Abutilon Från Frön Hemma (23 Bilder): Steg-för-steg-odling Av En "inomhuslönn" -hybrid Från En Blandning Av Bellevue Och Andra Blandningar

Innehållsförteckning:

Video: Abutilon Från Frön Hemma (23 Bilder): Steg-för-steg-odling Av En "inomhuslönn" -hybrid Från En Blandning Av Bellevue Och Andra Blandningar

Video: Abutilon Från Frön Hemma (23 Bilder): Steg-för-steg-odling Av En
Video: Dags att odla blommor 2024, April
Abutilon Från Frön Hemma (23 Bilder): Steg-för-steg-odling Av En "inomhuslönn" -hybrid Från En Blandning Av Bellevue Och Andra Blandningar
Abutilon Från Frön Hemma (23 Bilder): Steg-för-steg-odling Av En "inomhuslönn" -hybrid Från En Blandning Av Bellevue Och Andra Blandningar
Anonim

Abutilon, eller blommande lönn, är ett släkte av buskiga perenner som är kända för stora blommor som hänger på tunna peduncles och lönnformade grova lövverk. De flesta arterna används ofta som prydnadsväxter och krukväxter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Abutilon representeras av flera dussin sorter, av de mest efterfrågade är en hybridblandning av Bellevue, Organza och Julie. Tidiga arter kännetecknas av en hög tillväxthastighet, de kan växa upp till 50 cm per år. Blomningen varar nästan hela året, det finns inga särskilda krav på ljusets mängd och kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om den odlas från frö, är växten redo att blomma efter sex månader.

Knopparna på stammen är ganska stora, färgen kan variera beroende på sorten som odlaren använder. Lövverket är rikt grönt, det kan vara halvcirkulärt, med en grov yta eller tunt, spetsigt.

Denna växt kallas också "hemlönn", den är opretentiös, det finns inga särskilda krav på innehållet, men åtminstone minimal uppmärksamhet bör finnas. Unga växter visar tillväxt bäst av allt, så de måste planteras om en gång om året. I krukor blommar blomman mer aktivt. Lönnar förökar sig både genom frö och sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Lönnfrön gror snabbt, men de resulterande plantorna ser ibland annorlunda ut än moderplantan, så denna metod används sällan. Tidsramen varierar beroende på om växten kommer att odlas inomhus eller utomhus, men processen förblir densamma i båda fallen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhus abutiloner sås och gror året runt, och de buskar som ska planteras ute bör startas inomhus 4 veckor före den sista frosten . Steg-för-steg-processen för att gro plantmaterialet är mycket enkelt: lägg bara fröna i en kruka med ett välfuktat medium och håll sedan temperaturen på cirka +24 C. Vattning av planteringen kommer att krävas regelbundet så att jorden torkar inte ut. Det ska sägas att alla sorter, inklusive hybridblandningar, gror från frön på samma sätt.

Den perfekta jorden är en universell krukväxtblandning, som lätt kan hittas i en specialaffär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har ledig tid kan du förbereda blandningen själv. Den optimala andelen anses vara samma mängd jord, sand och sphagnumoss eller torv . Det bör förstås att flodsand inte kan tas från den naturliga miljön, eftersom den inte bara innehåller många bakterier utan också skadliga komponenter. Ett annat recept för krukjord innebär att man använder två delar lerjord, en del av lövmark och humus och hälften av sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den färdiga blandningen måste desinficeras . Markdesinfektion är ett enkelt förfarande som kräver minimalt engagemang av odlaren. Du behöver bara sätta jorden i en förvärmd ugn till 80 C och lämna den där i en timme. Vissa trädgårdsmästare tror att genom att öka graden kan du avsluta proceduren snabbare, men allt är inte så enkelt.

Om du når upp till 100 C, då börjar användbara ämnen att sönderdelas tillsammans med mikroberna i jorden, vilket resulterar i att sådan mark blir värdelös.

Bild
Bild

För odling av plantor använder växtförädlare ofta speciella humustabletter … Det är väldigt enkelt att använda dem, ta bara bort materialet från toppen och blöt det. Fröet som har spridits överförs tillsammans med tabletten i en behållare och täcks med folie. Därefter, med hjälp av en sprayflaska, bör odlaren regelbundet blöta materialet. När de första bladen dyker upp kan abutilon flyttas tillsammans med tabletten till en kruka med jord.

Bild
Bild

Plantor vård

Lönnar som odlas för inomhus- eller utomhusbruk bör skyddas från direkt solljus och extrema temperaturer medan de är unga och omogna. Erfarna odlare rekommenderar att unga buskar hålls på en plats med starkt, filtrerat ljus, där temperaturen ligger runt 21 C under dagen och 13 C på natten.

Bild
Bild

Flytta plantorna till en permanent kruka på våren, en vecka efter den sista frosten . Blomman bör sakta acklimatiseras så att den kan stå i 4 timmar i direkt solljus utan att vissna eller brinna. Inhemska lönnar älskar god luftfuktighet och kvalitetsvattning, så de förses med mycket vatten under de varma, torra sommarmånaderna. Vid avstigning på gatan är det absolut nödvändigt att ge skydd mot starka vindar, och i rummet bör platsen där blomman står inte blåsa av drag.

Bild
Bild

Även om buskar från frön kan blomma under det första året, producerar de oftast knoppar under det andra året. Växter som odlas från sticklingar glädjer av riklig blomning efter tre månader.

Växten behöver mer fukt under perioden med aktiv vegetativ tillväxt. Vattningen ska vara riklig, jorden måste blötläggas till botten, medan överflödigt vatten nödvändigtvis måste rinna genom dräneringshålen. Om jorden ofta är torr och sprucken, kommer blomman helt enkelt att kasta lövverk och knoppar.

Den vilande perioden börjar i november: under denna period och fram till februari halveras antalet vattningar. När det gäller förklädning är den bästa lösningen ett komplext mineralgödselmedel. Den tas in på våren och sommaren. Om möjligt kan du använda uppslamning.

Uppföljningsvård

Blommande abutilon älskar solen, men under sommaren kan det kräva skuggning från direkt solljus. Busken växer utanför eller inuti och kräver väldränerad jord och extra utrymme i en behållare som gör att den kan växa till en viss storlek.

Bild
Bild

Utomhus är det bäst att lägga ett 2 cm lager av mulch runt busken . Det behåller inte bara fukt i jorden längre, utan hämmar också ogräsets tillväxt. Kompost eller till och med bark från ett träd fungerar utmärkt som organiskt material.

Utomhus lönn träd kräver gott om vatten på sommaren. Odlaren måste hålla jorden något fuktig, men konstant. Våt betyder inte med stillastående vatten, under sådana förhållanden kommer växten att värka, rötterna kommer att ruttna

Som toppdressing för våren och sommaren, precis samma period av aktiv tillväxt, kommer flytande gödningsmedel att vara den bästa toppdressingen, som kan appliceras tillsammans med vattning.

Att bestämma näringsbrister är mycket enkelt - genom det fallande lägre lövverket . De bästa gödningsmedlen kommer att vara de som innehåller mycket fosfor och lite mindre kalium och kväve. Inomhusväxter behöver en två månaders utfodring med vattenlösligt gödningsmedel 20-20-20.

Beskärning av abutilon utförs för att bibehålla buskens form och storlek. Den lämpligaste tiden för proceduren är mars. Under denna period kan du säkert ta bort tillväxten av förra året, svaga, gamla grenar. Att ta bort redan bleka knoppar leder till aktivering av ny tillväxt.

Sjukdomar och skadedjur

Den beskrivna växten är mottaglig för flera skadedjur, såsom vitfluga, bladlöss, mjölk. I sin tur släpper bladlöss ut honungsdagg, vilket leder till att mögel uppträder på lövverket, vilket orsakar gulning och död av bladen. Skalbaggen livnär sig på lövverk och blomning, men detta är inte en anledning till oro om det inte är mycket angrepp. Bladlusskador kan snabbt identifieras genom lockande lövverk.

Närvaron av en vit kanon, som oftast bildas i bladets bihålor eller bladblad, indikerar närvaron mjölk.

Bild
Bild

Om spindelnätet är under bladen och de själva har blivit märkbart gula, så är detta redan en annan insekt - spindelmider , mot vilka akaricider visade sig vara mycket effektiva. Den livnär sig på lövjuice och en röd kvalster, varefter skotten inte bara ändrar färg utan också faller av. Klibbiga insektsutsöndringar är en gynnsam miljö för utvecklingen av en sotig svamp.

Kan användas i kampen mot skadedjuret "Decis".

Bild
Bild

Garden neem -olja är utmärkt för att bekämpa alla insekter, eftersom den helt enkelt skrämmer bort dem med sin skarpa doft .… Krukväxter kan behandlas med alkohol eller sprutas med utspädd insekticid tvål. I princip får en enkel ökning av luftfuktigheten insekter att fly.

En vanlig sjukdom hos blommande lönnar är mjöldagg … Viruset skadar lövverk och orsakar fläckar, snedvridning och missfärgning. Viruset skadar dock sällan träiga växtdelar. Svampinfektioner behandlas effektivt med fungicider, av vilka det finns mycket i specialaffärer.

Bild
Bild

Bakteriell infektion av växten bör inte tillåtas - den sprider sig inte bara snabbt, men kan inte heller behandlas, eftersom det för närvarande inte finns några effektiva lösningar.

Hur håller man på gatan?

Även inomhusabutilon rekommenderas att tas utomhus på sommaren, du kan lägga den på balkongen. Det viktigaste är att övervaka jordens fuktinnehåll, för att förhindra att direkt solljus når lövverket, eftersom de orsakar brännskador. Du kan lägga behållaren under trädet, men så att växten är pålitligt skyddad från vinden.

Bild
Bild

Så snart löv börjar falla från busken, signalerar abutilone att uppfödaren inte tar väl hand om den. Att sänka omgivningstemperaturen till 15 C tolererar inte en inomhusblomma, den kan till och med dö. Med höstens början förs abutilone tillbaka in i rummet.

Tips

Erfarna odlare ger sina råd om hur man sköter en växt på rätt sätt:

  • för att stimulera ny tillväxt måste du beskära växten med 25-40% i slutet av vintern, precis när nya skott börjar börja dyka upp;
  • för att hålla jorden fuktig, men inte träsk, kan du lägga till lite perlit i dess sammansättning;
  • jorden måste uppdateras med några års mellanrum, eftersom det blir surt på grund av användning av gödningsmedel;
  • användningen av lerkrukor innebär snabb saltning av jorden;
  • växten kan blomma året runt och under artificiellt ljus; för detta placeras lökarna på ett avstånd av minst 20 cm från busken.

Om du följer de grundläggande reglerna och förser inomhusblomman med den mängd värme som krävs, kommer den att växa snabbt och glädjas med magnifik blomning året runt. Det är viktigt att komma ihåg att abutilone inte tål kyla och inte gillar konstant våt mark, så behållaren måste ha hål för dränering. Växten måste skyddas mot direkt solljus, vind och till och med drag i lägenheten.

Rekommenderad: