Azalea Förökning: Hur Man Förökar En Blomma Genom Sticklingar Och På Andra Sätt Hemma? Uppföljningsvård

Innehållsförteckning:

Video: Azalea Förökning: Hur Man Förökar En Blomma Genom Sticklingar Och På Andra Sätt Hemma? Uppföljningsvård

Video: Azalea Förökning: Hur Man Förökar En Blomma Genom Sticklingar Och På Andra Sätt Hemma? Uppföljningsvård
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, April
Azalea Förökning: Hur Man Förökar En Blomma Genom Sticklingar Och På Andra Sätt Hemma? Uppföljningsvård
Azalea Förökning: Hur Man Förökar En Blomma Genom Sticklingar Och På Andra Sätt Hemma? Uppföljningsvård
Anonim

Azalea är en spektakulär representant för släktet Rhododendron, vars blomning inte kan lämna någon person likgiltig. Trots att odlingen av denna blommande växt är fylld av många svårigheter, använder odlare alla möjliga sätt att fylla på sin gröna samling. När du börjar reproducera azalea hemma bör du ta hänsyn till några av nyanserna i processen.

Bild
Bild

Vilka villkor krävs?

När du planerar att föröka denna vackra prydnadsväxt är det viktigt att vara uppmärksam på kvaliteten på planteringsmaterialet. Den måste hämtas från en frisk, mogen och välutvecklad växt som är anpassad för hushållning. För unga och svaga växter är inte lämpliga för att erhålla planteringsmaterial, eftersom de har en låg givarpotential . Mycket mogna och gamla azalea används också nästan inte för proceduren, eftersom deras metaboliska processer i detta åldersstadium saktar ner, näringsämnen, mikro- och makroelement absorberas mindre. Sammantaget gör dessa faktorer äldre växter olämpliga för reproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan lika viktig förutsättning som resultaten av den kommande händelsen beror på är jordblandningens kvalitet . Dess sammansättning och egenskaper har samma värde både när man odlar en azalea med frön, och när man förökar den genom sticklingar eller delar en buske.

Före användning måste jorden bearbetas noggrant: ånga eller desinficera med en lösning av kaliumpermanganat.

Om sand används som en del av jordblandningen måste den först siktas, tvättas och kalcineras.

Bild
Bild

Andra förhållanden som ger effektiv avel av azalea inomhus är:

  • skapa en växthuseffekt;
  • upprätthålla tillräcklig luftfuktighet;
  • säkerställa en stabil temperaturregim.

Växthuseffekten är avgörande för frögroning och rotning av sticklingar. Det kan tillhandahållas med hjälp av ett improviserat växthus gjord av en plastflaska halverad, en behållare med lock eller plastfolie, som dras åt med en behållare med planteringsmaterial.

Bild
Bild

Med tanke på att denna prydnadskultur är fuktälskande är det viktigt att säkerställa tillräcklig luftfuktighet när den odlas. Detta kan göras genom periodisk sprutning och bevattning . Du kan också bibehålla den nödvändiga fuktnivån i luften med hjälp av en speciell rumsfuktare eller en bred behållare fylld med vatten och placeras bredvid växterna.

Bild
Bild

Vid beräkning för att föröka en azalea på ett av sätten är det också nödvändigt att ta hänsyn till att många av dess sorter har ökade krav på lufttemperaturen.

Trots att uppfödare hittills har lyckats få kallbeständiga hybrider, när de odlar azalea, är det fortfarande önskvärt att hålla temperaturen vid 22-25 °.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

För reproduktion av denna blommande växt, nästan alla kända sätt:

  • sticklingar;
  • reproduktion med frön;
  • buskens uppdelning.

Var och en av dem har sina egna nackdelar och fördelar.

Oavsett vilken metod som ska användas för att odla azalea bör blomsterhandlaren ställa in på mödosamt, noggrant och komplext arbete.

Bild
Bild

Sticklingar

Enligt erfarna blomodlare är det enklaste sättet att föröka denna inomhusblomma med sticklingar. Jämfört med andra metoder är sticklingar mer effektiva. Denna metod ger dock inte 100% garanti för framgång. Så, observationer visar att av 10 sticklingar av en sådan nyckfull växt som azalea brukar bara 1-2 exemplar slå rot.

Proceduren utförs från maj till augusti, då växten blommar. För att erhålla planteringsmaterial skärs mogna skott från donatorbusken. Du kan ta ett skott från toppen av växten. Följande krav ställs på sticklingar för avel av azalea:

  • längd från 10 till 15 cm;
  • närvaron av flera fullfjädrade löv (av lämplig storlek och färg);
  • närvaron av en fullbildad njure (minst en).
Bild
Bild

Grödornas mognadsgrad bestäms av det ljud som hörs när skottet bryter. Det torra sprakande ljudet som är typiskt för att bryta trä är ett tecken på sticklingarnas mognad. Om det inte går sönder, men böjer sig, kan det inte användas som plantmaterial på grund av dess omognad.

Ympningsprocessen utförs steg för steg

  • Den nedre delen skärs längs en sned linje, varefter överflödiga löv avlägsnas från skärningen.
  • Därefter läggs skärningen i en behållare med en lösning av en rotstimulator i flera timmar.
  • Förbered sedan substratet för rotning av plantmaterialet. För detta ändamål använder vissa odlare ren torv utan föroreningar. Och det är också tillåtet att använda en lös näringsrik jordblandning med en sur reaktion.
  • Den beredda jordblandningen eller torven placeras i en behållare, spills försiktigt och lämnas under en tid för att tömma överflödigt vatten genom dräneringshålen. Vattnet som samlas upp i pallen dräneras och jorden i behållaren kontrolleras. Det ska vara måttligt fuktigt, men inte för vått.
  • Sticklingar är begravda med 2, 5–3 cm, beroende på deras längd. Om stjälken är för lång är det tillåtet att fördjupa den djupare.
  • Efter plantering av sticklingar är behållaren täckt med ett filmlock, en glasburk eller en skuren plastflaska. Detta kommer att ge rotväxten ett optimalt mikroklimat och förhindra snabb avdunstning av fukt från jorden. Under rotperioden avlägsnas skyddslocket regelbundet och torkas inifrån från kondens.

Under gynnsamma förhållanden kan rotprocessen ta upp till 4 månader.

Det faktum att skärningen har lyckats slå rot kommer att bevisas av dess gradvisa tillväxt och bildandet av nya unga skott.

Bild
Bild

Frön

Fröförökning är en av de svåraste och tidskrävande procedurerna i samband med ökade risker. Alla mindre misstag som görs i ett av huvudstadierna räcker för att riskerna att misslyckas ska öka omedelbart.

Florister använder sällan denna metod för att odla azalea. Det används vanligtvis för experimentella ändamål, till exempel för att testa spiring av frön av nya och lite kända sorter.

Sådd börjar på våren (i mars-april), när dagsljuset börjar öka.

För spiring av azaleafrön är lång och intensiv belysning mycket viktig (minst 13-15 timmar om dagen). Av denna anledning, när du sår frön på vintern eller i slutet av vintern, rekommenderas att använda ytterligare belysning.

Bild
Bild

Innan sådd är det nödvändigt att förbereda jordblandningen från lika stora delar:

  • torvmark;
  • lummigt land;
  • humus;
  • torv.

En del sand tillsätts till den resulterande blandningen, vilket ger den ytterligare luft- och fuktpermeabilitet.

Jordblandningen måste desinficeras med en lösning av kaliumpermanganat innan den läggs i en behållare eller helt enkelt spillas med kokande vatten.

Bild
Bild

Proceduren sker i flera steg

  • När jorden torkar lite läggs den i en planteringsbehållare ovanpå dräneringsskiktet som ligger längst ner.
  • Efter att ha fyllt planteringsbehållaren med jordblandning, spillts den väl och får dränera bort överflödigt vatten.
  • Därefter sprids fröna på jordytan på ett avstånd av 1, 5–2 cm från varandra. Det är inte nödvändigt att strö plantmaterialet.
  • Efter avslutat arbete sprutas fröna uppifrån med varmt, sedimenterat vatten från en sprayflaska.
  • Därefter täcks behållaren med transparent polyeten och skickas till en varm, väl upplyst plats.

Som i det föregående fallet avlägsnas filmen från behållaren då och då, torkar markytan och avlägsnar det ackumulerade kondensatet. Spridningshastigheten beror på egenskaperna hos azalea -sorten, såväl som läsningen av såförfarandet . Frön av vissa sorter spirar på 1-2 veckor. I de flesta fall tar det cirka 3-4 veckor innan de första skotten dyker upp. Efter att fröna grodd måste filmen tas bort från behållaren.

Bild
Bild

Dela busken

Ett annat tidskrävande sätt att odla azalea innebär att man delar upp donatorbusken. Detta förfarande anses vara ganska riskabelt, eftersom all vårdslös manipulation kan leda till att givarväxten dör helt. Delning sker vanligtvis på våren, när plantorna går in i en fas av intensiv tillväxt och utveckling . Dessa faktorer gör det också möjligt för dem att återhämta sig snabbare efter proceduren.

Bild
Bild

För att genomföra denna metod behöver du en frisk, stark, välformad buske med ett stort antal unga skott

  • Växten har spillts väl, får rinna av och tas sedan försiktigt ur krukan.
  • Busken delas med säkra rörelser med en vass kniv. Verktygsbladet bör förbehandlas med ett desinfektionsmedel.
  • Efter proceduren sitter de delade delarna i separata krukor.

Även om alla åtgärder utfördes av blomsterhandlaren korrekt, kommer det att ta minst ett år att återställa växterna.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Unga växter som odlas från frön, sticklingar eller genom att dela en buske kräver ger de mest bekväma levnadsförhållandena.

  • De ska få tillräckligt med ljus hela dagen och sprutas regelbundet med varmt vatten.
  • Den fulla utvecklingen och tillväxten av växter beror till stor del på belysning, så under den kalla årstiden bör unga azalea kompletteras. Då och då måste blomkrukor roteras för att säkerställa en enhetlig bildning av antennen. Växter bör skyddas noggrant från direkt solljus.
  • Under den varma årstiden rekommenderas att ventilera rummet där azaléerna växer. God luftcirkulation och syretillförsel är viktiga för dessa växter. Under luftningstiden tas blomkrukorna bort för att skydda dem mot drag.
  • Vattning utförs när markens ytskikt torkar. Det bör inte tillåtas att torka ur jorden i en kruka.
  • För att öka surheten i jorden, till vilken azalea är mycket stödjande, är det tillåtet att spraya jorden med en svag lösning av citronsyra (2 g ämne per 1 liter vatten) en gång i veckan.
Bild
Bild

Möjliga misstag

Nybörjare som aldrig har behövt plantera ett azalea tidigare gör ofta allvarliga misstag. Sådana övervakningar kan i bästa fall bli besvikelse, i värsta fall - donatorväxtens död.

Så erfarna florister rekommenderar inte att du använder en blommande växt . att skaffa planteringsmaterial. Detta kan orsaka allvarlig stress för växten, vilket resulterar i att busken kan bli allvarligt sjuk.

Bild
Bild

För att plantera sticklingar bör du välja en lös och sur jord . I neutrala och täta jordblandningar är det nästan omöjligt att rota skotten.

Bild
Bild

När du sår frön, täck dem inte med underlag . Med tanke på att detta planteringsmaterial kännetecknas av en redan svag grobarhet, kanske de kläckta plantorna inte har tillräckligt med styrka för att övervinna hindret i form av ett jordlager.

Rekommenderad: