Kalanchoe (52 Bilder): Vård Av En Dekorativ Blomma Hemma. Hur Ser En Krukväxt Ut Under Blomningen?

Innehållsförteckning:

Kalanchoe (52 Bilder): Vård Av En Dekorativ Blomma Hemma. Hur Ser En Krukväxt Ut Under Blomningen?
Kalanchoe (52 Bilder): Vård Av En Dekorativ Blomma Hemma. Hur Ser En Krukväxt Ut Under Blomningen?
Anonim

Kalanchoe är en opretentiös och vacker blomma som finns på fönsterbrädan hos många trädgårdsmästare. Hemsjukvård åtföljs inte av svårigheter, men innan du startar en sådan växt måste du studera beskrivningen och typerna av denna blomma.

Särdrag

Kalanchoe är en blomma, vars familj kallas Tolstyankov. Den saftiga växtens hemland är tropiskt och subtropiskt klimat. Totalt finns det över 200 sorter av Kalanchoe. Suckulenter är ett släkte av växter som kan ackumulera vatten i sina lövverk och stjälkar. Blommans närmaste släkting är jäveln.

Många kallar den tjocka kvinnan "pengaträd" och Kalanchoe - "levande träd".

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivningen visar stjälkar med lövverk som är utrustade med god saftighet och tjocklek. Blad kan ha olika former och är arrangerade i motsatt ordning. Lobad, tandad och enkel lövverk observeras ofta i naturen. Busken har blommor av röda, lila, gröna och gula färger, som kan vara hängande, upprätt eller fyrledade. Alla är stora i storlek.

Utåt liknar "livets träd" aloe, så många människor tillskriver det en av sorterna av den berömda växten . Båda tillhör gruppen succulenter, är nästan identiska i lövverk och är kända för många fördelaktiga egenskaper. Men det här är helt olika växtarter som finns i olika familjer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa växter kallas med andra namn: "hemläkare", "hemginseng". Sådana namn motiveras av blommans användbarhet: läkningen och efterfrågan inom den medicinska industrin gör växten populär inom inomhusodling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara egenskaper

Blomman är begåvad följande medicinska egenskaper.

  • Juicen som extraheras från bladen kan användas som ett antiinflammatoriskt medel. Läkande nektar irriterar inte slemhinnorna och huden. Av denna anledning används det ofta inom tandvård och gynekologi för att påskynda läkningsprocessen för skadade områden. Till exempel att applicera ett par droppar juice på en ammande kvinnas bröstvårtor kan hjälpa till att reparera sprickor. Hela återhämtningsprocessen tar cirka 4-5 dagar.
  • Juicen kommer att vara användbar för behandling av sår, tropiska sår, brännskador, frostskador, liggsår. Stomatit och tonsillit försvinner också snabbt om de behandlas med en sådan blomma.
  • Inom folkmedicin används Kalanchoe aktivt för att lösa problem med matsmältningssystemet, för att eliminera migrän, under infektioner, med förkylningar och en kvävande hosta.
  • Acne, vårtor, kokar försvinner snabbt om de behandlas med denna växt.
  • Med dess hjälp kan du effektivt hantera tandvärk.
Bild
Bild

Kalanchoes medicinska egenskaper har bevisats vetenskapligt, så växten kan köpas på nästan vilket apotek som helst. När du använder Kalanchoe som läkemedel bör du komma ihåg att all behandling endast är tillåten efter godkännande av den behandlande läkaren.

Olika sorter

Totalt finns det över 200 arter av en sådan växt. Men inomhusväxtförhållanden kan du oftast hitta cirka 10 sorter. De flesta av dem är kända för sin fina blomning, men det finns andra arter som sällan kan blomma eller bara fungera som en dekorativ grön blomma.

Den flikade eller dissekerade typen av växt är känd för många människor under namnet "gevir ". Detta är en krukväxt som initialt har raka skott som kommer att lägga sig i framtiden. På grund av denna kvalitet kan en sådan sort odlas som rikliga växtsorter. Bladen är köttiga med ett djupt snitt längs konturen och är färgade i en ljusgrön ton. Det finns en vaxartad beläggning på ytan. Blommande kännetecknas av många gulaktiga rörformiga blommor.

Bild
Bild

Den tubblommiga arten ligger i kategorin dvärgbuskar och når 70 cm i höjd . Den saftiga växten pryds av ett stort antal smalare och långsträckta grågröna blad. Bladens bredd är 0,6 cm, längden kan nå 13 cm. På den övre delen finns ett stort antal knoppar. Växten kommer att glädja sin ägare med röda blommor.

Bild
Bild

Den eldiga Kalanchoe är en örtartad blomma med något utvecklad gren . Höjden på den saftiga kan nå 30-40 cm. Lövverket har en oval form, vars bredd är cirka 3 cm och längden är 6-8 cm. Bladets bas är smalare. För att Kalanchoe ska kunna växa ordentligt måste den placeras i ett rum där ett måttligt svalt klimat råder.

Bild
Bild

Den panikulärblommiga typen når en höjd av cirka 60 cm . Det kännetecknas av tjocka silverfärgade blad. Bladens form är oval, bredden når 7 cm, längden är 15 cm. Den övre delen av landskapsarkitekturen är mindre och gles. Blomställningen i sin form ser ut som en panicle, på vilken det finns gulaktiga blommor med små rundade kronblad. Riklig blomning observeras på våren och faller på april och maj dagar.

Reproduktion sker med hjälp av lövknoppar, som dyker upp efter blomningstiden.

Bild
Bild

Den fjäderiga Kalanchoe når en meter i höjd . Det är en flerårig örtartad art med det övre ljusgröna lövverket av pinnatyp. Efter en tid blir bladen röda, taggade längs konturen. Vid fördjupningen av dentiklarna genereras knoppar, från vilka små processer med rötter senare kommer att visa sig. Från dem, med hjälp av kompetent vård, kan du få en ny växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Bryophyllium Mangina" är en saftig med vackra rosa blommor , formade som klockor. Ampelblomman har köttigt lövverk och finns ofta i växande förhållanden inomhus.

Bild
Bild

Den storblommiga sorten kan bli upp till 60 cm . Ljusgrönt lövverk ligger på rötterna av kort längd. När de utsätts för solljus får de en röd nyans. Blommande kännetecknas av ljusgula blommor med en behaglig doft. Den saftiga har en paraplyformad blomma, på vilken äggformade kronblad finns. Växten kommer att blomma bra i ett måttligt svalt rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marmorsucculent anses vara en prydnadsbuske upp till 50 cm lång . Lövverket, smalare nära basen, har en hackad tandning längs kanterna. På båda sidor har bladen en grön färg, som blir till en grå nyans med stora lila och bruna fläckar. Den blommar i vitt från januari till april.

Bild
Bild

" Don Sergio" är en populär hybrid, som erhålls genom uppfödares flit . Det anses vara en typ av terry Kalanchoe "Blossfeld". Den saftiga växten utmärks av vackra och saftiga gröna med stora dubbla apelsinblomställningar.

Anspråkslöshet och enkel reproduktion lockar uppmärksamhet från många trädgårdsmästare.

Bild
Bild

" Brossfeld" är en upprätt grenad buskesort upp till 30 cm hög . Det breda gröna bladverket med en äggformad form kan nå 7 cm. Blommande kännetecknas av rikliga röda blommor, som ligger på en paraplyformad blomställning. Blomningen sker under hela våren.

Bild
Bild

Filtypen Kalanchoe kallas "kattöron ". Det är en saftig växt med upprättstående skott som är täckta med tjocka hårstrån. Växten fick sitt namn på grund av att dess avlånga ovoida lövverk ser ut som en kattöron. Bladens längd når 6 cm.

Bild
Bild

" Bryophyllum Degremona" kan bli upp till 50 cm . På stjälken är nakna blad som rullar längs mittribben. Kronens övre del har en grågrön färg, den nedre är ljusgrön med lila fläckar. Blomningen sker på vintern. Vid den här tiden är den saftiga täckt med rosa blommor.

Bild
Bild

Bekhara Kalanchoe är en välutvecklad och kraftfull buske , kännetecknas av tomentos-pubescenta skott i den övre delen. En bar stam observeras i den nedre delen av växten. Kalanchoe blommar med små blommor.

" Benta" anses vara en kraftfull buske , som har lite förgrening. Växtens höjd når en meter. Lövverket är stort, rundat. Blommande glädjer ögat med vita blommor med äggformade kronblad. Det äger rum mellan april och maj.

Villkor för frihetsberövande

Trots att Kalanchoe är en opretentiös blomma och kan växa under nästan alla förhållanden, rekommenderas det att studera de grundläggande reglerna för dess odling. Efterlevnad av de grundläggande villkoren kommer att undvika växtsjukdomar.

Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Denna saftiga kan må bra i nästan alla temperaturregimer. Vissa standarder bör dock iakttas. På sommaren är det att föredra att observera regimen på 18-28 grader och på vintern-14-18. Om temperaturen i rummet sjunker under 10 grader Celsius kan Kalanchoe bli sjuk och dö. Under kall övervintring (underkastad regimen 14-18 grader) börjar knoppar bildas.

Luftfuktighet för en växt är inte särskilt viktig. Det kommer att utvecklas bra i ett varmt mikroklimat, där torr luft dominerar, men det kommer inte att vara rädd för hög luftfuktighet vid låga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna odlare rekommenderar sprutning för hygieniska ändamål. Torka därefter lövverket med en mjuk trasa eller svamp.

Belysning

Sommartid bör vara 12 timmar. Därför, på sommaren, bör blomman placeras på västra eller östra sidan. På vintern rekommenderas att flytta Kalanchoe till den södra fönsterbrädan. Om det inte är möjligt att förse den med tillräcklig mängd ljus bör du tillgripa ytterligare belysning. Detta kräver en fytolampa.

Bild
Bild

Överföra

Förutom att upprätthålla rätt temperatur, luftfuktighet och belysning behöver succulenter en kompetent transplantation. Proceduren bör utföras under våren. Unga djur transplanteras årligen och vuxna exemplar rekommenderas att flyttas till en ny plats var 2-3: e år. Det är också värt att plantera Kalanchoe i en ny kruka direkt efter köpet.

Bild
Bild

Grytan ska ha rätt storlek och rymligare än den föregående. Erfarna blomsterodlare rekommenderar att uppmärksamma glaserade leralternativ. Sådant material gör att rotsystemet kan andas fullt ut. Dräneringsskiktets tjocklek måste vara mer än 2 cm.

Det rekommenderas att välja en jord med en surhetsgrad av pH 5, 5-7, 0 . Det bästa alternativet är en blandning av torv med lövmark, sand, humus i samma förhållande. Transplantera inte Kalanchoe under blomningen. Som ett resultat kan du möta detta med fallande knoppar och svår acklimatisering.

Av denna anledning bör växten transplanteras efter att alla blommor har vissnat och stammarna är avskurna.

Bild
Bild

Jordberedning

Under transporten av en blomma till salu ligger den i ett kokossubstrat med en blandning av torv. Denna jord är inte lämplig för odling hemma, så du måste byta ut den. Kalanchoe behöver lös jord med stöd av en optimal sammansättning för ytterligare transplantationer.

Bild
Bild

Plantera den saftiga växten korrekt i jorden med rätt surhetsgrad. Det kan erhållas genom att tillsätta mjöl av dolomit eller lime. Jordblandningen är skyldig att föra fukt med syre till rötterna för att ge plantans rötter tillräcklig näring. Det bör inte heller innehålla skadliga komponenter.

Bild
Bild

Det rekommenderas att köpa en krukväxtblandning för blomväxter och tillsätta en fjärdedel av sanden till den. Du kan köpa en speciell jord som riktar sig till succulenter. Vissa odlare skapar sådant land på egen hand med hjälp av följande ingredienser i lika stora proportioner:

  • trädgårdsjord;
  • grov sand;
  • humus.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa idealiska förhållanden kan du lägga till en andel expanderad lera eller tegelflis. Alternativt kan du använda krossat kol.

Hur transplanteras korrekt?

Alla åtgärder måste utföras noggrant. Innan transplantation är det nödvändigt att noggrant undersöka stammen med rötter. Om råtta eller mögel hittas bör dessa områden avlägsnas och de återstående delarna ska behandlas med krossat kol. Om skadan har nått stamdelen, rekommenderas att skottet skjuts något under den skadade vävnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av sådana åtgärder kan du använda den friska delen av växten som en skärning och transplantera Kalanchoe . Dykningen bör göras med en liten mängd jord, utan att skada rotsystemet. Före transplantation måste den saftiga vattnas rikligt. Därefter ska klumpen försiktigt flyttas till ett dräneringsskikt som strös med jord och fylla allt ledigt utrymme runt Kalanchoe med jord. Då måste du tampa ytan och täcka den med skalsten och fina småstenar eller stora marker.

Hur man bryr sig?

Kalanchoe är en opretentiös och härdig växt som kan odlas under nästan alla förhållanden. Även nybörjare kan odla processen, eftersom denna kräsna blomma kan förlåta de flesta vårdfel.

Trots att vården är enkel bör du studera de grundläggande reglerna, tack vare vilka Kalanchoe kan dekorera huset och glädja sina ägare med användbara egenskaper.

Bild
Bild

Vattning

För vattning måste du använda varmt och mjukt vatten, som har lagt sig bra. Blomman ska inte vattnas ofta, men först efter att jordens övre nivå har torkat. Under underhållet är det nödvändigt att se till att jorden inte torkar ut. Om den torkar helt kommer växten att börja kasta sitt lövverk. På vintern vattnas Kalanchoe först den tredje dagen efter att jordblandningen har torkat. Erfarna trädgårdsmästare matar blomman med en pall.

Bild
Bild

Toppdressing och gödningsmedel

Kalanchoe älskar olika utfodringar hemma. Du kan använda alla tillsatser som är avsedda för kaktusväxter. Det rekommenderas att mata det varannan vecka efter det andra decenniet i maj.

Det rekommenderas att fortsätta befrukta blomman fram till mitten av juli. Matningen återupptas i slutet av hösten.

Bild
Bild

Blomma

Som regel varar blomningen från november till mars. Dess varaktighet i sällsynta fall kommer att vara mindre än 4 månader. Eftersom Kalanchoe reproducerar i de flesta fall vegetativt, är det mycket svårt att uppnå blommor.

Bild
Bild

För att få Kalanchoe att blomma måste du komma ihåg några regler:

  • överensstämmelse med temperaturregimen (under dagen 25 grader, på natten - 17);
  • du måste vattna blomman dubbelt så ofta;
  • det är viktigt att öka mängden ljus, i vissa fall kommer det inte att vara möjligt utan en fytolampa.
Bild
Bild

Ibland, efter att den saftiga har bleknat, försöker vissa odlare att få en ny blomning. Ett sådant förfarande är möjligt, men anses inte rekommenderas, eftersom blomman efter det kommer att kunna blomma igen bara efter några säsonger. I de flesta fall används återblommning för att separera stora växter och plantera dem i olika krukor.

Denna metod anses vara extrem och är endast tillämplig när ägaren inte längre vill omplantera en stor växt och har konstant blomning. Trots att återblommningen blir nästan två gånger kortare kan antalet blommor överstiga deras totala antal från den föregående.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att Kalanchoe ska blomma igen måste du skapa följande villkor i 3-4 veckor:

  • temperaturregim - 13-14 grader;
  • dagsljusets längd bör inte överstiga 8 timmar.

På vintern

På vintern måste du komma ihåg att växten är tropisk, så den kommer inte att gilla temperaturen vid vilken termometern sjönk under 10 grader. Eftersom vintern är blomningstid rekommenderas det att placera blomman på husets södra sida.

Kalanchoe ska inte placeras i närheten av värmeenheter. Vattning bör ske sällan, men mer rikligt.

Bild
Bild

Beskärning

Bildning utförs genom att klippa av långa skott. Vissa sorter av Kalanchoe kan ha stjälkar som på grund av deras längd böjer sig över krukan. Det rekommenderas att plantera sådana sticklingar längs krukans kanter. Efter ett tag kommer de att kunna slå rot, växa och hänga attraktivt.

Under blomningen har den saftiga ett dekorativt utseende. Icke-blommande arter kommer också att se attraktiva ut hängande från kruka hål. Du kan nypa växten efter att den har bleknat.

Bild
Bild

Fortplantning

Du kan få en ny växt med frön, stjälkar, bladsticklingar. Vissa arter förökar sig med hjälp av barn. Det sista alternativet är det enklaste. Det består i att de separerade barnen från moderplantan planteras i marken. Efter det börjar växten växa och utvecklas.

Bild
Bild

Ark

Detta är ett enkelt sätt på vilket fallande löv slår rot. De måste placeras i våt sand och täckas med ett glas. Efter ett tag kommer rötterna att bildas och en ny växt börjar utvecklas.

Bild
Bild

Frön

Du kan växa saftig av frö. Detta är en längre och svårare process, men nästan alla klarar det. Frön till den framtida blomman måste sås på fuktig och lätt jord och pressas ner lite. Du behöver inte täcka dem med jord. Sedan är den framtida Kalanchoe täckt med glas och skuggat med papper.

Följande villkor måste vara uppfyllda:

  • temperaturregim - 16-18 grader;
  • daglig luftning 2 gånger om dagen;
  • vattning i rätt tid med sedimenterat vatten.
Bild
Bild

Glaset med papper måste tas bort i det ögonblick när skott blir synliga på ytan.

Efter en månad kan du börja dyka. Efter det är plantorna täckta med glas i ett par dagar. När flera unga löv dyker upp kan du placera Kalanchoe i små behållare (7 cm djup räcker).

Bild
Bild
Bild
Bild

För odling är en blandning av gräs och lövjord med kompost och sand lämplig. Dess förhållande bör vara 4: 2: 1: 1. För att bilda en buske måste du nypa toppen.

Transplantation av unga skott utförs i augusti. För att göra detta, använd större krukor som innehåller humus, kompost, lövjord och sand.

Kalanchoe odlad av frön kommer att glädja dig med sin blomning efter ett år.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Dessa succulenter är resistenta mot många sjukdomar. Som regel börjar blomman göra ont om rätt vård försummas. Varje Kalanchoe -ägare borde veta vad han ska göra om hans blomma har attackerats av skadedjur.

Bild
Bild

Oftast kan du möta följande sjukdomar

  • Om blomman har fått en blek nyans indikerar detta att den inte får tillräckligt med ljus. Otillräcklig vattning och tidig utfodring kommer att leda till att blomman inte kommer att blomma.
  • Utseendet på röda fläckar tyder på att Kalanchoe attackerades av en flerklöd fästing.
  • Vita knölar är symbolen för mjölken.
  • I sällsynta fall kan du stöta på bladlusattack. För behandling kan du använda en bomullspinne doppad i en alkohollösning. Ett liknande alternativ är lämpligt för att bekämpa de tidigare listade parasiterna.
  • När en saftig växt snabbt kastar lövverk indikerar detta brist på näringsämnen eller fel jord. Om de nedre bladen faller och de övre får en gul färg betyder det brist på ljus. Samma fenomen sker när blomman sträcks ut.
  • Om växten ser frisk utåt, men blomningen inte sker, indikerar detta att Kalanchoe får för mycket gödselmedel.
  • Svarta fläckar på lövverk är ett tecken på en attack av parasitiska svampar.
  • Gråmögel uppstår när växten hålls inomhus med överskott av fukt.
  • Om det finns överskott av värme kan mjölk uppstå på Kalanchoe.

Rekommenderad: