoration för en mängd olika rätter. Blommorna innehåller växtpigment som används för att producera gula och orange färgämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Gardenia är en vintergrön buske . Växtens stjälkar kännetecknas av deras styrka. De kan vara antingen nakna eller pubescenta. Bladen lockar uppmärksamhet med en blank yta, kompletterad med stipuler, medan de ligger mittemot. Vita eller gula blommor har ett enda eller sköldarrangemang, medan i det senare fallet bildas blomställningarna av 4-6 blommor.

Blommor kan vara antingen dubbla eller halvdubbla. Under blomningen, som inträffar på sommaren eller hösten, avger de en fantastisk lukt.

För att växten ska se vacker och sofistikerad ut måste den klippas av kronan.

Bild
Bild

Vyer

Som beskrivits ovan har gardenia en lång historia, och dess odling användes under de japanska och kinesiska dynastiernas regeringstid. Idag presenteras mer än 250 arter av denna fantastiska växt, medan det är svårt att skilja vilda sorter från de som fötts upp tidigare. Undantaget är nya arter som introducerades redan på 1900 -talet. I processen med att skapa nya sorter började växten tämjas. Dekorativa alternativ med dubbla blommor används ofta för att dekorera bostäder. Det är värt att uppmärksamma de mest populära sorterna.

Brighamii . Denna sort finns på Hawaiiöarna - Molokai, Lana, Oahu. Det presenteras i form av ett träd, vars längd är upp till 6 meter. Avlånga löv presenteras i ljusa och mörkgröna nyanser, samtidigt som de lockar uppmärksamhet med sin ljusstyrka på grund av närvaron av ljusa ådror. Blommorna är enkla, vita, enradiga. De har 6 kronblad och har en mycket behaglig doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Globosa . Detta är ett litet träd eller en buske. Blommor presenteras i en ovanlig form - i form av en klocka. Vita blommor når 4 cm i diameter. Det ovala bladet är något långsträckt.

Bild
Bild

Taitensis . Växten av denna sort växer i form av ett träd, dess höjd når 7 meter. Denna typ av gardenia växer på ön Tahiti. De ovala bladen är ganska stora, deras längd är 25 cm. De snövit, enradiga, dubbla blommorna är 20 cm i diameter. Denna sort blommar bara en gång om året, medan blomningen är spontan.

Bild
Bild

Corinata (Kula) . Detta lilla träd är hemma i Malaysia. Blommorna lockar uppmärksamhet med sin originalitet, eftersom de har en lång rörformig corolla, kompletterad med enradiga kronblad böjda utåt. Höjdpunkten är förändringen i färgprestanda - marmorskuggan ersätts av en citron, och när blomman blommar blir kronbladen orange.

Bild
Bild
Bild
Bild

Thunbergium . Detta är en ganska ovanlig sort som är infödd i Afrika. Dess upptäckare är forskaren K. Thunberg. Detta träd når en höjd av 2 meter, medan det har en bar stam. Bladen är ganska mjuka, de är 3-4 bitar i grenarnas ändar. Ganska stora blommor med vitkrämfärg har en diameter på upp till 8 cm, medan en rörformig corolla 7 cm lång har 8 kronblad.

En egenskap hos denna sort är det faktum att blommans ton ökar på natten. Denna typ används ofta för att skapa nya sorter.

Bild
Bild

Alla ovanstående sorter av gardenia perfekt för odling i milda klimat . De finns ofta i trädgårdar, parker och växthus, liksom i uterum som har mer extrema förhållanden. En jasmin eller vit gardenia (Gardenia Jasminoides) är idealisk som inomhusblomma . Dubbla blommor är ganska stora, en lyxig jasmin doft uppmärksammar denna fantastiska art. Denna sort presenteras i form av en liten buske, dekorerad med lyxiga knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Guld eller gul gardenia (Gardenia carinata) är populär bland många trädgårdsmästare eftersom den kan ändra färg . Ursprungligen presenteras knopparna i en vit nyans, sedan får de en citrongul färg, som blir orange. Naturligtvis är denna sort också lämplig för hemodling, men du bör vara uppmärksam på att dess tillväxt saktar avsevärt.

Först efter några år kommer gardenia att kunna förvandlas till ett träd. I naturen kan denna sort nå en höjd av upp till 10 meter.

Bild
Bild

Den tahitiska gardenia kallas också tiara -trädets blomma . Denna buske växer på Polynesien. Dess snövita blommor är ganska ömtåliga och känsliga. Doften är helt enkelt omöjlig att beskriva med ord, för den är väldigt mångfacetterad och vacker.

Bild
Bild

Pionarten är ganska vanlig . tack vare de lyxiga krämvita blommorna i frotté upp till 22 cm i diameter. Den avger en ganska delikat doft. På grund av närvaron av ett stort antal laterala knoppar är blomningen ganska lång. Busken når en höjd av cirka 85–90 cm. De mörkgröna bladen är ganska stora.

Bild
Bild

Den rosa gardeniaen, kallad amoena, är en mycket sällsynt art . De är nästan omöjliga att se i hem eller trädgårdar. Det växer ibland i stora botaniska trädgårdar. Dess särart ligger i närvaro av ovala blad med spetsiga spetsar. Hela hennes kropp är täckt av taggar, och de rosa blommorna avger en lyxig doft.

Bild
Bild

Gardenier är rika på enzymer, aminosyror och antioxidanter. Extrakt och estrar från det används ofta inom medicin, liksom vid tillverkning av kosmetika.

Hur väljer man?

Experter rekommenderar att du kontrollerar växten innan du köper, uppmärksamma följande nyanser:

  • trädet ska vara välformat, medan grenarna ska riktas i olika riktningar;
  • det är värt att överge köpet av en växt som har tröga, gulnade eller bleka löv, eftersom de indikerar att busken är ohälsosam;
  • det är ganska svårt att bota en sjuk växt, den kommer inte att kunna glädjas med blomning på länge; naturligtvis kostar det mindre, men chansen är stor att du kommer tillbaka för en andra gardenia.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man?

Inte alla trädgårdsmästare tar på sig odlingen av gardenia, så nybörjare bör vara beredda på att de kommer att möta en svår uppgift, eftersom denna växt är ganska "nyckfull" och kräver noggrann vård hemma.

Om du inte följer de tydliga reglerna för dess odling, kommer det snart att försvinna snabbt, inte bara blommor utan också löv . Det är värt att uppehålla sig mer i detalj vid huvudpunkterna i att odla detta fantastiska träd med en ovanlig doft.

Temperaturregim

En kraftig förändring i temperaturregimer kan leda till att växten dör. Den optimala temperaturen för normal utveckling och blomning av gardenia är från +22 till +24 grader . Om temperaturregimen stiger med minst några grader, blir "skönheten" slö och kan inte blomma. Det är värt att försörja henne tillgång till frisk luft . På sommaren kan den placeras på en balkong eller i en trädgård, men samtidigt är det värt att ge pålitligt skydd mot solens strålar och drag.

Men när det bleknar måste du sänka temperaturen i rummet. Den optimala indikatorn är +16 grader . Detta kan göras med ett något öppet fönster, men det är värt att komma ihåg att skydda busken från drag. Jordens temperatur i krukan förtjänar särskild uppmärksamhet.

Bild
Bild

Eftersom växten kräver fuktig jord är det värt att komma ihåg en sådan fara som ruttnande av rotsystemet, vilket vanligtvis uppstår när temperaturen sjunker på vintern.

Fuktighet

Eftersom gardenia är en tropisk växt, det kräver hög luftfuktighet . Det är nödvändigt att spraya, placera behållare med vatten nära krukan och även använda expanderad lera på en pall, som ofta fuktas. Många köper elektriska luftfuktare för att få blomman att känna sig bekväm. På vintern ökar luftens torrhet vanligtvis i hus, eftersom uppvärmningen fungerar, så denna punkt bör tas på allvar.

Växtens löv bör skyddas från inträngande av vatten för att inte förstöra deras utseende. Det är tillåtet att torka av bladen med en fuktig svamp när trädet är dekorerat med ett stort antal knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning och plats

Efter köpet är det nödvändigt att noggrant ta hand om gardenia så att den lättare kan anpassa sig till de nya levnadsförhållandena. Inledningsvis är det värt att välja en permanent plats för henne .… Anläggningen är ganska nyckfull när det gäller förändringar, det tar väldigt lång tid att vänja sig vid den nya miljön. Den bör skyddas från drag, hålla samma belysning under blomningsperioden, för även när behållaren vrids åt andra hållet kan den omedelbart släppa alla knoppar.

Ultraviolett ljus har en skadlig effekt på "skönheten", men det är också omöjligt att begränsa hennes tillgång till ljus . Hon känner sig bra i starkt spritt ljus, medan dess längd bör vara cirka 12 till 14 timmar när som helst på året. Gardenia -krukan kan placeras på fönsterbrädan i ett fönster som vetter mot både väster och öster.

På vintern måste du använda konstgjord belysning för att få henne att känna sig bekväm. Phytolamp används ofta. Det bör placeras på ett avstånd av 70–80 cm från växten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Gardenia behöver befruktning både under växtsäsongen och under blomningen. Därför utförs utfodring vanligtvis på våren och sommaren. Men om vi överväger de sorter som blommar på hösten, ändras befruktningstiden. Det är mycket viktigt att undvika kosttillskott som innehåller kalcium . Det rekommenderas att använda mineralgödselmedel, men inte glömma att byta ut dem med organiska tillsatser. Gödsel är ett utmärkt val - det kan appliceras varannan vecka.

Om vi överväger folkgödsel, rekommenderar trädgårdsmästare att vattna gardenia med brännässelavkok eller använda jäst. Men bladdressing görs genom sprutning. Detta alternativ är optimalt under perioden med knoppbildning. På vintern kan du lägga till gödselmedel i jorden, som innehåller järn och magnesiumsulfat. Om du applicerar mycket kvävehaltiga förband kommer växten att förvärva en lyxig krona, men samtidigt slutar den att blomma.

Och om du tar flytande gödningsmedel är det värt att fukta jorden innan du applicerar dem, då kommer det att vara möjligt att undvika brännskador på växtens rotsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Fukt är nödvändigt för att växten ska bli frisk, dess knoppar är saftiga och bladen är elastiska. När jorden torkar kommer plantan snart att blekna och dö, därför jorden i krukan ska alltid vara fuktig, men vattning bör undvikas . På sommaren vattnas växten 2 gånger i veckan och på vintern - endast 1 gång. Det är värt att använda varmt vatten, medan det måste kokas eller filtreras. Det är mycket viktigt att det inte finns något kalcium i vattnet . För den femte vattningen är det värt att tillsätta lite citronsyra, eftersom det kommer att öka jordens surhet, vilket är mycket viktigt för plantans normala utveckling. Övervattning bör göras, undvik bottenvattning.

Bild
Bild

Beskärning

Beskärning spelar en mycket viktig roll vid odling av gardenia eftersom denna kultur har en tendens att växa kronan . Om det är ganska tjockt reduceras luftgenomströmningen avsevärt, vilket leder till manifestation av olika sjukdomar. När blomningen är klar är det absolut nödvändigt att ta bort alla sjuka grenar. För att forma kronan korrekt måste du också förkorta friska grenar med 2/3 . Men på våren kläms det ofta, eftersom det gör att nya skott kan växa snabbare och därigenom skapa nya grundämnen för bildandet av framtida knoppar.

Bild
Bild

Jorden

Gardenia är mycket krävande på jorden. Naturligtvis kan den växa i olika jordar, men den kan blomma uteslutande i sur jord, som kommer att vara både andningsbar och tät. För att transplantera en växt hemma kan du köpa en färdig jordblandning i specialaffärer, avsedd för avel azalea. För självlagning måste du ta i lika stora mängder sand, löv och torvmark samt torv … För att bibehålla jordens surhet och öka luftgenomsläppligheten det är också värt att lägga till sphagnumossa . Perfekt för dränering expanderad lera , men det bör definitivt kokas, vilket kommer att eliminera alla salter från dess porer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bekämpa sjukdomar

Gardenia är benägen för många sjukdomar, så det är värt att överväga mer detaljerat de olika symptomen på sjukdomar och metoder för att eliminera dem.

Lämnar torra

Ganska ofta står trädgårdsmästare inför det faktum att gardeniaens blad börjar torka ut. Detta beteende är den första reaktionen på överskott av fukt, låg surhet i jordblandningen, förekomst av skadedjur eller drag. Felaktig vård kan leda till problem med plantans löv. Det är lätt att eliminera översvämningen av vatten - du måste torka jorden ordentligt . Det är värt att eliminera den kraftiga förändringen i temperaturförhållanden och drag. Att tillsätta citronsyra till jordblandningen kommer att öka dess surhet.

Om en spinnkvalster hittas är det värt att öka luftfuktigheten, eftersom denna skadedjur vanligtvis visas i rum med torr luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommar inte

Felaktigt underhåll av gardenia leder till att den inte blommar. Temperaturregler bryts ofta. För att knoppar av framtida blommor ska bildas måste lufttemperaturen sänkas med flera grader . Det bästa alternativet är +18 grader. En annan orsak kan vara ett överskott av gödningsmedel, som inkluderar kväve, som är ansvarig för tillväxten av löv. I det här fallet är det värt att tillgripa trädbeskärning.

Glöm inte att felaktig vattning också påverkar frånvaron av bildandet av blommorudiment negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra problem

Felaktigt underhåll av gardenia kan leda till följande problem:

  • bladen mörknar, blir svarta och faller sedan av;
  • utseendet på fläckar både på knopparna och på bladen;
  • busken tappar knoppar eller blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling av ovanstående problem är endast möjlig om du tar hand om växten ordentligt.

Skadedjur

Gardenia lider ofta av en mängd olika skadedjur eftersom de älskar både bladen och knopparna på växten.

  • trips;
  • vitfluga;
  • skydda;
  • spindelkvalster;
  • mjölk.
Bild
Bild

För att skydda din gardenia från dessa farliga skadedjur, det är värt att följa rätt vård … Men om växten fortfarande är sjuk, är det värt att använda en fungicid. Ganska ofta lider gardenia av virus- och svampsjukdomar när jorden är kraftigt översvämmad. Om det inte finns tillräckligt med järn i jorden kan bladkloros utvecklas.

Det viktigaste är att korrekt identifiera orsaken till sjukdomen och sedan vidta specifika åtgärder.

Hur reproduceras?

Gardenia kan förökas på följande sätt:

  • skott;
  • träiga sticklingar;
  • frön.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du använder frön kommer plantorna att vara obetydliga. Det är bättre att föredra förökning med sticklingar . För detta används friska kvistar som blev kvar efter att ha klippt trädets krona. De måste doppas i vatten och läggas till det "Kornevin" så att rötterna dyker upp snart . Därefter planteras de i separata krukor med jordblandning för azaleaer. Dessutom är det värt att göra ett litet växthus från en vanlig burk och ta ut det på gatan.

Vård av plantor kräver fukt och ventilation .… När det första bladet dyker upp kan du vägra från "växthuset". Växten är redo för transplantation endast om dess rotsystem har fyllt potten helt. Och efter 1 år, med rätt vård, kommer gardenia att glädja dig med fantastisk blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Floristrekommendationer

Följande tips för nybörjare är värda att kolla in:

  • gardenia är en ganska "nyckfull" växt som kräver ständig vård;
  • om växten inte har tillräckligt med kväve och järn måste de fyllas på långsamt, eftersom gardenia vid en hög koncentration kommer att lida ganska mycket;
  • gardenia är mycket känslig för en förändring av landskapet, därför är det förbjudet att ens vända det under blomningen, annars slänger det omedelbart blommorna.

Rekommenderad: