Hippeastrum -sorter (41 Bilder): Egenskaper Hos Charisma, Papilio Butterfly, Royal Red Och Tosca -sorter, Orange Och Rosa Sorter Av Hippeastrum

Innehållsförteckning:

Video: Hippeastrum -sorter (41 Bilder): Egenskaper Hos Charisma, Papilio Butterfly, Royal Red Och Tosca -sorter, Orange Och Rosa Sorter Av Hippeastrum

Video: Hippeastrum -sorter (41 Bilder): Egenskaper Hos Charisma, Papilio Butterfly, Royal Red Och Tosca -sorter, Orange Och Rosa Sorter Av Hippeastrum
Video: Почему не цветет гиппеаструм — растут только листья 2024, Maj
Hippeastrum -sorter (41 Bilder): Egenskaper Hos Charisma, Papilio Butterfly, Royal Red Och Tosca -sorter, Orange Och Rosa Sorter Av Hippeastrum
Hippeastrum -sorter (41 Bilder): Egenskaper Hos Charisma, Papilio Butterfly, Royal Red Och Tosca -sorter, Orange Och Rosa Sorter Av Hippeastrum
Anonim

Bland blomsterhandlare och blomsterhandlare har exotiska blommande kulturer alltid varit särskilt populära. I den moderna sorten av sådana växter är det värt att lyfta fram hippeastrum, som idag representeras av ett stort antal sorter, vars blomning inte kommer att lämna likgiltiga mer än en sann kännare av exotisk flora.

Bild
Bild

Beskrivning av anläggningen

Hippeastrum, tack vare sina otroligt spektakulära blommor, är välförtjänt populär inte bara bland erfarna blomsterodlare, utan också bland vanliga människor. Vid första anblicken har kulturen många visuella likheter med den lika attraktiva amaryllis, men dessa växter är helt olika representanter för samma familj.

Bild
Bild

Hippeastrums hemland är tropiska och heta länder: oftast i sin naturliga miljö kan blomman hittas i Latin- och Centralamerika. Men förutom djurlivet blir kultur väldigt ofta en dekoration av bostäder. Blomman är en lökväxt. Rotsystemet i hippeastrium kan ha en rund eller konisk form och når 8-10 cm i diameter.

Bild
Bild

En växts livscykel är cirka 10-12 år. På en liten hals bildas en grön massa, bladens längd hos vissa arter kan nå en halv meter med en bredd på 5-7 cm.

Bladplattorna i en blommande kultur växer i form av en fläkt, var och en med fläckar, vars färg är i harmoni med färgen på blommande knoppar.

Namnet på den tropiska kulturen kommer från två grekiska ord, som i översättning betyder "stjärna" och "ryttare ". Som regel sker en växts blomningsfas två gånger om året. För första gången kommer blomman att glädjas med sina vackra knoppar i slutet av vintern, varefter kulturen blommar igen under våren. I hippeastrumets blomningsfas börjar en upprätt peduncle sträcka sig i mitten, vars längd kan nå 30-80 cm, knopparna högst upp kan vara från en till åtta. Trattens diameter hos vissa arter kan vara 20-25 cm med sex utåtböjda kronblad som växer i två rader.

Bild
Bild

I stället för plantans blekna knopp mognar en fröplatta, inuti vilken det som regel finns ett stort antal platta frön. De utmärks av god groning även efter lång tid efter skörd.

Bild
Bild

Blomman har en uttalad vilofas . Kränkning av denna regim kan leda till frånvaro av knoppar på kulturen. Vissa odlare skapar artificiellt alla förutsättningar för växten så att den går i tillfällig viloläge. För att göra detta placeras hippeastrum på en sval och mörk plats i 1, 5-2 månader, vilket minskar vattningen och införandet av gödningsmedel. Således är det möjligt att korrigera tiden för dess blomning.

Olika sorter

Hippeastrum representeras av ett stort antal sorter och arter. De senare är cirka åtta dussin. Tack vare uppfödarnas arbete erhölls dessutom flera hundra fler hybrider av blomman. Idag är de mest efterfrågade arterna och sorterna av växter, som beskrivs nedan.

Hypeastrum är hybrid . Kulturen sticker ut för sin långa blomningstid, liksom bevarande av snittblommor, i ljuset av vilken sorten ofta används av blomsterhandlare. Växten blommar med orange-röda knoppar, du kan också hitta en färgblandning av vita och grönaktiga nyanser i blommornas färg. Ståndarna samlas i ett enda gäng, i mitten av vilket är en pistill. Efter blomningen bildas en frökapsel vid hippeastrum.

Bild
Bild

Hippeastrum Leopold . På peduncle bildas två blommor med bälteformade blad. Deras längd når en halv meter, medan blommorna i den öppna formen har en diameter på 15-17 cm. Färgen kombinerar röda och vita nyanser. De senare är koncentrerade överst. Blomningen sker på hösten.

Bild
Bild

Hippeastrumet är upptäckt . Höjden på en vuxen växt är 40-50 cm med en liknande storlek på blad, som avsmalnar mot basen. Pedunkeln är tvåblommig, knopparnas kronblad kan vara gröna, krämiga och rödaktiga i färg med stänk. Blomningen sker på vintern och hösten.

Bild
Bild

Hippeastrum är randig . Växtens höjd kan variera från 50 cm till 1 meter, lövverk bildas på grödan strax efter knoppbildning. Kronbladets kanter är vita och randiga, och mitten kännetecknas av närvaron av en lila-röd nyans och randig. Blomningsfasen inträffar under sommarmånaderna.

Bild
Bild

Hippeastrum är kolumnerat . Blommorna i denna kultur är orange eller laxfärgade, från 5 till 8 knoppar bildas på blomställningen.

Bild
Bild

Hippestrum "Lady Jane ". Populariteten för denna art beror på dess vackra vågiga persikafärgade kronblad. Diametern på de öppna blommorna är 20 cm. Kronbladen kan ha gula och rosa ränder.

Bild
Bild

Hippeastrum Barbados . Växten efterfrågas efter den rika färgen på sina blommor med en dominerande vinröd nyans.

Bild
Bild

Hippeastrum "Papilio Butterfly ". Kulturens blommor har en ovanlig färg. Inuti är kronbladen färgade grönaktiga och krämiga nyanser som bildar en slags fjäril.

Bild
Bild

Hippeastrium karisma . Växten har stora knoppar, vars färg domineras av röda och vita nyanser. Kronbladets kanter är vågiga.

Bild
Bild

Hippeastrium är graciöst . Kulturen blommar med blommor, vars färg har en röd kant, medan mitten är färgad grön eller gul.

Bild
Bild

Förutom ovanstående sorter odlar blomsterhandlare aktivt följande variationer av den tropiska blomman:

  • "Clown";
  • "Expozhur";
  • Royal Red;
  • "Längtan";
  • Äppelblom;
  • "Nymf";
  • Dubbel dröm;
  • Påfågel;
  • "Rosalie";
  • Gervase;
  • "Afrodite";
  • "La groove";
  • "Monte Carlo".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

13 bilder

Växande tips

Vissa odlare, för att uppnå regelbunden och riklig blomning från växten, stimulerar dessutom hippeastrum före plantering. För dessa ändamål, innan de rotar blomlökarna i en kruka, hålls de i vatten i flera timmar, vätskans temperatur bör vara från +40 till -45 grader. Därefter fördjupas växtlampan i marken och krukan placeras på en ljus plats i rummet.

Bild
Bild

Denna teknik gör det möjligt att få flera blomställningar med knoppar på kulturen efter 14-21 dagar.

Eftersom blomningen är den viktigaste fasen i en växt, bör den befruktas aktivt under växtsäsongen, och med höstens ankomst, ge blomman en vilande period fram till våren . För närvarande är det viktigt att ordna om behållaren med hippeastrum till en svalare plats, vattningen under dessa månader stoppas helt. På våren är det nödvändigt att gradvis väcka blomman från viloläge, så att de återför den till fönsterbrädan och börjar återfukta. Som regel, efter viloläge, efter en månad, börjar hippeastrum blomma.

Bild
Bild

Ofta har blomsterodlare som odlar denna vackra blomma hemma en önskan att sprida sin favoritkultur på egen hand. Växten kan förökas på två sätt:

  • med hjälp av frön som mognar i en blomma i en frölåda;
  • dela löken.

Före rotningen hålls fröna i en svag lösning av borsyra, varefter de gror i våt gasväv eller torv-sandblandning. För att plantmaterialet ska gro måste det utsättas för ljus och värme. Som regel visas de första skotten med rätt innehåll om 2-3 veckor. När unga grödor har mer än 2 riktiga blad, dyks de och transplanteras i separata krukor. Unga grödor behöver inte en vilande period på vintern under de två första levnadsåren.

Bild
Bild

Det kommer att vara möjligt att få en blomma från lökarna genom att dela växtens rotstock, som då och då släpper ut nya bebisar på sidorna. Det är möjligt att separera glödlampan först efter att den har bildat sina unga rötter. Sådana spädbarn bryts försiktigt av från moderplantan och rotas i separata behållare för ytterligare groning.

I de kulturer som inte ger barn på länge kan du dela upp vuxenlampan själv . Det bör delas vertikalt. Från ett exemplar kan du få upp till åtta delar som är lämpliga för utveckling, men det är viktigt att se till att var och en har sina egna rötter. Innan de planteras bearbetas de med krossat träkol och rotas i ett torvblandat substrat blandat med sand.

Bild
Bild

Glödlampor bör hållas vid en temperatur på 23 till 25 grader Celsius, vilket ger bra belysning. Groddarna ska dyka upp om 2-3 veckor.

Eftersom hippeastrum hämtar de väsentliga näringsämnena som behövs för tillväxt och utveckling från jorden, måste det repottas regelbundet. Vuxna grödor rekommenderas att planteras om årligen . Det är bäst att byta underlag i augusti eller december. För en växt bör du inte välja för rymliga krukor, eftersom kulturen kommer att ägna all sin styrka åt tillväxten av rhizomen i en sådan behållare, medan den ovanjordiska delen kommer att vara dåligt utvecklad.

Bild
Bild

Den optimala sammansättningen av jorden för en blomma är torvmark blandat med torv, flodsand och lövhumus. Röta en kultur i marken, en tredjedel av dess glödlampa bör lämnas på ytan.

Bild
Bild

Att ta hand om hippeastrum hemma handlar om att ge stark belysning, så kulturen bör odlas på fönsterbrädorna från söder, öster eller väster - med brist på ljus blir dess blad gula. Lövfällande sorter flyttas till en mörk plats under viloläge . Den optimala temperaturen för en blomma kommer att ligga i intervallet från 18 till 23 grader Celsius, men kulturen är inte rädd för temperaturfall.

Under sommarmånaderna kan växten hållas utomhus, men utkast påverkar blommans hälsa negativt - det är bättre att ta det inomhus på natten.

För hippeastrum är det inte nödvändigt att ge hög luftfuktighet i rummet, men en periodisk varm dusch eller att torka lövverket med en fuktig trasa kommer plantan att gynna. Befuktning bör vara måttlig - blomman behöver endast rikligt med vattning under sommarmånaderna . Det är värt att befrukta kulturen först efter att dess blomsterpil når en höjd av 15 cm. För hippeastrum är komplexa butiksformuleringar som rekommenderas för blommande inomhusgrödor lämpliga. Toppdressing administreras i flytande form.

Bild
Bild

För hippeastrum är svampsjukdomar som påverkar glödlampan farliga . Tecknen på svampens utveckling är mjuka fläckar på rhizomen. Det kommer att vara möjligt att återuppliva kulturen genom att ta bort det drabbade området, följt av behandling av denna plats med aktivt kol. Efter alla aktiviteter måste lampan torkas inom en vecka och sedan transplanteras till en ny desinficerad jord.

Bland skadedjur är följande individer den största faran för en blomma:

  • spindelkvalster;
  • bladlus;
  • skida;
  • mjölk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjursbekämpning av blomsterhandlaren måste utföras manuellt och ta bort stora individer med en bomullspinne doppad i alkohol. En varm tvåldusch ordnas också för kultur. Med ett stort antal individer på en blomma bör den behandlas med insekticidkompositioner.

Förutom den ovanjordiska delen av kulturen är det också nödvändigt att desinficera marken i krukan med insektsmedel för att undvika återinfektion av skadedjur.

Rekommenderad: