Clerodendrum Ugandan (21 Bilder): Beskrivning, Blomsteromsorg Hemma. Förökning Av Clerodendrum Genom Sticklingar Och På Andra Sätt

Innehållsförteckning:

Video: Clerodendrum Ugandan (21 Bilder): Beskrivning, Blomsteromsorg Hemma. Förökning Av Clerodendrum Genom Sticklingar Och På Andra Sätt

Video: Clerodendrum Ugandan (21 Bilder): Beskrivning, Blomsteromsorg Hemma. Förökning Av Clerodendrum Genom Sticklingar Och På Andra Sätt
Video: Dead and buried but found alive in Kampala - Unbelievable 2024, Maj
Clerodendrum Ugandan (21 Bilder): Beskrivning, Blomsteromsorg Hemma. Förökning Av Clerodendrum Genom Sticklingar Och På Andra Sätt
Clerodendrum Ugandan (21 Bilder): Beskrivning, Blomsteromsorg Hemma. Förökning Av Clerodendrum Genom Sticklingar Och På Andra Sätt
Anonim

Clerodendrum Ugandan växer i de tropiska skogarna i Afrika och Asien. Trots det känns växten jättebra i en vanlig lägenhet.

Beskrivning

Mittemot mörkgröna blad (maxlängd 10 cm) är ellipsoidala. De är något skrynkliga och pekade mot slutet. Venerna uttalas. Att röra vid bladen leder till det faktum att växten börjar avge en specifik, inte särskilt trevlig lukt, mättad med eteriska oljor.

Skotten på en ung clerodendrum är flexibla och mjuka, men när de mognar blir växterna styvare och liknar trä. I naturen når de 2,5 m i längd, förvandlas till en riktig liana och slingrar sig runt buskar och träd som växer i närheten.

Blomman är liten (ca 2,5 cm) och består av 5 kronblad av en ljusblå färg. Den centrala är något mörkare. Mycket långa ståndare, böjda och något böjda, ger särskilt attraktivitet. På grund av att kronbladen också är böjda skapas en likhet med en fjäril . Blommor samlas i små klasar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

För att växten ska växa snabbt och glädja med riklig blomning måste vissa åtgärder vidtas för att behålla den i lägenheten.

Belysning

Växten behöver ett överflöd av ljus. En direkt träff med strålar kommer inte att ge honom obehag eller skada. Den perfekta platsen är en sydvästlig eller södra fönsterbrädan. På våren och sommaren kan den flyttas till en uteservering eller balkong.

Om du lämnar ugandiska Clerodendrum i den norra delen av huset blir det lite ljus för det . Detta kommer att leda till en fullständig brist på blomning.

Om det inte är möjligt att byta bostad, bör ytterligare artificiell belysning organiseras med hjälp av speciella lampor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omgivningstemperatur

Överensstämmelse med den erforderliga temperaturregimen är nyckeln till god tillväxt av clerodendrum. Växten gillar varm sommar. På vintern behöver han svalka: 12–16 ° C. Detta tillstånd gör att clerodendrum kan vila och få styrka innan nästa blomning.

Bild
Bild

Fuktighet och vattning

Den naturliga livsmiljön är tropikerna, som kännetecknas av ett varmt och fuktigt klimat. Det är nödvändigt att skapa lämpliga förhållanden i lägenheten. Torr luft är kontraindicerad för växten, därför är det nödvändigt att säkerställa god fuktighet och regelbunden vattning när som helst på året. Det enklaste sättet att uppnå detta är att fylla en pall med fuktig expanderad lera eller småsten och placera en planteringsplatta med en blomma på. Tänk på att detta är ytterligare nödvändig hydrering, inte den huvudsakliga vattningen.

Använd mjukt, sedimenterat vatten som har nått rumstemperatur . Under växtsäsongen behöver växten maximal fuktighet. Var uppmärksam på krukjordens skick. Om det är något torrt ovanpå är vattning nödvändig.

Det är viktigt att visa en känsla av proportion: översvämma inte växten. Även om det älskar fukt, kommer en stor mängd vatten att leda till försurning av jorden. Konsekvensen av detta blir rotsystemets förfall.

När clerodendrum har bleknat behöver det mindre vatten . För en vilande växt minskar vattningen så mycket som möjligt. Var försiktig under denna period och låt inte underlaget torka ut. Annars kan det orsaka blommans död.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Det är inte särskilt bekvämt att ha en lianaväxt i lägenheten, så beskärning görs. Det är nödvändigt, eftersom blommor endast bildas på unga skott. En annan fördel med proceduren är ökningen av buskighet. Växten kommer att ge ytterligare grenar, samtidigt som den behåller kompakthet och estetiskt utseende.

Beskärning kan göras på våren, när det finns aktiv tillväxt eller på hösten efter blomningen . Var försiktig. 1/2 eller 1/3 av skottet tas bort. Med minimal beskärning kan kronan formas som en lång lockig vinstock. I den här formen ser Clerodendrum bra ut i en hängande planter som en ampelös växt. För att bilda ett träd och ge det formen av en stam, lämna det centrala skottet och nyp sidogrenarna med jämna mellanrum.

Om växten saknar motstånd, fäst den på ett extra stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Befruktning är en viktig förutsättning för korrekt underhåll. Toppdressing görs 2 gånger i månaden från vår till höst. För riklig blomning behöver växten kalium och fosfor, så var uppmärksam på innehållet i dessa element innan du köper en produkt. Kvävegödselmedel kommer att orsaka grönska, men kommer att påverka blomningen negativt. Efter att clerodendrum har bleknat och fallit i vilande tillstånd behövs ingen befruktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantationsfunktioner

Växten behöver en transplantation. Dess intensitet bestäms av clerodendrums ålder. Årlig överföring till nya krukor krävs för unga växter. För mogna människor kan proceduren utföras en gång vartannat år.

Marken ska vara näringsrik, lös, lätt sur och låta luft och fukt passera väl. Det är bättre att köpa färdig jord som uppfyller alla deklarerade egenskaper. Om du vill förbereda blandningen själv behöver du följande komponenter, tagna i lika delar:

  • torv;
  • humus;
  • torv eller lövmark;
  • flodsand.

Ett dräneringsskikt (4-5 cm tjockt) måste placeras på krukans botten för att förhindra fuktstagnation. Transplantationen görs så noggrant som möjligt, eftersom växten är mycket känslig. För långa rötter kan beskäras. Om en ganska stor kruka väljs, växer växten mycket snabbt. Det sista steget i transplantationen är tampning och bra hydrering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Ett kännetecken för växten är att den reproducerar bra. Det enklaste sättet att sprida clerodendrum är genom ympning. Bara en internod på arbetsstycket räcker för att det ska ge rötter.

  • Materialet tas i mitten av mars . Skärets längd är cirka 5 cm. Om den tas från plantens mittdel och toppen är ett snitt, och inte kronan med blad, måste den förkortas till den punkt där internoden med blad börjar. Annars kan denna del ruttna.
  • Du behöver inte lägga den i vatten för att rota ett arbetsstycke som man gör med många andra växter. Skärningen måste bearbetas med "Kornevin". Det stimulerar rotbildning. Så att kompositionen är väl fixerad på snittet doppas först arbetsstycket i vatten och sedan i blandningen.
  • Det beredda materialet planteras omedelbart i välskuren jord . och krossade den för att förhindra bildandet av hålrum.
  • Därefter måste du skapa en växthuseffekt . Det enklaste och bekvämaste sättet att göra detta är att placera ett glas med ett handtag i en blixtlåspåse.
  • Arbetsstyckena behöver stark belysning . Kom ihåg att ventilera dagligen.

Om allt görs korrekt kommer nya unga skott att dyka upp från sidobinorna. Växten tar cirka 20 dagar att rota.

Du kan också föröka clerodendrum med frön. Den optimala tiden är mars. Efter sådd fuktas jorden väl och täcks med en film för att skapa en växthuseffekt. Det är nödvändigt att skapa gynnsamma förhållanden för groning: värme och ett överflöd av ljus. Varje dag måste du ordna en kort sändning. När de första bladen dyker upp görs ett dyk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och bekämpningsåtgärder

Insekter kan skada växten.

  • Om du märker att bladen på clerodendrum har börjat blekna, har en spindelväv dykt upp, det betyder att växten har attackerats av en spindelkvalster. Försök att tvätta bladen med tvålvatten. Om metoden inte hjälper måste du behandla den med ett speciellt insekticidmedel.
  • Fallande lövverk, stoppande av tillväxt indikerar bladlöss. En liten grönaktig skadedjur kan ses med blotta ögat. Svårt drabbade områden måste tas bort. Behandla sedan växten med Aktara.
  • En vit blomma på bladen indikerar att en vitfluga har börjat. Du kan bekämpa detta skadedjur med droger som förstör bladlöss.

Rekommenderad: