Hippeastrum Frön (10 Bilder): Reproduktion Av Hippeastrum. Hur Man Planterar Och Odlar Hippeastrum Hemma? Hur Ser Hippeastrumfrön Ut?

Innehållsförteckning:

Hippeastrum Frön (10 Bilder): Reproduktion Av Hippeastrum. Hur Man Planterar Och Odlar Hippeastrum Hemma? Hur Ser Hippeastrumfrön Ut?
Hippeastrum Frön (10 Bilder): Reproduktion Av Hippeastrum. Hur Man Planterar Och Odlar Hippeastrum Hemma? Hur Ser Hippeastrumfrön Ut?
Anonim

Hippeastrum är infödd i de heta tropikerna i Amerika. Totalt finns det cirka 70 sorter av dem i världen. Växtvarianter kan skilja sig åt i blommans form, deras färg och storlek, men de tillhör alla typen av Hippeastrum -trädgård. Vackra stora blommor växer i flera bitar på en separat peduncle -pil.

Varje älskare av inomhusblommor vill att hippeastrum ska behaga honom inte i ett enda exemplar. Av denna anledning har experter utvecklat flera metoder för att odla denna underbara växt hemma.

Bild
Bild

Reproduktion av hippeastrum är möjligt på tre sätt

  1. Frön . Efter självbestämning av blomman bildas en låda på plats. Det är nödvändigt att låta kornen mogna, varefter de kan användas för plantering. Denna metod är den mest tidskrävande och svåraste.
  2. Barn . Efter slutet av blomningen, när du skär peduncle, bildas flera små runt huvudlampan. De avlägsnas och transplanteras.
  3. Genom att dela glödlampan . En stor glödlampa skärs i två eller fyra delar, åtskilda av skiljeväggar, medan roten förblir vanlig. Efter spiring separeras skivorna och planteras på olika platser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur får jag frön?

Även om blomman är självpollinerad, är det lämpligt att manuellt pollinera för att säkerställa produktionen av frön. För att göra detta, applicera försiktigt färskt pollen med en pensel på pistillens stigma. Proceduren kan upprepas flera gånger.

Nu måste du ha tålamod och vänta på att fröplattan ska mogna. Detta kan ta upp till två månader. Fröna kan skördas först när de är fullt mogna . Ett tecken på att kornen är beredda är kapselns öppning.

Bild
Bild

Hur ser de ut?

Fröna är miniatyrlökar omgiven av en svart lejonfisk. De känns lätt mellan tårna i färskt frö. Varje låda innehåller cirka 150 korn.

Du kan lagra frön i en trasa eller papperspåse efter att ha frigjort dem från lådan. Innan de planteras måste de sorteras noggrant och bli av med tomma lejonfiskar.

Bild
Bild

Landning

Först och främst måste du förbereda marken. En blandning av svart jord, humus, fin sand och kol är perfekt för att gro frön. Som rätter kan du ta torvkrukor eller en ytlig men bred behållare med hål för tömning av överflödigt vatten.

I botten måste du hälla förberedd jord och sedan lägga ut plantmaterialet på ett avstånd av 3-5 cm från varandra. Toppen ska strös med jord högst 1 cm. Först bör bevattning göras med en spruta.

Behållaren måste täckas med glas eller folie och placeras på en varm plats. I detta skede består vården endast i korrekt och i rätt tid vattning.

Jordytan måste alltid vara fuktig. Samtidigt måste du se till att det inte finns några manifestationer av mögel på jorden.

Bild
Bild

Vård

Fröna gror på dag 5 eller 6. Om inte ett blad visas, men en vit ryggrad, kan du försiktigt vrida ner det eller bara strö det med jord. Filmen eller glaset måste tas bort och skålarna med groddar måste överföras till ett väl upplyst ställe.

Lufttemperaturen från 19 till 24 grader Celsius blir den mest optimala. Med utseendet på de första riktiga bladen är det nödvändigt att dyka plantorna och transplantera dem till ett större avstånd. Under bildandet av rotsystemet kan du börja mata växterna. För detta är flytande gödningsmedel utspädda i vatten lämpliga.

Bild
Bild

Växande

När 4-5 blad bildas på groddarna kan de planteras för permanent tillväxt. Efter transplantation är det bättre att vattna växten inte ovanifrån, utan genom pallen - detta hjälper till att förhindra rotröta.

På sommaren kan du ta ut de odlade plantorna till balkongen eller utanför, medan du måste övervaka jordens konstanta fukt. Om det behövs kan du mata med kvävegödsel.

Varje år på våren för unga växter är det nödvändigt att utföra en fullständig ersättning av jorden. Stora och starka exemplar behöver denna procedur var tredje år. Det är värt att komma ihåg att det finns dränering i botten av krukan.

Under den kalla årstiden bör hippeastrum förvaras på en fönsterbräda med utsikt över södra sidan. Tack vare ordentlig blomvård börjar det glädjas under det andra eller tredje året.

Bild
Bild

Det tar ungefär en månad från blompilens utseende till blomningens början. Under denna period behöver växten matas med fosforgödsel. Ibland växer två peduncles från en glödlampa. Det är väldigt vackert och originellt. För att förlänga blomperioden måste du ta bort pollen från ståndarna.

Den mest gynnsamma perioden för spirande frön är våren och försommaren. Det är vid denna tid på året som groddarna har tillräckligt med ljus, det finns inga plötsliga temperaturförändringar. Direkt solljus bör inte falla på blomman - de kan vara destruktiva för honom. För glödlampan är överhettning också oönskad.

När temperaturen sjunker slutar växten inte bara att blomma, utan bromsar också sin tillväxt. Luftfuktigheten bör inte överstiga 80%.

En hippeastrum odlad från ett frö kommer att glädja ögat i 5 år längre än en som odlats från en glödlampa . Tack vare denna reproduktionsmetod kan du experimentera med blomställningarnas färger. De insatser som görs kommer inte att vara förgäves.

Rekommenderad: