Gloxinia -transplantation: När Ska Du Transplantera Den Efter Viloläge Från En Kruka Till En Annan? Hemsjukvård Efter Vintern

Innehållsförteckning:

Video: Gloxinia -transplantation: När Ska Du Transplantera Den Efter Viloläge Från En Kruka Till En Annan? Hemsjukvård Efter Vintern

Video: Gloxinia -transplantation: När Ska Du Transplantera Den Efter Viloläge Från En Kruka Till En Annan? Hemsjukvård Efter Vintern
Video: How To Fix and Avoid Transplant Shock 2024, Maj
Gloxinia -transplantation: När Ska Du Transplantera Den Efter Viloläge Från En Kruka Till En Annan? Hemsjukvård Efter Vintern
Gloxinia -transplantation: När Ska Du Transplantera Den Efter Viloläge Från En Kruka Till En Annan? Hemsjukvård Efter Vintern
Anonim

Gloxinia med sitt utseende kan återuppliva interiören i alla rum. Detta är möjligt tack vare färgerna som liknar rören på en grammofon och skiljer sig åt i olika färger. För att ett grönt husdjur ska trivas länge måste det transplanteras regelbundet - oftast görs detta i slutet av vintern.

Bild
Bild

Utnämning

Definiera gloxinia till en ny plats krävs i olika fall:

  • efter viloläge har en liten grodd bildats i blomman, men bladen dyker inte upp ännu;
  • om växten fördes från butiken i en kruka där den inte kan utvecklas normalt;
  • efter förvärv av knölar (inte planterade i marken);
  • om skadliga insekter attackeras och jorden är förorenad;
  • om de äts av svampen.
Bild
Bild

Transplantationstid

När blomningstiden slutar, glöder gloxinia gradvis och dör. Detta är en signal om att ta bort allt som har torkat och ställa grytan på en sval plats (10-15 grader över noll, inte mer). I denna form förvaras knölarna fram till våren.

Det är möjligt att transplantera "i ett planerat läge" under de sista dagarna i februari eller de första dagarna i mars . Växtknölarna är benägna att ruttna. Därför, även om det inte finns några tydliga indikationer på en transplantation, är det bättre att inte skjuta upp det till nästa gång.

Det finns ingen anledning att vänta på att en ny långspira ska dyka upp i husdjuret med säsongens väckelse. Ju tidigare den vaknade knölen transplanteras, desto bättre.

Och om det är klart att blomman riskerar att dö, kommer det att vara nödvändigt att "evakuera" den till den nya jorden, oavsett årstid.

Bild
Bild

Förbereder för proceduren

För att transplantera en knöl från en kruka till en annan måste du bedöma dess skick och vidta åtgärder för att säkerställa att den inte "fångar upp gamla problem" på en ny plats.

Det tas ut ur behållaren och de torra rötterna avlägsnas . De tvättas i kallt rinnande vatten för att helt ta bort jorden. Nu blir knölens yta synlig, och du kan bedöma om den är stark eller om det finns tecken på ruttning och ruttna vävnader.

Misstänkta delar bör avlägsnas, och platsen som kom under kniven ska behandlas med krossat kol eller pulveriserad Kornevin och eventuell fungicid blandas ihop.

Bild
Bild

Efter det ska en vanlig knöl ligga i luften i ungefär ett dygn. Om han ser sjuk och slö ut, måste du ge honom vatten att dricka. För att göra detta, är det inslaget i en våt trasa i 3 dagar. Om groddar har dykt upp vid den tiden måste de lämnas ovanpå.

Det händer att vid transplantationen förblir knölen i ett dåsigt tillstånd . Om allt är i ordning med honom, för att väcka honom, måste du lägga lite fuktig jord på botten av plastpåsen - det är främst torv i sammansättning. Lägg den tvättade och torkade knölen i en påse, stäng den och lägg på en varm plats, som också är väl upplyst

Efter 14 dagar kommer kondens att synas inuti påsen och groddar kommer att dyka upp från knölen.

Bild
Bild

Urval av kruka

När du väljer en kruka för gloxinia bör du ta hänsyn till särdragen i dess rotsystem. Eftersom den växer i bredd bör behållaren vara stor i diameter och inte för djup. Det är nödvändigt att se till att dräneringen passar på botten, och jordlagret ska vara högre än knölens storlek. Så den underjordiska delen av växten kommer inte att sticka ut märkbart från marken vid plantering, och det kommer att finnas en tillförsel av jord som skiljer den från dräneringsskiktet.

Om krukan är för djup kommer inomhusblomman att styra alla ansträngningar för att odla den underjordiska delen och löv. Men blomningen får vänta väldigt länge.

Det är bäst att välja en keramisk kruka. Innan jorden hälls in måste den tvättas och torkas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dränering

Det är omöjligt att undvika dränering när man planterar en sådan inomhusblomma. Det skyddar knölen från att ruttna.

I botten av grytan kan du lägga:

  • bitar av expanderad lera;
  • små fragment kvar från keramiska rätter;
  • småsten.

Om det framtida "gröna husdjuret" är djupare än nödvändigt, kan dränering kompensera för denna nackdel genom att göra dess lager högre. När gloxinia växer upp kommer det att sitta högt, utan att vidröra bordet eller fönsterbrädan där det placerades, och utan att uppleva obehag av detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jorden

Jorden för gloxinia ska vara lätt och lös, som om den andas, välgenomsläpplig för vatten.

Växten gillar inte en sur miljö, där sannolikheten för ruttning på knölen ökar. Mark för violer är lämplig för plantering, som kan köpas i en specialaffär. Blandningen kan göras på egen hand. Beroende på tillgängliga komponenter blandas följande kompositioner:

  • för en del av sanden tas 2 delar blad- och torvmark;
  • till två delar humus från lövverket, lägg till en del av torvmarken, sand och vanlig humus.

Oavsett vilket alternativ som väljs måste jorden steriliseras. För att göra detta måste du förvara den i en förvärmd ugn i en halvtimme.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Låt oss analysera det steg för steg, hur man korrekt transplanterar gloxinia.

  1. Innan du begraver knölarna i ny jord måste du behandla dem mot röta och svamp. För att göra detta doppas de i en fungicidlösning i 30 minuter. Du kan ta "Fundazol", "Fitosporin" eller späd kaliumpermanganat så att vätskan får en rik rosa nyans.
  2. För att växten ska kunna utveckla rötter snabbare blötläggs knölen i 24 timmar med utspädd "Kornevin" (5 gram pulver per 5-liters hink).
  3. Fortsätt direkt till plantering, du måste bestämma var den har undersidan och var - den övre, för att inte plantera "upp och ner". Det finns en fördjupning i den övre delen, och den nedre är konvex och slät.
  4. För plantering görs ett litet hål i mitten av krukan och knölen placeras i den. De är begravda så att kronan med groddar sticker utåt. Detta är nödvändigt för obehindrad utveckling av löv, som gror tidigare än rötterna.
  5. Vattning efter plantering bör göras noggrant, så att vätska inte kommer in i mitten av knölen och på groddarna, så att den "nya bosättaren" inte börjar ruttna.
  6. För den transplanterade växten krävs det att man skapar en växthusmiljö. För att göra detta, lägg en påse (transparent) på grytan och lägg den på en varm plats med mycket ljus. På detta sätt bibehålls fukt i behållaren. Det finns ingen anledning att vattna gloxinia just nu - du måste se till att jorden är lätt fuktad. Om det övre lagret på jorden torkar är det okej.
  7. Det är nödvändigt att lufta ett improviserat växthus en gång om dagen, ta bort plastlocket i 20 minuter.
  8. När bladen bildas, stäng krukan endast på natten och ta bort den helt efter ett par dagar.
  9. Vattna den unga groden i små portioner för att inte övermätta outvecklade rötter med fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vårdregler

Om gloxinia kommer att kunna återfå sin gröna massa och blomma frodigt beror på hur korrekt den kommer att tas om hand i framtiden.

Grytan placeras på en väl upplyst fönsterbräda, men så att direkt solljus inte faller på den . Belysningen ska vara 10 till 14 timmar om dagen. Den erforderliga temperaturen är något över +20 grader Celsius.

Om den når +28 grader överhettas rotsystemet, bladen tappar sin elasticitet, nya knoppar dyker inte upp och blommorna som redan finns där vissnar. Om detta händer måste gloxinia ordnas om till en plats med mindre belysning.

När stammen dras upp, lägg till jord i grytan för att stänga knölen med en centimeter.

Bild
Bild

Vattningen ska vara måttlig men tillräcklig. De rötter som inte får sin portion fukt dör bort. På grund av detta bromsar gloxinia tillväxten och tappar knoppar.

Erfarna människor vattnar krukväxten runt krukans kant . Detta förhindrar att fukt kommer direkt på knölen. Vattnet ska vara varmt. Låt den inte falla på blad och blommor. Fukt kommer att förstöra den "gröna hemmaboende".

Dess blomning slutar i augusti. Vattningen vid denna tid minskar. I slutet av september är det helt reducerat till ett minimum, eftersom gloxinia börjar blekna och närmar sig viloläget.

Även om husdjuret är starkt och nöjd med sin skönhet, måste det ge god luftfuktighet. När de är torra börjar bladen krulla. I detta fall måste rummet ventileras så att den fuktiga luften inte stagnerar och inte skapar förutsättningar för förekomst av svamp.

Bild
Bild
Bild
Bild

En och en halv månad efter att blomman har satt sig i en ny behållare kan du börja mata den. Vanligtvis används ett färdigt gödselmedel för blommor som växer hemma för detta. En sådan produkt bör innehålla en stor mängd fosfor och kalium och mycket lite kväve - dess överskottsinnehåll framkallar en överdriven uppbyggnad av grön massa till nackdel för vackra blommor. De blir små och helt ineffektiva i utseende.

Toppdressing är nödvändig 2-3 gånger i månaden . När en period av viloläge skymtar vid horisonten kan du gödsla med produkter som inte alls innehåller kväve. Detta kan till exempel vara kaliummonofosfat.

Befruktad ordentligt, den första skönhetsparaden äger rum i maj och juni. Efter det kan du klippa av stammen och lämna bara 4 blad längst ner. Några dagar senare visas stegsönerna. Av dessa väljs ett par av de starkaste ut. Resten skärs av. En månad senare bildas knoppar igen. De nya blommorna kommer inte att vara lika lyxiga som den tidigare generationen, deras färg kan också skilja sig från de tidigare. Det här är okej.

Bild
Bild

För att inte förlora anläggningen bör ett antal omständigheter beaktas:

  • om för mycket vatten vattnas med kallt vatten blir knölen slapp;
  • i torr luft och drag, knopparna öppnas inte;
  • otillräcklig belysning leder till att bladen blir bleka och bruna i kanterna;
  • löv tappar och slutar växa på grund av brist på värme;
  • bladplattor får en rödaktig nyans när det inte finns tillräckligt med fosfor, och om de tappar sin ljusa färg finns det lite magnesium.

Att transplantera och ta hand om gloxinia kräver ansträngning och uppmärksamhet. Men med tanke på hur vackra de gröna husdjursblommorna är, är denna oro fullt berättigad.

Rekommenderad: