Radermacher (33 Bilder): Hemvård. Varför Tappar Växten Löv? Beskrivning Av Typen Av Kinesisk Radermaskin Eller Mex, Blomning Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Radermacher (33 Bilder): Hemvård. Varför Tappar Växten Löv? Beskrivning Av Typen Av Kinesisk Radermaskin Eller Mex, Blomning Och Reproduktion

Video: Radermacher (33 Bilder): Hemvård. Varför Tappar Växten Löv? Beskrivning Av Typen Av Kinesisk Radermaskin Eller Mex, Blomning Och Reproduktion
Video: JoiceCare - Flexibel Trygg Omsorg! 2024, Maj
Radermacher (33 Bilder): Hemvård. Varför Tappar Växten Löv? Beskrivning Av Typen Av Kinesisk Radermaskin Eller Mex, Blomning Och Reproduktion
Radermacher (33 Bilder): Hemvård. Varför Tappar Växten Löv? Beskrivning Av Typen Av Kinesisk Radermaskin Eller Mex, Blomning Och Reproduktion
Anonim

Radermacher är en prydnadsgrön vintergröna som används i trädgårdsskötsel. Det fick universell berömmelse i slutet av 1800 -talet i europeiska länder, varifrån det kom till Ryssland. Taiwan anses vara födelseplatsen för radermaskinen, där den hittades av den berömda botanikern J. Radermacher, tack vare vilken kulturen fick sitt namn och detaljerade beskrivning.

Särdrag

En specialitet hos radermachern är dess dekorativa exotiska lövverk. I naturen når växten en längd på 30 m, medan stammens bredd är cirka 1 m. Bladbladen är stora - från 30 till 70 cm långa och 15-20 cm breda, färgen är grön, vissa sorter är målade i rika, brokiga färger. Blommorna är klockformade, grå-gulaktiga, var och en 5-7 cm i diameter. I den naturliga miljön blommar dessa radermaskiner bara på natten och utstrålar en ihållande lukt av kryddnejlika.

Hemma odlas endast den kinesiska radermaskinen, den når en längd av 1,5 m och är en kompakt buske med en rak stam och hängande grenar. Bladplattorna är långsträckta, något spetsiga i slutet och har dentiklar, ganska stora - upp till 40 cm. Bladets nyans är rikgrön, ytan är slät och blank.

Hemma blommar växten praktiskt taget inte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Hittills har forskare beskrivit 17 typer av radermaskiner, de vanligaste är följande.

Radermachera Kunming

Rademacher Kunming (Radermachera Kunming) - är ett litet träd som blommar och når 40-60 cm i höjd. I naturen växer den bara i Thailand, och på andra platser finns den uteslutande i privata samlingar.

Bild
Bild

Radermachera ignea

Radermachera ignea - denna art är bättre känd som "jasmin -trädet", den är utbredd i de norra delarna av Laos, Thailand, dessutom finns den på öarna Hainan och Burma. Trädet växer upp till 20 m och har en ganska ovanlig blomning - apelsinblommor bildas precis på stammen.

Bild
Bild

Radermachera ramiflora

Radermachera ramiflora - Utbredningen av denna art är begränsad till Borneos tropiska skogar. Ett högt träd växer upp till 25 och till och med 30 m, medan stammen är ganska smal - bara 30 cm i diameter. Bladen är gråaktiga, blommorna är gula, de bildar ganska stora frukter - cirka 65 cm i längd.

Bild
Bild

Radermachera xylocarpa

Radermachera xylocarpa - Denna art lever i Indien, blomställningarna här växer också direkt på stjälkarna och har ett mycket dekorativt utseende.

Bild
Bild

Trots det stora utbudet av underarter, bara en odlas under inomhusförhållanden - en kinesisk radermaskin eller, som det också kallas, en kinesisk mej (Radermachera chinensis) … Ett karakteristiskt drag hos blomman är stora glänsande löv, deras längd är nära 70 cm och deras bredd är upp till 25 cm. Bladplattorna är indelade i separata segment på 4 cm vardera.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Radermacher är en tropisk växt, därför måste den för sin framgångsrika tillväxt och utveckling hemma skapa en bekväm livsmiljö.

Plats

Det kinesiska trädet föredrar bra belysning, men ljuset ska spridas, aktiva solstrålar orsakar bränning av bladen och en kränkning av den dekorativa färgen. Det är optimalt att placera det i öster- och västriktningen; ytterligare mörkning kan krävas på de södra fönstren. För att göra detta klistrar de vanligtvis en reflekterande film på glas eller använder en ljus tyll. På de norra fönsterbrädorna kommer radermaskinen att sakna ljus, då behöver hon ytterligare konstgjord belysning.

Oavsett blommans placering behöver den en dagsljustid på 10-12 timmar därför är det på vintern värt att ta hand om att köpa en speciell fytolamp med ett gult glödspektrum, annars kommer växten ganska snabbt att tappa sin dekorativa effekt, internoderna börjar sträcka sig och grenarna blir som en liana.

För att radermakern ska utvecklas jämnt måste den periodiskt vändas runt sin axel med olika sidor mot ljuset, detta är särskilt viktigt för unga växter under det första levnadsåret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundning

Marken där blomman växer ska vara lös, bördig, med höga nivåer av vatten och luftgenomsläpplighet. Det är optimalt att använda färdiga jordblandningar, formulerade för rosor, palmer och andra dekorativa och blommande grödor. Om du vill kan du själv komponera substratet, för detta tar de torv, humus och lövjord i förhållandet 1: 1: 2.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Ett hem hemma i tropikerna föredrar varm luft, temperaturen anses vara 20-24 grader under hela året. Den lägsta tillåtna nivån är 12-14 grader och bara på vintern när växten är i vilande fas. Om luften i rummet är kallare dör växten.

Förhöjda temperaturer har också en negativ effekt på blomman, men detta kan mildras genom att skapa hög luftfuktighet runt ditt gröna husdjur . Anläggningen reagerar mycket bra på frisk luft, men den tål inte drag, därför är det nödvändigt att lufta den regelbundet i rummet där den bor, men för att förhindra att den blåser. Håll blomman borta från fläktar, luftkonditioneringar och balkonger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

För en radermaker spelar indikatorn för luftfuktighet egentligen ingen roll - denna krukväxt anpassar sig snabbt till torrhet, även om måttlig luftfuktning anses vara den mest bekväma för den. För att upprätthålla optimala förutsättningar för tillväxt och utveckling måste du regelbundet spruta blomman och ordna en varm dusch för den. Det kommer att vara användbart att placera en inomhus fontän nära en blomkruka; som ett alternativ rekommenderar erfarna blomsterodlare att fodra pallen med mossa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Låt oss uppehålla oss mer i detalj om funktionerna i att ta hand om en radermaskin.

Vattning

Under perioden från mars till oktober behöver växten riklig vattning när jorden torkar. På hösten minskas antalet och volymen av bevattning gradvis, och på vintern vattnas de helt och hållet ett par dagar efter att matjorden har torkat. Torkning ur jordens koma kan inte tillåtas på något sätt, jorden måste ständigt förbli fuktad.

Samtidigt är överdriven fukt skadligt för växten, det leder till vattentäppning i jorden, som ett resultat dör rötterna och markdelen får inte den fukt och näringsämnen som behövs för ett normalt liv, blomman börjar torkar och dör ganska snabbt. Endast mjukt vatten är lämpligt för bevattning, helst förbehandlat eller filtrerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

I skedet av aktiv tillväxt kräver växten ytterligare utfodring; radermakern svarar bäst av allt på balanserade mineralpreparat utspädda i vatten med en hastighet av 1,5-2 g per 1 liter vatten. Topdressing bör göras var 10-14 dagar nästa dag efter vattning. På vintern, med bibehållen temperaturbakgrund på en nivå av minst 20 grader, behöver växten inte befruktning, men om rummet är svalt kan gödningsmedel appliceras en gång i månaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

En prydnadsväxt kan bildas som en spektakulär frodig buske eller ett träd. I det första fallet måste du regelbundet nypa de apikala knopparna för varje skott när de växer, och i det andra måste du ta bort alla sidoskott fördelade på botten av bålen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Under de första fem åren av en växts livslängd kräver det en årlig transplantation; därefter kan du begränsa dig till att byta ut det översta lagret av jorden vart 2-3 år. En fullständig transplantation utförs endast om den odlade radermaskinen har blivit mycket trång i potten. Rotsystemet på denna växt är ganska kraftfullt och dekorerat, därför bör blomkruken vara djup och bred, men samtidigt inte för stor - krukans volym ska vara jämförbar med rötterna.

Om krukan är för liten, kommer trädets tillväxt att sakta ner; om behållaren är för stor börjar fuktstagnation i jordlagren som inte har återvunnits av rötterna, vilket oundvikligen leder till vissnande av blomman. Trots att denna krukväxt älskar fukt är tillförlitlig dränering viktig för den.

För att göra detta hälls expanderad lera eller stora stenar eller grus på behållarens botten i ett lager på minst 5 cm. Det är optimalt att det utgör cirka en fjärdedel av blomkrukans hela volym.

Bild
Bild

Ett förberett underlag läggs ovanpå dräneringen med ett lager på 3-5 cm, var noga med att tänka på att rötterna inte ska komma i kontakt med hårda stenar. Handlingssekvensen för en transplantation är följande.

  • Radermachern tas försiktigt bort från den gamla krukan och skakas så långt det går av marken.
  • Rötterna tvättas med varmt vatten, tar bort alla ruttna områden, resten skärs med ungefär en tredjedel och strö sedan med krossat kol eller aktivt kol.
  • Trädet placeras i en ny behållare, och hålrummen mellan behållarens rötter och väggar fylls med färskt underlag och tampas lätt med händerna.
  • Efter transplantation vattnas växten och lämnas ett par veckor på en skuggig plats - under denna period är det inte nödvändigt att spraya växten och vända den, det är stressat, det är nödvändigt att ge blomman den nödvändiga tiden att anpassa sig till nya förutsättningar.
  • Omedelbart efter transplantationen börjar vissningen ofta, men efter en kort tid efter rotningen återställs blomman.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Kulturen kan förökas med frön, såväl som sticklingar eller luftskikt. Frömaterial för plantering måste köpas i specialiserade handelsglasögon - denna kultur blommar väldigt sällan hemma, därför är chansen att få frön på egen hand minimal. När du väljer denna avelsmetod är det nödvändigt att förbereda en behållare med ett bördigt substrat ., fördela frön på den, strö över jord, häll över med droppmetod och täck med polyeten eller glas för att skapa växthusförhållanden.

Vanligtvis kan plantor ses efter 2 veckor, under hela väntetiden, ventilera växthuset varje dag för att bli av med kondens och glöm inte att vattna. Med de första skottens utseende bör du gradvis vänja skotten att leva utan skydd.

När 3-5 permanenta blad visas kan du transplantera den unga växten - först i mellanliggande smala behållare och efter att ha odlats till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna metod är ganska lång, du kommer att kunna få en vuxen växt först efter några år, därför brukar uppfödare oftast använda metoden för att odla nya hybridsorter, och hemma föredrar de en sådan metod som sticklingar. För att göra detta, under det första decenniet i juni, klipps små apikala skott av och rotas i en blandning av sand och torv, nödvändigtvis täckta med en skuren plastflaska. I detta skede är det viktigt att ventilera den framtida anläggningen, vattna den och även hålla värmen i en nivå på 20-25 grader. Efter ungefär en månad, när stjälken ger fulla rötter, kan den placeras i en separat behållare.

En annan metod är reproduktion genom skiktning, det är lite mer komplicerat, därför används det främst av erfarna blomodlare . I enlighet med denna teknik är det nödvändigt att skära stammen, sätta in en träpinne eller tändsticka så att snittplatsen inte växer över, varefter platsen lindas in i våt mossa och täcks med en påse. Efter en tid kommer rötterna att dyka upp, varefter skikten separeras från moderplantan och transplanteras till en separat blomkruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Med fel skötsel av växten börjar radermakaren vissna och kasta bladen. Oftast står blomsterodlare inför följande problem.

  • Bladen blir svarta, torra och faller av - detta indikerar förfall av rötterna. I det här fallet kan bara en snabb transplantation rädda blomman, alla skadade områden av rötterna bör tas bort och de skurna platserna ska behandlas med Fitosporin eller pulveriserat aktivt kol. Efter transplantation ska bladen sprutas med en lösning av kopparsulfat. Denna behandling bör upprepas 2-3 gånger med ett intervall på 10-14 dagar, i framtiden är det nödvändigt att anpassa bevattningsregimen till anläggningens behov.
  • Bladen blir små och långsträckta - detta indikerar brist på ljus, om blomman inte flyttas i tid eller om bakgrundsbelysningen inte är organiserad börjar den släppa sina blad och vissna.
  • Bladplattor tappar sin elasticitet - troligtvis saknar blomman fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Radermacher kännetecknas av sjukdomsresistens, men hon blir ofta föremål för attacker av sådana farliga skadedjur som bladlöss, mjölk och spindelkvalster. Läkemedlet "Actellik" visar hög effektivitet i kampen mot dem, behandlingen bör utföras två gånger med intervaller på en vecka.

Innan du sprayar måste du fysiskt ta bort parasiter - för detta, använd en svamp och en koncentrerad lösning av tvätttvål.

Rekommenderad: