Hemsjukvård För Gloxinia (24 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Gloxinia Vaknade I Januari? När Ska Man Ta Sig Ur Vilan? Förbereder Sig För Vintern På Hösten

Innehållsförteckning:

Video: Hemsjukvård För Gloxinia (24 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Gloxinia Vaknade I Januari? När Ska Man Ta Sig Ur Vilan? Förbereder Sig För Vintern På Hösten

Video: Hemsjukvård För Gloxinia (24 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Gloxinia Vaknade I Januari? När Ska Man Ta Sig Ur Vilan? Förbereder Sig För Vintern På Hösten
Video: Hur jag uppfyller min målsättning idag 2024, Maj
Hemsjukvård För Gloxinia (24 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Gloxinia Vaknade I Januari? När Ska Man Ta Sig Ur Vilan? Förbereder Sig För Vintern På Hösten
Hemsjukvård För Gloxinia (24 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Gloxinia Vaknade I Januari? När Ska Man Ta Sig Ur Vilan? Förbereder Sig För Vintern På Hösten
Anonim

Gloxinia är efterfrågad som krukväxt på grund av dess unika färg och spektakulära blomning. Blomman lägger mycket energi på att skapa knoppar, så den måste vila en stund och växtförädlaren måste förbereda gloxinia för detta tillstånd.

Förberedelse för övervintring

Varje gloxinia, som har blommat minst en gång, går i pension för vintern. Ju större knölen, desto bättre överlever den lagringsprocessen. Unga växter, som är ett år gamla, får inte hamna i vilande tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna växtförädlare råder inte att skicka en inomhusblomma med våld för att vila hemma. Unga knölar är små, varför det är bättre att lämna blomman på fönstret och fortsätta vattna den, annars kan den helt enkelt torka ut.

Under vintermånaderna kräver unga gloxinia särskild omsorg; det är nödvändigt för odlaren att behålla samma temperaturregim i rummet . De idealiska förhållandena är lufttemperatur + 18,20 ° C, inte högre.

Om det är varmt i lägenheten kommer stammen att växa, vilket kommer att påverka knölens tillväxt negativt, eftersom alla näringsämnen kommer att användas av växten på utvecklingen av fel del.

På vintern utförs vattning hemma mindre ofta, överskott av fukt leder till utseendet av förruttnande processer. Konstgjord belysning installeras runt anläggningen som ytterligare stöd. Lampor ska ge gloxinia minst 12 timmars ljus under dagen . Vid busken kan du omedelbart bestämma bristen på ljus, för då blir skotten för långa och långsträckta. Processen kan förhindras genom att sänka rumstemperaturen till + 18 ° C, vissa odlare skär stammen i februari och lämnar bara några lägre blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under perioden från november till december, när blomman inte längre blommar, minskar vattnets frekvens, gloxinia -krukan flyttas till en mörk och torr plats med god ventilation och en lufttemperatur på + 12 ° C till + 14 ° C. Var inte rädd när den ovanjordiska delen dör, det här är en helt naturlig process, du behöver bara ta bort den. Det är i detta skede som blomman störtar i viloläge.

Innan de skickas till förvaring grävs knölarna ur marken, rengörs från jorden, tvättas under vatten eller i en antiseptisk lösning och torkas väl . Det är värt att komma ihåg att kvarvarande fukt kan leda till bildning av röta, varför grundligheten i arbetet som utförs under förberedelsesteget är så viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilande period

Gloxinia går vanligtvis i pension mellan september och oktober. Det är under denna period som torksäsongen börjar i Sydamerika, blommans biologiska klocka fungerar som den ska, även i kulturen. Men vid denna tidpunkt är växten fortfarande vaken, förberedelseperioden börjar.

Om du inte tar gloxinia i vila i tid, ska du nästa år inte bli förvånad över att blomningstiden har ändrats . Knopparna kommer inte att dyka upp under vår-sommarperioden, men mycket senare.

Om gloxinia blommar länge behöver du inte påskynda processen, du måste vänta tills den sista knoppen dör. Om allt görs korrekt, kommer blomman att vakna i januari eller till och med februari.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt knölarnas vitalitet. Korrekt förberedelse innehåller flera viktiga punkter.

Från september till oktober flyttas blomman till en mindre upplyst plats, du kan helt enkelt ordna om den på fönsterbrädan på norra sidan. Lufttemperaturen sjunker till + 15 ° C, vattningen stoppas inte omedelbart, de minskar bara mängden fukt. Portioner blir mindre, vatten tillsätts bara en gång i veckan. När lövverket börjar torka stoppas vattningen helt och hållet

Antennen är inte avskuren, den måste dö av sig själv, eftersom endast näringsämnen som finns i bladen och stjälkarna kommer att passera in i knölen och hjälpa den att överleva i vila. Om du skär av topparna börjar ett nytt skede av växtsäsongen

Knölen kan förvaras i jorden i en kruka eller avlägsnas och strös med sand. När de förvaras utanför jorden rekommenderas att spruta knölarna med "Fitosporin", det hjälper till att skydda dem mot svampsjukdomar

Bild
Bild
Bild
Bild

Gloxinia förvaras i en plastpåse i sand eller sågspån, men ett par gånger under vintern fuktas blandningen något. Vissa odlare använder en blandning av substrat och vermikulit, andra strimlar bara torvmossa. Källaren, den nedre hyllan i kylskåpet, skulle vara en idealisk förvaringsplats.

När man köper knölar på hösten lagras de inte i marken, annars kan växten vakna tidigare än förfallodagen. Även om det hände att växten vaknade ur sömnen måste mängden fukt omedelbart minskas, de unga skotten måste klippas av.

Unga växter bör förvaras utan att knölarna tas bort från marken, detta minskar risken för att gloxinia dör på grund av brist på fukt.

Om många blommor planteras i en kruka är det värt att välja förvaring utan jord.

Väskpåsen måste kontrolleras regelbundet för röta . För jordlagring är det bäst att fukta jorden med isbitar. I båda fallen övervintrar gloxinia utan att skada ytterligare tillväxt om odlaren uppfyller de nödvändiga kraven för lagring av knölar. Det viktigaste är att inte låta blomman vakna före schemat, men även om detta hände är situationen inte kritisk och det finns en väg ut.

Bild
Bild

När ska man vakna?

Det krävs för att få gloxinia ur vila tidigt på våren. Efter övervintringen placeras knölarna i behållare med ett nytt underlag, behållarna placeras på en solig fönsterbräda eller på gatan. Efter viloläge kommer det att vara nödvändigt att ge mer ljus, om det inte räcker under dagen måste du installera konstgjord belysning. Lysrör är perfekta . Om detta inte är gjort, kan du få en utarmad växt efter vila, ta bort blomman från en mörk plats, men inte ge den rätt mängd ljus.

Om det visade sig att väcka gloxinia, men felaktigt, har stjälkarna blivit tunna och oattraktiva, det är värt att skära av toppen och lämna några nedre blad. Det är dags att exponera det för ljuset och vänta på att nya skott ska dyka upp. Även om det är omöjligt att öka lufttemperaturen är det tillräckligt att höja den till + 18 ° C.

Bild
Bild

Vad ska jag göra om gloxinia vaknar tidigt?

Friska knölar vaknar oftast utan extra stöd på vintern i januari och februari, mindre ofta i december, men det händer också att det kan krävas av människor. Om en nybörjare inte vet hur han ska väcka gloxinia, bör han följa de obligatoriska stegen.

Ta en enkel plastpåse och lägg några skedar jord med högt torvinnehåll i den

  • Jordblandningen fuktas med vatten, gloxinia -knölen tas ut och kontrolleras för röta och andra skador. Om allt är bra, sänk ner blomman i påsen och knyt den väl.
  • De tar bort gloxinia på en varm plats med mycket ljus, det är möjligt under en lampa med artificiellt ljus. Efter några veckor kommer du att märka kondens inuti, som börjar ansamlas på väggarna. Redan under denna period tar små skott sig från knölen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nu när roten är vaken kan den planteras i en kruka. I framtiden är det inte svårt att ta hand om gloxinia hemma, du måste alltid komma ihåg att ju mer ljus, desto snabbare vaknar blomman och växer. Det är lika viktigt att ge växten den nödvändiga mängden fukt, men det är omöjligt att överfukta jorden, vilket erfarna växtförädlare inte slutar upprepa . Om temperaturen runt den ännu inte är för hög kan fukt orsaka problem.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Med sin förmåga att blomma när som helst på året är gloxinia en exceptionellt odlad blomma som inte kommer att växa framgångsrikt utomhus. Växten blommar 4-10 veckor efter plantering.

Det är värt att börja vattna blomman på våren, direkt efter att knölen har placerats i marken.

Även om växten älskar fukt, är för mycket vatten eller vattentät mark den första orsaken till svampsjukdomar, inklusive rotröta, som inte är så lätt att bli av med.

Under perioden med aktiv blomning måste du regelbundet kontrollera jorden innan du vattnar - om den har torkat ut några centimeter kan du lägga till nästa portion vatten.

För bevattning är det bättre att använda destillerat, regn, brunnvatten, men om de saknas kan du ta enkelt kranvatten, bara försvara det i flera dagar innan.

Vattnet måste vara varmt, helst några grader högre än omgivningstemperaturen . Vattning är rikligt tills fukt sipprar genom dräneringshålen i botten. Grytan avlägsnas inte omedelbart till fönstret, de väntar tills överflödigt vatten rinner ut i behållaren under behållaren, sedan töms det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning utförs endast på toppen, med hjälp av en vattenkanna kan du lägga till fukt under lövverket. Om droppar faller på bladens eller stjälkens yta, torka dem sedan med en pappershandduk. Många odlare använder vekebevattningsmetoden när den ena änden av veken sätts i marken och den andra placeras i en behållare med vatten vid denna tidpunkt . Rötterna absorberar så mycket fukt som behövs samtidigt som jorden hålls torr. Även med denna metod kommer det att vara nödvändigt att fukta jorden en gång i månaden för att applicera toppdressing och ta bort ackumulerade salter.

Det är värt att plantera när värmen börjar, så att du kan ge växten den nödvändiga mängden ljus även på fönsterbrädan.

Det bästa stället är den södra fönsterbrädan, men det är värt att komma ihåg att direkt solljus inte bör falla på lövverket, eftersom det sedan kan uppstå brännskador. Det är bäst att flytta potten bort från fönstret några centimeter eller placera den bakom en gardin.

Då och då kommer gloxinia att behöva vända den andra sidan till solen, om detta inte görs, kommer de löv som kommer att sakna det att börja växa sig starkare, den kompakta formen går förlorad, busken blir ful, det kommer att se slarvigt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luftfuktighet i luften är också av stor betydelse. Torr luft orsakar bruna fläckar på växten. Det enklaste sättet att bibehålla den nödvändiga luftfuktigheten är att använda automatiska inställningar. Ofta installerar växtförädlare behållare med småsten och vatten nära blomman, andra använder en sprayflaska två gånger om dagen, men de behöver inte spraya vatten bredvid gloxinia.

Det är bättre att mata blomman med ett komplext, vattenlösligt gödningsmedel, som appliceras under plantering i en liten mängd och efter att rotsystemet får styrka . De bästa produkterna är de som har formeln 10 * 10 * 10 på förpackningen. I detta fall säger tillverkaren att blandningen innehåller samma mängd fosfor, kalium och kväve.

För stora blommor ska toppdressing appliceras varannan vecka med vattenlösligt fosforgödselmedel. Den ideala formeln är 15-30-15, där det första talet är kväve, det andra är fosfor och det tredje är kalium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Då och då trimmas skotten, men endast detta bör göras med ett skarpt instrument, som behandlas med en alkoholkomposition eller en lösning av aktivt kol före varje snitt.

Denna försiktighetsåtgärd hjälper till att undvika eventuell efterföljande infektion med en svamp- eller bakterieinfektion.

Liksom de flesta krukväxter är gloxinia mottagligt för sjukdomar, och det bästa sättet att förebygga problemet är genom förebyggande. Som en förebyggande åtgärd:

  • botten vattning;
  • måttlig inomhusfuktighet;
  • ren bearbetning av verktyg;
  • användning av desinficerad jord;
  • överensstämmelse med bevattningsregimen.

Medan svampinfektioner som rot- och stamröta, rost och senbrist kan behandlas med fungicider, botas inte bakterieinfektioner och blomman dör i de flesta fall helt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det räcker med att följa vårdvillkoren, och gloxinia kommer att kännas friskt. Inuti lövverket bör fukt inte kvarstå under lång tid, särskilt vid låga omgivningstemperaturer. Det är möjligt att upptäcka sjukdomen i det första stadiet om bladens yta inspekteras i tid . När putrefaktiva processer dyker upp börjar blomman lukta obehagligt. Om det är rotröta tar läkningsprocessen längre tid och kräver mer styrka.

Om rötterna är skadade är det nödvändigt att inte bara ta bort de döda skotten omedelbart, utan också att byta jord, kruka och behandla rötterna med en fungicid.

Insekter älskar också gloxinia. Det är mycket lätt att bli av med dem, om du använder neemolja kan du behandla busken med en lösning av insekticid tvål eller torka skotten och lövverket med alkohol.

För att blommor ska se sitt bästa ut bör bleka blommor alltid tas bort under hela växtsäsongen . Med tiden är det svårt att inte märka att växten slutar producera knoppar.

Detta är ett tecken på att det går i viloläge och en signal för odlaren att minska mängden fukt, sänka temperaturen och sluta mata blomman.

Om du ordentligt tar hand om gloxinia under dess tillväxt, blomning och efterföljande viloläge, kommer en blomma med fantastiskt vackra blommor från år till år att glädja ögonen på fönsterbrädan. Det är omöjligt att gloxinia inte faller i sömn alls, annars kan det bli sjukt och helt enkelt dö med tiden . Denna växt tillhör de inomhusblommor som nödvändigtvis måste vila efter en lång och intensiv blomning, så får gloxinia styrka för nästa år.

Rekommenderad: