Monsteras Hemland: Var är Krukväxtens Hemland? Historien Om Dess Upptäckt

Innehållsförteckning:

Video: Monsteras Hemland: Var är Krukväxtens Hemland? Historien Om Dess Upptäckt

Video: Monsteras Hemland: Var är Krukväxtens Hemland? Historien Om Dess Upptäckt
Video: Компьютер и Мозг | Биология Цифровизации 0.1 | 001 2024, April
Monsteras Hemland: Var är Krukväxtens Hemland? Historien Om Dess Upptäckt
Monsteras Hemland: Var är Krukväxtens Hemland? Historien Om Dess Upptäckt
Anonim

Monstera finns ofta i ryska institutioner, kontor, hem och lägenheter. Denna krukväxt har mycket stora intressanta löv. Bladplattornas struktur är inte kontinuerlig, som i den överväldigande majoriteten av inomhusblommor, utan ovanligt "full av hål". Det verkar som om någon medvetet kapade sina kanter och skar ut stora partiklar.

Bild
Bild

Ursprung och beskrivning

Det historiska hemlandet för monstera ligger i Sydamerika, där det inte finns någon vinter, det är alltid varmt och fuktigt, där monstera växer och vrider sig runt upprättstående träd. En växt är en liana som växer i naturliga förhållanden upp till femtio meter eller mer. Det dyker aldrig upp i solen. Lövverk, blommor och frukter förblir täckta av andra växter. Möjligheten att fästa på stammarna och ytterligare näring tillhandahålls av oväntade rötter.

Bild
Bild

Bara i de tropiska skogarna i Brasilien och Mexiko nära ekvatorn bär monstera frukt . Den vintergröna växten har enorma löv, når nästan en halv meter lång och något mindre i bredd. Bladplattornas yta är slät och blank. Ytterligare rötter växer direkt från stammen på motsatt sida av bladen.

Bild
Bild

Blommorna är som öron . Mogna frukter av vissa sorter är ätbara. Deras något bittra smak liknar en korsning mellan jordgubbar och saftig ananas. Det totala antalet arter av monstera som beskrivs av forskare är nära femtio.

Bild
Bild

Monstera är inte ett monster

Resenärer som fastnade i tropiska tjocklekar på artonhundratalet berättade skräckhistorier. Det han såg orsakade skräck framför denna vackra växt. Att döma av beskrivningarna hittades skelett av människor och djur under träden som vinstockarna kröp längs. Långa rötter som hänger från stammarna spirar genom de bara benen. Kusliga bilder fick en att tro att det var växten som dödade människorna som närmade sig den. Det är inte förvånande att monstrum, översatt från latin, är ett monster.

Bild
Bild

Forskning har visat att monstera inte alls är ett rovdjur . Men dess blad innehåller kaliumoxalat, ett ämne som kan orsaka förgiftning. Enkla beröringar gör ingen skada. Fara ligger och väntar på någon som vill prova ett blad på en tand. När växtens saft kommer in i slemhinnan uppstår berusning.

Bild
Bild

Att tugga bladen av människor eller djur kan orsaka inflammation i munnen och struphuvudet. Som ett resultat bildas smärtsamma svullnader, sväljning är svår och rösten försvinner.

Spred sig över världen

Anläggningen kom till Sydostasien på 1800 -talet. Idag finns den i asiatiska skogar. Det lokala klimatet tillfredsställde helt vinrankan, och det acklimatiserade snabbt på en ny plats och utvidgade gradvis sitt växande territorium.

Bild
Bild

Erövringen av den europeiska kontinenten började med Storbritannien . Det var till detta land som monstret fördes 1752. Britterna gillade det ovanliga utseendet på en storbladig grön växt. Men klimatet tillät inte liana att bosätta sig i det fria. Européerna planterade monstera i krukor eller badkar och höjde den under varma hemförhållanden.

Bild
Bild

Monstera rum

Inomhusväxter kan växa till över fem meter i höjd med pålitligt stöd. De första bladen har inga snitt och är inte stora. Luckor visas på efterföljande skott, och måtten blir mer imponerande, upp till 30 centimeter.

Bild
Bild

Strukturen på monstera blad är intressant inte bara för sitt perforerade utseende . Där venerna slutar finns det mikroskopiska hål i plattorna. De kallas hydatoder eller vattenlevande stomata. Det överflödiga vattnet som växten tar emot rinner ut i dessa hål.

Bild
Bild

Tunna strömmar rinner ner till bladets spets, droppar faller ner. Det verkar som att vinstocken fäller tårar. Innan regnväder ökar utflödet av vatten. Utseendet på droppar är bättre än någon barometer för att förutsäga dåligt väder.

Monstera är mysigt i rymliga varma rum . Föredragen temperatur under sommarmånaderna är 20 - 25 grader C, och på vintern 16 - 18. Liana tolererar inte bara frost utan också långvarig vistelse vid temperaturer under 15 grader.

Bild
Bild

Född i tropikerna bosatte hon sig vackert på europeiskt territorium. Förekomsten av vackra stora gröna växter i ett privat hus eller kontor indikerar ägarens rikedom, företagets respektabilitet.

Vård

För god tillväxt behöver vinstockar:

  • ledigt utrymme;
  • bördig fuktig jord;
  • diffus mjuk belysning;
  • skydd mot direkt solljus på sommaren;
  • periodisk dammborttagning från plåtar;
  • skydd mot drag, särskilt på vintern.
Bild
Bild
Bild
Bild

Växten bör vattnas med sedimenterat eller bättre filtrerat vatten, helst varmt . Vattningsfrekvensen beror på säsongen. På sommaren - varannan till var tredje dag, på vintern mindre ofta - ungefär en gång i veckan. I torr jord dör växten. Med ett överskott av fukt ruttnar rotsystemet, vilket leder till ett liknande resultat. Brist på eller överskott av fukt återspeglas i plantans tillstånd: fläckar visas på bladplattorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med rätt vård glädjer monstera ögat med ljusa färger och skönhet året runt.

Rekommenderad: