Japansk Kamelia (28 Bilder): Vård Av En Krukväxt Japonica Med Dubbla Blommor Hemma, Plantera Frön Och Odla

Innehållsförteckning:

Video: Japansk Kamelia (28 Bilder): Vård Av En Krukväxt Japonica Med Dubbla Blommor Hemma, Plantera Frön Och Odla

Video: Japansk Kamelia (28 Bilder): Vård Av En Krukväxt Japonica Med Dubbla Blommor Hemma, Plantera Frön Och Odla
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, Maj
Japansk Kamelia (28 Bilder): Vård Av En Krukväxt Japonica Med Dubbla Blommor Hemma, Plantera Frön Och Odla
Japansk Kamelia (28 Bilder): Vård Av En Krukväxt Japonica Med Dubbla Blommor Hemma, Plantera Frön Och Odla
Anonim

Naturen har presenterat mänskligheten för växter av olika skönhet. Bland dem finns en fantastisk, ömtålig och utsökt blomma, som sjöngs av prosaförfattare och poeter från olika länder. Detta är en japansk kamelia. Vi kommer att berätta hur du odlar det hemma.

Bild
Bild

Beskrivning

Camellia är beundrad för sin perfektion. Det nämndes av japanska krönikörer i början av det första århundradet. I Europa dök blomman upp i mitten av 1600 -talet och är uppkallad efter en munk med efternamnet Camellus, som studerade växten i detalj och gav sin beskrivning. I Japan växer en exotisk kultur i södra landet. Det är också vanligt i Kina, Sydkorea, Taiwan.

De vackra dubbla blommorna i japonica tillhör släktet med tefamiljer . Du kan möta en växt i naturen i form av ett träd som når en höjd av 10-11 meter eller en buske som stiger till 150 cm. I vårt land odlas en blomma med dekorativa löv främst hemma. En vuxen krukväxt eller växthusprov kommer att sluta växa på 2 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen är målade i en mörkgrön färg, kan vara från 8 till 10 cm långa och nå 50 millimeter i bredd. De är mycket täta i strukturen. Grenarna på den japanska kamelian är mörkgrå, och de unga ettåriga skotten har en brunaktig nyans. Grunden för växten är en blomma som inte är underlägsen i skönhet än rosa knoppar. Det kan vara rött, rosa eller vitt.

Uppfödare lyckades få ett stort antal sorter av en spektakulär blomma som växte i diameter från 40 till 150 mm . I struktur kan den vara en eller i form av en pensel, den kan bestå av de vanliga 5 kronbladen med gula ståndare som omger den, eller vara en fluffig dubbel blomställning med mer än 20 kronblad. Det finns halvdubbla prover. Denna underbara växt blommar både på vintern och på våren. Det tolererar absolut inte kallt väder, därför kan det på vårt lands territorium hittas i hus, växthus, vinterträdgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Det är inte helt lätt att odla japonica i rumsförhållanden, du måste känna till inveckligheterna i villkoren för dess underhåll.

Vyer

Det finns mer än 250 olika sorter av kamelier i världen. Trädgårdsmästare är vana vid att se japanska kamelia i form av en frodig buske med ett stort antal blommor. Dess blomning varar nästan sex månader och faller på tidsintervallet från november till maj inklusive. I östens medicin används den som ett botemedel mot cancer. De mest populära typerna av japanska kamelier anses vara "Albu", som har enkla fembladiga vita blommor, liksom en växt som kallas "Winter Rose". Den är dekorerad med snövit eller rosa stora knoppar, som är frottéstruktur.

De kända typerna av japanska kamelia är följande:

Adolphe audusson - skiljer sig i stora (upp till 12-13 cm) röda dubbla blommor; röd kamelia blommar på våren;

Bild
Bild

Rosa perfektion - stora dubbla blommor, som når 7-8 cm i diameter, de har en delikat rosa ton; blomningstid sker på våren;

Bild
Bild

Japonica renhet - denna växt har stora (upp till 80 mm i diameter) vita blommor, är ett flerårigt exemplar och blommar också med vårens ankomst;

Bild
Bild

William S. Hastie - är en buske med stora (upp till 5 cm i radie) röda blommor, har frodiga och dubbla knoppar; blommor dyker upp på våren;

Bild
Bild

Chandlers rött - Det här är en röd enfärgad kamelia med stora och täta blommor.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Japonica är en växt som är mycket känslig för de minsta förändringar i sin livsmiljö. Under inomhusförhållanden kan kamelia växa, men det kommer inte att blomma. För att växten ska kunna bilda blomknoppar måste den vara i ett rum där temperaturen kan hållas mellan -15 grader och +6 grader Celsius. Det bästa stället för en blomma skulle vara en uppvärmd veranda, ett växthus eller vilket rum som helst ., där luften inte värms upp över dessa gränser. På sommaren ska japonica tas ut i trädgården eller placeras på en mörk mörk balkong. Om din blomma tillbringar mycket tid i ett rum med en hög temperatur över noll, kommer den säkert att blekna.

Viktig! Växten måste vara tänd hela året. I växthus görs speciell belysning. Camellias ljus älskar diffust, inte fokuserat på busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Den växande japanska kamelian ska vattnas ordentligt, men inte hällas över. Efter att busken har bleknat och faller i viloläge, bör vattning hemma göras mindre ofta, det viktigaste är att underlaget inte blir helt torrt i en blomkruka. Marken där japonica kommer att växa måste vara sur, så det är ingen idé att plantera den i vanlig jord från din trädgård. Vanligtvis i specialaffärer säljs universaljord, och om det inte finns där, bör du köpa ett substrat för azalea.

Du kan självständigt förbereda jordkompositionen hemma om du tar en dränering som sedan placeras på botten av krukan . Blanda sedan de fyra indikatorerna. Sanden måste kombineras med torv och lövmark samt torv. Torv och sand tas i mängden en portion, och två kompositioner av torv och lövjord läggs till dem. Du kan också använda barken av barrträd.

Viktig! En gång i månaden är det nödvändigt att mata japonica genom att införa gödselmedel som används för azalea i jorden. Om blomman har knoppar kan antalet förband ökas till 2-3 inom 30 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten måste beskäras vartannat år. Denna procedur främjar bildandet av en frodig krona på busken och avlägsnande av svaga skott. Det är nödvändigt att utföra beskärning, starta från insidan och därigenom lämna stora blomställningar att växa, som ligger vid spetsen av buskens grenar. Proceduren utförs under höstmånaderna, till exempel oktober och november. I de södra delarna av landet, där lufttemperaturen på vintern inte sjunker under +20 grader, är odling av japansk kamelia möjlig inte bara hemma, utan också i trädgårdar. För att underlätta vården av en buske planteras den på senhösten eller tidig vår, i en tid då en mycket aktiv tillväxt av skott ännu inte har börjat.

Gropen för att plantera kamelia är stor . Det bör vara 2 gånger storleken på den jordiga koma runt själva plantan. Marken kan dessutom surgöras med gran eller tallbark. En dränering placeras i botten av gropen, och en klump med plantans rötter placeras på den. Det är nödvändigt att se till att rothalsbandet inte är täckt med jord. Därefter är stammen täckt och jorden muldd med sågspån, bark av barrträd eller spån. Under den kalla årstiden ökas täckskiktet.

Blombusken ska växa på platser där det inte finns drag, samt direkt solljus. Under perioden maj till juli appliceras mineralförband. För vintern är det lämpligt att täcka kronan och stammen, vilket kan göras med grangrenar eller material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Plantera den växande japanska kamelian i en större kruka bör utföras varje år på våren. Om din växt har blivit starkare, har vuxit och blommar aktivt, bör denna procedur inte utföras mer än en gång vartannat eller var tredje år. Processen utförs först efter att kamelian har bleknat. I alla andra fall kommer transplantation för en japansk kvinna att bli mycket stress; det kommer att ta lång tid att anpassa sig till en ny plats. När busken har vuxit till storleken på ett badprov, byts toppen av jorden i badkaret årligen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

För att flera blommor av japansk kamelia ska dyka upp i ditt hem på en gång kan den förökas på flera sätt.

Frön

Denna procedur utförs genom att plantera frön. Frösådd görs under hela perioden från vår till höst. Innan de planteras i underlaget måste de först blötläggas i varmt vatten i en dag för att svälla. Lådor med planterade frön eller koppar ska placeras på ett varmt ställe och förvaras där tills de gror. Lufttemperaturen i rummet ska vara positiv inom intervallet 21 till 24 grader. Vattning bör ske genom sprutning. Plantor ska dyka upp om 30-50 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Skärmetoden används ofta. På vintern eller mitt på sommaren skärs små kvistar upp till 8-10 cm långa från huvudbusken, som fortfarande är unga skott. Var och en av dem bör ha flera blad. Små växthus (mini) förbereds, i vilka jord hälls, bestående av sand och torv i lika stora proportioner. Skurna kamelia skott planteras i sådana växthus. Du kan göra ytterligare belysning från svagt ljus. Plantorna förvaras i 3 månader. Under denna period, med rätt vård, uppstår bildandet av rotprocesser, skärningen skärs till en miniatyr färdig kamelia. Efter 2 år transplanteras de i stora krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom vaccination

En knopp skärs av från toppen av japonica och ympas på ett annat träd. Denna metod är svår eftersom evenemangets framgång inte alltid garanteras. Du kan plantera en kamelia på en tebusk på följande sätt:

  1. i en vinkel skärs små grenar med blad på kronan från växten;
  2. horisontella snitt görs på stammen på tea tree; de bör vara i nivå med 12-15 cm från marken;
  3. skjut försiktigt barken på sidorna och i form av bokstaven "T" gör vertikala snitt som sammanfaller i längd med snittet på kamelialkvistar;
  4. därefter skjuts barken isär och placeras i de skurna japanska sticklingarna;
  5. barken återförs till sitt ursprungliga läge så mycket som möjligt, stänger den inskjutna stjälken med den, kläms hårt och lindas med tejp eller tejp.

Viktig! För att ympningen ska bli framgångsrik och den nya stjälken ska ta emot tillräckligt med näringsämnen bör tebusken inte ha skott under den plats där operationen utfördes. De måste tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liksom de flesta växter är japansk kamelia inte immun mot attacker från olika insekter och påverkas av sjukdomar. Detta händer på grund av bristande efterlevnad av villkoren för att hålla blomman. De vanligaste skadedjur som skadar växten är spindelkvalster, malar, vitflugor och skalinsekter. En enkel lösning för att bekämpa dem är insekticid tvål. Det säljs i blomsterbutiker eller specialaffärer. Det är nödvändigt att göra en tvålösning, kombinera tvålen med vatten och spraya blomman. Om detta botemedel är ineffektivt används kemikalier som innehåller insektsmedel.

Kloros är en vanlig sjukdom hos japanska kamelier . Det första tecknet på sjukdom är gulnade blad. Sjukdomen behandlas med "Iron Chelate", och "Ferrovit" används också ofta. Blomman träffas också av gurkamosaiken. Med det observeras blekhet av bladen, deras täckning med fläckar. För behandling används läkemedlet "Actellik". Vid svampsjukdomar täcker japanska löv svarta eller gråa fläckar. De bekämpar svampen med hjälp av "Fungicid".

Rekommenderad: