Gloxinia Från Frön: Växande Gloxinia Från Frön Hemma, Planteringsregler Och Tider, Steg För Steg Guide

Innehållsförteckning:

Video: Gloxinia Från Frön: Växande Gloxinia Från Frön Hemma, Planteringsregler Och Tider, Steg För Steg Guide

Video: Gloxinia Från Frön: Växande Gloxinia Från Frön Hemma, Planteringsregler Och Tider, Steg För Steg Guide
Video: Plantera en kärna från frukter du har hemma - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Gloxinia Från Frön: Växande Gloxinia Från Frön Hemma, Planteringsregler Och Tider, Steg För Steg Guide
Gloxinia Från Frön: Växande Gloxinia Från Frön Hemma, Planteringsregler Och Tider, Steg För Steg Guide
Anonim

Utbudet av inomhusblommor idag är helt enkelt fantastiskt. Bland dem finns det sorter som har älskats av blomsterodlare i många år, och det finns de som har dykt upp relativt nyligen. I den här artikeln kommer vi att överväga korrekt sådd av en blomma som gloxinia och ytterligare vård av den hemma. Det har ju varit i många decennier Gloxinia är en av de mest populära krukväxterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Gloxinia tillhör familjen Gesneriaceae, Amerika betraktas som sitt hemland och blomman namngavs för att hedra botanisten Benjamin Peter Gloxin. Dess andra namn är sinningia.

Det är en liten krukväxt som har klockformade blommor av stor storlek och en mängd olika färger. Deras kant kan vara slät och frotté, monokrom eller flerfärgad . Till exempel har Avanti F1 hybrid gloxinia vita blomblad, medan Hollywood -siningia är mörklila.

Sådana inomhusbuskar ser väldigt snygga och ljusa ut, deras blad har också en annan prydnad på ytan, beroende på den odlade sorten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuddragen i denna eleganta inomhusbuske är:

  • möjligheten att odla inomhus eller i speciella växthus;
  • närvaron av en knölrot, som vid behov kan lagras i ett underfält precis som vanlig potatis;
  • oavsett sort växer bladen alltid i form av en rosett, och deras yta är täckt med små villi;
  • stammen av gloxinia är kort, men mycket tjock;
  • själva blommans ton beror bara på typen av gloxinia.

Mot bakgrund av andra inomhusväxter sticker sinningia alltid positivt ut för sin frodiga och ofattbart ljusa blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur får jag frön?

För att få frö kan du välja ett av två sätt

  • Kontakta en specialbutik … Där presenteras gloxinia frön i ett ovanligt brett sortiment, med både klassiska och hybrid sorter. Den stora fördelen är att reproduktionen i detta fall kommer att bli snabb och enkel, eftersom fröna redan är helt redo för vidare användning.
  • Handplocka frön … Den största svårigheten här är att du först måste manuellt pollinera blommorna själva. För dessa ändamål, under direkt blomning, planteras pollen i pistill av en blomma från en annan växt. Det är lämpligt att använda blommor med olika färger för denna procedur. Några dagar efter ingreppet torkar kronan och en frökapsel dyker upp i stället. Dess bildning och mognad kan ta upp till 56 dagar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så snart de första tecknen på lådans öppning uppträder, skärs den försiktigt med en skarp sax och placeras i en torr behållare. Efter fullständig visning hälls fröna försiktigt i en ren behållare för vidare användning.

Den bästa tiden att så frön är februari. Därför bör pollinering av växter påbörjas i slutet av november - början av december.

Bild
Bild

När och hur man planterar?

Så det är bättre att plantera det insamlade eller förvärvade materialet under första hälften av februari. Men förutom själva fröna måste du också ta hand om följande.

  • Rätt rätter . Behållaren ska vara grund, ganska bred och ha ett tättslutande lock, som vid behov kan ersättas med plastfolie eller en bit rent, transparent glas. Du kan också använda speciella torvtabletter. I så fall förbereds en behållare med en pall för dem, där de är installerade, och själva groddningen av frön utförs i detta fall utan mark.
  • Nu om marken . Du kan så frön antingen i färdiga blandningar av underlaget, eller så kan du göra det själv. Mark som skördas under en tall eller björk och naturligtvis så långt från vägen som möjligt passar bäst. Men endast ett sådant underlag bör desinficeras i en ugn vid en temperatur på 150 grader i 1 timme, och först efter att det har svalnat helt kan det användas i framtiden.
  • Dränering . För att så gloxinia hemma är dess närvaro inte nödvändig. Men om du vill kan du använda rena och fina småstenar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu titta närmare på en steg-för-steg-guide om hur man korrekt så frön av denna vackra blomma hemma

  • Ett dräneringsskikt hälls först på behållarens botten och jämnas ut.
  • Lägg sedan marken uppvärmd i 1-2 minuter och spraya den från en sprayflaska. Underlaget ska vara fuktigt, men inte för blött.
  • Nu läggs fröna ut på ytan. Det enklaste sättet är att hälla dem i ett albumblad som är vikta på mitten och sedan försiktigt lägga ut dem på markytan med en vanlig nål. Frösådd bör endast göras utan fördjupning.
  • Nu är behållarens ovansida täckt tätt med lock eller glas och lämnas vid rumstemperatur.
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att behållaren med grödorna är i ett varmt rum och med bra belysning innan de första skotten dyker upp . Det är nödvändigt att vattna fröna regelbundet så att ytan på substratet inte torkar ut. Gloxinia -frön behöver hög luftfuktighet och bra belysning. Du kan använda både vekebevattning och bevattning med en sprayflaska.

Bild
Bild

Om sådd utförs i torvtabletter, blötläggs de i varmt vatten och läggs ganska tätt mot varandra i förberedda behållare med pallar . Vidare planteras 3 frön i varje kapsel och planteringen är tätt täckt. Här utförs vattning genom pallen.

Synningia frön gror från 14 till 90 dagar. Om groddarna inte dök upp tre månader efter sådd, var materialet förstört.

Plantor vård

En vecka efter plantering av fröna måste behållaren ventileras. För detta behållaren öppnas dagligen i 10-15 minuter . Detta förfarande är nödvändigt både för tillgång till frisk luft och för att förhindra att mögel uppträder på ytan av substratet.

Vattning utförs regelbundet, men bara när jorden börjar torka ut . Rumstemperaturen bör vara ca 22 grader . Och det är mycket viktigt att utesluta direkt solljus på grödor.

Bild
Bild

Efter att skotten uppträder i massor avlägsnas skyddet från behållaren. Nu är det dags att plocka växter. Erfarna odlare är säkra på att för normal tillväxt och utveckling av gloxinia är det nödvändigt att utföra minst 3 plockningar, Helst utförs denna procedur 4 gånger.

  • Första gången - 1 månad efter sådd. För att göra detta, med hjälp av en sked, ta försiktigt bort plantan från behållaren med jorden och transplantera den i en separat behållare med samma jord. Skölj lätt ovanpå. I detta skede kan växter planteras i 2-3 bitar i en låda.
  • Andra överföringen utförs i det ögonblick när blommans höjd blir mer än 2 cm. Här planteras varje växt redan i en separat behållare, vars kapacitet är minst 100 ml jord.
  • Tredje gången plockningen bör utföras efter cirka 15–20 dagar. Behållarkapaciteten är inte mindre än 200 ml.
  • Fjärde överföringen - detta är plantering av en växt på dess permanenta plats.
Bild
Bild

Om allt gjordes korrekt blommar gloxinia under det första året . Men en sådan plockning av groddar är bara nödvändig vid frösådd i marken.

Recensioner av ägarna till denna anläggning indikerar det det är bättre att så frön i torvtabletter - så att plocka är lättare och snabbare, och växterna blir inte sjuka . För att göra detta, välj en behållare med en volym på cirka 250-300 ml på en gång, häll dränering på botten, sedan lite substrat och lägg tabletter med groddar. Behållaren fylls igen med jord ovanifrån och ytan besprutas med varmt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gloxinia är inte bara en vacker inomhusblomma, utan också en växt som är extremt krävande för belysning och regelbunden matning

  • Det är bäst att placera krukor på fönster mot öster eller norr. I närvaro av en stor mängd direkt solljus behöver blomman mörkas. Om dagsljuset under den aktiva växtsäsongen är kortare än 16 timmar, är det nödvändigt att installera speciella fytolampor.
  • Under spirande perioden och i den mest aktiva blomningen måste gloxinia matas med speciellt mineralgödsel. Det är nödvändigt att välja de som är speciellt utformade för blommande inomhusväxter, och det är absolut nödvändigt att observera den dos som anges av tillverkaren.

Vissa tror att det är omöjligt att plantera gloxiniafrön i torvtabletter. Påstås, på grund av ett svagt rotsystem, kommer växten inte att kunna utvecklas fullt ut. Detta är inte helt sant. I små tabletter känns fröet bra, men det är bättre att vägra att använda även de minsta torvkrukorna.

Bild
Bild

Tips från odlare

Om du vill att gloxinia ska växa vackert och behaga med sin frodiga och ljusa blomning, då måste du följa följande rekommendationer.

  • Växter ska vara fria att sitta på fönsterbrädorna och inte vara för mörka.
  • Gula löv och torkade blommor bör avlägsnas försiktigt.
  • Låt inte vatten stagnera i krukan - rötterna börjar ruttna.
  • Utfodring av gloxinia är endast nödvändig under blomningsperioden; under viloläge kan du inte mata blomman.
  • Om bladen börjar krulla faller knopparna av och själva växten vissnar, betyder det att fästingar eller trippor träffar den. De drabbade områdena i buskarna skärs av, och själva växten behandlas med speciella insekticider.
Bild
Bild

Vid behov, med höstens början, grävs knölarna upp, torkas och läggs i påsar. Förvaras i ett mörkt och torrt rum vid temperaturer upp till +15 grader. I början av mars planteras gloxinia i ny jord.

Strikt efter de angivna rekommendationerna, även en nybörjare kan enkelt odla den här blomman på egen hand hemma.

Rekommenderad: