Hippeastrum (55 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Hur Ser Han Ut? Hur Man Planterar En Krukväxt? Hur Väljer Man En Primer För Hippeastrum?

Innehållsförteckning:

Video: Hippeastrum (55 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Hur Ser Han Ut? Hur Man Planterar En Krukväxt? Hur Väljer Man En Primer För Hippeastrum?

Video: Hippeastrum (55 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Hur Ser Han Ut? Hur Man Planterar En Krukväxt? Hur Väljer Man En Primer För Hippeastrum?
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Hippeastrum (55 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Hur Ser Han Ut? Hur Man Planterar En Krukväxt? Hur Väljer Man En Primer För Hippeastrum?
Hippeastrum (55 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Hur Ser Han Ut? Hur Man Planterar En Krukväxt? Hur Väljer Man En Primer För Hippeastrum?
Anonim

Hippeastrum kan med rätta kallas varje odlers stolthet. Han dekorerar alla rum med stora liljeblommor och färskt lövverk och ger hem en hemtrevlig atmosfär. I artikeln kommer vi att titta närmare på hur ett hippeastrum ser ut, notera växtens funktioner, dess typer, nyanser av plantering och reproduktion.

Bild
Bild

Beskrivning

Hippeastrum tillhör kategorin blommande perenner av bulbous typ. Dess lökar kan vara både runda och avlånga, och ibland till och med koniska. Bladen kännetecknas av en linjär form och glans. Deras färg, beroende på sorten, kan vara ljus och ljusgrön. Bladets längd varierar från 50 till 70 cm, bredden överstiger inte i genomsnitt 5 cm. Det finns ett grunt spår i den centrala delen av bladet. Bladen ligger huvudsakligen i 2 rader. Hippeastrum peduncle, producerad under blomningen, är ganska kraftfull, med en genomsnittlig höjd av 60–80 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hippeastrum är en hemodlad hybrid som felaktigt förväxlas med amaryllis. Inomhusblomman, som är infödd till tropikerna i Amerika, har dock sina egna skillnader. Till exempel är dess glödlampa täckt med brungula vågar. Samtidigt har den färre blommor i blomställningen än amaryllis. Som regel finns det i genomsnitt inte mer än sex av dem på peduncle, i sällsynta fall - 9.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett särdrag hos växten är den ihåliga typen av peduncle . Beroende på sortens sort kan dess blad inte bara vara slät utan också grov. När det gäller blomning börjar denna period i hippeastrum i slutet av vintern och varar inte länge, bara till mitten av våren. Hippeastrum blommor är stora, pråliga och kan ha olika färger. Till exempel, i skuggpaletten finns det färger som vit, rosa, persika-orange, eld, röd-orange, grädde. Vissa sorter är färgade i två färger. Du kan hitta vit hippeastrum med en tunn röd kant längs frottékanterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra sorter är dekorerade med flera ränder av en kontrasterande färg, som ligger på själva kronbladen. Till exempel kan basfärgen på en lilja vara vit, och ränderna på kronbladen kan vara röda med ett grönt centrum. Blommorna i en krämig rosa nyans med ett mjölkigt centrum är också otroligt vackra. Liljor av röd färg med en vit kant är mycket känsliga. När det gäller fyllning av blommor kan de vara mycket enkla eller frotté. Kronbladen krullar tillbaka olika beroende på sorten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa blommor verkar vara nållika och väldigt enkla, andra är frodiga och eleganta. Som regel blommar varje blomma i högst en och en halv vecka, varefter den bleknar.

Särdrag

Efter att ha bestämt dig för att börja odla hippeastrum måste du känna till dess funktioner. Till exempel noterar odlare att sorter med vita eller ljusa färger utmärks av en liten mängd groddande frön. Med rätt vård och bekväma förhållanden för växten kan hippeastrum blomma två gånger per säsong . Det anses tvinga, för om du vill kan du uppnå att blomman blommar under en viss vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel, för att göra blommor glädjande för ögat i oktober, måste du plantera hippeastrum i slutet av december - början av januari. Om du vill dekorera rummet med blommor i januari börjar de plantera i slutet av februari - början av mars. För att driva ut peduncle i mars måste du plantera växten i april - början av maj. När det gäller den biologiska tiden, beroende på sorten, blommar själva växten på senhösten eller tidig vår.

Bild
Bild

Växten är infödd i tropikerna och kräver därför ett speciellt klimat för bekväm tillväxt och utveckling. Den lider utan sol och behöver rätt fuktnivå. Efter blomningen börjar den en vilande period, vars varaktighet kan vara 3-4 månader. Vid denna tidpunkt kan hippeastrum fälla sina löv, varför de först blir gula och sedan torkar ut. All mat som samlas in under aktiv tillväxt och vegetation ackumuleras i glödlampan, som växer i storlek under denna tid. Det är dock mycket känsligt och tål inte hård behandling.

Därför måste transplantationer och andra ingrepp behandlas korrekt. Till exempel, plocka inte bort torkade löv med händerna. De skärs med sax bara när de är helt torra.

Bild
Bild

Under vila måste man se till att jorden i krukan med glödlampan inte torkar ut . Naturligtvis kan du inte ofta vattna en vilande växt, eftersom det är skadligt; under viloperioden bör volymen av ljus och vatten minskas. Men med tanke på att rotsystemet fungerar under viloläge måste du ta hand om det. Samtidigt är det viktigt att välja rätt temperatur, som i genomsnitt är + 6-12 grader C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Florister klassificerar hippeastrum i två grupper: vanlig och frotté. Dessutom kan storlek och typ av färger variera. De kan vara små, miniatyrhybrid, orkidéliknande och långrörliga. Till exempel är hippeastrum “Minerva” en otroligt vacker sort. Vi noterar några fler populära inomhusvarianter som kan dekorera alla hem.

" Lady Jane " den kännetecknas av den stora storleken på dubbla blommor och deras persikafärg. I genomsnitt är blommornas diameter 18–20 cm. Blommans kant är korrugerad, kronbladen utmärks av närvaron av rödaktiga ränder. Blommans mitt är ljusgrönt.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Leopolda " - en blomma som är vanlig bland blomsterodlare med en röd färg och en vit kant. Kronbladet är dekorerat med breda vita ränder, mitten av varje blomma är gröngul.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fläckig sort skiljer sig i liten höjd och lakonisk form av blommor. Om blomman i andra sorter består av två rader med tre breda kronblad, överlappar inte kronbladen här. Blommans färg består av röda prickar, mitten är ljus, ljusgrön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varieté "Regina " eller royal kännetecknas av en halv meters höjd av en peduncle och en liten storlek lila-röda blommor. Dess blad visas efter blomningen. Sorten skiljer sig åt i antalet blommor: sällan när peduncle har 4 blommor.

Bild
Bild

Smalbladig sort den sticker ut bland andra sorter i form av rödorange blommor: tillsammans verkar de vara en enda blomma, var och en för sig har en nålliknande form. En peduncle kan innehålla upp till 9 blommor.

Bild
Bild

Som blomsterodlare och hippeastrum papegoja … Det kännetecknas av en ovanlig färg med en central stjärna av ljusgrön färg och kronblad målade i ändarna i en nyans av rött och vitt med röda ränder. Växtens peduncle är ganska hög - upp till 90 cm. Antalet knoppar brukar inte överstiga fyra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reticulated hippeastrum kännetecknas av låg tillväxt, når dess peduncle sällan en halv meter. Blommor på den är vanligtvis inte bundna mer än fem. Denna sort är en av de mest känsliga, blommans färg är rosa ränder på en vit bakgrund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

För att odla en hälsosam och stor växt som kommer att glädja dig med ljus blomning måste du följa ett antal regler som även erfarna blomodlare använder. Rätt val av jord, behållare och planteringsmaterial är viktigt. Glödlampan är inte helt begravd; detta är skadligt för växten.

Bild
Bild

Planteringsmaterial

För plantering måste du använda en exceptionellt hälsosam glödlampa. Som regel finns det ingen smärtsam rödaktig kant eller röda prickar på ytan av sådana knölar. Dessa faktorer indikerar glödlampans nederlag med en svampsjukdom. Om plantmaterial köps i en specialaffär bör du inte ta de första knölarna som kommer över. Undersök dem: en kvalitetslampa ska täckas med bruna vågar. Dessutom måste den ha levande rötter.

Bild
Bild

Om du märker att bucklor eller små spår är synliga på plantmaterialets yta, bör du inte ta en sådan glödlampa, den är inte lämplig för att odla en hälsosam växt. Det ska inte heller vara för mjukt, torrt och litet.

Om 5 månader efter plantering har gått, och det inte finns några blad eller groddar, anses glödlampan vara otjänlig. Lökar för plantering måste förberedas i förväg (cirka 2 månader före plantering i marken) . De måste undersökas för förekomst av svampinfektioner och röta. Lökskalet ska vara glänsande och själva huvudet ska vara hårt. Om glödlampan efter att ha legat hemma före plantering blir sjuk, avlägsnas små skador genom att behandla de skurna platserna med grönska. Om det är nästan allt ruttet, är det inte lämpligt för plantering: du måste plantera friskt plantmaterial i marken.

Bild
Bild

Jord och behållare

Hippeastrum gillar inte för rymliga behållare. Grytan för den bör köpas baserat på storleken på den köpta glödlampan. Helst väljs det så att avståndet från glödlampans kant till krukans kant inte är mer än två till tre centimeter. Med tanke på att blomman blir hög och kraftfull måste krukan vara fast och djup. Samtidigt planteras glödlampan bara i hälften i marken.

Bild
Bild

Ett av de viktigaste kriterierna för bekväm tillväxt är förekomsten av dränering i botten av krukan . För det används expanderad lera, flisade skärvor av liten storlek eller trasigt tegel. På grund av dränering kommer överflödig fukt att avlägsnas, vilket eliminerar ruttning av glödlampan och rotsystemet. För att inte tvivla på jordens sammansättning kan du kontakta en specialaffär och köpa ett substrat för lökväxter.

Bild
Bild

Du kan självständigt förbereda en näringsrik jordblandning från torvjord, humus, torv och flodsand. Du måste ta komponenterna i proportionerna 2: 1: 1: 1. Lite träaska och benmjöl kan ingå i kompositionen. Om mjöl inte finns till hands kan du ersätta det med superfosfat i ett förhållande av 2 tsk. för 1 liter jord.

Vårdfunktioner

Att ta hand om det planterade hippeastrumet kommer att bestå i att följa reglerna för belysning, temperatur, vattning, snabb matning och reproduktion. Låt oss kort notera de viktigaste nyanser som alla som vill odla en exotisk blomma hemma borde känna till.

Bild
Bild

Belysning och luftfuktighet

Hippeastrum föredrar att smekas av solen, men den tål inte sina direkta strålar. Därför måste platsen i rummet för grytan väljas på ett sådant sätt att ljuset sprids. Solens heta strålar kan bränna lövverk och blommor, vilket kan skada växten. En blomkruka kan placeras på fönsterbrädan i ett fönster som vetter mot söder, sydost eller sydväst . För att bibehålla buskens kompakthet måste krukan periodiskt roteras runt sin axel. Om växten har stått en tid på en skuggig plats ska den inte plötsligt släppas ut i ljuset, särskilt om den vattnas rikligt. Trots att det påskyndar lövets tillväxt, kommer pedunkelns utveckling att bromsa.

Bild
Bild

Växten tål tempererat klimat bra. Rummet får inte torka. Fukta luften vid behov. Du måste också övervaka själva lövets tillstånd: de måste omedelbart avlägsnas från att lägga sig damm med den mjuka sidan av en fuktig svamp.

Temperaturregim

Den optimala temperaturen för en blomma är ett läge med ett intervall på + 17-25 grader C. På sommaren känns växten bekväm på fönsterbrädan på en balkong eller loggia, den kan tas ut på verandan eller i lusthuset. Om temperaturen inte är lämplig för hippeastrumet påverkar detta blommornas skönhet. När du odlar en blomma hemma måste du veta: för varje utvecklingsperiod, liksom för vila, är dess egen temperatur viktig.

Bild
Bild

Till exempel, när hippeastrumet vilar, är en temperatur på + 10-12 grader tillräckligt för det. När de första bladen dyker upp ska rummet vara varmt och bekvämt. Till exempel är det bra om temperaturen under denna period värms upp till + 25-27 grader. Med aktiv lövväxt kan temperaturen sänkas något: saftiga gröna blad bildas när rummet inte är högre än +22 grader C.

Bild
Bild

När det gäller växtsäsongen är det viktigt att tänka på här: om temperaturen är mer än +20 grader C kommer detta att påskynda utvecklingen av peduncle. Om den inte når +18, utvecklas pedunkeln långsamt. För att förlänga blomningen kan du sänka temperaturen i rummet till +18 grader, om det är varmt kommer blommorna att blekna mycket snabbt.

Vattning

Vattensystemet för hippeastrum måste vara regelbundet och korrekt. Dessutom är det olika beroende på utvecklingen av själva växten. Till exempel doseras det i september, när vilande perioden kommer för växten. Det reduceras, och i slutet av månaden stoppas det helt om blomman är på en sval plats. Om det lämnas i ett rum där det är varmt kan du inte göra utan att fukta jorden. Du måste ta hand om växten i tid, annars dör den.

Bild
Bild

När viloperioden är över, överförs hippeastrum till en varm plats och vattenmängden ökar gradvis. I det här fallet måste du vattna växten inte på själva glödlampan, utan i en kastrull eller längs krukans kanter. Om det kommer in vatten kan lampan ruttna. Du måste dock komma ihåg: konstant markfuktighet är bättre för en växt än överflöd eller brist på fukt . Du kan inte försöka fylla på den om du tillät jorden att torka ut. Rötterna drar ständigt vatten från marken, när det inte finns fukt är växten bristfällig.

Bild
Bild

Vattna hippeastrum med vatten vid rumstemperatur. Kranvatten måste försvaras eller filtreras för att avlägsna tungmetallsalter och andra skadliga föroreningar.

Befruktning

Liksom alla krukväxter behöver hippeastrum regelbunden utfodring. Mineralgödselmedel är väl lämpade för detta. I början av växtsäsongen kan du mata blomman med toppdressing för lövväxter. Du kan mata den under blomningen, från perioden med knoppbildning på peduncle och slutar med det ögonblick då blommorna bleknar. För detta tar de ämnen för blommande växter.

Det är lämpligt att alternera utfodring, med hjälp av inte bara mineraliska, utan också organiska ämnen. Du kan mata den med kväve, kalium och fosfor. När det gäller vilande period görs ingen befruktning vid denna tidpunkt.

Bild
Bild

Förutom gödsling måste man dock komma ihåg att jorden i krukan med tiden är utarmad, och därför måste växten på ett eller annat sätt transplanteras till en ny plats.

Förbereder sig för viloläge

Som förberedelse för viloläge kan växten kasta sitt blad. Till en början blir bladen gula för att sedan torka ut gradvis. Vid denna tidpunkt kommer huvudfoder att koncentreras i glödlampan, och därför kan det svälla och växa. Det är oönskat att klippa av de torkande bladen på egen hand, eftersom saftarna inte hinner passera in i glödlampan tills de torkar helt. Plocka inte av torra löv: de skärs med sax eller en vass kniv.

Glöm inte växten under hela vilande perioden: rotsystemet fungerar, även om det är långsamt. Och det betyder att du inte kan göra utan att fukta jorden och viss belysning . Du kan inte ta bort vilande hippeastrum i mörkret, du kan inte väcka växten plötsligt, ta ut den i ljuset och smaksätta med riklig vattning.

Bild
Bild

Fortplantning

Hippeastrum reproducerar sig genom att dela lökarna, "bebisar", vågar och frön. Varje metod har sina egna nyanser.

Bild
Bild

"Barn" och frön

Det enklaste och mest effektiva sättet att odla hippeastrum är att sitta "barnen". De separeras noggrant från moderlampan och väljer exemplar med minst 2 cm i diameter. Detta görs under transplantationsprocessen med ett steriliserat instrument för att undvika kontaminering av växten. Nedskärningarna ströks med krossat kol, varefter "ungarna" planteras i en kruka med ett förberett underlag. Under två år försöker de inte störa hippeastrum med transplantationer och lövskärning.

Bild
Bild

Reproduktion med frön är ganska mödosam, används sällan, och grobarheten för frön är högst 30%. Denna metod för att odla en blomma tar mycket tid och kräver preliminär pollinering av hippeastrum för att få frö.

Genom att dela glödlampan

Denna metod används när växten inte bildar "barn". En lök med rötter och löv används som plantmaterial. De skärs och lämnar inte mer än 2 cm i längd, sedan skärs själva löken i 2 eller 4 delar med en vass kniv eller en skalpell (desinficerades tidigare för att förhindra sönderfall). Det är viktigt att det finns minst en rotdel på varje skuren del av löken.

Bild
Bild

Om det inte finns några rötter kommer det helt enkelt inte att slå rot. Du kan inte helt skära löken, men skär den. Snittplatser bör behandlas med krossat aktivt kol. Därefter avlägsnas den skurna knölen för att torka i två dagar. Så att skivorna inte vidrör varandra och torkar ut snabbare separeras de med ätpinnar. Det är nödvändigt att delvis sänka plantmaterialet i marken: du kan inte helt täcka glödlampans delar med jord. Vattna dem inte med vatten, spraya dem med en sprayflaska. Denna odlingsteknik används på hösten, eftersom det var vid denna tidpunkt som glödlampan redan var mättad med användbara ämnen som skulle öka reproduktionens effektivitet.

Bild
Bild

Lök med våg

I denna metod skärs löken i fler delar. I genomsnitt kan deras antal variera från 8 till 16 stycken. Det är viktigt att klippa det så att det blir en botten på varje del. Skivor med fjäll behandlas med "Kornevin", varefter de planteras i en beredd behållare i sand eller spagnum. Själva topparna är inte stängda, de ska vara ovanpå. Behållarna placeras på en varm plats för groning. En gynnsam temperatur är +20 grader C.

Bild
Bild

Vad mer att tänka på?

Som regel producerar växten två peduncler, men ibland kan en tredje visas under utvecklingen. I det här fallet måste du bli av med den släppta pilen så tidigt som möjligt. Om du lämnar det kommer det att återspeglas i storlek och antal färger. Dessutom är de kanske inte lika ljusa som inneboende i en viss sort. Växten själv anses vara en långlever. Beroende på sorten kan den njuta av blommor upp till 20-25 år. Samtidigt är släta och tunga lökar med tjocka rötter bättre lämpade för plantering . Med rätt vård och val av bra material kan växten blomma inte en gång, utan två gånger om året. Om det inte finns några blommor på flera år indikerar detta dålig näring av växten och brott mot vårdreglerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att ta bort hippeastrum från marken och transplantera det i ny jord med hjälp av ett rotmedel och en tillväxtstimulator. Med tiden, utan toppdressing, inträffar jordförstöring, vilket påverkar blommans tillväxt och välbefinnande. Omlastningen utförs på våren och planterar om hippeastrum med ersättning av jord. En ny kruka väljs endast när lampans storlek ökar (ju rymligare behållaren är, desto mindre sannolikt kommer den att blomma).

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

När du odlar hippeastrum kan du möta problem som peronosporos, brännskador och röd röta. Blomman kan också attackeras av skadedjur, inklusive skalinsekter, bladlöss, spindelmider och mjölkfiskar. Det finns många sätt att hantera skadedjur. Till exempel kan du utföra behandlingen med en insekticidlösning efter att tidigare ha rengjort parasiterna från bladen.

Bild
Bild

Ju tidigare orsaken till en växtsjukdom identifieras, desto bättre, men för detta måste du skilja mellan symtomen . Till exempel indikerar utseendet av röda fläckar på glödlampan en svampbränning. Om en vit beläggning visas på markens yta är detta ett tydligt tecken på mjöldagg. Förekomsten av röta indikeras genom att bladen hänger och ruttnar på lampans skalor. Varje fall har sin egen lösning. Till exempel, om råtta uppstår måste du bli av med alla drabbade områden. Allt detta skärs ut, bearbetas med "Fundazol", träaska eller krossat kol efter att glödlampan har torkat. Det återstår att planteras i ett nytt substrat (helst steriliserat). Rötning uppstår när vatten stagnerar i marken.

Bild
Bild

Om det avslöjas att växten påverkas av mjöldagg, behandlas den med ett speciellt medel som köps på en blomsterbutik. När hippeastrum skadas av en röd brännskada avlägsnas glödlampan från marken, undersöks och tas bort från de infekterade områdena. Snittplatser behandlas med en blandning av kopparsulfat och krita i proportionerna 1: 20, varefter de torkas i ungefär en vecka. Därefter planteras den i färsk jord, behandlad med en fungicid.

Bild
Bild

När du växer kan du också möta andra problem

  • Blanchering av löv och slöhet av blommor prata om brist på fukt i jorden, det är nödvändigt att se till att jorden inte torkar ut.
  • Svarthet av blommor indikerar en låg temperatur i rummet, måste du överföra blomman till en varmare plats.
  • Växt vissnande kan bero på överskott av fukt i krukajorden. Det är nödvändigt att revidera vattningsregimen och minska den med hänsyn till temperaturen och luftfuktigheten i rummet.
  • Blekhet av blommor kan signalera en solbränna, måste du flytta potten bort från solen.

Rekommenderad: