Gemantus (43 Bilder): Hemvård, Beskrivning Av Katarina-sorten Och Vitblommig Hemantus. Reproduktion Och Hemland

Innehållsförteckning:

Video: Gemantus (43 Bilder): Hemvård, Beskrivning Av Katarina-sorten Och Vitblommig Hemantus. Reproduktion Och Hemland

Video: Gemantus (43 Bilder): Hemvård, Beskrivning Av Katarina-sorten Och Vitblommig Hemantus. Reproduktion Och Hemland
Video: Vård och omsorg med integrerad svenska 2024, Maj
Gemantus (43 Bilder): Hemvård, Beskrivning Av Katarina-sorten Och Vitblommig Hemantus. Reproduktion Och Hemland
Gemantus (43 Bilder): Hemvård, Beskrivning Av Katarina-sorten Och Vitblommig Hemantus. Reproduktion Och Hemland
Anonim

Mängden växter för inomhusodling är slående: små och stora, trädliknande och ampelösa, med och utan blommor, för blomkrukor och golvvaser, för mörka hörn och ljusa fönsterbrädor. Men om du vill ha en ljus solblomma i huset som inte tar mycket plats, bör du definitivt välja en hemantus - ett fluffigt mirakel med en rik färg och sortpalett. Därför kommer vi idag att prata om de populära sorterna av denna blomma och om att ta hand om den hemma.

Beskrivning

Haemanthus är ett stort släkte av familjen Amaryllidaceae, vars namn är översatt från latin med "blodig blomma". Bland blomsterodlare är det känt som "elefantör" eller "rådjurstunga". Växtens blad liknar verkligen rådjurets tunga: bred, böjd, även med en längsgående grop. Från varje öm glödlampa producerar blomman 1-3 par breda blad, arrangerade symmetriskt och hängande på båda sidor. Endast 1 par visas på en säsong. Hos vissa arter är bladplattorna blanka, i andra - pubescenta, i andra - klibbiga.

Även under vilande vinter fortsätter denna tropiska vintergröna eller lövskörd att växa . Och redan under blomningsperioden, som varar från mitten av sommaren till slutet av hösten, trivs hemantus med paraplyblomställningar. De är faktiskt inte blommor, men du kan inte ta ögonen från de ljusa skivorna. Blomställningens fluffighet ges av hundratals små paraplyer av ljusa färger, som är omgivna av flera köttiga skivor av samma färg med ståndarna. När man tittar på blomställningarna i denna inomhusväxt verkar det som att detta är en avkoppling - en leksak eller en pompom, de är så lika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den enda anledningen till att populariteten av "rådjurstunga" inte går av skalan är lukten . Andra blommor försöker locka insekter för pollinering med sin doft. Gemantus är en självpollinerad växt, så han blir av med obsessiva insekter med obehaglig bärnsten. Pollinering resulterar i runda vitröda bär med en diameter på 1-2 cm, som är bundna till pilarna. Fröna mogna i bären förblir livskraftiga under mycket kort tid, men fortfarande hinner nya växter dyka upp.

Hemlandet för "elefantörat" är Afrikas tropiker. Växten kom till Europa på 1700 -talet och blev kär i sin lätthet. Det enda att vara försiktig med är förgiftning eller brännskador från kontakt med glödlampan och eventuellt bär (växten har en status som inte är giftig, men låg giftig). Inse att detta är möjligt måste du arbeta med handskar och hålla växten borta från barn och djur. Efter utseendet och mogningen av bär rekommenderas blomsterodlare med små barn i huset att klippa blomställningarna av säkerhetsskäl. Men vilken vacker fönsterbräda blir det om det finns ett mini-växthus på det från flera sorter av olika nyanser av denna vackra växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Enligt olika källor är för närvarande 20 till 40 typer av hemantus inomhus kända. Men det finns tidtestade, favoritarter och sorter.

Vitblommig - en av de mest populära arterna på grund av de fluffiga vita blomställningarna dekorerade med gyllene stjärnor. Bladplattorna är köttiga, släta, men har små tänder i kanterna. Blommar hela hösten och halva vintern. Biologer kallar denna art basen för många hybrider. Till exempel har Prince Albert -sorten länge gått om grundformen när det gäller distribution. Skiljer sig i dubbelt så stora mättade apelsinblomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ren vit Hemantus - Det här är en slags vitblommig. Det skiljer sig inte bara i blomställningarna, utan också i de fluffiga bladen, liksom i de röda skivorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granatäpple - smala långsträckta vågiga gröna blad, gröna eller vinröda bladblad och rödgula blomställningar 10 cm i diameter Blomman blommar på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flerblommig blommar också i stort antal på våren med ljusröda eller rosa paraplyer. Peduncle är mycket hög, den kan vara grön eller rödfläckig, och bladen har ett slående mönster av vener. Enligt modern taxonomi tilldelas denna art till ett separat släkte av Scadoxus, varför på latin skrivs plantans namn som Scadoxus multiflorus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gemantus "Katarina " - en mängd flerblommiga arter. Dess andra namn "blodlilja" beror på de smala långa bladen och ljusröda blomställningarna 20 cm i diameter. En bred, fast fläckig pil växer från 15 till 30 cm. Den här populära inomhusblomman blommar mitt på sommaren och behagar med sina bollar till hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tiger utsikt uppkallad efter den yttre fläckiga likheten med odjuret. Mot bakgrunden av 45 centimeter fransade löv visas en 15 centimeter peduncle: glänsande röda skivor, rödblåa blomställningar med ljusgula asterisker. Denna art är också en produkt av avelsarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cinnober uppskattad för att den blommar väldigt tidigt - i april - med cinnabarröda blomställningar. En annan funktion är en hög pedunkel med underutvecklade löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

För en sådan stilig man är det viktigt att glädja ägarna med underbara blommor. Men det här fungerar bara inte alltid. Men blomodlarna själva är skyldiga till detta - de följde inte de grundläggande vårdreglerna. Så om du vill att hemantusen ska blomma regelbundet, trots den obehagliga lukten, måste du sköta växten ordentligt. Eftersom bland alla typer av "elefantör" är något relaterade till succulenter, hävdar odlare att vården av dessa växter är liknande.

Belysning

Blomman föredrar diffus belysning, men ganska bra. Väst-, öst- och sydöstfönster är bäst lämpade för odling. I avsaknad av en skyddande film är det bättre att ta bort persiennerna på växtens fönster från fönsterbrädorna från starkt solljus, eftersom de lämnar brännskador på bladen. Så småningom dör sådana bladplattor av. På norra fönsterbrädorna blommar hemantus som regel inte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturregim

För blommande "rådjurstunga" är det viktigt att välja rätt temperaturregim: växten behöver en vilande period. Det kommer i slutet av november, och sedan hålls det vid en temperatur på +10,15 grader Celsius, vilket ofta ventilerar rummet (utan drag). Vid denna tid fäller lövande arter sina löv. Men den mest populära hemlagade vitblommiga hemantusen har ingen vilande period, det vill säga den behöver inte temperaturfall. Från vår till vinter, under perioden med aktiv tillväxt, måste inomhustemperaturen för denna blomma hållas vid +19,23 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning och utfodring

Gemantus älskar att vattna med måtta: jordens översta lager har torkat - vattna växten igen. Det är bättre att fylla blomman än att hälla den över. Resten av vattnet från sumpen måste hällas ut. Vintervattning beror på om arten är vintergrön eller lövfällande, om den har en vilande period. Om blomman "går i viloläge" (och det är främst lövfällande arter), så vattnas den på vintern till ett minimum, något som fuktar jorden. Hos vintergröna arter minskar vattenvolymen, men de kräver mer fukt.

Huvudsaken är att den inte stagnerar i grytan. Dessutom är vattentemperaturen viktig, särskilt på vintern när den omgivande luften är sval . Klorerat vatten kräver obligatorisk sedimentering i 2-3 dagar. Vissa människor använder kokt: även om det anses vara dött, blir det mjukare av kokning. "Sommar" -versionen av vattning förnyas bara när växten släpper ut en peduncle eller det första unga bladet.

Trots det faktum att växtens hemland är tropikerna, kräver det inte hög luftfuktighet, sprutning. En varm dusch eller våtrengöring handlar mer om dammbekämpning och förebyggande av skadedjur. En gång i månaden eller två ska dammavlagringar tas bort från växten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att mata blomman, men inte året runt: under vilande period och tills blompilen når 10 cm befruktas inte hemantusen. Ibland stöter du på information om införandet av ekologiska förband: proffs hävdar att detta inte behöver göras kategoriskt. "Hjorttunga" bör befruktas med NPK -komplex för blommande inhemska växter (kväve, fosfor, kalium) i förhållandet 4: 1: 3 eller 2: 1: 2. Dessutom rekommenderas att välja en koncentration 2 gånger mindre än tillverkaren rekommenderar. Med god jordkvalitet matas blomman var 2-3: e vecka, med dålig jord - efter 2 vattningar i en mycket svag koncentration.

Överföra

För en typisk lökväxt väljs en blomkruka 3-4 cm mer lök. Det ska inte vara djupt, så att rötterna inte växer, och jorden inte surar, men alltid med dräneringshål. För transplantation, använd en jordblandning för lökblommor. När du gör ett underlag själv kan du använda följande recept:

  • 2 delar gräs + 1 del trädgårdsmark + 1 del torv + 1 del fin älvsand + dräneringsskikt;
  • 2 delar torvmark + 1 del trädgård + 1 del humus + 1 del fint grus (eller zeolit).
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter plantering till 4-5 år transplanteras blomman vanligtvis en gång om året, men detta beror på dess tillväxttakt. Och sedan transplanteras de vart 3-5: e år, vilket ökar krukan för den gamla glödlampan så att rötterna sprids fritt, och det fanns fortfarande ett dräneringsskikt på 2-3 cm nedan (vermikulit, grus, sand, tegelstenar). Experter rekommenderar att du använder plastkrukor, eftersom lera torkar mycket snabbare . Så snart rötter har dykt upp från dräneringshålen är det dags att plantera om. Om en vit saltavlagring visas på jordytan och rötterna ännu inte har vuxit, ändras jordens översta lager.

Vid transplantation vattnas substratet som ligger på dräneringsskiktet väl. Glödlampan begravs med 2/3 genom omlastning. Lökrötter är mycket känsliga: om ett oavsiktligt avbrott inträffar, behandlas de med krossat kol eller aktivt kol för desinfektion. "Renens tunga" transplanteras under viloläge eller tidig vår, och separerar barnen från glödlampan. Sällsynta transplantationer leder till en minskning av antalet peduncles.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

För uppfödning av hemantus följande sätt:

  • frön;
  • avkomma (sticklingar);
  • dotterlökar.

För att få egna frön pollineras två olika blommor med en pensel. Frön sås omedelbart efter att frukten har öppnats eller inom 1-2 månader (medan fröna förvaras vid en temperatur på 4-5 grader Celsius). Det rekommenderas att så direkt i permanenta krukor, eftersom hemantus inte gillar att transplantera, plocka, några förfaranden som involverar rötterna. Krukan väljs 9-10 cm på bredden och 12 cm i höjd med obligatoriska dräneringshål. För sådd, använd en universell jord med vermikulit och sand i lika stora proportioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturen hålls vid +20,21 grader och belysningen bibehålls i 16 timmar om dagen . Vattna fröna regelbundet, men lite efter lite. Det rekommenderas att regelbundet tillsätta NPK -gödselmedel i ett förhållande av 4: 1: 3. Från groningstidpunkten och upp till ett och ett halvt år (!), Hålls plantorna under lampor (inklusive fytolampor). Unga lökar behöver mer fukt än vuxna växter.

Olika källor säger att hemantus kommer att blomma om 2-7 år, och endast med god omsorg, när den förökas av frön. Kanske är det därför som denna metod anses vara den mest tidskrävande och opålitliga.

För att föröka "elefantens öra" med sticklingar, skärs en bit av 4 cm från bladplattan, platsen för snittet strös med en fungicid, som kan blandas med "Kornevin". Du måste ta det gamla bladet, men skär av det under perioden med aktiv tillväxt, annars torkar det ut innan löken dyker upp. En lövbit fastnar vertikalt i ett mineralmedium som fuktad vermikulit. Du kan också använda en sand-torvblandning eller vanligt vatten. En ny lök knyts inom 10-14 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från det att sticklingarna planteras fuktas jorden ständigt . Efter att löken bildats planteras de i en ganska stor kruka för konstant tillväxt. Med denna förökningsmetod bör växten blomma om 3-4 år. Men om krukan är för stor, så kommer hemantus att ge styrka åt rötternas tillväxt, och inte peduncle.

Det enklaste sättet att reproducera är att separera bebisarna från moderns glödlampa vid transplantationen. På våren separeras unga lökar försiktigt och transplanteras i separata krukor. Sådana plantor rotar sig lättast, och efter 3 år gläds de med de första blommorna. Men skynda inte på att plantera barnen om krukan låter dem växa. Överflödet av blomsterstjälkar i en kruka är alltid väldigt vackert.

Misstag i blomvård

Huvudfrågan som oroar blomsterodlare är varför hemantus inte blommar. Blomman hade förmodligen ingen vilande period: svalt innehåll, måttlig vattning. Kanske finns det inte tillräckligt med gödselmedel i blomkrukan eller så är jorden sur. Och även blomman behöver varmt vatten för bevattning och biostimulanter. Det är viktigt att hitta en balans mellan lampans storlek och behållarens storlek: skillnaden i diameter bör vara 4 cm. Brist på utrymme för lövverk kommer att leda till utstötning av peduncle.

Gula eller tröga löv indikerar ett överskott av fukt . Och detta är anledningen till grårötens utseende. Växten behandlas med vattenreducering, immunstimulerande medel och i vissa fall - genom att transplantera till en annan jord. Men om det inte finns några skadedjur på blomman, är jorden inte vattentät, då indikerar de gula bladen att hemantus förbereder sig för en vilande period.

Ljust lövverk, brännskador är resultatet av direkt solljus. Blomman måste ordnas om från fönsterbrädan, eller så måste glaset vara skuggat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knopparnas svärta uppstår på grund av låg temperatur, kallt vatten och hög luftfuktighet.

Orsaken till den långsamma utvecklingen är "tom", icke-näringsrik jord. Men om det samtidigt dyker upp fläckar på bladen, så kanske skadedjuren suger all vitalitet från växten.

En månad efter transplantationen bör löken börja växa. Om detta inte händer kan det aktiveras av tillväxtstimulerande medel. Om det inte dök upp nya löv inom 2-3 veckor, betyder det att villkoren för den vilande perioden kränktes, varför glödlampan blev livskraftig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Hemantus har god immunitet mot sjukdomar och skadedjur. Men till exempel kan överflöd leda till ruttnande av rotsystemet och själva glödlampan. Konsekvensen är utvecklingen av svampsjukdomar, som bekämpas genom att ta bort den sjuka delen av växten och behandla den med fungicider.

Men blomman kan också bli sjuk av hårt vatten - en grå blomma visas på bladen. I det här fallet är det nödvändigt att sedimentera vattnet längre eller använda ett filter.

Lyckligtvis har "rådjurstungan" också få insekts skadedjur, men det är absolut nödvändigt att bekämpa dem. Alla flyttar enkelt från växt till växt, vilket innebär att alla blommor snart kan drabbas.

  • Röd spindelkvalster flätar hela blomman med spindelnät och lägger ägg i marken. Problemet är att de kan lagras där i upp till 5 år. Anledningen till utseendet är för låg luftfuktighet och hög temperatur i rummet. Sättet att förebygga är att bada lövverket (men inte lökarna!), Helst med tvålvatten. Kontrollmetoder - insekticidbehandling, helst en gång i månaden i ett kvartal. Om denna metod inte hjälper, måste växten transplanteras till en ny kruka med ny jord.
  • Skydda - ett skadedjur som kan skada alla inomhusväxter. Florister rekommenderas att först samla dessa ovala insekter från bladen för hand eller med en pensel och sedan behandla dem med insekticida preparat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det viktigaste är att när de första tecknen på en sjukdom dyker upp på någon växt, överförs den omedelbart till karantänzonen för att inte infektera andra blommor.

Rekommenderad: