Clivia: Hemvård, Sorter: Cinnabar, Miniata, Brokig. Hur Får Man Clivia Att Blomma?

Innehållsförteckning:

Video: Clivia: Hemvård, Sorter: Cinnabar, Miniata, Brokig. Hur Får Man Clivia Att Blomma?

Video: Clivia: Hemvård, Sorter: Cinnabar, Miniata, Brokig. Hur Får Man Clivia Att Blomma?
Video: Кливия перекрестное опыление.Результаты опыления.Clivia cross-pollination.Pollination results. 2024, Maj
Clivia: Hemvård, Sorter: Cinnabar, Miniata, Brokig. Hur Får Man Clivia Att Blomma?
Clivia: Hemvård, Sorter: Cinnabar, Miniata, Brokig. Hur Får Man Clivia Att Blomma?
Anonim

Clivia sticker ut bland prydnadsväxter för sin absoluta anspråkslöshet och förmåga att blomma i slutet av vintern och glädjer ägarna med ljusa exotiska blommor. För att växten ska utvecklas utan problem under hela året är det viktigt att ge den rätt vård, beroende på säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Clivia är en vintergrön flerårig med grenade rötter som kommer upp till ytan. Denna krukväxt tillhör familjen amaryllis, men till skillnad från dess andra representanter har den inte en glödlampa. En kort beskrivning av växtens utseende tyder på att bladen är stora, köttiga och intill varandra. Clivia har inte en fullfjädrad stjälk; ett skott som liknar det bildas av ett gäng löv. Buskens höjd varierar från 40 till 60 centimeter.

Själva bladbladen är täckta med en blank mörkgrön hy och har elasticitet och böjer sig därför lätt. Längden på en varierar från 40 till 75 centimeter, och bredden går inte längre än 5-8 centimeter. Ibland finns det en depression i stället för den centrala venen. Varje år ökar antalet flygblad i utloppet med 5-6 stycken. Bloom förväntas vanligtvis från februari till mars.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först bildas en pedunkel i mitten av rosetten, vars längd sträcker sig från 20 till 40 centimeter. Därefter öppnas upp till 30 knoppar på toppen och bildar en blomställning med en diameter på 15 till 20 centimeter. Varje enskild blomma liknar en klocka och har 6 kronblad. Den röda, orange eller rosa färgen på clivia ser väldigt vacker ut. Det finns långa ståndare och ett äggstock inne i blomman.

MEN Växtens rom är mycket ovanlig - den kombinerar vanilj, muskotnöt, ört- och rosa dofter . Fruktning sker med bildandet av ett köttigt bär.

Det är viktigt att nämna att clivia är en giftig kultur: varken dess rötter eller blad kan ätas. Åtminstone kommer de att framkalla diarré, kräkningar eller kollapsa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Clivia -arterna är inte särskilt olika. Clivia gardena har långsträckta löv som växer upp till 50 centimeter. De har en blank, mörkgrön hy med parallella ränder . Plattans kant är spetsig. En cylindrisk peduncle med en höjd av 45 till 50 centimeter är täckt med små röda klockor, som samlas i blomställningar, bestående av 15 knoppar. Denna sort blommar under andra halvan av vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clivia cinnabar, hon är miniatyr eller apelsin, har täta blad, vars längd når 70 centimeter. Tallrikarna är mörkgröna och liknar remmar. Knopparna själva är färgade röda och orange, och kärnan är gul. Den frodiga blomställningen innehåller upp till 20 blommor. Pedunkelns höjd ligger i intervallet från 40 till 50 centimeter.

Denna art är den mest populära bland uppfödare och är grunden för olika dekorativa sorter. Denna sort blommar från februari till maj, men ibland andra tider på året.

Bild
Bild

Clivia, vacker eller ädel, växer bara upp till 30-50 centimeter, därför anses den vara miniatyr … En tät rosett bildas av xiphoid spetsiga blad. Självstången är tät och tjock, dess längd är från 30 till 50 centimeter. Från 40 till 60 klockformade knoppar bildas på den. Som regel är de färgade rosa och har två centimeter kronblad. Denna sort blommar under andra halvan av vintern.

Bild
Bild

Om vi pratar om resultatet av urvalet, inkluderar dessa till exempel clivia är vit . Den växer upp till 70 centimeter. På peduncle bildas cirka 20 snövit blommor, som liknar en klocka. Bladen är långa och köttiga, med ett standardutseende.

Clivia brokig når 50 centimeter . Mörkgröna blanka tallrikar har en vit rand i mitten. Peduncle är täckt med rödorange klockor. Blomningen sker vid korsningen av våren och sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

För att clivia ska glädja ägarna med sitt utseende är det nödvändigt att inte bara välja rätt plats för sin livsmiljö, utan också att utföra alla vårdåtgärder enligt instruktionerna.

Belysning

Belysningen ska vara måttligt ljus, men diffus. Direkta ljusströmmar kommer att orsaka brännskador och andra skador på plåten. Krukan med växten kan placeras på fönsterbrädorna i öster eller väster, eller tas bort djupt in i rummet, vars fönster vetter mot söder.

Om ljuset från clivia inte är tillräckligt, kommer det att sluta blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Clivia känns mest bekväm vid en temperatur som inte går utöver 20-25 grader. På sommaren rekommenderas ventilation av rummet, men undvik drag. Du kan till och med flytta landningarna till en balkong, loggia eller en personlig tomt, vilket ger skydd mot den ljusa solen och vindbyar.

Under vilande period överförs blomman till ett svalt rum, och sedan, efter utseendet av en blomma pil, återförs till en varmare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning och gödning

Clivia reagerar negativt på vattentät mark. Vattning bör utföras när det övre lagret torkar med ett par centimeter. Om mycket vätska efter proceduren rinner in i pannan från dräneringshålen, bör den tömmas omedelbart. Annars är rotförfall sannolikt. Vanligt kranvatten bör inte tas, därför måste det stå innan bevattning får stå för att bli av med klorjoner.

Denna växt behöver inte hög luftfuktighet, så det är inte nödvändigt att installera en luftfuktare eller regelbunden sprutning. På sommaren bör busken badas i varmt duschvatten och under andra årstider - torka av arkens yta med en fuktig trasa.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du bestämmer hur du ska mata clivia bör företräde ges specialiserade formuleringar eller komplex som är lämpliga för blommande växter . Det enda kravet är frånvaron av en stor mängd kväve som kan hämma blomningen, eftersom alla krafter kommer att användas för att bygga upp grön massa.

Experter rekommenderar att man växlar mellan flytande organiskt material och ett färdigt mineralkomplex. Gödsel appliceras vanligtvis från början av växtsäsongen till september. Förfarandet utförs vanligtvis varannan vecka.

Lämpligt organiskt material bör innehålla vermikompost i kompositionen. Det kan till exempel vara medel " Ideal" eller "Breadwinner " … Vanligtvis löses en matsked gödselmedel i ett par liter vatten. Från mineralgödsel föredrar trädgårdsmästare Ammophos eller Kemir . I detta fall späds ett par gram toppdressing i en liter vatten. Fosfor måste finnas i sammansättningen av dessa medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundning

Lös och lätt sur jord är lämplig för en växt. Det enklaste sättet att få det är att blanda sand, lövmark och torv, taget i lika stora proportioner. Vi får inte glömma vikten av att desinficera underlaget för att förhindra utveckling av sjukdomar och reproduktion av insekter. Experter rekommenderar inte användning av kemikalier för markodling, eftersom de förstör alla mikroorganismer som finns i den, inklusive användbara . Om jorden förbereds för unga växter kan den göras lösare genom att tillsätta perlit eller sand.

När man placerar jord i en kruka, bör man inte glömma vikten av en preliminär bildning av dräneringsskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

Clivia, som kommer från frön, börjar blomma först under det fjärde levnadsåret. Om en annan metod användes för reproduktion, kan blommor förväntas redan under det andra existensåret. En fördröjning av blomningen kan bero på brist på tillräckliga viloperioder. Om villkoren var uppfyllda, på vintern i andra halvan, visas en pil på peduncle. Så snart dess längd når 10 centimeter är det dags att ta plantan ur viloläge.

För att clivia ska blomma ytterligare måste den omedelbart ordna en varm dusch, öka frekvensen och mängden vattning och även återföra toppdressing i form av mineralgödsel som innehåller kalium.

Alternativt kan det vara natriumsulfat, kaliumsalt eller kaliumklorid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grytan överförs till fönsterbrädan i ett fönster som vetter mot väster eller öster, men skyddas från direkt solljus. Det är viktigt att temperaturen inte går över 20-25 grader . Vattning utförs regelbundet, men inte rikligt, så att jorden förblir något fuktig. Topdressing utförs varannan vecka. Då och då är det värt att torka av dammet från arken. Normalt blommar busken i 20 till 25 dagar. Vid denna tid, kapaciteten det rekommenderas inte att flytta, överföra någonstans eller till och med rotera runt sin axel.

I princip kan clivia till och med få blomma om den inte kan göra det på egen hand. För att göra detta reduceras temperaturen i rummet till 15-16 grader, och belysningen görs svag under en period från ett par veckor till en hel månad. Behovet av detta uppstår när växten har blivit felaktigt omhändertagen under vilande perioden, eller om den har vuxit för mycket och kräver dykning i flera krukor. Orsaken kan vara en alltför rymlig och bred behållare. Clivia kommer att blomma först när rötterna fyller volymen helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilande period

Någonstans från oktober eller november till midvintern är clivia vilande. Krukan med växten måste flyttas till fönsterbrädan i fönster mot norr, och vårdsystemet måste ändras tillfälligt. Belysningen är begränsad och temperaturen hålls inom intervallet från 12 till 15 grader Celsius. Det är värt att vattna clivia två gånger i månaden och helt avbryta toppdressing . I unga exemplar ska vilande perioden pågå i ett par månader, men ju större växten blir, desto längre måste den vila - från september till februari.

Vissa experter rekommenderar från september, sluta vattna helt, men se samtidigt till att löv inte faller av busken . Om detta problem uppstår måste jordens yta bevattnas något.

Om du bryr dig om clivia ordentligt, ska en blomknopp i slutet av februari kläckas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion och transplantation

För reproduktion av clivia används antingen frön eller sidoskott, kallade spädbarn. Den andra metoden anses vara både enklare och mer effektiv. Barnen separeras noggrant från den vuxna växten med hjälp av ett bearbetat verktyg. Om rötterna är trassliga, kommer det att vara möjligt att separera dem med en kniv. Såren behandlas med krossat kol, varefter barnen torkas i ungefär en halvtimme. Processen ska planteras i en liten kruka, som sedan exponeras på en varm och ljus fönsterbräda. Dess blomning börjar om ett par år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frömaterial för clivia köps oftast i butiken, eftersom det är ganska svårt att få det själv .… Vissa trädgårdsmästare försöker dock fortfarande klara denna uppgift, trots att fruktens fulla bildning ibland utarmar växtens styrka. Först pollineras busken artificiellt med en mjuk borste. Efter cirka 9 månader ska frukten dyka upp. Så snart deras färg blir röd och strukturen mjuknar kan fröna tas bort och läggas i vatten under en dag för att svälla.

Själva planteringen utförs omedelbart så att materialet inte förlorar sin grobarhet. Substratet bildas av torv och perlit eller en blandning av torv, gräs och sand. Fröna fördelas så att mellan 2 och 6 centimeter återstår mellan dem. Behållaren är täckt med en glasskiva eller polyeten. Varje dag måste växthuset öppnas i en kvart för ventilation, och jordens yta fuktas.

Så snart spiren har ett fullfjädrat blad kan den dykas ner i en liten behållare fylld med humus, lerjord och lövjord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under transplantationen är clivia därför mycket stressad du bör inte utföra proceduren förrän rötterna börjar sticka ut ur potten . En vuxen växt berörs inte alls på ett par år, varefter den flyttas till en större kruka så snart blomningen är klar. Endast unga buskar bör planteras om varje år. Detta görs med stor försiktighet, eftersom den minsta skadan på rotsystemet leder till utvecklingen av en förorenande process. När ett sår uppstår är det omedelbart viktigt att behandla det med krossat kol.

Clivia, som redan har fyllt 10 år, behöver inte transplanteras … Det räcker med att helt enkelt förnya matjorden med en höjd av 3 till 5 centimeter. Krukan för transplantation behöver inte tas för stor, eftersom alla ansträngningar går till utvecklingen av rotsystemet och inte till frisättningen av peduncle.

Bredden på den nya behållaren bör bara överstiga den föregående med 3 centimeter. Dräneringshålens betydelse får inte heller glömmas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Botten måste täckas med ett dräneringslager av småsten, småsten, trasigt tegel eller grus. Lös jord med låg surhet 3 centimeter tjock läggs ovanpå. Även om denna förening kan köpas i affären, är det bäst att forma din egen gräs, sand och lövmark. För detta tas 5 delar lövjord och torv, samt en del sand eller perlit. Av de kommersiella blandningarna är den som är utformad för orkidéer mest lämplig. Det är viktigt att desinficera underlaget före direkt plantering.

Till exempel kan jorden kalcineras i cirka 10 minuter i en ugn uppvärmd till 200 grader, förvaras i ett par minuter i en mikrovågsugn med maximal effekt, blötläggas i kokande vatten eller behandlas med en svag lösning av kaliumpermanganat. Denna åtgärd kommer att bli av med bakterier och skadedjur larver. Cirka 30 gram gödselmedel som innehåller den nödvändiga mängden fosfor, till exempel fosfatberg eller superfosfat, tillsätts till den behandlade jordblandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan transplantation fuktas växten och lämnas i ett par timmar, så att jordklumpen senare blir lättare att ta bort. Rötterna tvättas noggrant under kranen och behandlas vid behov från röta. Efter att ha placerat clivia i mitten av behållaren måste hålrummen fyllas med jord.

Rotkragen bör inte begravas för djupt, eftersom detta kommer att leda till att de nedre bladen ruttnar.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Växtuppfödares recensioner tyder på det Skadedjur angriper inte clivia ofta, men om detta händer, sker spridningen mycket snabbt . Om du inte vidtar snabba åtgärder måste anläggningen till och med kastas. Oftast påverkas det av skalinsekten och mjölkfisken - de sätter sig på löv och knoppar, livnär sig på juicer och hämmar därigenom växtens utveckling. Rötning anses vara den vanligaste sjukdomen. När mörka fläckar dyker upp på bladen, som liknar tillväxt, talar vi om skidan.

För att klara det måste bladen först behandlas med en tvålösning, till vilken en droppe fotogen eller denaturerad alkohol tillsätts för ökad effektivitet. Själva skölden måste avlägsnas för hand med en fuktig bomullstuss. Efter avslutad bearbetning måste clivia bearbetas av Confidor. "Bomullsklumpar" på bladen är resultatet av mjölkbottens nederlag. Det kan också tas bort med en våt bomullstuss.

Om det behövs behandlas busken med insekticider - "Calypso", "Fitoverm". Sådan behandling måste utföras varje vecka tills skadedjuret är fullständigt förstört.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det blev märkbart att bladen blir gula, torra och till och med dör, har cliviarötterna ruttnat. I det här fallet är det inte nödvändigt att behandla växten, men den måste transplanteras. Busken grävs upp, undersöks, befrias från de drabbade skotten, strös med kol och flyttas till en ny behållare.

Om de nedre bladen började ruttna gick transplantationen fel och rotkragen gick djupt ner i jorden.

Bild
Bild

Vanliga misstag

Att ta hand om clivia är inte svårt, men vissa misstag leder till en förändring av plantans utseende. Till exempel torkar bladens spetsar och plattorna själva är täckta med fläckar av en obehaglig färg. Gulningen av busken kan bero på ett antal orsaker. Problemet är antingen drag eller otillräcklig bevattning eller utfodring, hårt vatten eller felaktig placering. Dessutom orsakas gulhet av rotröta, som bara kan hanteras genom en fullständig transplantation med avlägsnande av skadade element. Ibland blir clivia gul efter transplantation eller på grund av naturligt åldrande, där gamla löv dör.

Alla dessa fall korrigeras genom att korrigera vårdplanen . Dessutom, när clivia har bleknat, bör peduncle tas bort omedelbart. Om bladplattans spetsar torkar upp och blir bruna, är anledningen till detta troligen ett överskott av fukt. Vattning i detta fall måste minskas och dessutom införas i vanan att tömma överflödig vätska från pannan. När växten måste transplanteras och efter att bladen började ruttna måste behandlingen vara allvarlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att avbryta bevattningen under en längre tid, varefter det är absolut nödvändigt att vänta på att det övre lagret av jorden torkar ut, och också att ta bort de skadade delarna av växten. Bruna fläckar på bladplattorna är resultatet av solbränna. För att lösa problemet är det tillräckligt att flytta krukan eller skydda den med en skärm från direkt solljus. Blekheten hos clivia är ett resultat av otillräcklig näringstillförsel till jorden.

Rekommenderad: